Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
  • Automatisera ditt sparande & investeringar
  • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
  • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
  • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Spara pengar – kom igång idag!

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Att spara pengar är något som för många låter som en självklarhet men trots det så är det långt ifrån den verklighet som faktiskt sker för många. Det är allt för många, i alla olika åldrar, som faktiskt inte sparar i någon form överhuvudtaget. Det är riskfyllt och självklart så borde alla som kan spara i flera olika former för att kunna tackla livets alla utmaningar och hinder.

Spara pengar  för att kunna uppnå drömmar och mål

Sedan kan det finnas andra parametrar som sätter stopp för att just du kan spara pengar, men du bör alltid försöka att ha litet sparande om än bara några kronor per månad. Du bör rimligtvis spara pengar till pensionen, till en buffert, eventuellt boende samt till drömmar och mål. Det kan låta som många moment, men något som få faktiskt ångrar då de väl kommit igång och framförallt när de har uppnåt sina sparmål.

Dessa olika sparvarianter kan ske på flera olika tillvägagångssätt. Det kan t.ex. vara fonder, aktier, sparkonto, madrassen (rekommenderas inte…), obligationer och mycket mer. Det finns så många olika produkter och tillvägagångssätt att spara pengar i idag. Det gör att det är svårt att inte hitta något som passar varje individ. Men tänk på att många av dessa produkter även innebär att du tar en risk.

Läs mer: Besök Avanzas aktieskola och lära dig bygga en stabil och långsiktig aktie- & fondportfölj!

Varför bör man spara pengar och vilka olika tillvägagångssätt finns det?

Som tidigare nämnt så finns det flertalet anledningar till att spara pengar för att få ett drägligt liv både nu och senare. Det många inte tänker på är att det kan hända oförutsedda händelser på vägen. Det kan även vara så att du vill köpa en bil eller göra en resa som du alltid gått och drömt om ett par år framåt. Varför inte börja spara pengar i en liten skala redan idag?

Spara pengar till hus och lägenhet
Att spara pengar för att kunna köpa ett boende är ett av de första stegen som måste hanteras. När du köper hus eller lägenhet behöver du nämligen minst 15 % i egen insats av priset eftersom du max får låna 85 %. Det gör att sparande till att kunna köpa eget boende bör börja i tidig ålder. Ett framtida bostadsspar bör startas innan 18, och kanske av föräldrar ännu tidigare om möjligt. Du bör dock själv även spara pengar för att ge sig själv de bästa förutsättningarna framåt. För att kunna köpa och äga sitt boende kommer visa sig vara viktigt när man tar sig framåt i livet. Är du intresserad av att sälja nuvarande bostad? Jämför mäklararvoden i Sverige för att få mest valuta för pengarna.

Buffertsparande
Utöver sparande till boende som är ett av de viktigaste sparmålen om inte det viktigaste så är också buffertsparande viktigt. Du vet aldrig när bilen går sönder, du behöver besöka tandläkaren eller att mobilen plötsligt ger upp. Du behöver spara pengar till en buffert för att kunna hantera dessa oväntade situationer om och när de väl uppstår. Det gör att smällen inte blir så hård och du slipper låna pengar för sånt som du faktiskt “behöver” ha och göra. En buffert om 2-6 månadslöner bör alltid finnas tillgängligt på ett sparkonto hos dig för att kunna skapa trygghet i ditt liv.
Tips på sparkonton med bästa sparräntan!

Målspara
När du sedan har kommit igång med de två ovan nämnda så är det också fullt rimligt att börja spara till dina mål och drömmar oavsett vilken karaktär eller storlek. Är det kanske en semester om tre år till Thailand? Eller är det en motorcykel, eller sommarstuga eller kanske bara skapa dig en större ekonomisk trygghet, ja det bör du spara till också. En mindre summa varje månad ger ett större belopp i längden och ger dig möjlighet att fullfölja dina drömmar. De flesta ångrar i regel att de aldrig fullföljda sina drömmar.

Pensionsspara
Ett sista sparande som är ack så viktigt även om det motsägs av de som vill leva i nuet. Du behöver pensionsspara! Staten gör det till viss del åt dig, arbetsgivaren gör det till viss del, men du behöver också göra det själv. Annars kommer du kanske i bästa fall ha 50 % av din inkomst när du väl går i pension. Det kommer man inte särskilt långt på när man redan har uppbyggda levnadsvanor och preferenser. Så se till att börja med dina sparanden i tid för annars går det ej att komma ifatt, ränta på ränta är ett mäktigt fenomen.
Läs mer om hur du kan tänka när du ska pensionsspara!

Spara pengar tips

Precis som det finns olika anledningar till att spara så finns det också olika sätt att spara pengar på. Här nedanför nämner jag lite kort information och spara pengar tips när det kommer till de allra vanligaste produkterna/tjänsterna.

Spara pengar på sparkonto

Sparkonto är väl kanske det mest lätta och vanliga sättet att spara som alla förstår. Det är ett helt vanligt bankkonto med annan benämning och som i bästa fall ger någon enstaka procent ränta i dagsläget. Det kan ibland vara sammankopplat med bindningstid och ett visst antal uttag per år etc men i övrigt som är standard bankkonto.
Jämför sparkonton för att hitta bästa sparräntan!

Spara pengar på börsen

Nästa förslag när det kommer till att spara pengar är tillgångsslaget fonder. Fonder kan delas in i flera olika sorts fonder såsom aktiefonder, indexfonder, temafonder och många fler. En fond är egentligen en samling av flera olika aktier eller tillgångsslag som tillsammans bildar en “investeringsportfölj” som därmed kan utvecklas olika beroende på hur utvecklingen är i de tillgångsslag som ingår i fonden. Väjer du t.ex. att investera i en indexfond riktad mot Svenska börsen så kommer du att få en positiv avkastning på ditt sparade kapital om Sverige och den svenska börsen går bra. Läs mer på indexfonder.info!

Om du vill få exponering mot börsen, vilket i många fall rekommenderas för de med lång sparhorisont, så är fonder och aktier de populäraste tillgångsslagen för “småsparare”. Aktier gör att du kan placera dina sparade pengar i ett enda enskilt företag. Det innebär att om du sparar och köper aktier i Volvo, och Volvo ökar sedan omsättning och vinst så kommer du med största sannolikhet att tjäna pengar i form av aktieutveckling och aktieutdelningar, tvärtom gäller om det går dåligt. Det är inte alltid att aktiekursen följer bolagets prestationer, men i regel så gör den det.

Är du intresserad av börsen och företagsamhet? Då kan aktier vara något för dig!

Aktier är ett bra alternativ för de som är aktiva och intresserade av företagsamhet och börsen. Det är en stor fördel om du gillar att läsa på och försöka “lära känna bolagen” för att kunna göra så bra investeringar som möjligt. Men det förutsätter att man verkligen läser på och är noggrann då det kan svänga fort i bolagens prestationer.

De två nämnda alternativen ovanför är de vanligaste sätten att spara pengar och försöka få en avkastning på sitt sparkapital. Vill du läsa mer om att handla med aktier så rekommenderar vi Avanzas investeringsskola!

Att spara pengar i olika investeringsslag innebär att du tar en risk

Något som du utsätter dig för i samband med de olika tillgångsslagen och sparformerna är risk och avkastning. I regel brukar man säga att ju högre avkastning man önskar att jaga, desto högre risk behöver man oftast ta. Som du säkert förstår så gäller även det motsatta förhållandet, vill du ha minimal risk så blir också avkastningen därefter.

Ett sparkonto är den minsta risken du kan utsätta ditt kapital för (se till att banken och kontot innefattas av insättningsgaranti). Me dagens låga ränteläge så får du knappt någon sparränta. Därmed kan du inte förvänta dig någon avkastning som överstiger inflationen.

När det kommer till fonder så kan du placera både brett och smalt vilket gör att man kan lägga sig väldigt olika på riskskalan. Du kan placera dina sparade pengar i en räntefond eller i en global indexfond vilket gör att risken är tämligen låg. När det kommer till räntefonder så kan man inte förvänta sig en avkastning utöver någon eller några procent i bästa fall.

Att spara pengar i smala aktiefonder och aktier innebär högst risk – men kan teoretiskt även ge högst avkastning

Riktar du istället in dig på en smal aktiefond som placerar i småbolag eller någon speciell nisch så kan du få riktigt god avkastning om det går bra. Men du får även vara med på resan i rejäla nedgångar eftersom tillgångsslaget är smalt och betydligt mer  volatilt. Volatilt innebär att det är stora svängningar i värde på tillgången.

Sista men inte minst är det mest prestigefyllda moment och det är då börsen och dess aktier. Eftersom du placerar i enskilda företag så är risken därför också hög. Men givetvis beror det mycket på vilka sorts bolag du väljer att investera i. Du kan också belönas rejält om du investerar i rätt företag. Det finns såklart också aktier med lägre risk och det är ofta de så kallade investmentbolagen. Dessa bolags verksamhet går ut på att äga aktier i flera andra bolag och brukar pekas ut som de lite stabilare aktierna. Så genom att investera i ett investmentbolag så får du en enskild aktie som i sin tur fungerar lite som en fond.

Kom igång med ditt sparande idag! Börja i en mindre skala för att känna dig för när det kommer till börsen. Du kan alltid växla upp allt eftersom om du känner att det är rätt väg för dig att gå. Är din sparhorisont kortare än fem år eller är pengarna till för boende eller buffert, då bör du spara dina pengar på ett sparkonto. Jag har även valt att spara pengar genom följande bolags tjänster; Lendify, Tessin & Pepins.


Inlägget innehåller samarbetslänkar till Avanza, Lendify, Tessin & Pepins

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

2 svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se