Vill du börja investera automatiskt?

Jag använder Lysas fondrobot för en del mina investeringar.

Lysa fondrobot
5/5
 • Automatisera ditt sparande & investeringar
 • Låt dina pengar växa samtidigt som du gör annat
 • 4,9 av 5 i betyg på Trustpilot
 • Gör som över +8000st andra, prenumerera på mina aktietips:

Utdelningsportfölj eller Tillväxt i Företagets aktieportfölj?

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Som vanligt så snurrar huvudet med idéer och tankar. Mitt senaste “problem” är att mitt bolag inte kommer fungera likadant i fortsättningen som jag hela tiden planerat.
Jag kommer, åtminstone inte under en en tid framöver, få samma cashflow in i bolaget som jag tidigare haft. Detta p.g.a. försäljningen som kommer att ske vid starten av 2017. Jag kommer erhålla eventuella framtida aktieutdelningar i bolaget då detta kommer agera holdingbolag. Men vi kommer i första hand att återinvestera alla vinster för att utveckla nya produkter m.m.

Det betyder att jag kommer att ha en fast summa pengar som ska investeras, sedan kan det dröja ett tag innan det kommer in några betydande summor (jag har små intäkter utöver mina produkter som jag alltid tjatar om…). Uppskattningsvis så kan det handla om cirka 50 000kr (som finns i Företagets portfölj just nu) och sedan runt 50 000 – 100 000kr som kommer finnas kvar efter affären genomförts och skatter betalats. Målet är att sitta på en aktieportfölj på minst 100 000kr i företaget i början av 2017. Sedan  borde mitt bolag göra minst 50 000kr som ska kunna investeras om allt rullar på.

Utdelningsportfölj eller Tillväxt?

Så nu kommer det stora frågetecknet. Planen var innan att bygga Företagets portfölj till en Utdelningsportfölj. Portföljen skulle generera löpande utdelningar samtidigt som stora delar av företagets vinster skulle investeras in i portföljen och öka ränta-på-ränta effekten i utdelningarna.
Nu blir det inte samma cashflow in i portföljen som var tänkt och jag funderar på att vikta över High Yield mot största delen Dividend Growth. Detta för att förhoppningsvis erhålla mer tillväxt i både aktiekursen och aktieutdelningarna. Grundregel skall ändå vara att bolagen ska dela ut pengar, men undantag kan göras.

Varför är jag då inne på denna förändring? Framförallt så är det kapandet av det kraftiga cashflowet som skulle kommit in portföljen. Nu vill jag placera mina “100 000kr” i en portfölj som egentligen skall kunna “ligga och gro” under flera år utan att något väsentligt behöver göras (givetvis är jag fullt medveten om att jag aldrig kommer kunna låta den vara helt och hållet…). Innehaven kommer att fyllas på kontinuerligt vid eventuella framtida vinster eller aktieutdelning från bolaget jag snart äger 33% utav.

Vad tror ni t.ex. om en liknande portfölj som den nedanför? Nej, inga fyndköp av billiga case direkt. Men stora bolag som jag tror, och hoppas, ska kunna fortsätta vara ledande inom sina branscher och öka vinsterna år efter år. OBS! En första skiss av eventuell portfölj, ej ännu aktiv eller “spikad”.
Svart text = Innehav sedan innan | Ljusgrå text = Ej innehav ännu
Klicka på bolagsnamnen för att läsa mer!

[gdoc link=”https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Z1TDrz_a_TOhL4i0wuE13GEHe6A27GF9iKA_Ev3NHEY/edit?usp=sharing” height=”750″]

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

5 svar

 1. Intressant portfölj!
  Skulle önska dina tankar kring (Lvmh) den köps via telefonorder ?
  Vilken summa är rimlig att handla för då courtaget är ganska högt?

  Mvh!

 2. Hej Pontus, sitter lite dåligt till med telefonen att skriva på. Googla LVMH Västkustinvesteraren så får du upp inlägg om bolaget och courtaget! 🙂

  Mvh VKI

 3. Tackar!

  Hittade inlägget strax efter jag kommenterat, inte lätt alla gånger 😉
  Vill passa på att tacka för en riktigt bra och inspirerande blogg, ser fram emot nya inlägg 🙂

  Mvh!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se