Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
  • Automatisera ditt sparande & investeringar
  • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
  • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
  • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Summering av mina två aktieportföljer – Första halvåret av 2016

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Nu har det redan gått sex månader av 2016 och det är dags att genomföra en liten sammanfattning av tiden som har gått.

Besök gärna AktieFeed.se – Alla aktiebloggar samlade på ett och samma ställe!


Privata portföljen:

privata portföljen

Värde i skrivande stund: 116 422 SEK

Som ni kan läsa på sidan “Privata aktieportföljen” så fick privata portföljen en omstart efter att jag använt cirka 420 000 SEK till bostadsrättsköp. Detta gjorde även att jag passade på att ändra inriktningarna i portföljerna. Privata portföljen ska bestå av stora stabila bolag, gärna ett par investmentbolag som kärna. Därefter ska det även finnas spännande bolag som t.ex. Starbreeze och Nepa, dessa får dock absolut max utgöra 7% av portföljen, gärna lägre än så.

Vilka aktier har presterat bäst under 2016?
Transtema (avyttrad) ca +130%
Starbreeze +34,39%
Nepa +9,70%

Vilka aktier har presterat sämst under 2016?
Unibet -6,38% (-26,81% under 2016)
H&M -16,58%
Apple Inc -8,87%
Starbucks Corp -5,06%

Det tråkiga med dessa siffrorna är att mina kärninnehav (Unibet ingår ej), alltså där jag ligger tyngst placerad, har gått sämst i portföljen. Samtidigt har mina “Övriga innehav” gått överlägset bäst. Hade jag legat helt jämnt viktad i alla innehav så hade jag alltså nått ett bättre resultat. Lätt att vara efterklok… Grämer mig även över att jag inte fick varken Nepa eller ProvideIT i nyteckningarna utan var tvungen att köpa på mig Nepa mycket dyrare i efterhand.

OMXS30 ligger -7,37% i år och SIX30 Return Index ligger -3,74%. Det betyder, om jag nu kan jämföra mig med dessa index, att jag “överpresterat” båda två eftersom min portfölj ligger -1,25% under 2016.

Nu har jag 33 626 SEK kvar i likvider. Detta ska spridas ut fram till september/oktober tillsammans med nya månadsspar på 5500 SEK. Det blir alltså totalt 55 626 SEK som ska placeras i aktier under cirka fyra månader. Köpsumma per månad: cirka 13 500-14 000 SEK. Kul!


Företagets aktieportfölj

företagets aktieportfölj
Värde i skrivande stund: 50 483 SEK

Företagets aktieportfölj är en företagsägd kapitalförsäkring hos Avanza. Många frågar mig varför jag inte tar ut vinsten i aktieutdelning och investerar privat, det enkla svaret är: Jag vill behålla pengarna i bolaget för att kunna använda dessa till exempelvis fastighetsköp eller någon uppstart av nytt projekt i framtiden utan att ha skattat bort 20% extra. Annars rekommenderar jag inte att starta aktiebolag enbart för att köpa aktier på börsen.
Portföljen startade 16 mars i år som ni kan se i grafen. Jag brukar kalla portföljen för “Företagets utdelningsportfölj” då jag har fokus på att få ett fint jämnt flöde av aktieutdelningar. Tanken är att om jag inte använder pengarna i framtiden för andra projekt så vill jag äga en utdelningsportfölj som år ut och år in ger mig en avkastning på runt 5% i direktavkastning + ett par % i tillväxt och kursökning.

Vilka aktier har presterat bäst under 2016?
Ocean Yield +17,52% (sedan mitt köp)
Castellum +9,54% (sedan mitt köp)
Tele2 B +9,41% (sedan mitt köp)
KnowIt + 8,97% (sedan mitt köp)

Vilka aktier har presterat sämst under 2016?
Betsson -14,24% (sedan mitt köp)
H&M -6,62% (sedan mitt köp)
Kinnevik -4,05% (sedan mitt köp)

Portföljen har presterat -0,08% sedan starten för ett par månader sedan. Det är jag nöjd med då jag köpt de flesta av aktierna efter utdelningarna då kurserna har “reglerats” ned.
Just nu har jag 18 555 SEK i likvider att sprida ut fram till cirka september/oktober. Alltså kan jag köpa för cirka 4500-5000 SEK i månaden. Kommer nog ett inlägg om mitt bolags Q2 snart med uppdaterade mål och tankar!

Besök gärna AktieFeed.se – Alla aktiebloggar samlade på ett och samma ställe!
Mitt senaste projekt är tjänsten Aktiefeed.se. Tjänsten är givetvis gratis och tanken är att det ska bli lättare för alla aktieintresserade att följa de bästa aktiebloggarna. Besök www.aktiefeed.se och testa själv!
Glöm inte heller att följa AktieFeed på Twitter:

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se