Volati – Nytt investmentbolag till börsen

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Grundare av Västkustinvesteraren.se

Läs mer och teckna aktier i investmentbolaget Volati !

Teckna Volati

Volati är ett svenskt investmentbolag och industrigrupp som består av 13 olika affärsenheter. Bolaget brukar presentera sina tre affärsområden som Handel, Konsument och Industri. Dessa tre affärsområden är jämnt diversifierade i totala Volatis totala EBITA; 32%, 32% och 36%. (Volatis hemsida nämner “Konsument” två gånger vid procentenheterna så jag vågar inte ge mig på vilken som är vilken).

Teckna Volati – Bolagets egna beskrivning

“Volati grundades 2003 av Karl Perlhagen och Patrik Wahlén med affärsidén att förvärva bolag med beprövade affärsmodeller, ledande marknadspositioner och starka kassaflöden till rimliga värderingar och vidareutveckla dessa med fokus på långsiktigt värdeskapande. Volati har sedan dess vuxit kraftigt både organiskt och genom de 22 förvärv som har genomförts sedan 2004. Volati är en industrigrupp bestående av 13 affärsenheter organiserade i de tre affärsområdena Handel, Industri och Konsu- ment. Totalt har Koncernen ett fyrtiotal rörelsedrivande bolag i 15 länder med störst andel av nettoomsättningen i Sverige.”

Volati kommer att stänga 2016 med en omsättning på strax över 3 miljarder SEK. Bolagets omsättningstillväxt har varit otroligt fin och bildar näst intill den perfekta trappan:

Mellan åren 2010-2015 så har omsättningstillväxten per aktie ökat med 25% per år för Volati. Eller över 300% totalt. Givetvis mycket bra presterat av bolaget. Detta är gjort med hjälp av flera förvärv under årens gång.

Teckna Volati – Bolag som ägs av Volati

teckna-volati-bolagVolati – huvudsaklig styrka

“Volatis fokus på att förvärva bolag med beprövade affärs- modeller, ledande marknadspositioner och starka kassa- flöden har bidragit till att Volati är en diversifierad industri- grupp med starka enskilda affärsenheter. Koncernens diver- sifiering i termer av verksamhetsområden bidrar till en lägre risknivå i Volati som helhet tack vare att affärsenheterna har låg nivå av samverkande risker.” – Volati prospekt

Volati – finansiella mål

Observera att de finansiella målen som är skrivna i Volatis prospekt endast är riktvärden och bör inte ses som prognoser eller uppskattningar av Volatis framtida resultat.

 • Resultattillväxt: Volatis mål är att fördubbla deras justerade EBITA till 700 MSEK tills före utgången av 2019. Organiska årliga EBITA-tillväxten ska uppgå till 5,00%.
 • Kassaflödesgenerering: Volatis mål är att uppnå en kassaflödesgenerering överstigande 85% per år.
 • Avkastning på justerat eget kapital: Volatis långsiktiga målsättning är att avkastningen på justerat eget kapital ska överstiga 20 procent.
 • Kapitalstruktur: Volatis långsiktiga målsättning är att nettoskulden i relation till justerad EBITDA2) rullande tolv månader inte ska överstiga 3,0 gånger.
 • Utdelningspolicy: Volatis målsättning för Stamaktier är att dela ut cirka 10–30 procent av Koncernens nettoresultat hänförligt till moderbolagets ägare. Vid fastställande av utdelning beaktas framtida förvärvsmöjligheter, utveck- lingsmöjligheter i befintliga bolag, Koncernens finansiella ställning och andra faktorer som Volatis styrelse anser vara av betydelse. Utdelning på Preferensaktier ska ske till ett årligt belopp om 40,00 kronor per Preferensaktie, med kvartalsvis utbetalning om 10,00 kronor, i enlighet med bolagsordningen.

 

volati-transaktionshistorik

Volatis senaste förvärv/tillägsförvärv av bolag under 2016 är; Corroventa förvärvade i mars 2016 Ventotech. Besikta förvärvade i april 2016 ClearCar. I maj 2016 förvärvades Pagnol Gruppen AB. Det absolut senaste förvärvet är Lantbutiken som köptes av Kellfri och detta genomfördes juli 2016.

Volati pris per aktie och PE-tal

Volati tecknas på börsen till ett aktiepris på 58,00 SEK. Räknat på 2015 års vinst per aktie (2,30 SEK) så ger det ett PE-tal på cirka 25. Minsta antalet aktier att teckna är 200st och det innebär att minsta investering ligger på 11 600,00 SEK.

Jag har tecknat 200st aktier via Företagets aktieportfölj och håller helt enkelt tummarna. Volati får en plats under “Investmentbolag” i portföljen och kompenserar bl.a. Latour genom att endast ha onoterade dotterbolag i portföljen. Latour har endast delägarskap i noterade innehav medan Investor och Kinnevik har blandade innehav i sina portföljer. En bra spridning på totalt ….många(!) bolag. Att äga investmentbolag ökar diversifieringen i din portfölj, läs gärna min lista på 25 st Investmentbolag !
Nu för tiden kan man väl inte räkna med full utdelning, men skulle det ske så skulle Volati stå för cirka 13,50% av Företagets aktieportfölj.

Målet var att skriva en bättre, utförligare presentation om Volati. Tyvärr har jag varken haft tid eller kraft att göra detta då vi är mitt i “julrushen” på jobbet just nu. Läs gärna mer via länkarna nedanför:

- Läs mer om Volati och teckna aktien via Avanza!
- Läs mer om Volati och teckna aktien via Nordnet!

Disclaimer: Jag kommer att teckna aktier vid Volatis börsnotering. Mycket av grafiken är hämtad och lånad från Volatis prospekt. Glöm inte att jag är mänsklig och kan ha läst, tolkat eller skrivit information på ett felaktigt sätt. Gör alltid din egen analys!

Annons

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

3 svar

 1. Riktigt bra inlägg om Volati! Jag har skrivit lite om samma ämne men länkat till ditt inlägg för det var riktigt bra. Vill höja ett varningens finger för investmentbolag och p/e-tal dock. P/e funkar inte på noterade innehav i alla fall och spökar även för de med onoterade innehav.

  Kinneviks p/e-tal: 1.969
  Svolders p/e-tal: 3,18
  Ratos p/e-tal: negativt
  Bures p/e-tal 1,66

 2. Tack så mycket Aktiepappa!
  Jag som nästan skämdes över ett kort och informationsfattigt inlägg eftersom jag hade planerat ett mycket längre/bättre…

  Instämmer till 100%!

  Mvh VKI

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se