Rich Dad Poor Dad – Bokrecension och köprek!

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Idag vill jag lyfta fram en stark köprek och ett mycket bra lästips. Jag läste för ett tag sedan ut boken Rich Dad Poor Dad och har nämnt den kort i vissa inlägg. För er som inte har läst den så rekommenderar jag er att göra det.

Rich Dad Poor Dad recension 

Boken är skriven av Robert T. Kiyosaki som är en amerikansk entreprenör och investerare. Roberts bok Rich Dad Poor Dad (Bokens pris: 209 kr -- samarbetslänk till bokens information och beställningssida på Bokus.com) har sålts i över 9 miljoner exemplar över hela världen.

En av de viktigaste punkterna du kommer att lära dig av boken är att se skillnaden mellan en tillgång och skuld. Det låter kanske lätt, men majoriteten av alla människor lever i blindo för detta. Kiyosaki tar flera gånger upp sitt missnöje med att skolsystemet inte lär ut läran om pengar (privatekonomi). Det leder i sin tur till att våra barn växer upp med att “ekorrhjulet” är den rätta vägen att gå. Dessutom lär det sig att spela säkert genom att välja trygghet istället för att spela smart.

Titeln Rich Dad Poor Dad härstammar från Kiyosakis uppväxt där hans biologiska pappa (Poor Dad) är högutbildad, välavlönad och samtidigt fattig. Under uppväxten får han lära sig hur pengar borde hanteras av sin bästa väns pappa (Rich dad) som driver eget företag och investerar alla sina pengar i “tillgångar”.

Rich Dad Poor Dad recension och omdöme

När jag började att skriva inlägget så googlade jag runt efter bilder och grafik ur boken för att lättare kunna beskriva Kiyosakis tankar, regler och lärdomar. Istället så stötte jag på en youtubevideo där en man har grafiskt tecknat, samtidigt som han pratar, stora delar av bokens innehåll på 7 minuter och 30 sekunder. SEVÄRD!


Rich Dad Poor Dad tillgångskolumnen vs skuldkolumnen

Precis som Robert Kiyosaki säger i citatet nedanför så handlar största delen av att bygga ekonomisk rikedom  att minska på kostnader och utgifter. De flesta människor som erhåller en lottovinst, löneförhöjning eller annan form av ökad intäkt ökar även sina utgifter och skulder.

Rich dad poor dad recension och omdöme

Den naturliga tanken blir enkelt att du tänker “Oj vad trevligt, 5000 kr i löneförhöjning tack vare nya jobbet. Nu kan jag leasa en dyrare bil eller flytta till ett större boende”.
Tänk om, gör rätt! Pengarna ska istället placeras i tillgångskolumnen. Pengarna skall jobba för dig. Pengarna skall skapa världens 8:e underverk för dig; ränta på ränta-effekten!

Ett citat som fastnade i mitt huvud som är värd att lyfta fram lite extra ur boken är:
“De fattiga arbetar för pengar, de rika sätter sina pengar i arbete så att de jobbar åt dem.”

Grafiken här nedanför visar vad som menas med citatet här ovanför. “Rika människor” sparar till sig själva först av allt när lönen kommer in. De investerar sina pengar i tillgångsslag som genererar ännu mer pengar till dem själva. Exempel på detta kan vara saker som går att hyra ut (kan vara allt från fastigheter till släpvagnar) och värdepapper (aktier och fonder).  Efter att de har sparat och investerat till sig själva så betalar de sina utgifter så som hyra, ränta och skatt.
De håller sig även borta från Skuldkolumnen (Liabilities) då de vet att denna ruta mjölkar dem på pengar varje månad.

rich-dad-poor-dad-tillgångar

Här nedanför till vänster ser vi istället hur “Fattiga människor och medelklassen” hanterar sina månatliga inkomster. Deras inkomster (månadslön eller andra former) går direkt till skuldkolumnen då de ofta har konsumerat och äger saker som de tror är tillgångar. Ett hus är inte en tillgång så länge det kostar dig pengar varje månad. Hyr du däremot ut huset och tjänar pengar på det så flyttas huset direkt till Tillgångskolumnen (Assets). Medelklassens människor tänker ibland även att deras bil är en tillgång. “Jag kan sälja min bil och få 100 000 kr på kontot inom en vecka. Det klart det är en tillgång”. Men bilen kostar dig pengar varje månad, speciellt om en del av bilen är finansierad av billån. Bilen hör hemma i Skuldkolumnen!

rich-dad-poor-dad-tillgångar

För att sammanfatta grafiken och beskrivningarna här ovanför:
En tillgång fyller dina fickor med pengar. En skuld mjölkar dina fickor på pengar.

I teorin är det inte svårare än så. Däremot har jag full förståelse för att det i praktiken inte alltid är lika lätt. Ny fräck Ultra Mega High Definition Super Mega TV släpps och du bara “måste ha den”. “Nu köper vi hus när vi ändå har pengar över, barnen behöver större rum och trädgård att leka i”. Det finns många exempel på frestelser som gör att vi placerar våra inkomster i skuldkolumnen. Jag avslutar med samma råd som jag började med i dagens inlägg:

Köp boken Rich Dad Poor Dad och jag vågar lova att du kommer ändra din syn på pengar och privatekonomi!
Vill du sponsra mig och mitt bloggande så får du mer än gärna beställa boken via mina länkar:
Rich Dad Poor Dad (Svenska) 
-- 209 kr hos Bokus
Rich Dad Poor Dad (Svenska) -- 212 kr hos Adlibris

Väljer ni att beställa boken via mina länkar så får jag en ersättning från Bokus eller Adlibris på cirka 10-20 kr.

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

9 svar

 1. Är det någon som läser dina inlägg efter att du skrämt bort halva läsarkåren med sanslöst ointressanta inlägg om Tessin och Lendify?

 2. Hej “D”,
  tråkigt att höra att du hyser sådant motstånd till mina inläggsserier om Tessin och Lendify.
  Eftersom jag ser på bloggen som en Investmentblogg så skriver jag om allt inom just det ämnet.

  Istället för att lämna en så extremt nedlåtande kommentar så hade det givetvis varit bättre med önskemål om vad du vill att jag ska skriva om. Jag är fortfarande öppen att ta emot förslag, men jag ser att du har signat med en påhittad mail så du kanske inte ens kommer tillbaka och läser mitt svar.

  Som svar på din fråga så har läsarskalan stigit stabilt sedan bloggens start och jag får flera mail efter varje inlägg om tjänsterna med nyfikna frågor och funderingar från läsare. Så även om just du inte är intresserad av att investera via Tessin eller Lendify så är uppenbart andra människor det! 🙂

  Ha en trevlig måndagkväll.

  Mvh VKI

 3. Riktig lock annons i twitter med, kunde ju kört en “ärlig” och skrivit, “Recension av boken Rich dad poor dad”
  Annars gillar jag ditt skrivade 10/10(Y)

 4. Hej Västkustaren ?

  Vilken extremt omogen kommentar du fick av ovanstående. Tycker det mesta du skriver är väldigt intressant. Hade varit kul med lite analyser på lite mindre företag också (även sådana du inte äger) då jag inte har så mycket cash att förhålla mig till (i än) ?

  Har köpt in mig på Naava på Pepins, Diös, Paradox, Multidocker samt Saltx på Avanza. Är det några som du tittat på?

  Mvh Ivan

 5. Då det är DIN investeringblogg får du självfallet skriva om det DU vill…(trodde det var hela grejen 😉
  Har tidigare läst boken och gillar den skarpt 🙂

  Keep up the good work!

  Med vänlig hälsning
  Anna

 6. Tack för tipset! Finns den på svenska?
  Bifoga gärna en länk för de läsare som hellre läser den gratis i PDF-format! 🙂

  Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se