Vad hände egentligen vid Volatis IPO? Mina tankar!

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Det är ingen hemlighet att jag tecknade Volati för att behålla. Dagens IPO blev min tredje (har valt att endast teckna de jag planerar att hålla en längre tid) och även den tredje som jag blir utan någon tilldelning överhuvudtaget.

Det som dock hände idag är dock under all kritik. För er som finns på twitter så kan ni knappast ha missat stormen som blåste upp efter att informationen från Avanza kom ett bra tag EFTER börsöppning:
“Volati har tillsammans med rådgivarna valt att inte tilldela några aktier till Avanzas kunder. Något vi beklagar men tyvärr ej kan påverka!”

Min första tanke var att det helt och hållet är Avanzas fel. De valde att hålla på informationen så länge det bara kunder för att deras kunder inte ska öppna konton hos Nordnet för att sedan teckna Volatis IPO. Men Andra fördelar är att folk för över pengar (bland annat jag) till sitt ISK/KF och blir mer benägna att investera dessa i andra värdepapper nu när vi inte fick någon tilldelning. Givetvis finns det fler teoretiska anledningar till varför Avanza kan ha valt att hålla på informationen med flit och det går alltid att spekulera fram och tillbaka.

Ett tag senare skrev Patrik Wahlén (en av Volatis grundare) på Twitter att han beklagar sig för att alla inte kunde få sin tilldelning och att han själv meddelat Avanza redan i helgen att deras kunder inte kunde räkna med någon tilldelning!

volati-ipo-avanza

I samma tråd skriver han senare att Nordea har meddelat Avanza om att de inte har fått tilldelning. Jag antar att Patrik själv menar på att han själv har meddelat Avanza i helgen och att Nordea ska ha gjort det imorse innan börsöppningen.
Avanza gav som svar på tal att de inte fått någon information om detta i helgen och skrev följande på Twitter under Patriks tråd:

avanza-volati-borsnotering

Givetvis går det endast att spekulera i vem som har rätt för tillfället tills att någon lägger fram bevis eller erkänner sitt misstag. Men en sak är säker; många småsparare hos Avanza har idag blivit drabbade av att någon ljuger eller helt enkelt har gjort bort sig och än så länge inte vågar krypa till korset!

Det är inget fel i sig att Nordnets kunder favoriseras framför Avanzas när Nordnet är “Selling agent” (rätta mig gärna om jag använder fel uttryck…) men den informationen MÅSTE komma fram tydligt och i tid isåfall. Idag blev Avanzas kunder utnyttjade som en sorts skyddsnät om inte IPOn skulle bli lyckad hos Nordnets kunder. Vi användes som brickor i spelet och hjälpte bara till att övertäcka aktien. Skulle den inte tecknats fullt ut så hade givetvis Avanzas kunders ansökningar kickat in och “vi” hade fått vara med i lottningen. Alltså kan man säga att som Avanzian idag så stod det mellan: bli tilldelad en “dålig notering” eller utebli aktier överhuvudtaget.

Avanza nekar, via Twitter, att de fått informationen till sig i helgen. Har de fått informationen så står det säkert någonstans i en mycket tunn ljusgrå liten font, men en sådan här stor grej MÅSTE meddelas ordentligt.

I skrivande stund står Volatis kurs i 64,00 SEK och aktien är upp cirka 10% på 5 timmar. Känns surt att stå utanför efter att ha väntat på noteringen ända sedan Patrik annonserade om det på Twitter för ett par månader sedan.

Avslutning på mina tankar: 

Jag har följt Patrik på Twitter i cirka ett år och tycker han verkar vara en mycket bra man. Jag gick på honom och Volati hårt med en tweet tidigare idag där jag kallade hela händelsen för “skamlöst dåligt” att vänta med informationen till efter börsöppning. Givetvis ber jag om ursäkt för detta om det visar sig vara Avanzas eller någon annans fel.
Jag är även kund hos Avanza och är mycket nöjd med hur allt fungerar i vardagen för en småsparare som mig. Men om det nu skulle vara så att det är Avanza som har hållt inne på informationen så behöver det göras något åt saken.
Det viktigaste av allt är att vi, dem, ni, han, hon, och alla inblandade lär sig och inte gör om samma misstag igen! Låt oss småsparare veta hur och vart vi stoppar våra surt förvärvade pengar!

Länk till Volatis aktie hos Avanza!
Länk till Volatis aktie hos Nordnet!

DISCLAIMER: Tänk på att hela detta blogginlägg är mina tankar och spekulationer. I skrivande stund har inga bevis eller annat lagts fram på bordet. Var källkritisk!

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

5 svar

 1. “Helt ok att inte tilldela AVA-kunder, men SKANDALÖST DÅLIGT av @PGWahlen /Volati & @Nordea_SE att vänta med infon till långt efter börsöppn!”

  Jag hänger inte riktigt med här. Vad hade det blivit för skillnad om information kommit innan börsöppning? Man kan väl ändå inte dra tillbaka sin teckning efter att tidsfristen för att teckna gått ut? Hur skulle du agerat annorlunda om du fått nyhten en timme innan börsöppning?

  Däremot är jag helt med på att det bästa varit om man fått detaljerad info om hur tilldelning går till innan tidsfristen för att teckna gått ut.

 2. Eftersom vi fick informationen efter börsöppning så fanns det ingen chans att handla i callen, vilket man kanske hade velat om man visste helt säkert att man inte blivit tilldelad något.
  Men nu fick man sitta och vänta en bra stund innan man fick veta om man skulle få aktier för 5-siffrigt belopp eller inte. Eftersom jag inte ville ha en större position än min ansökan om teckning så ville jag inte handla innan jag fått svar om utdelning…

  Mvh VKI 🙂

 3. Ok. Jo, där har du en poäng. Dock är det väl inte första gången man inte riktigt vet vad man fått innan handeln börjar även i de fall man inte tecknat via en ‘andrahandsmäklare’. Ingen ursäkt iofs.

 4. Jag är inte helt säker på att Avanza är boven. För det första vet han inte att noteringen skulle bli kraftigt övertecknad än dock sa han till Avanza att kommunicera till kunder att de inte skulle få teckna. Hur visste han att Avanza inte skulle få tilldelning pga kraftigt övertecknad innan han visste att den var just kraftigt övertecknad? Nu till helgen hade han sagt till Avanza att de skulle kommunicera det till kunderna….samtidigt menade han att Avanza beställt in teckningssedlar, trots att han sagt till dem, vilket görs långt långt innan.

  Jag är säker på att det finns någon bakomliggande hämndlyst från Volati gentemot Avanza, något gammalt groll. Avanza kan omöjligt stå så lågt att man försöker lura sina kunder. Det tycker jag är lite för avancerad konspirationsteori faktiskt.

  OG twittrar lika ofta som mina döttrar gnäller här hemma och han hade väldigt mycket tid att informera marknaden. Nu slår han ifrån sig. Jag sålde mina preffar i affekt då jag inte längre är intresserad av Volati.

  Sen tycker jag att båda parter agerat oprofessionellt och omdömeslöst som börjar kasta grus på varandra i sandlådan 🙂

  Tack för en bra blogg förresten!

  Trevlig kväll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se