Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
  • Automatisera ditt sparande & investeringar
  • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
  • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
  • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Starta aktiesparklubb – Nybörjarguider aktier

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Idag har jag ett mycket spännande inlägg att presentera för er! Jag själv tar ingen som helst cred för det utan det är ett mail jag fått som publiceras som ett slags gästinlägg. Mailet/inlägget är skrivet av Thobias Eriksson som driver Sparabloggen.com!
Jag mailade Thobias för ett par månader sedan när jag sökte inspiration då vi är ett par vänner som vill starta aktiesparklubb. Jag såg att Thobias hade nämnt liknande på sin blogg och jag blev mycket glad att han återkopplade med ett såpass matnyttigt inlägg (anledningen till att jag missat publicera detta när det kom var för att jag bytt mailadress och helt glömt att kolla av den gamla förens igår…). Här kommer nu Thobias inlägg om hur ni kan starta aktiesparklubb :


Starta aktiesparklubb

Jag har erfarenhet av att dragit igång två olika aktieklubbar (Draken Investering och Sparabloggen Aktieklubb) som har lite olika upplägg. Dessutom har vi  försökt spåna lite om olika upplägg för hur ett samägande kan se ut. Vitsen är ju att få till ett bra system så att man kan schablonbeskatta portföljen, istället för att få den vanliga reavinstskatten på 30% av avkastningen. Problemet är att de ägarformer som schablonbeskattas inte kan samägas direkt. Det gäller investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring (KF). De kan bara vara skrivna på en person/juridisk person. Här är våra tankar och lösningar i all korthet:

Draken investering
Vi är 4 personer som startade klubben för 6 år sedan. Vi började med en vanlig samägd aktiedepå på Avanza. Vi ägde alltså 25% var, satte in månadsbesparingarna på depån och har regelbundna investeringsmöten där vi avgör hur vi ska investera. Allt föreningsrelaterat regleras i ett bolagsavtal, med utgång i det avtal som Aktiespararna delar med sig av. (Länk till mall på bolagsavtal: http://www.aktiespararna.se/upload/bors-sm/2010/bolagsavtal_2010.pdf)

Problemet blev att deklarationerna kunde vara lite tunga med alla affärer (dock kan man ju köpa sig ur det på Avanza, eller få gratis om man har tillräckligt stort kundengagemang) och att vi fick skatta 30% på vinsten (i vanlig ordning). Denna skatt hamnar ju på den privata deklarationen och kommer belasta den privata ekonomin, om man inte gör uttag från depån. Allt går givetvis att lösa, men vi ville ändå gå över till schablonbeskattning och skattebefriade utdelningar.

Vi tittade på olika upplägg för att gå över till en “samägd” KF. Att starta ett företag och ha allt i en kapitalförsäkringar var uppslaget som vi siktade på. Det gällde alltså att antingen starta ett handelsbolag/kommanditbolag eller aktiebolag.

Aktiebolag känns ju proffsigast, men det är lite vanskligt att sätta in pengar i ett aktiebolag och sedan få ut dem. Alla uttag ur ett aktiebolag är ju skattepliktiga (utdelning eller lön. Utdelning beskattas till 20%. (Länk till Skatteverket:  https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/foretagare/aktiebolag/famansforetag/reglerforfamansforetag/inkomstaret2015.4.12815e4f14a62bc048f1032c.html )Någon sa att det är skattefritt att ta utdelning i liten privat bolag… men det kan jag inte hitta en något om på nätet). En annan lösning är att låta alla insättningar i aktieklubben registreras som ett lån till bolaget. Lånet koppas till en ränta som är lika stor som avkastningen i den KF där kapitalet förvaltas. (Bokförings tips.http://www.bokforingstips.se/artikel/bokforing/eget-uttag.aspx ) Detta skulle nog kunna fungera enligt gällande skattelagar, men jag har inte undersökt hur man lägger upp det eftersom vi inte valde denna lösning. Men det hade varit smidigt för nya medlemmar i klubben kan helt köpa in sig i aktierna i klubbens aktiebolag.

Handelsbolag verkade då bättre. Man kan göra privata insättningar och uttag utan extra skattebelastning. (Det kallas i bokföringen för Eget uttag https://www.e-conomic.se/bokforingsprogram/ordlista/egnauttag.) Handelsbolaget är ju sammankopplat till den egna ekonomin. Idén var alltså att starta handelsbolag, och sedan öppna en KF i bolagets namn. Sedan är vi alla delägare i bolaget, vilket gör att vi är delägare i KF:en. KF:en schablonbeskattas, bolaget har ingen verksamhet utan allt sker i kapitalförsäkringen. Schablonskatten dras dessutom inuti KF:n, vilket gör att den privata ekonomin inte blandas in alls. Ett väl fungerande upplägg! Enda nackdelen är en del administrativa avgifter i samband med bolagsbildandet och att alla uttag ur KF:n måste gå via handelsbolagets egna bankkonton, enligt Avanzas säkerhetspolicy. (Pengar från Avanza kan endast flyttas till konton som ägs av samma person/juridisk person som äger depån i Avanza).

En tredje lösning finns, men den är lite mindre tydlig. Om man inte vill/kan starta ett bolag kan man istället starta en KF i en klubbmedlems namn. Den startas med ett eget inloggningskonto i Avanza så att alla kan logga in utan att komma åt medlemmens andra depåer hos Avanza. Sedan regleras ägarskapet i KF:n med ett samägandeavtal + det ursprungliga bolagsavtal till klubben. Dessutom står alla medlemmar som förmånstagare KF:n om medlemmen skulle gå bort, uppdelat enligt gällande ägarfördelning. (Ägaren får skriva in sin egen förmånstagare). En sak att titta på är den privatekonomiska risken hos den person som står som ägare till KF:n. Hamnar den person på obestånd är det inte helt säkert att myndigheter kommer att se KF:n som delägd. Välj person med eftertanke!

Vi har nu startat upp en “samägd” KF och flyttar så sakteliga över kapital från den gamla delägda aktiedepån till kapitalförsäkringen. Övergången sker i takt med att vi ändå tänkt sälja. Alla nya köp i KF, sedan säljer vi av vid tillfälle.

Sparabloggen AK
Sparabloggens ak startade för ca 2,5 år sedan. Du kan alltid följa portföljen och upplägget på sparabloggen.com. Innehaven ligger i en ISK i mitt namn. Sedan har vi avtalat en fullmakt på den andra delägaren, så att vi båda kan arbeta med portföljen. Dock kommer schablonskatten att hamn på min deklaration, vilket vi kommer behöva reglera årligen. Detta upplägg fungerar bara om man är två personer, eftersom man bara kan ha en fullmakt på en depå hos Avanza. ISK:n står på en depå, men ägarskapet regleras i klubbens bolagsavtal. Vi kommer eventuellt titta på en annan lösning i framtiden med KF. På så sätt behöver en egen privat ekonomi inte blandas in på samma sätt, då schablonskatten dras direkt i KF:n.

De upplägg vi använder bygger på att man känner varandra väl och litar på varandra. Dessutom är det bra med en stor transparens i affärerna så att man kontinuerligt ser att allt går rätt till.


Starta aktiesparklubb

Har ni planer på att starta aktiesparklubb ? Eller ni kanske redan driver en aktiesparklubb? Dela gärna med er av tankar, idéer och inspiration här nedanför i kommentarerna!
Disclaimer: Som vanligt är det viktigt att ni gör eran egen research då varken jag eller Thobias kan garantera att allt stämmer så som vi har uppfattat informationen.

Om ni inte redan har en, så är det väl ett perfekt umgängestips att starta aktiesparklubb med sina vänner!?

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Ett svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se