LOADING

Type to search

Tråkiga nyheter från Avanza

Share

I tisdags fick jag, precis som alla andra som äger utländska börshandlade fonder (ETF), ett mail där det framgår att Avanza kommer att sluta erbjuda just dessa på sin handelsplats. Börjar med att saxa in meddelandet från Avanza här:

“Hej,
Vi vill informera dig om att det efter årsskiftet endast kommer vara möjligt att sälja befintligt innehav i ett antal värdepapper, främst utländska ETF:er.
Förändringen sker på grund av utökade lagkrav som påverkar alla banker och som införs den 3/1 nästa år. De värdepapper som omfattas är bland annat ETF:er noterade utanför EU och strukturerade produkter där vi inte kan säkerställa att du som kund får tillräcklig information innan du handlar. Du kan läsa mer om det hela på denna sida.

Om du äger ett värdepapper som omfattas av denna förändring behöver du inte sälja, din kontoöversikt kommer inte heller att förändras. Du kommer dock inte att kunna köpa fler andelar av det aktuella värdepappret. De värdepapper som berörs finns i bifogad lista. 
Återkom gärna om du har några frågor kring detta.

Med vänliga hälsningar
Avanza”

Du kommer alltså kunna fortsätta äga dina ETFer precis som vanligt, men du kommer inte att kunna handla fler. Eventuella utdelningar kommer att fortsätta att trilla in och du kan sälja precis som vanligt med samma courtage (+spread) som tidigare. Jag fortsätter att saxa in från Avanza, följande stycke kommer från deras sida för just börshandlade fonder:

“Varför stänger ni flera ETF:er för köp?
Det beror på att vi behöver följa nya regelverk som träder i kraft från och med den 3 januari 2018. Regelverken kräver bland annat att vi måste redovisa alla kostnader som är inbyggda i produkten. Den informationen har de amerikanska ETF-aktörerna ej valt att delge oss. Dessutom är de amerikanska ETFerna inte inriktade mot retail, sk. icke professionella kunder, vilket vi behöver ta i beaktning med tanke på vår kundgrupp.

Med nya regler så behöver vi även tillhandahålla ett sk. KID (Key Information Document) i samband med att våra kunder fattar sina investeringsbeslut i nämnda instrument. De amerikanska ETF-aktörerna har kommunicerat att de tyvärr inte kommer att producera dessa dokument vilket i förlängningen skapar stora svårigheter för oss att leva upp till de nya regelverken.
De regelverk som är aktuella är bland annat MiFID2 och PRIIP. “

ETF guiden – Börshandlade fonder (ETF)

Jag är snöat in en hel del på börshandlade fonder det senaste och lanserade nyligen min nya site ETFguiden där jag hade tänkt samla olika ETFer. Vi får se vad som händer nu då lust och kraft försvinner lite i och med att vi inte kommer att kunna handla ETF-erna via Avanza.

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF

Jag som nyligen tog en position i ETFen Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF tycker givetvis att det är mycket tråkigt. I tisdags stod innehavet för ca 3,5% av Företagets Tillväxtportfölj. Jag valde idag att öka på mitt innehav en aning då jag vill behålla just denna ETF i portföljen. Efter dagens köp så står aktien nu för 6,0% av portföljen. Eftersom likviditeten i portföljen var låg så fick Storytel vika plats åt en ökad exponering mot Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF.

tourn international

Lyckosam timing i Tourn International tidigare i år…

Jag köpte dock inte för allt direkt utan sitter på 2,7% likvida medel och kan inte bestämma mig om dessa ska placeras i ETFen eller i Tourn International som har dippat ca -20% sedan ATH-spiken i november. Tourn International utgör i dagens läge 14,8% av portföljen och är tredje största innehavet efter Catena Media och Evolution Gaming.

Äger ni några av bolagen? Har ni ökat, sålt eller legat still under hösten?

Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

5 Comments

 1. Kronan till Miljonen december 21, 2017

  Riktigt tråkigt att höra :/ Jag äger ingen utländsk ETF men var lite sugen på att plocka in en Global X för en tid sedan. Det blev dock aldrig.
  Riktigt bra inlägg 🙂

  Svara
  1. västkustinvesteraren december 22, 2017

   Tack för det KTM (tog en stund innan jag insåg att jag använda förkortningen CTM….)!

   God Jul! 🙂

   1. Kronan till miljonen december 22, 2017

    Jag antar att du menar KTM? Eller är det jag som är ute och cyklar nu? ;D

    1. västkustinvesteraren december 22, 2017

     Ja, men har skrivit och läst för mycket om Catena Media (CTM) så det satt i bakhuvudet… 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *