Black Friday - Jag köper Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF

Idag är det Black Friday och både inkorgen i mailen, sociala medie-flöden och bannerannonser sprutar bokstavligen ut erbjudanden på rad. Går det ens att få sina erbjudanden att sticka ut jämfört med alla andra en dag som denna? Vad vet jag. Jag har iallafall avklarat min Black Friday-shopping.

Avanza bank har återigen courtagefri handel på amerikanska aktier under Black Friday och det har gjort att jag har passat på att ta in en ETF (vad är en ETF?) i Företagets Tillväxtportfölj. ETFen heter Robotics & Artificial Intellegence ETF och kommer från fondbolaget Global X.

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF

Precis som namnet avslöjar så få du en exponering mot flera bolag inom nischen automatisering och artificiell intelligens genom denna ETF. Jag, precis som förmodligen flera av er läsare, har försökt hitta bolag inom denna megatrend och har kommit fram till att jag inte hittar något enstaka som tilltalar mig mer än alla andra. Därför föll mitt val tillslut på att testa äga Robotics & Artificial Intellegence ETF i en liten del av portföljen (just nu strax över 3%).

ETFens största innehav är NVIDIA Corp som många av er redan känner till. Främst kända för sin chiptillverkning i datorer och numera fordon. Robotics & Artificial Intellegence ETF har en uttalad strategi att överavkasta indexet “Indxx Global Robotics & Artificial Intelligence Thematic Index”. De går även ut med att största exponering kommer att vara automatiska och icke-automatiska robotar tillsammans med automatisering av fordon. 

Innehaven i fonden är, inte helt oväntat, mycket högt värderade och hela fondens genomsnittliga PE-tal ligger på 31,21. Avkastningen YTD (year to date, alltså hittills i år) ligger på ca +25% och har blivit mycket populär sedan lansering hösten 2016.

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF

Avgiften för ETFen ligger på hyggliga 0,68% och det är jag beredd att betala för att få en bred exponering (i skrivande stund 32 bolag) mot megatrender som automatisering/”robotisering” och artificiell intelligens. Med tanke på bolagens generellt höga värderingar så förknippas det givetvis med hög bolagsrisk om ett bolag skulle vinstvarna eller liknande. Förhoppningsvis minskar jag just enskilda bolagsrisken genom att istället äga Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF.
Vilken är er “favorit-ETF”? Dela gärna med er nedanför!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Disclaimer: Jag äger aktier i ETFen som nämns i inlägget. Länkarna är samarbetslänkar som leder till ETFens sida hos Avanza.

6 Comments

 1. Jag har under hösten köpt guggenhwim solar etf, då jag vill få bred exponering mot företag inom solcellsområdet.

  • Kul!
   Nu har jag inte tittat på utbudet när det gäller exponering mot solceller, men hur kommer det sig att du valde just den ETFen? :-)

   Mvh VKI

 2. Kul att du valde BOTZ. Jag var själv i samma tankar och köpte en post i augusti i år. I skrivande stund +16,73% så det känns som ett vi hittat något bra. Framtiden får visa men jag kommer att försöka månadsspara så gott det går i denna. Är student just nu så jag har kapat mitt inflöde av pengar med mer än 50% så nu gäller det att konsumera smart för att få loss kronor att våga lägga för framtiden.

  • Helt okej med nästan 17% avkastning på ett par månader...!
   Glöm inte att ha en buffert utanför börsen också för förutsedda händelser om intäkterna varje månad är låga som student :-)

   Mvh VKI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *