LOADING

Type to search

Ska jag som egenföretagare gå med i facket?

Share

Jag har i princip varit egenföretagare i hela mitt liv, med undantag för sommarjobb och ströjobb i yngre år. Trots att företagandet de senaste 7 åren har gått ganska mediokert så har aldrig varit med i något fackförbund. Det är inte förens de två senaste åren som både intäkter, vinster och stabilitet i verksamheterna har kommit. Men jag står fortfarande i valet och kvalet om jag bör gå med i facket som egenföretagare.

Fördelar med facket som egenföretagare

 • Trygghet i form av försäkringar
 • Affärsjuridisk rådgivning
 • Hjälp från certifierade affärscoacher
 • Ekonomisk rådgivning

Nackdelar med facket som egenföretagare

 • Utgifter. I mitt fall kostar ett medlemskap i t.ex. Unionen 225kr/mån (2700kr/år)
 • Får man ut tillräckligt för kostnaderna?
 • Hjälp mig att fylla i eventuella nackdelar i kommentarsfältet nedanför!

låna till kontantinsats

Är det ekonomiskt försvarbart?

Jag vet inte om jag får ut tillräckligt av medlemsförmånerna för att det ska vara värt att lägga ut den årliga kostnaden på 2700kr. Jag har precis försökt att googla på facket för egenföretagare och hittade bl.a. Facket.net där följande stycke kändes intressant:

“Unionen gör att du får upp till 80% av din lön om du skulle behöva lägga ner din verksamhet. A-kassan ersätter bara upp till taket på 25 025kr.”

Innebär det att de som inte når taket inte tjänar något på just inkomstförsäkringen från Unionen? Räcker det med A-kassa då? I mitt fall så har jag en högre lön, men kan vara tänkvärt för andra företagare som läser detta.

Olika fackförbund för egenföretagare

Vad jag har under morgonen kunnat läsa mig fram så finns dessa tre varianter på fackförbund för egenföretagare. Det finns säkerligen många fler och ni får gärna fylla på med tips i kommentarsfältet för att hjälpa både mig och andra egenföretagare som kommer att läsa detta inlägget.

 • Unionen Egenföretagare
 • Akademikerförbundet SSR
 • Småföretagarnas A-kassa

 

Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *