LOADING

Type to search

Alphabet Inc – vilka bolag äger Alphabet förutom Google?

Share
Läs mer om världens mest spännande bolag Alphabet hos Avanza!

Ett av mina absoluta favoritbolag är Alphabet Inc De flesta av er har koll på att det är Googles moderbolag och det är Alphabet-aktien du köper för att få exponering mot Google och dess tjänster. Men vilka bolag får du mer på köpet? Vilka tjänster ingår i koncernen? Även om Google står för en stor del av totala intäkterna så äger Alphabet många stora tjänster och givetvis många spännande startups i portföljen. Låt mig presentera ett av världens mest spännande bolag:

Alphabet Inc

VD: Larry Page (Sundar Pinchai är VD för Google)
Grundare: Larry Page & Sergey Brin
Börsvärde: 640 miljarder dollar

Några av de mindre bolagen i Alphabets portfölj:

 • Nest
  Nest bygger smarta termostater och andra smarta produkter för hemmet. Ett exempel på detta kan vara säkerhetskameror. Bolaget köptes 2014 av vad som nu är Alphabet.
 • Google Fiber
  Google Fiber grundades i Kansas City 2012 och erbjuder kunder internetlösningar och tv-kanaler. Senaste siffran jag hittar är att Google Fiber har ca 200 000 kunder. Siffran är från oktober 2016.
 • Verily
  Bolaget ingick tidigare i Google X men flyttades 2015 ut som ett enskilt bolag under Alphabet-paraplyet och fick namnet Verily. Verily arbetar med, om jag har förstått det rätt, mjukvara för att kunna samla in och organisera data för sjukhus m.m. inom vårdsektorn.
 • Sidewalk Labs
  Bolaget grundades 2015 och har som mål att förbättra städer genom teknologi. Trots att jag har varit inne på bolagets hemsida så kan jag inte riktigt sätta tummen på vad det är dem gör…
 • Calico
  Ett av Alphabets läkemedelsbolag/forskningsbolag, Calico, grundades 2013 och har som mål att “bota döden”. Bolaget har investerat många milijoner för att hitta läkemedel som ska hjälpa människor att leva längre. Bl.a. forskar de om medicin för cancer och Alzheimers.
 • GV – Google Ventures
  Med sina 2,4 miljarder dollar placerade i olika start ups så kan detta bli en spännande del av Alphabet i framtiden. Über, Flatiron Health och Slack är ett par exempel av de 300 bolag som finns i portföljen.
 • Google Capital
  Till skillnad mot Google Venture så är Google Capitals uppgift att förvalta pengar. Trots att Capital-bolaget äger andelar i många start ups så har alla dessa bolag tagit sig vidare till ett senare stadie i utvecklingen. Exempel på några bolag är Airbnb, Glassdoor och Thumbtack.
 • Google DeepMind
  Alphabets satsning på AI (artificiell intelligens) köptes 2015 för 500 miljoner dollar. DeepMind fokuserar på att addera AI i Googles olika produkter så som i sökmotorn, arkadspel och DeepMinds AI kan även spela brädspel mot människor.
 • Google X
  Bolaget Google X fokuserar på att uppfinna olika lösningar som kan göra världen till en bättre plats. På deras hemsida skriver de följande:
  “We’re a moonshot factory. Our mission is to invent and launch “moonshot” technologies that we hope could someday make the world a radically better place. We have a long way to go before we can fulfill this mission, so today it’s really an ambition.”
 • Waymo
  Googles projekt för självkörande bilar startade 2009 under Google X men bytte namn 2016 till Waymo. Än så länge så har de självkörande bilarna kört cirka 5 miljoner mil i testläge. Dock är bolagets teknik inte riktigt redo för att rullas ut ordentligt för allmänheten… ännu.
 • Project Loon
  En av grenarna under Google X. Project Loons mål är att kunna erbjuda två tredjedelar av världens befolkning internet genom stora varmluftsbalonger.
 • Project Wing
  Ännu en av Google X-grenarna. Project Wing satsar på att kunna lansera sitt drönarstyrda transportsystem under 2017 men har redan skickat Chipotle burritos till Virginia Tech-studenter.
 • Project Titan
  Project Titan producerar självgående drönare som består till stora delar av solceller. Genom att flyga nonstop så ska drönarna kunna producera internet runt om i världen under många år.

Google och dess paraply av tjänster:

Alla känner vi till Google, sökmotorjätten. Men under Googles vingar finns även tjänster så som Chrome, Pixel phone, Google Home och Google Pay. Sökmotorn får över 2,3 miljoner sökningar varje minut (!) vilket resulterar i cirka 1 miljard googlingar i månaden. Google har makt och styrka att kunna styra mycket flera år framåt i tiden. Annonsintäkterna är givetvis Alphabets stora kassako och här är de största divisionerna under Googles paraply:

 • YouTube 
  Precis som med Google så känner alla till YouTube. YouTube köptes 2006 för 1,65 miljarder dollar och värderas idag till cirka 75 miljarder dollar (enligt en artikel från CNBC). Youtube har stått för en fantastisk utveckling och har fortfarande en mycket spännande tid framför sig. Dessutom så tror jag att Youtube har en stor viktig roll i framtiden för Alphabet. Om värderingen på 75 miljarder dollar stämmer så står alltså Youtube för cirka 12% av Alphabets börsvärde.
 • Google Maps
  Kartfunktionen uppdateras ständigt med nya funktioner och är en av grundprodukterna i Googles produktutbud. Google Maps används av över 1 miljard användare varje månad.
 • Google Technical Infrastructure 
  Grundfokuset ligger på att förbättra Googles olika produkter och samtidigt göra dessa stabilare. Bolaget arbetar även me datt bygga stora mjukvaruprogram och teknisk infrastruktur.
 • Google AdSense
  Google Adsense hjälper publishers (personer och bolag som driver hemsidor, bloggar m.m.) att tjäna pengar genom annonsering. Annonsering är den del av Google som tjänar mest pengar.
 • Google Apps
  Används av miljoner företag för att underlätta vardagen. Här ingår bl.a. Hangouts, Calendar, Mail, Plus och Drive.
 • Android
  Ett av världens mest använda operativsystem i smartphones. Fun fact: alla versioner är döpta efter godis/efterrätter. Ex: Nougat, KitKat, Lollipop och Marschmallow.
 • Google for Work
  Fick nytt namn 2014 efter att tidigare ha kallats för Google Enterprise. Här finns Google Clouds Platform som hjälper företag att få “supercomputing power”.
 • ATAP – Advanced Technology and Projects
  ATAP är en hemlig gren under Google där projekt som Jacquard, Soli och Spotligt Stories tar plats.

alphabet-övrliga bolag

alphabet-analys-google

Som ni kan se i charten (2016 års siffror) ovanför så kommer näst intill alla intäkter från Googles annonsintäkter vilket innebär att investerar du i Alphabet så gör du det preliminärt för att du vill få exponering mot Googles tjänster (här ingår dock mer tjänster än bara sökmotorn, t.ex.. YouTube).  Men det ska inte förringas att något av Alphabets andra “bets” kan slå ordentligt framåt i tiden och skulle då kunna hjälpa koncernen med en markant tillväxt.

Vad händer t.ex. om Google blir först med att lansera självkörande bilar på ett sådant sätt att människor tar det för givet istället för att varje individ/familj ska äga en egen? Låter man då andra biltillverkare betala mjukvaran? Tar man över helt själva på egen hand? Det skulle åtminstone kunna bli ordentliga intäkter om något av de mindre, lovande bolagen skulle slå i framtiden.

alphabet aktie
Höjden av stabil lönsam tillväxt? Mycket vacker graf!

Kan Alphabet bli för inflytelserika och mäktiga i framtiden?

Jag tror på att de stora plattformarna så som Google, Youtube, Facebook, instagram m.m. kommer att mer och mer “ta över världen” i olika format. För de flesta av oss så går det inte ens att föreställa sig hur mycket data Alphabet och Google sitter på om oss. All denna dator använder Alphabet just nu när de utvecklar sin AI-avdelning. Alexander Bard är inne på detta spåret när han gästar podcasten Vargen i Valla, ta dig tid att lyssna – Stark rekommendation!

Teslas VD, Elon Musk, berättar i början av sin biografi att hans största rädsla är att Larry Page och Alphabet lyckas utveckla och bygga AI-robotar så snabbt att de kan tappa kontrollen över de nya smarta maskinerna. Det skulle isåfall kunna utlösa någon form av krig mellan någon form av superdator och mänskligheten. Första gången jag hörde det så lät det löjligt, men tänk efter och “googla” lite på ämnet så förstår man hur kraftfullt AI är påväg att bli.

Tidigare i år åkte Alphabet Inc på en saftig böter på 2,4 miljarder dollar efter att man hade favoriserat sina egna tjänster så som Google Shopping framför konkurrenter som t.ex. Kelkoo i sökresultaten. Det betyder att EU kommissionen , som utfärdade böterna, gör vad dem kan för att bromsa in Alphabets framtida “allsmäktighet”. Dessutom fick Alphabet 90 dagar på sig att justera sökresultaten eller annars riskera 5% böter på varje överskridande dags intäkter(!). Detta är givetvis en enorm fördel för affiliatebolag så som t.ex. prisjämförelsesajter och vårt svenska bolag Catena Media (Disclaimer: Jag äger aktier i Catena Media).

Dela gärna inlägget om du tycker att Alphabet är ett spännande företag!
Stort tack på förhand!

Disclaimer: Jag äger aktier i Alphabet Inc och jag har för avseende att öka mitt innehav flera gånger under många år framöver. Jag vill även klargöra att det är lite oklart vilka av divisionerna/bolagen som står som helt egna bolag. Dessutom har Alphabet innehav i flera hundra bolag som är mer eller mindre hemligstämplat.
Läs mer om världens mest spännande bolag Alphabet hos Avanza!

Inlägget innehåller samarbetslänkar till Avanza

Tags::
Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

  1

You Might also Like

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *