E-sport aktier – 9 spännande gamingaktier juni 2023

Investera i E-sport aktier

Fler och fler stora investerare förflyttar kapital för att investera i e-sport och gaming. E-sport växer så det knakar och spås fortsätta göra det i flera år framåt. 

Frågan är bara; vad ska man investera i för att få bästa möjliga exponering mot e-sport och gaming?

I den här artikeln ger jag dig:

Nu kör vi igång!

e-sport aktier

VILKA AKTIER SKA JAG VÄLJA?

Investera i e-sport aktier och gamingaktier

Vilka är de bästa e-sport aktierna för den som vill investera i e-sport? Som med allt annat på aktiemarknaden så går det givetvis inte att ge ett rakt svar på detta. Det gäller att sålla ut de bolag du tror kommer erbjuda de populäraste spelen och på så sätt ta de största marknadsandelarna. 

Ett annat sätt att positionera sig är att satsa på bolag som erbjuder plattformar för E-sport, alltså de som sänder matcherna och på så sätt får in reklamintäkter m.m.

Här nedanför har jag sammanställt en lista med de största gamingbolagen som finns möjlighet att investera i via Avanza bank. Beskrivningarna av de olika bolagen är korta och bara till för att inspirera dig till att välja just de du gillar mest inom E-sporten.

Investera i e-sport aktier och gamingaktier:

 • Activision Blizzard
 • Nintendo
 • Tencent
 • Electronic Arts
 • SonyMicrosoft
 • Ubisoft
 • Take-Two Interactive
 • MTG
Activision Blizzard - investera i esport

Activision Blizzard

Exempel på spel: Call of Duty-serien, Warcraft-serien, Starcraft-serien
Activision Blizzard, som är världens största spelbolag vill plocka en del av kakan. De har i år skapat en ny eSportsenhet. I slutet av Oktober i år meddelade bolaget att de har skapat en ny enhet som ska inrikta sig helt på e-sport. Målet, förutom att tjäna miljarder, är att kunna erbjuda fans och spelare nya sätt att uppleva turneringar, tävlingar och mästerskap.

”Jag tror e-sporten kommer bli en stor konkurrent till traditionella sportkanaler”, säger Steve Bornstein som kommer agera ordförande för enheten. Steve Bornstein var tidigare vd för sportkanalen ESPN och NFL Network. Jag tycker att rekryteringen av Steve tyder på att Activision satsar på att kunna tävla om annonspengarna med de största sporteventen inom eSporten.

Nintendo

Exempel på spel: Super Mario-serien, Zelda-serien och Pokemon-serien.
Jag ser personligen inte att Nintendo kommer att ta någon stor del av E-sporten. Men de har i skrivande stund lanserat Pokémon Go som har blivit världens mest spelade mobilspel på bara några veckor. Aktien har rusat och värderingen givetvis likaså. Äger inga spel inom de populäraste E-sporttävlingarna.

Tencent - investera i esport

Tencent

Exempel på spel: League of Legends
Asiens största “internetbolag”. Ett investmentbolag som agerar holdingbolag för bolag inom olika genrer som t.ex. media, underhållning och mobiltelefoner. Köpte 2016 en del av svenska spelbolaget Paradox. Äger spelet League of Legens som ofta fortkortas LoL och är världens största spel inom e-sporten.
OBS: Avanza bank erbjuder dig att investera i en tracker – inte aktier i Tencent.

EA sports - investera i esport

Electronic Arts

Exempel på spel: Battlefield-serien, FFA-serien, NHL-serien, The Sims-serien
Även känt som EA Games. Amerikansk jätte inom videospel. EA utvecklar, publicerar och distribuerar några av de mest kända spelvarumärkena  över hela världen. Stor positionering mot idrottsspel såsom FIFA, NHL, Madden NFL och NBA Live. De har även de gamla klassiska spelen som Need for speed, Command & Conquer och Army of two. De publicerar även Battlefield-serien som utvecklades av svenska bolaget EA DICE. Min åsikt är att Battlefield är det spel som kommer vara med att tävla i E-sporten från EA:s spelportfölj.

Sony logotyp

Sony

Exempel på spel: Destiny, Last of us. Äger även konsolen Playstation 4.
Sony är som bekant tillverkare av spelkonsolen Sony Plastation 4 och är tillsammans med Microsoft och Nintendo de tre största konsoltillverkarna i världen.
Sony driver även PlayStation
Official League som ett försök till att ta sin del av kakan inom E-sporten. Vid första släppet som skedde i Spanien så var det spel som Battlefield 4, Call of Duty och Fifa som lanserades. Som ni märker så skiljer det sig lite mot de mest spelade spelen i världen då konsolen Playstation 4 inte har samma förutsättningar som en PC har. Personligen tror jag mer på bolag som har de största spelen till datorer då dessa är populärast inom just E-sporten.

Microsoft

Microsoft

Exempel på spel: Minecraft, Halo (franshisar från 434i) och Gears of War (franchise från Epic Games). Äger även konsolerna Xbox 360 och Xbox One.
Köpte 2014 upp det stora svenska spelbolaget Mojang AB och blev då ägare till bl.a. det mycket populära spelet  Minecraft. Precis som Sony så äger de en av de mest spelade konsolerna och har därmed intäkter från alla förläggare och utvecklare som vill göra sina spel spelbara på konsolen.
Microsoft som bolag äger långt fler produkter än bara videospel. Exempel på dessa är Word, Excel, Powerpoint, Skype och Internet Explorer.

Ubisoft

Ubisoft

Exempel på spel: Assassin’s Creed-serien, Far Cry-serien, Rainbow Six-serien
Mycket fina och populära spel i sin portfölj, dock enligt mig inte någonting som kommer att ta dem till e-sportens rampljus.

Take two interactive

Take-Two Interactive

Exempel på spel: BioShock-serien, Civilization-serien, GTA-serien
Precis som Ubisoft så har Take-Two Interactive fina spel i sin portfölj, men inget jag kan se som kommer att ta en större plats inom e-sporten.

MTG (Modern Times Group)

Exempel på spel: Äger inga spel.
MTG äger inga spel, men är känt hos de flesta som ett media & televisionsbolag. I e-sportens värld äger de bland annat Dream Hack och ESL.
Dream Hack är världens största LAN-party, alltså dit gamers kommer och ta med sina egna datorer för att tävla mot varandra i flera dagar. Dream Hack startade en gång i tiden på Elmia-mässan i Jönköping men  numera finns Dream Hack-event över hela världen.
ESL är ett e-sport företag som organiserar tävlingar runt om i världen. Bolaget är världens största “video game event company” och även världens äldsta e-sport organisation som fortfarande är aktivt. De är även världens största bolag när det kommer till streaming av E-sport via Twitch.

1,4 miljarder SEK

Allt fler vill investera i Esport. Datorspelsvärlden har blivit en stor publiksport och därefter följer reklam och vinstpengar. Branschen växer lavinartat och under 2018  betalades över 1,4 miljarder svenska kronor ut i prispengar. Men det är inte nog där, hela branschen växer lavinartat!

Länk till blogginlägg på Avanza.se (publicerat 2016)

Bör man investera i e-sport aktier?

Hela arenor fyllda med folk som följer sina idoler på storbildsskärm, miljoner på spel, och en marknad som uppskattas vara värderad till 1,9 miljarder DOLLAR under 2018. Antalet åskådare uppskattas till 454 miljoner under 2019.

Jag äger själv endast Microsoft av bolagen i listan här nedanför, men det är inte för deras exponering mot e-sport. Trots den kraftiga tillväxten i e-sportens värld så har jag, som icke-gamer, svårt att sätta mig in i hur det fungerar. Det har gjort att jag har stått utanför dessa bolag länge.

Såhär kan du investera i esport aktier och gamingaktier

E-sport i siffror

E-Sport är utan tvekan här för att stanna, men det är fortfarande mycket tillväxt och förväntningar som ska infrias för att investerare ska bli nöjda. Jag äger själv inga aktier, i skrivande stund, som exponeras mot E-sportsektorn. Här kan du läsa mer om att investera i esport och gaming.

Core Ny Teknik A - innehav

ESPORT AKTIER VIA FONDER

Investera i esport aktier via Core Ny Teknik

Nystartade fonden Core Ny Teknik (startades 2019-02-04) med Carl Armfelt och ErikSprinchorn i täten är fokuserade på teknik, hälsa och digitala varumärken. 

Även om fonden inte har någon ren exponering mot gamingaktier eller esport så finns flera bolag med i portföljen. Se innehaven här nedanför och lyssna gärna på Nicklas ”Investeraren” Anderssons podcastintervju med fondförvaltarna.

8 reaktioner på ”E-sport aktier – 9 spännande gamingaktier juni 2023”

 1. Electronic Arts har blivit framröstat som väldens sämsta företag flera år i rad av spelare. Så det är inget företag som lockar mig men de övriga lockar. Dock skulle man ha satsat på nintendo innan den 5:e juni då pokemon go släptes och tog över välden. Dumt nog så tänkte jag inte så långt.

 2. Nicklas Karlsson

  Kolla in Transferator som är listade på Aktietorget och deras innehav Gumbler för exponering mot E-sport (ja jag är aktieägare i Transferator)

 3. Hej

  Tack återigen för en bra och väldigt snygg blogg!
  Vet att jag skriver i ett gammal inlägg, får väl se om du ser detta =)

  Bra med info om olika bolag i e-sport här, då slog tanken mig om att önska ett liknande inlägg fast då istället om IoT, Internet of Things.
  Verkar vara ett fenomen som kommer riktigt stark, mitt jobb satsar stenhårt på detta för framtiden och det borde finnas många fina bolag man skulle kunna gå in nu ”tidigt” i fenomenet.

  Mvh
  Mattias

 4. västkustinvesteraren

  Tack för tipset Mattias och tack för komplimangerna!

  Jag skriver ner detta bland anteckningarna och ska definitivt titta på detta framöver när tid finnes! 🙂

  Mvh VKI

 5. Sen på detta inlägget, men jag vill understryka att det endast är MTG, Tencent och i viss mån Activision Blizzard som kommer vara inblandade i esporten de närmaste åren. Funderat på att konsulta i detta ämne eftersom jag själv har tävlat på hög nivå och studerar ekonomi, och ser precis som Västkustinvesteraren och många andra detta enorma tillväxtområde.

  Övriga bolag är självklart del av gamingbranschen, men de har inga ekosystem för tävlande, eller drar stora tittarsiffror/reach. (Jämförelsevis)

  Amazon köpte upp Twitch som står för den videoplattform som sänder största delen av all esport, det har varit ett mummabolag att investera i annars. Amazon är som ni känner till rätt dyrt redan, får vänta på split. YouTube livestreamingstjänst generar stor trafik tack vare esportsturneringar. MTGx knyckte ESL och kommer ha stort inflytande tack vare det.

 6. västkustinvesteraren

  Tack för en mycket bra kommentar Christoffer!
  Kul med någon som är insatt i branschen.

  Vilket av bolagen väljer du för att få din exponering?
  Hur stort är egentligen ESL? Störst?

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren

 7. Tack själv.

  Just nu är det endast MTG om vi pratar esport, samtidigt som jag tror att Blizzard kommer utvecklas mycket tack vare braksuccen Overwatch som just nu känner sig fram angående sin tävlingsbit. MTGs köp av ESL är i mina ögon briljant, det är som att Sky Sports köper upp inte rättigheterna till Premier League, utan själva ligan.

  Ett bolag att hålla ögonen på innan introduktion är Azubu som tagit in ängelrundor ’nyligen’. Liten utmanare till Twitch och YouTube, men med intressant plattform.

  Tack för fin sida i övrigt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *