Var sjunde klarar sig inte mer än en månad utan inkomst

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Jag snubblade idag över en gammal sparrapport från Länsföräkringar med namnet "Medelklass utan medel". Observera att rapporten är från 2012.

OM UNDERSÖKNINGEN
Undersökningen är genomförd utifrån ett slumpmässigt riksrepresentativt urval bland svenska allmänheten i åldern 20–69 år. Totalt genomfördes 1 000 webbintervjuer under april 2012 av PFM Research på uppdrag av Länsförsäkringar.

Som “Twitter-knarkare” så följer jag alla möjliga ekonomi- och investeringstokiga profiler varje dag. Man blir lätt förblindad då folk månadssparar 15-20- eller till och med 25 000kr rakt in i sina aktieportföljer. Jag har flera gånger kommit på mig själv i tankarna “varför sparar jag så lite pengar som 5000-6500kr i månaden?”. Det är givetvis inte en liten summa att månadsspara och den är högre än 90-95% av befolkningen (enligt blåa diagrammet längre ner). Det är lätt att bli förblindad när man endast följer människor som tänker lika mycket på ekonomi, investeringar och värdepapper varje dag. Nu vet jag inte hur riktad Länsförsäkringars undersökning har varit, men tar man ett steg tillbaka och ser hur privatekonomin ser ut utanför Twitter så får man en helt annorlunda syn på sin egen ekonomi. Kanske till och med nyttigt för en att få lite vidgade vyer och inte bara köra på det ofta återkommande twitter-temat “den som sparar mest pengar vinner”. Undersökningar som den här gör att jag verkligen förstår hur bra jag har det, ekonomiskt, som överhuvudtaget ens kan spara pengar (och samtidigt bo fint och äta gott).

Även om rapporten är ett par år gammal så fick den mig att reagera starkt. Hela 17% av alla som svarat i undersökningen klarar sig en månad eller mindre om de skulle förlora sin inkomst = alltså ingen sparbuffert överhuvudtaget. Bland åldrarna 25-39 år är siffran ännu högre – 25%!

Vid en eventuell förlorad inkomst så hade det första kapade utgifterna blivit nöjen/aktiviteter och sedan sparande enligt “svenska folket”.
19% av alla som deltagit i undersökningen svarade att de helt saknar månadssparande och/eller pensionssparande. 13% har inget sparkapital överhuvudtaget (bortsett från det som finns i bostaden).

Sparkapital Sveriges befolkning

På frågan “Tycker du att ditt sparkapital är tillräckligt stort?” så svarar 68% “nej, jag vill spara ihop mer”. Ändå ser ni nedanför att 56% sparar under 1000kr i månaden. Det som är positivt är att samma siffra 2010 låg på höga 63%. Alltså en förbättring 2012 jämfört med 2010.

Månadsspar sveriges befolkning

Först och främst så får vi se det positivt i att 37% klarar sig i ett halvår eller längre även om de skulle bli av med sin inkomst. Däremot så är det många i farozonen på 1-3 månader, hela 37%.
Många skulle vara berättigade A-kassa under en period vid förlorad inkomst, men detta kan ta ett bra tag innan dessa pengar börjar komma in och det gäller verkligen att se till så man har en god sparbuffert.

I spannet 25-39 år så är det hela 25% som inte klarar sig mer än en månad utan inkomst!
Detta kan visserligen förklaras att många människor är mitt i livet. Det kan innebära att man är mitt i uppbyggnaden av familj, karriär och bostad.

Ökade bolån och även ökade antal människor som bor i köpta bostadsrätter istället för hyresrätter stiger varje år. De ökade bostadskostnaderna kan vara ett argument till varför sveriges befolknings sparkvot har minskat (röd graf). Det hade varit spännande att se en uppdaterad graf till 2016 med tanke på att bostadspriserna fullkomligt rusat senaste åren.

Mitt eget sparkapital

Om jag inte räknar med de 420 000kr som ligger låsta som handpenning i vår bostadsrätt så har jag cirka 165 000kr privat och 250 000kr på mitt bolags konto. Räknar jag att dessa pengar skulle tas ut i aktieutdelning så skulle jag klara mig i cirka 26 månader i samma halvt lyxiga livsstil jag lever (bor fint och äter gott) just nu.

Regler: Kontantinsats skall ej räknas. Värdepappersportfölj räknas som tillgångar som du skall kunna leva för vid förlorad inkomst.

Nu behöver jag er hjälp!

Hur länge skulle ni klara er på ert sparkapital om ni skulle förlora er inkomst?

[yop_poll id=”2″]

Är ditt svar under 6 månader?
Ta tag i ditt månadssparande och ditt sparkapital idag – Sätt upp en fondportfölj snabbt, enkelt och gratis hos Avanza bank!


Källa:
Länsförsäkringars sparrapport 2012
Alla gafer är lånade från rapporten

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Ett svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se