LOADING

Type to search

Sålt allt i den amerikanska jättekedjan

Share

Jag sålde igår hela mitt innehav i Starbucks. Varken bolaget eller aktien har utvecklats åt det håller jag önskade mig och mina ca 3 år som aktieägare slutade med -9,00% i avkastning. Ett par av de punkter som gör att jag tillslut väljer att släppa bolaget är:

 • Försäljningstillväxten i både USA och Kina har börjat sakta in
 • Q1 (+6%) och Q2 (+4%) visade positiv försäljningstillväxt, men Q3 visade faktiskt -2%(!). Det är givetvis oroande då Kina ses av många som Starbucks framtida tillväxtmarknad.
 • Starbucks management har gått ut med att bolaget konkurrenter har sänkt sina priser och att bolagets trafik i caféerna har påverkats negativt av det
 • Det ska dock tilläggas att bolaget nu handlas till PE16 (TTM) jämfört med de PE25-30 som bolaget har värderats till de senaste 5 åren.
 • Läs mer om Starbucks hos Avanza!

starbucks historik

Bolaget och aktierna ägdes genom Privata aktieportföljen och jag har nu ca 9% likvider i portföljen som ska placeras. Just nu lutar det mot att ta en position i Catena Media även i Privata aktieportföljen (ägs redan genom Företagets Tillväxtportfölj). Ett annat alternativ kan vara att nöja mig med de 11st bolag jag äger i portföljen och istället öka i dessa. Såhär ser Privata aktieportföljen ut:

 

 

Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

4 Comments

 1. Marcus augusti 15, 2018

  Vad tycker du om Johnson & Johnson?

  Svara
  1. västkustinvesteraren augusti 16, 2018

   Jag har tyvärr inte tittat något närmare på J&J, men många verkar positiva till bolaget sett till stabilitet. Äger du själv aktier? Några åsikter om bolaget?

   Mvh VKI

 2. X augusti 15, 2018

  Det var glädjande att höra, höll jag på att säga 🙂 Jag tittade på SB senast för några år sedan, men fann det för dyrt och därmed inte attraktivt. Ibland får man in några rätt alltså. Jag reflekterade även över den i mitt tycke galna prisbilden på den “kaffe” de säljer. Någonstans går folks smärtgräns för denna egentligen helt onödiga produkt.
  mvh
  https://investera-pengar.blogspot.com/

  Svara
  1. västkustinvesteraren augusti 16, 2018

   Hehe ja, det gäller bara att ha fler rätt än fel… 😉

   Jag håller med, produkten är för högt prissatt enligt mig själv. Dock fungerar det onekligen och deras kunder älskar trots allt att kunna bära en stor latte i axelhöjd för att “visa upp” varumärket och sig själva…

   Mvh VKI

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *