Sålt allt i den amerikanska jättekedjan

starbucks coffee

Jag sålde igår hela mitt innehav i Starbucks. Varken bolaget eller aktien har utvecklats åt det håller jag önskade mig och mina ca 3 år som aktieägare slutade med -9,00% i avkastning. Ett par av de punkter som gör att jag tillslut väljer att släppa bolaget är:

 • Försäljningstillväxten i både USA och Kina har börjat sakta in
 • Q1 (+6%) och Q2 (+4%) visade positiv försäljningstillväxt, men Q3 visade faktiskt -2%(!). Det är givetvis oroande då Kina ses av många som Starbucks framtida tillväxtmarknad.
 • Starbucks management har gått ut med att bolaget konkurrenter har sänkt sina priser och att bolagets trafik i caféerna har påverkats negativt av det
 • Det ska dock tilläggas att bolaget nu handlas till PE16 (TTM) jämfört med de PE25-30 som bolaget har värderats till de senaste 5 åren.
 • Läs mer om Starbucks hos Avanza!

starbucks historik

Bolaget och aktierna ägdes genom Privata aktieportföljen och jag har nu ca 9% likvider i portföljen som ska placeras. Just nu lutar det mot att ta en position i Catena Media även i Privata aktieportföljen (ägs redan genom Företagets Tillväxtportfölj). Ett annat alternativ kan vara att nöja mig med de 11st bolag jag äger i portföljen och istället öka i dessa. Såhär ser Privata aktieportföljen ut:

 

 

4 Comments

 1. Vad tycker du om Johnson & Johnson?

  • Jag har tyvärr inte tittat något närmare på J&J, men många verkar positiva till bolaget sett till stabilitet. Äger du själv aktier? Några åsikter om bolaget?

   Mvh VKI

 2. Det var glädjande att höra, höll jag på att säga :) Jag tittade på SB senast för några år sedan, men fann det för dyrt och därmed inte attraktivt. Ibland får man in några rätt alltså. Jag reflekterade även över den i mitt tycke galna prisbilden på den "kaffe" de säljer. Någonstans går folks smärtgräns för denna egentligen helt onödiga produkt.
  mvh
  https://investera-pengar.blogspot.com/

  • Hehe ja, det gäller bara att ha fler rätt än fel... ;-)

   Jag håller med, produkten är för högt prissatt enligt mig själv. Dock fungerar det onekligen och deras kunder älskar trots allt att kunna bära en stor latte i axelhöjd för att "visa upp" varumärket och sig själva...

   Mvh VKI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *