Varför är Catena Media ett av mina största innehav?

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

 

I förrgår sändes spelutredningen och dess förslag live på regeringens hemsida. Skattförslaget landade, precis som ryktena sagt tidigare, på 18%. Hur reagerade Catena Medias aktie på detta? Aktiepriset skickades upp  5,79%! Trevligt för oss aktieägare.

Mina tankar om varför kursen har pressats ned den senaste tiden

Givetvis beror den senaste tidens oro mycket pågrund av spelutredningen som släpptes idag. Många inom spelsektorn var förmodligen rädda att skatten skulle bli 20-25% (som tidigare rykten har pratat om). Redan tidigare i veckan läckte Reuters uppgifter om att skatteförslaget skulle bli just 18% och ett mindre lättnadsrally tog därför fart i fredags när det väl bekräftades. Catena Media upp ca 5,79% och mitt andra spelinnehav, Evolution Gaming är upp  2,67%.

I augusti kommer en skatt i Storbritannien som, om jag har förstått det rätt, kommer att få bolagen att skatta på bonusarna de delar ut till kunder. Catena Media är visserligen inte direkt drabbat av detta men är ändå en del av ledet och kan förlora en del av kakan. Någon som har inputs på detta så är ni mer än välkomna att lämna en kommentar här nedanför!

Varför vill jag äga Catena Media framöver och dessutom vikta det som största innehavet i Företagets tillväxtportfölj?

Imorse släpptes även ett PM där följande presenterades:
“Förtydligandet nedan avser att Gary Gillis kommer att köpa omnämnda aktier i ordinarie handel över börsen Catena Media och SBATs grundare Gary Gillis har tillsammans kommit överens om att ändra villkoren i den tidigare förvärvsöverenskommelsen i syfte att ge den bästa långsiktiga lösningen för båda parter. Den tidigare tilläggsköpeskillingen kommer att ersättas av en engångsbetalning om 3 254 000 euro, varav 2 000 000 euro kommer att investeras i Catena Media-aktier som kommer köpas i ordinarie börshandel.”
Läs hela PM:et på Avanza här! (AD)

Att Gary Gills ska köpa aktier för 2 milijoner euro över börsen är som jag ser det mycket positivt. Catena Medias omsättning per dag är inte särskilt hög och ett betydande köp som Garys borde märkas av.

Andra starka indikationer är insynsköpen av ekonomi/finanscheferna Claes Wenthzel och Patrik Bloch som köpte aktier för 104,33 kr och 99,50 kr nu i februari.
Även Catenas VD Robert Andersson har köpt aktier i två omgångar nu i början av 2017 till kurserna 86,36 kr och 99,50 kr.

Vidare så har Swedbank satt Starkt köp med en riktkurs på 117 kr (Länk till artikeln som publicerades 30e mars 2017).
Swedbank säger vidare i ett annat inlägg av aktieanalytikern följande:
“Catena media är ett snabbväxande företag med globala tillväxtambitioner inom en ganska okänd, men betydelsefull nisch av spelsektorn. Swedbank anser att vinsten per aktie kan öka med 150 procent fram till 2019 och tar upp aktien till bevakning med rekommendationen Starkt Köp.”

Eftersom Catena Media är bland de största och starkaste affiliatebolagen i världen inom sin nisch så har de styrkan att själva förhandla fram deras ersättningar jämfört med mindre affiliates som bara får acceptera det satta priset av spelbolagen. Är inte spelbolagen tillmötesgående så har Catena Media en möjlighet att favorisera andra bolag som betalar högre ersättning och förhoppningsvis även kan konvertera fler kunder.

Catena Media ökade new deposit customers från 69 331 st 2015 till 204 633st under helåret 2016. Ersättningen är som bekant för många antingen en summa pengar per ny kund eller en procentsats på alla förlorade pengar kunden spelar för resten av livet. Det är givetvis lite kontroversiellt att vi som aktieägare tjänar pengar på att andra förlorar, men det är ingen diskussion jag kommer att gå in på här.
I dagens läge så förmedlar Catena Media kunder till över 300 speloperatörer via över 3000 spelsajter.

Listbyte från First North Premier till Nasdaq Stockholm planerat under 2017. Förberedelserna fortskrider enligt plan och målet är att ha slutfört listbytet under första halvåret 2017.

Den 4:e april släppte bolaget ett PM där de presenterade förvärvet av Askgamblers.com, världens största portal för spelarrecensioner, reviews och liknande inom onlinecasino. Enligt bolaget själva så räknade de med att Askgamblers ska generera cirka 25 000 new depositing customers per år, men jag tror detta kommer att krossas om man tar en titt på grafen nedanför. Grafen visar utvecklingen de senaste två åren för Askgamblers besökarantal:

catena media
Catena media – Askgamblers besökssiffror

Som ni ser själva så verkar Catena Media ha fått bra snurr på SEOn och antalet besökare överlag, det kan bidra till en mycket spännande effekt i Q1…
Askgamblers omsatte Q1 2016 cirka 810 000 euro, räknar vi enkelt att sidan omsatte samma summa alla fyra kvartal (borde ökat andra halvåret 2016 om ni tittar på besökarantalet) så skulle omsättningen landa på cirka 3,24 MEURO. Som ni ser i grafen ovanför så har besökarantalet ökat flera hundra procent under Q1 2017 vilket som sagt även borde visa sig i omsättningen nu när Q1 rapporten släpps.

Catena Media omsatte 2016  cirka 40 MEURO där Askgamblers alltså kan ha stått för runt för 10% (min egen spekulation då jag inte kan öppna bokslutskommunikén för i skrivande stund. Har någon riktiga siffror så kontakta mig gärna så jag kan justera dessa) av totala omsättningen borträknat från att Catena Media inte fick intäkterna förens förvärvet i april. Askgamblers kommer definitivt att driva Catenas omsättning ordentligt norrut under 2017 om besöksstatistiken håller i sig.

catena media- new depositing customers
Catena media – New depositing customers

Jag tror att vi kan få se en ytterligare kraftig ökning i statistiken över Catena Medias new depositing customers. New depositing customers är kunder som öppnar konto på nya spelbolag och sätter in pengar via Catena Medias länkar.

Update 2 april:
Niklas Ramstedt  kontaktade mig via Twitter (följrek: @ramlars77) och hjälpte mig med endel siffror från Bokslutkommunikén. Han delade även med sig av några korta tankar som jag publicerar här nedanför:

Catena Media står i dagsläget för cirka 21% av Företagets tillväxtportfölj och jag skulle kunna tänka mig att öka innehavet ytterligare framöver.

Läs mer om Catena Media hos Avanza!

Adlink

Källor:
Catena Media bolagssida hos Avanza
Catenamedia.com
Swedbank – Catena Media en tillväxtmaskin

 

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Ett svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se