Sålt min “finklocka” – hur investeras pengarna?

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Jag har sålt min klocka av märket Breitling. Jag har ett par klockor i olika stilar i det lite billigare segmentet (2000-5000kr) och kände att jag inte uppskattade min Breitling tillräckligt för att den skulle vara värd priset. Jag köpte klockan begagnad för 2,5 år sedan för 16 500kr. Det var en liten present till mig själv efter att ha gjort en exit/sålt en hemsida som jag drev. Jag fick 165 000kr för hemsidan och tyckte då att jag var värd en finare klocka.

Nu sålde jag klockan för 18 000kr, alltså gjorde jag en vinst(!) på 1500kr.

Min så kallade “Akut-fond” har använts till inköp och andra utgifter som den egentligen inte få göras under 2016 och det är dags att reparera saldot. Jag har nu balanserat upp så akutfonden är intakt igen och innehåller nu 30 000kr. Akutfonden hade fått mig att överleva 3 månader under dagens omständigheter och hade gått att förlänga vid behov.
Jag har nu valt att placera min Akut-fond (jag kallar den fond men det är givetvis 100% likvida tillgångar) på ett sparkonto hos Avanza istället för min vanliga bank. Detta för att göra det svårare att “spontant” ta pengar från kontot till saker jag “kanske egentligen inte behöver”.

Alternativa investeringar

Detta inlägg är inte sponsrat av Lendify, det är helt och hållet skrivet av mina egna tankar och idéer.

För att visa vad dessa pengar hade kunnat göra om man hade valt att investera dom istället (vilket givetvis hade varit roligare) så hade det sett ut såhär om man placerat pengarna hos Lendify i 10 år:

 • Inga övriga insättningar än summan 18 000kr
 • Använder oss av Lendifys “autoinvest” där de automatiskt investerar all ränta och amortering som kommer in på kontot i nya lån, vilket bygger en massiv ränta på ränta effekt!
 • Löptiden på lånen är upp till 10 år
 • Årlig totalavkastning 8,20%

Resultat Lendify 10 års löptid med 8,2% årlig totalavkastning:

lendify

I teorin så kommer pengarna att dubblas på 10 år utan att du gör någonting utöver första insättningen. Grafen blir lite missvisande då det orangea visar på avgifter för en kapitalförsäkring. Det har du inte hos Lendify.

Skulle vi leka vidare med tanken att klockförsäljningen skulle fungera som någon form av pensionspeng och “pengarna skulle få jobba för sig själva” i 40 år (fram till min egen pension) och räknar med följande:

 • Inga övriga insättningar än summan 18 000kr
 • Använder oss av Lendifys “autoinvest” där de automatiskt investerar all ränta och amortering som kommer in på kontot i nya lån, vilket bygger en massiv ränta på ränta effekt!
 • Löptiden på lånen är upp till 10 år, dessa kan behöva förnyas var 10e år.
 • Årlig totalavkastning 8,20%

Resultat Lendify 40 års löptid med 8,20% årlig totalavkastning

lendify-ranta-pa-ranta

I teorin så skulle den ursprungliga investeringen på 18 000kr ha växt till cirka 400 000kr på 40 år. Dessutom skulle ett fantastiskt kassaflöde med ränteinkomster på cirka 33 000kr per år ha skapats. Totalavkastningen genom åren skulle visa 750,00% (!).
Tänk vad det skulle kunna bli om man satte in ett större belopp…

Glöm inte att det aldrig är riskfritt

Lendify är ett förhållandevis ungt bolag och det är givetvis inte riskfritt att placera sina pengar här heller. Alla investeringar innebär någon sorts risk. Jag, precis som de flesta andra, tror på diversifiering och jag tror att Lendify kan fungera som ett komplement till exempelvis börsen.

Jag är lite sugen på att stoppa in en liten peng och kanske dra igång någon liten bloggserie där ni kan följa hur investeringen går. “Lendifyprojektet” eller “Lendifyportföljen”…

Vad tror ni om det? Skulle det kunna vara någon intressant läsning?


Disclaimer: Detta inlägg är inte sponsrat av Lendify. Däremot så använder jag mig av affiliate-länkar på bloggen. Det innebär att jag i vissa fall kan få en ersättning om ni registrerar er via mina länkar. Viktigt att veta är dock att jag alltid skriver mina egna åsikter och tankar.

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

11 svar

 1. Gratulerar till en lyckad försäljning! Man vet att man har gjort ett bra jobb när man säljer privata ägodelar för mer än de har införskaffats, antingen vid köptillfället eller försäljningstillfället.

  //Humankapitalisten

 2. Fantastiskt vad Västkustinvesteraren.se blivit snabb. Härligt att se att optimeringen gått som den ska 🙂 Själv köpte jag en klocka i Indien för 10 kr. Den höll i ett helt år!

 3. Kul att du upplever sidan som snabbare!
  Jag har installerat ett plugin + tagit bort några plugin som inte behövdes längre, hoppas effekten gäller för andra också 🙂

  Det låter som en bra deal!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se