LOADING

Type to search

Tags:

Shopify Inc – nytt innehav i Företagets Tillväxtportfölj

Share

shopify

Jag har flera gånger tidigare tittat snabbt på Shopify Inc tidigare, men det under den senaste månaden som jag har fått upp ögonen ordentligt på bolaget. Ja vet, jag är tyvärr inte direkt först på bollen då kursen har rusat senaste året, men jag är lite smått förälskad i bolagets tjänst!

Vi börjar med bolagets egna beskrivning av sin produkt:
“World-class Product that is well-crafted for simplicity and scalability.”

Vad gör Shopify Inc?

Shopify är ett molnbaserat e-commerce (e-butik) företag som erbjuder själva plattformen för små och medelstora e-butiker. Anledningen till att jag har fått upp ögonen för bolaget är för att vi är i uppstartsfasen av en e-butik och det är jag som bygger själva butiken. Jag har relativt mycket kunskap sedan tidigare men kan näst intill ingen kodning. Trots det så tycker jag att man kan få till en mycket kraftfull butik på nätet genom Shopifys tjänster/produkter.

Shopify hjälper även mig som kund att snabbt och enkelt koppla ihop min butik med betalningsleverantörer som t.ex. Stripe och fraktbolag som DHL och UPS. De erbjuder även två butiker i form av en “Theme store” där du kan köpa så gott som färdiga teman till butiken och en “App store” där du kan köpa/hyra olika appar till din butik för att potentiellt öka försäljningen eller kundupplevelsen.

För de större butikerna med högre omsättning så erbjuder bolaget tjänsten Shopify Plus. De beskriver själva Plus-tjänsten såhär:

“Shopify Plus is an enterprise ecommerce platform and solution for high-volume and fast-growing merchants. Grow your business for a fraction of traditional enterprise costs with Shopify.”

Jag är mycket nöjd med Shopify än så länge och har nu valt att titta lite djupare på att själv äga bolaget i portföljen!

Inför bolaget IPO i maj 2015 så skrev publicerade man även följande video som jag varmt rekommenderar er att ta en titt på:

Shopify – intressanta siffror

Antalet Shopify-användare växer för varje dag som går, men ligger i skrivande stund på runt 425,000 st och butikerna finns i 175 st länder. Vid rapporten för Q3 2016 hade man 325 000 kunder och Q4 visade 375 000 kunder. Kraftigt växande kundstock med återkommande intäkter (prenumerationstjänster), me like!
Fortsätter den kraftiga tillväxten så skulle antalet kunder landa på cirka 575,000 st vid 2017 års slut. Låt oss inte sätta för höga förväntningar och runda ner det till 520-550,000 st?

shopify

Som ni ser på bilden ovanför så ökar antalet människor som handlar via en Shopify-butik otroligt mycket varje år. Uppdelningen av plattform för köpen är 54% mobil enhet och 46% via en dator.

Vid 2016 års utgång så fanns det över 1,400 st appar i Shopifys App store och över 100st teman att välja mellan. Antalet aktiva partners var över 11,000 st. Bolaget hade då 1,900 st anställda vid 6 st olika kontor (huvudkontor i Ottawa).

Bolaget har kommunicerat en försäljningsprognos på cirka 630 miljoner dollar för helåret 2017, jämfört med cirka 390 miljioner dollar 2016. Uppfylls målen så innebär det en kraftig omsättningstillväxt.

Tre fördelar med bolaget:

 • Växer kraftigt – stark tillväxt både kund och omsättningsmässigt, dock inte lönsamt ännu.
 • Prenumerationstjänster – Stora delar (cirka hälften) av intäkterna kommer från prenumerationstjänster. Det ger ett fint jämnt kassaflöde.
 • Tillsammans med Magento världsledande inom E-commerce-plattformar – jag har inga exakta siffror, men vad jag har förstått så är dessa två bolag världsledande när det kommer till molnbaserade plattformar för e-butiker. Jag har även läst att Magento är “krångligare men kraftigare” samtidigt som Shopify jobbar lite Apple-tänk med att allt ska vara så enkelt att genomföra som möjligt.

Första kvartalet lämnade ett par intressanta siffror som kan vara bra att ha med sig framöver och jämföra mot:

 • Omsättning på 124,7 miljoner dollar, +75% jämfört med året innan
 • Prenumerationsintäkter uppgick till 62,1 miljoner dollar, +60% jämfört med året innan
 • Shopify Plus (skräddarsydda tjänsten för större bolag) omsättningstillväxt landade på +150% jämfört med 2016 och  återkommande intäkter ökade från 11% till 17% och landade på 3,5 miljoner dollar.
 • Bruttovinsten ökade med 80% till 72,2 miljoner dollar
 • Höjd guidance när det kommer till både Q2 och helåret. Helåret höjdes från 580-600 till 615-630 miljoner dollar.

I skrivande stund har Shopifys kurs gått som en raket sedan IPOn 2015. Värderingen är både hög och svårräknad. Just nu känns det tydligt att bolaget satsar mer på tillväxt än lönsamhet. Förhoppningsvis ska denna tillväxten gå att slå om till lönsamhet inom ett par år. Jag har köpt Shopify för att behålla länge, och då menar jag verkligen länge.
Jag tror att Shopify har många år framöver där de kommer att växa stadigt samtidigt som de utvecklar sin plattform och sitt utbud till kunderna. Förhoppningsvis jobbar de lite som mitt andra bolag, Fortnox, med att få in mycket kunder och sedan “sälja på dem” fler tjänster och på så sätt öka intäkt och vinst per kund.

Jag kommer utan tvekan att skriva mer om bolaget framåt, men efter ett par köp i veckan (senast idag) så står nu Shopify för 7,1% av Företagets Tillväxtportfölj.

Läs mer om det kraftigt växande e-commercebolaget Shopify Inc hos Avanza!

Tags::
Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

You Might also Like

2 Comments

 1. Investeraren_tw juni 29, 2017

  Jag tittade lite snabbt på det, konstaterar att desto mer de säljer desto högre tycks förlusterna bli. Nyemissioner har spätt ut ägarna en hel del sista tiden. I dagens värdering är nästintill framtida perfektion inräknad, så var är uppsidan? Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  Svara

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *