Spara åt barnen – Del 1 [ Spara 1500kr/mån och gör ditt barn till miljonär! ]

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Jag har inga barn ännu själv ännu, men det finns givetvis planer för det längre fram. Det roliga med att spara till sina barn är att man jobbar med en lång tidshorisont, och eftersom tid & avkastning är två av de viktigaste faktorerna i ett sparande så är det som gjort för framgång!

Spara åt barnen – Hur mycket kan jag spara?

För att på ett snabbt och enkelt sätt kunna visualisera för er hur relativt “lätt” det är att göra sitt barn till miljonär genom barnspar när hen fyller 18 år så använder jag mig av Aktiespararnas Miljonärskalkylator.

miljonarskalkylatorn

Som ni ser här ovanför så har svenska aktiemarknaden historiskt sett avkastat 8-12% per år. Låt oss räkna med 10% och du ska börja spara till ditt nyfödda barn för att låta hen ärva allt vid 18-års ålder.

Sparar vi 1500 kr x 18 år x 10,00% avkastning så når vi 1,000,000 SEK. Helt fantastiskt enligt mig!

Jag vet inte hur Aktiespararna har räknat med avgifter men glöm inte att välja Avanza eller någon av nätmäklarna som erbjuder gratis courtage upp till ett visst sparat kapital och därefter från 1kr (eller 0,25%) per aktieaffär.

spara-at-barnen

Skulle vi dessutom öka estimaten och även sparandet till 2700kr per månad och en avkastning på 12% per år så skulle ditt/dina barn kunna få 2,000,000 SEK på sin 18-års dag! Boende, bil och andra dyra saker kan inhandlas utan att ens behöva låna…. som 18åring!

Väljer vi att förlänga sparandet till barnets 23-årsdag, alltså 5år extra, så kommer ränta-på-ränta effekten att göra underverk och du kommer att kunna ge barnet 2,900,000 SEK!

Återigen, kalkylatorerna räknar ej med avgifter. Kolla in Stefan Thelenius “kalkylator” om ni vill se avgifter.

Det som nu står överst på “att göra listan ” är att välja rätt konto att spara i.

Spara åt barnen – Vilket konto?

De två populäraste tillvägagångssätten att spara till sina, och andras barn (minderåriga), är genom att spara i ditt eget namn eller i barnets namn. Väljer du att spara i ditt eget namn så gör du det genom att öppna ett konto och logga in med samma inloggningsuppgifter som du använder till ditt eget personliga sparande. Eftersom kontot står i ditt namn och det är du som äger pengarna/värdepapperna så väljer du helt själv när pengarna ska ges bort.

SPARA I DITT EGET NAMN
Viktigt att tänka på: människor är olika mogna i 18-års åldern, vissa kanske kan hantera en stor summa pengar galant, men vissa kommer helt enkelt inte kunna göra det på “rätt sätt”.

Kapitalförsäkring är det vanligaste föräldrar väljer för att spara i eget namn. Det betyder att ditt kontos saldo schablonsbeskattas för den summa pengar du har på kontot, inte för vinsthemtagningar genom försäljning av värdepapper.

“Schablonskatten dras från kontot fyra gånger per år – i april, juli, oktober och januari året efter. Eftersom det skattas på detta vis så slipper du även att deklarera dina värdepappersaffärer.” – Avanza

När du öppnar en KF (Kapitalförsäkring) så får du ange en förmånstagare som får pengarna om du går bort, vilket inte är möjligt i andra konton. Detta är både positivt, då du alltid vet vem som kommer få pengarna om något skulle hända dig, men kan även vara negativt som jag nämnde här ovanför.

“Kapitalförsäkringens ägare äger i juridisk mening endast försäkringen och inte de tillgångar som finns i denna. De inneliggande värdepapperen ägs av försäkringsbolaget. Den som äger aktier indirekt genom en kapitalförsäkring har inte rätt att rösta för dessa aktier. Huruvida försäkringsbolaget röstar för innehavet eller inte anges i respektive bolags ägarpolitik.”

– Kom igång snabbt – öppna konto direkt på sajten
– Välj själv när barnet får pengarna
– Du behöver inte deklarera dina värdepappersaffärer
– Du äger pengarna (du äger aktier via försäkringsbolaget, “ägande utan ägaransvar”)
– Du får ej gå på bolagsstämmor och har ej rösträtt

SPARA I BARNETS NAMN
Väljer du att skriva kontot på barnets namn så kommer barnet ärva dessa pengar/värdepapper på sin 18-årsdag och du kommer inte kunna förhindra det. Ägandet övergår automatiskt på 18-årsdagen.
Kan vara lurigt!
I detta fall så är det ett ISK (Investeringssparkonto) som är det vanligaste valet. Du öppnar ett konto i barnets namn och förmyndarna behöver skriva under ett avtal. Precis som i Kapitalförsäkringen så kommer kapitalet schablonsbeskattas. Till skillnad från Kapitalförsäkringen som på sätt och vis äger dina värdepapper åt dig, så kan du/ditt barn gå på bolagsstämmor och har rösträtt när du äger aktier i ISK.
– Barnets förmyndare skriver under avtal
– Pengarna övergår i barnets ägo när barnet blir myndigt
– Barnets förmyndare äger pengarna tills barnet är 18
– Du behöver inte deklarera dina värdepappersaffärer

Spara till barnen – Slutsats

Ni har läst det jag har skrivit ovanför, men ställer er fortfarande frågan “Vilket konto är bäst!?”. Det är lite svårt att avgöra och jag skulle välja efter just punkten om du vill att barnet ska få sina pengar på 18-årsdagen eller om du vill kunna dela ut pengar till barnet när det passar. Tex vid körkort, studier, backpackerresa eller husköp.

Disclaimer: Observera att detta inlägg är skrivet av mig som inspiration, glöm inte att alltid säkerhetskolla uppgifter och information själva.

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

3 svar

  1. Hej! Mkt intressant o bra inlägg. Tar beräkningen hänsyn till att man återinvesterar utdelningarna varje år?,

  2. Bra poäng Mattias!
    De flesta “investeringskalkylatorer” räknar alltid med återinvesterade utdelningar, därav den extrema avkastning mellan 18-23 års ålder… 🙂

    Mvh VKI

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se