Riktmärke/Exempel på företagets nya utdelningsportfölj !

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Jag har senaste veckan samlat ihop intressanta bolag, sorterat bort bolag och gjort om detta flera gånger fram och tillbaka. Nu har jag kommit fram till att lägga grunden till företagets utdelningsportfölj på ett ungefär som grafiken nedanför;

företages utdelningsportfölj
Grafik lånad från z2036.blogspot.se

Som ni vet sedan innan så har jag 50 000kr att grunda portföljen med. Vad tror ni, borde man investera i 5-10 aktier detta året i större summor eller ska jag grunda portföljen som den ser ut ovanför? Alltså 18 bolag viktade på ett ungefär lika…

Vad tycker ni? Tips på bolag som jag borde titta närmare på?

Läs mer om bolagen:

Tips på andra läsvärda inlägg:

Såhär skulle jag investera 100 000kr!
Bygg din egen pengamaskin!
Bästa utdelningsaktierna
Min privata aktieportfölj
Företagets aktieportfölj
Dividend ALL-STARS (Bloggserie om stabila utdelningsbolag)

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

11 svar

 1. Hej,
  Jag håller i dagsläget på att lägga grunden till en utdelningsportfölj med mycket lång sparsikt, med en ingångssumma lik din. Jag undrar lite hur du resonerar kring fördelningen av aktier med hög avkastning och utdelningstillväxt. Jag antar att din horisont inte kan vara särskilt mycket kortare än min så jag är fundersam över om det inte känns lite väl ivrigt med nästan 6% i direktavkastning vid start? För övrigt har du en intressant blogg och jag tror på bolagen du har valt till din nya portfölj.

  Mvh,
  Johan

 2. Ser ut som en välbalanserad portfölj. Är själv investerad i Betsson, Unibet, Investor & HiQ.

  Ett som det ser ut ganska undervärderat bolag med mycket hög utdelning att kolla närmare på är Ocean Yield (OCY). Startat av Aker & Kjell Inge Rökke är största ägaren, delar ut 11,8% kvartalsvis. Jag köpte en post idag tack vare att dom delar ut i Mars, Juni, September & December för att balansera upp de låga utdelningarna i Juni & December och få ett jämnare cashflow.

 3. Håller med ovanstående. Fina innehav. Har själv nyligen tankat både Omega, Emerson och AT&T. Har en yield på 4%-ish i min portfölj med sikte på att komma upp till minst 5%. Men eftersom jag har så lång sparhorisont(30 år) så känner jag ingen stress med yielden inledningsvis.

 4. Angående frågan på antal bolag gillar jag att ha max 10 bolag i portföljen för att kunna följa dem tillräckligt bra men här finnns såklart olika strategier som alla funkar men beror på vem man är som person, kunskap man har samt vilka typer av bolag, syfte osv

  Angående bolagen så har jag inte bra koll på alla men på minus sidan så är det i min mening Betsson men kan vara att jag är anti dem i grunden. Likadant är jag inte så förtjust i preferensaktier så de hoppar jag i regel. På plus sidan är absolut Starbucks & HM i en långsiktig portfölj.

  Jag själv har tre huvud portföljer där en är tradingportfölj, där har jag som regel inga innehav över natten men ibland kan jag ha något innehav ett antal dagar (inga innehav i nuläget).
  Andra portföljen är swingportföljen, där har jag i nuläget sex innehav och i denna portföljen är tidshorisonten allt ifrån ett antal dagar till ett par år.
  tredje portföljen är den långsiktiga (10+ år) och här vill jag ha större bra bolag som man kan lägga i den berömda byrålådan, jag har hellre större belopp i färre bolag och här har jag i nuläget bara Starbucks och H&M men ett tredje bolag skall köpas in denna veckan, inte klart vilket än.

  Lycka till

 5. Intressanta bolag jag tittat på ikväll för att göra ett inköp i veckan i den långa portföljen är följande:

  Apple
  Beijer Alma
  Clas Ohlson
  General Electric
  Genuine Parts Company
  Investor
  Johnson & Johnson
  Motorola Solutions

  Allltid svårt och kul att välja:)

 6. Tack för input “Johan & Jesus”!
  Ni har absolut en poäng med att vikta portföljen lite mer åt utdelningstillväxtens håll. Ska ta med mig detta i nästa steg.

  Vad har ni för favoritbolag?

  Mvh VKI

 7. Kul att du utvecklar din kommentar så pass mycket!

  Det klart att jag givetvis i grunden hellre äger stamaktier också, dock hade jag velat få till företagets portfölj till en riktig pengamaskin gällande utdelningar och det är svårt i dagens läge att få upp direktavkastningen utan att kasta in ett par preffar eller REITs…

  Dock kommer det endast vara stamaktier i min privata portfölj.

  Tittat något på LVMH? Jag tycker det känns som ett spännande bolag/koncept. Jag skrev ett inlägg om dem som du hittar under MENY > DIVIDEND ALL-STARS > LVMH.

  Lycka till med ditt tredje inköp!

 8. Har kikat mycket på JM, Haldex, Duni, Sandvik och Atlas Copco, men även ett flertal som du listar i inlägget, inför portföljstarten. Tror att dessa har en trevlig potential i både utdelningstillväxt och kursutveckling i framtiden. Fin rea får vi på börsen nu också om man har lite is i magen.
  Lycka till och tack själv, för intressant bloggande.

  Mvh,
  Johan

 9. Nej har inte tittat på LVMH men efter att ha läst ditt inlägg så skall jag ta mig en titt när jag har tid framöver.

  Mitt tredje inköp i “byrålådan” blev Motorola Solutions, får utvärdera det köpet om 10år;)

 10. Kul att du återkopplar! 🙂

  Jag har väldigt dålig koll på Motorola… har du någon kort hisspitch till varför du slog till på bolaget?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se