Hur blir man rik? – 10 bästa tipsen för hur man bygger en förmögenhet

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Hur blir man rik?

Hur blir man rik? Om vi utgår från att det är ur ett finansiellt perspektiv så är det egentligen inte svårt alls. Det finns ett par steg alla borde följa för att bli rika.

Fondroboten Fundler har gjort en undersökning genom Ipsos Norm där 1000 svenskar har deltagit och svarat på frågan; när är man rik?

Resultatet visar att var tredje svensk klassar dig som rik om du har mer än 1,5 miljoner kronor – men majoriteten, 56%, anser att du är rik när du har minst 5 miljoner kronor i eget kapital. 

Jag har själv ett eget kapital som i detta fallet klassar mig som “finansiellt rik” enligt undersökningen. 

I den här artikeln ger jag dig mina 10 bästa tips för att du komma igång redan idag. Dessutom får du de bästa tipsen från andra profiler från finanstwitter. Let’s go!

Så blir du rik – mina 10 bästa tips:

 1. Det viktigaste är att komma igång
 2. Jobba hårt
 3. Sök dig till ett arbete med bra lön
 4. Låna så lite pengar som möjligt
 5. Kapa så mycket onödiga utgifter som möjligt
 6. Spara pengar varje månad från din lön
 7. Investera dina pengar långsiktigt på börsen
 8. Återinvestera utdelningar och avkastning
 9. Skaffa billigt boende
 10. Var långsiktig – du blir inte rik snabbt
Hur blir man rik?

GRUNDERNA

Hur blir man rik?

Många lockas av tanken på att en dag vara finansiellt rik. Antingen för att kunna köpa alla de där sakerna som man vill ha. Eller så vill man kanske kunna känna en större ekonomisk trygghet och därmed inte behöva oroa sig för arbetslöshet och liknande i samma utsträckning. Hur man ska lyckas uppnå målet att bli rik kan dock vara en svår nöt att knäcka. 

Det finns många potentiella sätt att uppnå finansiell rikedom på. Det kanske enklaste sättet, eller åtminstone det mest realistiska, är ofta genom att spara och investera sina pengar under en lång tid. 

För att bli rik utan att behöva vänta ända tills slutet av livet bör man också försöka få en hög inkomst och kombinera det med att spara en relativt stor andel av de pengar man får in varje månad. 

För att bli rik så är det också en bra idé att kombinera lön från sin huvudsakliga anställning med fler inkomstkällor så som till exempel extrajobb eller företagande. Läs gärna min artikel om hur man blir ekonomiskt oberoende.

Vad krävs det av mig för att lyckas?

Målet att bli rik kan för de allra flesta vara ganska svårt att uppnå. Självklart beror detta också på hur mycket pengar man behöver för att uppnå ens egen definition av att vara ’rik’. 

Hur mycket pengar man redan har är även det en viktig faktor när det kommer till hur svårt det kommer att vara och hur lång tid det kommer att ta att bli rik. Men i regel så krävs det för de allra flesta ganska många år av hårt arbete och disciplin för att en dag uppnå finansiell rikedom. 

Det gäller att jobba hårt för att öka sin inkomst så att man i sin tur kan spara undan en stor summa pengar varje månad. Sedan gäller det också att man lyckas placera de pengar man sparar så att man får en bra avkastning. Då möjliggör man för ens kapital att växa exponentiellt över tid med hjälp av ränta på ränta effekten.

Se hur de 10 rikaste i Sverige har lyckats i min topplista där jag går igenom hur de har lyckats samla på sig sina enorma förmögenheter.

Så här blir du rik genom 10 enkla steg

Vägen till rikedom är sällan varken enkel eller rak. Det finns dock en rad steg man kan ta för att maximera chanserna att lyckas bli rik. 

Här är 10 tips för dig som vill bli rik:

 1. Det viktigaste är att komma igång
 2. Jobba hårt
 3. Sök dig till ett arbete med bra lön
 4. Låna så lite pengar som möjligt
 5. Kapa så mycket onödiga utgifter som möjligt
 6. Spara pengar varje månad från din lön
 7. Investera dina pengar långsiktigt på börsen
 8. Återinvestera utdelningar och avkastning
 9. Skaffa billigt boende
 10. Var långsiktig – du blir inte rik snabbt

1. Det viktigaste är att komma igång

Har man som mål att bli rik så är det viktigaste att se till att komma igång. Vägen till rikedom kan ibland vara lång. Det är därför en stor fördel att komma igång så tidigt som möjligt. 

Börjar man i god tid så har man dessutom möjlighet att dra maximal nytta av ränta på ränta effekten. Det gör att chanserna att bli rik ökar markant.

Ett bra tips till föräldrar är att låta barnen börja arbeta och tjäna pengar tidigt genom t.ex. jultidningsförsäljningar eller klassförsäljningar. Jag har skrivit en artikel om hur man kan tjäna pengar till klassen genom klassförsäljning här. Artikeln har lästs av tusentals människor!

När man väl bestämt sig för att bli rik så är det viktigt att tänka igenom sin nuvarande ekonomiska situation och ta fram en strategi över vad man behöver förbättra för att ta sig närmare sitt mål. Jag rekommenderar att använda någon av de ledande nätmäklarna:

2. Jobba hårt

En viktig komponent i att bli rik är att jobba hårt. För att uppnå finansiell rikedom så krävs stora inkomster. Det gäller därför att anstränga sig och hela tiden sträva mot att avancera i karriären och öka sina inkomster. 

Man bör även satsa på att skaffa sig flera inkomstkällor för att öka sitt kassaflöde och få mer pengar över till att spara och investera. Läs mina tips om hur du kan tjäna pengar online här.

3. Sök dig till ett arbete med bra lön

För de allra flesta så utgör inkomsten från sin huvudsakliga anställning majoriteten av de pengar som kommer in varje månad. Det är därför viktigt att se till att försöka få en så bra lön som möjligt. 

Lönerna på marknaden kan dock skilja sig ganska markant mellan olika branscher och olika typer av yrkesroller. Det gäller därför att försöka söka sig till de jobb som betalar bäst. Dessa kan förstås vara något svåra att få tag på då de av naturlig anledning är mycket eftertraktade. 

Men det är definitivt värt att satsa hårt för att lyckas få ett välbetalt jobb. Det kommer i längden att löna sig väldigt mycket.

4. Låna så lite pengar som möjligt

Lån kostar en hel del pengar. Både räntor och amorteringar kan i slutändan kosta ganska mycket.  

Se därför till att hålla lånen på en så låg nivå som möjligt. Bolån och i enstaka fall kanske också billån kan vara okej. Men privat- och konsumtionslån bör undvikas helt. Om du redan har lån så rekommenderar jag att du samlar dina lån och sänker din ränta.

Dessa har i regel väldigt höga räntor vilket gör att det är en mycket bättre idé att istället spara ihop de pengar som behövs istället för att låna.

5. Kapa så mycket onödiga utgifter som möjligt

De flesta av oss har kostnader som skulle kunna undvikas. Det är därför en bra idé att med jämna mellanrum göra en genomgång av de utgifter man har under en vanlig månad. På så sätt får man en bättre överblick över vad man lägger pengarna på, och man kan då lättare avgöra vart man skulle kunna spara in lite pengar. 

Ofta kan det vara till exempel tidningsprenumerationer och streamingtjänster som slukar pengar varje månad utan att man riktigt har koll på exakt vad man betalar för. Kanske kan man klara sig utan några av de prenumerationerna? 

Läs min artikel om spartips för att förbättra ditt sparande. 

6. Spara pengar varje månad från din lön

Grunden till att bygga upp en förmögenhet är att börja med att kontinuerligt lägga undan lite pengar. En bra start är att börja med att månadsspara så att en del av varje månadslön går till att börja bygga upp sitt kapital. Historiskt sett har många rekommenderat att spara 10% av lönen som ett riktmärke som krävs för att bygga upp en stark ekonomi. 

10% är dock väldigt lite om man har som mål att bli rik. Det kommer troligtvis krävas att man sparar betydligt mer än så om man någon gång i framtiden ska kunna bli rik. Ett bättre riktmärke kan vara att spara minst 30% av lönen. Gärna också en större andel än så. Desto mer man sparar desto snabbare kommer man ju att kunna uppnå rikedom.

7. Investera dina pengar långsiktigt på börsen

Att bli rik är väldigt svårt att uppnå på kort tid. Det mest realistiska sättet att bli rik är istället genom att ha ett långsiktigt mål och att hela tiden jobba mot att förbättra sin ekonomi och kunna lägga undan mer pengar. 

De pengar man väl klarar att lägga undan bör man också investera med ett långsiktigt perspektiv. Att välja att investera i aktier eller aktiefonder är ett givet val för den som har som mål att bli rik. 

Aktier har historiskt sett levererat den bästa avkastningen, och många som varit investerat långsiktigt i aktier har med tiden lyckats bygga upp stora förmögenheter.

8. Återinvestera utdelningar och avkastning

För att på sikt kunna bli rik är det viktigt att ta vara på ränta på ränta effekten. Just ränta på ränta effekten är ett kraftigt fenomen som kan hjälpa dig att få dina pengar att växa exponentiellt. 

Det är därför viktigt att inte ta ut och spendera de pengar du sparat, utan att låta dem växa till sig över åren. Eventuella utdelningar som dina innehav genererar bör också återinvesteras för att dra maximal nytta av ränta på ränta effekten.

9. Skaffa ett billigt boende

Boendet är för de allra flesta den största kostnaden man har i sitt hushåll. Det går därför att spara mycket pengar på att ha ett billigare boende. Kanske så behöver man inte så stor boyta som man tror och man kanske till och med kan flytta till ett mindre boende. 

Eller så kanske man kan flytta till ett läge lite längre från stan där bostadspriserna är lägre. Har man ett eller flera sovrum över så kan det också vara en bra idé att fundera över om man skulle kunna hyra ut nått av dem för att få in lite extra pengar.

10. Lyssna på en ekonomi & börspodd

Att lyssna på andra människor som är duktiga på ekonomi och börsen kan göra det möjligt till att lära dig mycket om aktier och fonder. Därför har jag skapat en artikel där jag listar 24 olika ekonomi & börspoddar.

11. Var långsiktig - du blir inte rik snabbt

Viktigt att tänka på är dock att vara långsiktig. Få lyckas med att bli rik snabbt. Istället så gäller det att ha disciplin och att under en längre tid jobba aktivt mot att nå sina mål. 

Sätt gärna upp delmål längs vägen så att du känner att du verkligen rör dig mot ditt mål. Annars är det lätt att tappa motivationen och känna att ens mål är allt för avlägset för att man ska lyckas uppnå det. Det finns då stor risk att man inte längre orkar sträva framåt och istället ger upp. Läs mer om hur du kan spara pengar långsiktigt här.

TIPS & CITAT

7 tips från andra bloggare och profiler: Hur blir man rik?

Här nedanför har jag samlat andra aktiebloggare och finansprofilers bästa tips för dig som vill bli rik. Varje citat är skickat till mig personligen från profilerna och speglar deras åsikter. Enjoy!

Miljonär innan 30

Följ på Twitter:

"Om man siktar på att bygga upp ett kapital på 5-10 miljoner så tror jag det är bäst att inse att man varken behöver ta extrema risker eller hitta enskilda investeringar med fantastisk avkastning. Det är viktigare att vara uthållig och köpa regelbundet och hitta ett sätt att leva som gör att du klarar av att fortsätta spara oavsett vad som händer i livet.

Under de 13 år jag jobbade heltid och sparade ihop mitt kapital fanns det inte en enda månad då jag inte köpte aktier eller aktiefonder."

KTM

Följ på Twitter:

"Tänk på att köra i 90 km/h i stället för 140 km/h. Många har bränt sig genom att gå ut allt för hårt och bokstavligt talat kört in i väggen. Det gick helt enkelt inte lika fort som man först trodde. Mitt tips är att ställa in dig på ett maraton i stället för en 200 meters sprint"

utdelningsseglaren

Följ på Twitter:

"Tycker det är viktigt att försöka lyssna mindre till andras åsikter och tips och istället lägga den mentala energin på att förhålla sig till sina egna tankar, idéer och inte minst känslor i en situation som denna.

I övrigt gäller det som vanligt att hålla sig till sin beslutade strategi och risknivå. Mäktar man inte med det är det definitivt läge att dra lärdom och ändra sin strategi till något mer robust."

Axel Karlsson

Följ på Twitter:

"Jag tror att det bästa sättet att bli rik är att konstant spara pengar på börsen, du kommer ibland köpa på höga nivåer, men även på låga nivåer.

Jag tycker att det är viktigt att investera i aktier/bolag där man själv förstår vad bolaget sysslar med.

Vill man "bara spara pengar" brukar jag till mina vänner alltid rekommendera att hitta en indexfond att spara i.

Mitt sista tips är, trots motsägelsefullheten, råd och tankar från andra är inte alltid bra att följa. Olika personer har olika ekonomiska situationer. Vissa sparar långsiktigt, andra kortsiktig. Lyssna på dig själv, hitta ett sätt som fungerar för dig och håll dig till den planen."

Albin Kjellberg

Följ på Twitter:

"Mitt bästa tips för att bli finansiellt rik är att tydligt och konkret hitta motivation, och allra helst skriva ned den. Att vilja bli rik för sakens skull skapar, hos de flesta, inte tillräckligt stark drivkraft. För att maxa detta, fokusera på målet. Inte vad du vill bort från. Vill du bli rik för att jobba mindre eller för att vara med barnen mer? Vill du bli rik för att oroa dig mindre, eller för att känna lugn och trygghet? Skriv ned, och håll fast vid detta för att alltid hålla dig motiverad att göra de ansträngningar som krävs för att bli rik."

magnus andersson

Följ på Twitter:

"Tjänar du tusen kronor och gör av med 950 så kan du sova lugnt, gör du av med 1050 kr så kommer räntan på dina lån att knäcka dig finansiellt förr eller senare. Det är inte mer komplicerat än så. Om du dessutom investerar ditt överskott på börsen så kommer du, även om din lön är lägre än de flestas, att bli rikare än många av dem. Inte om ett år men på längre sikt."

Marcus Lindblad

Följ på Twitter:

"Börja så tidigt som möjligt med att bara få igång ett sparande. Har du inte en inkomst så skaffa en (var kreativ! jag har städat toaletter och pantat burkar för att få in extra pengar). Desto tidigare du börjar investera dina pengar desto bättre, för då lär du dig snabbare. Stå inte vid sidlinjen och tro att du ska bli fullärd innan du har en krona investerad, för det är förlorad tid. Investera lite varje månad hela tiden men tro inte att du ska bli rik snabbt."

Passiva inkomster

Tre intäktskällor alla borde ha för att bli rik

En viktig komponent i att bli rik är att öka sina inkomster. Det kan ske till exempel genom att byta jobb eller att få en lönerförhöjning på ens nuvarande jobb. 

Men det kanske enklaste sättet att öka sina inkomster är genom att skaffa fler intäktskällor. Tre intäktskällor som jag tycker att alla borde ha som en grund är;

 1. Aktiv inkomst
 2. Inkomst från kapital
 3. Passiv inkomst

1. Aktiv inkomst

Ett fast jobb som ger lön varje månad är ofta den viktigaste och största inkomsten för de flesta människor. Lönen är bra att ha som grundsten i ens ekonomi så att man sedan kan bygga på med fler inkomstkällor. 

Förutom en trygg lön så ger ett jobb i många fall också andra förmåner så som till exempel betald mobil, friskvårdsbidrag, kanske gratis fika och mellanmål på arbetsplatsen och så vidare. Har man tur kanske arbetsgivaren också tillåter en att jobba övertid. 

I och med att övertidstimmar kan ge mycket högre lön (ofta dubbelt av den vanliga timlönen) så kan man tjäna väldigt mycket pengar på att jobba lite övertid då och då.

2. Inkomst från kapital

Man brukar prata om att man ska låta sina pengar jobba. Det är också precis vad man borde göra när man väl sparar och lägger undan pengar. Det bästa brukar vara att investera sina pengar i aktier och fonder. 

Aktier och aktiefonder har historiskt sett gett den högsta avkastningen och har därmed möjliggjort att tjäna mycket pengar med hjälp av sitt kapital snarare än med sin egna arbetsinsats. Inkomst från kapital är alltså ett ypperligt sätt att komplettera sin grundinkomst med. 

Genom sina investeringar kan man alltså få en extra inkomst utan att behöva öka sin arbetsbörda. Det enda som krävs är att man sparar och investerar så att man bygger upp ett kapital som kan börja generera avkastning.

3. Passiv inkomst

Passiva inkomster är något som jag tycker att alla med målet att bli rik bör skaffa sig. Begreppet passiva inkomster innefattar sådana typer av inkomster som inte kräver en aktiv arbetsinsats. Det vill säga inkomster som kommer in på ens konto utan att man behöver göra något speciellt. Ens anställning är alltså inte en passiv inkomst. Ett jobb är istället ett exempel på en aktiv inkomst. Inkomst från kapital så som till exempel avkastning på investeringar i aktier och fonder är däremot en typ av passiv inkomst.  

Men passiva inkomster kan även innefatta mycket annat än bara avkastningen på ens finansiella tillgångar. Gemensamt för passiva inkomster är dock att det i regel krävs en av två saker för att skapa dem – antingen kapital eller tid. En passiv inkomst kan skapas antingen genom att man investerar i något som sedan kontinuerligt ger en passiv avkastning. Eller så genom att man investerar sin tid i att skapa en produkt, bygga ett företag eller liknande – för att efter uppstartsfasen sedan ha en passiv inkomst.

Det som begränsar mest när det kommer till att bli rik är den tid vi har. Ofta finns helt enkelt inte tillräckligt med tid för att tjäna tillräckligt med pengar för att bli rik fort. Därför är passiva inkomster en viktig grundsten i resan mot att bli rik. Passiva inkomster gör ju att man kan öka sina intäkter utan att antalet timmar man jobbar ökar. Kolla gärna in min artikel Tjäna pengar online för mer inspiration om hur du kan skapa passiva inkomster på nätet.

SÅ HÄR TJÄNAR JAG MINA EXTRA PENGAR

Starta eget bolag och bli rik

Det kan ta väldigt lång tid att bli rik genom att jobba och spara. Den vägen till rikedom kräver generellt väldigt många år av hårt arbete i kombination med att ränta på ränta effekten får jobba till ens fördel i några årtionden. 

En betydligt snabbare, men sällan lättare, väg till rikedom är dock genom att starta ett eget företag. Har man en bra affärsidé så kan ett företag efter en tid med hårt arbete börja generera stora vinster. 

Är man intresserad av företagande så är det perfekt att börja driva företag i mindre skala på sidan om sin vanliga anställning. Märker man då att det går bra så blir det en lättare övergång att sedan säga upp sig och börja satsa helhjärtat på företagandet.

Hävstångseffekten är enorm om du lyckas

Ett framgångsrikt företagande kan vara svårt att lyckas med. Men för de som väl gör det så kan de finansiella belöningarna vara stora. Det finns otroligt många mindre ägarledda företag som varje år skapar miljonvinster åt sina ägare. Lyckas man starta ett framgångsrikt företag så kan man alltså tjäna stora summor pengar.

En stor utmaning med att driva företag är att hitta en idé och en affärsmodell som är skalbar. Det går förstås alltid att sälja sin egen tid till kunderna. Men då blir det snarare fråga om en anställning i företagsform snarare än att ’driva företag’. Nyckeln till att skapa ett lönsamt företag är att kunna utnyttja hävstångseffekter. 

Det kan handla om att få hävstång genom att anlita personal för att kunna utföra mer jobb åt dina kunder. Men det kan också vara genom att ta in kapital från banker eller investerare och få hävstång genom att använda andras pengar ifall din verksamhet är kapitalintensiv och kräver investeringar för att växa.

Om du kommer till steget när en försäljning är aktuellt så bör man anlita en mäklare som t.ex. I Am Growth för att kunna säkerställa att allt går rätt till. Det är oftast en försäljning av bolaget som de många människor blir riktigt rika av.

HÅLL DIG UNDAN...

Två sämre sätt att bli rik på

Det finns många olika sätt man kan bli rik på. Det finns dock även en hel del sätt som kan fungera men som åtminstone enligt mig man borde hålla sig borta från.

1. Gifta sig rik

Visst är att gifta sig rikt ett väldigt effektivt sätt för att få sin önskan om rikedom uppfylld. Givetvis är det däremot så att det inte bör vara någons målsättning.

2. Spela på lotto och gambling

Många drömmer om att ta hem storvinsten och att kunna sluta jobba och göra bara det som man själv vill. Sannolikheten att vinna stort är dock minimal. 

Statistiskt sett så är det pengar man spenderar på lotter och liknande i stort sett bortkastade pengar. 

Mest troligt så kommer man att ha förlorat större delen av de pengar man spelat för. Investera hellre pengarna i aktier eller fonder.

Då är du finansiellt rik
Resultatet från Fundlers undersökning när de frågade 1000 svenskar om när de anser att en person är rik.

När anser du dig vara rik?

En till stor grad avgörande faktor i hur enkelt eller svårt det är att bli rik ligger i vad man anser att det innebär att vara rik. Vissa kanske anser att vara rik innebär att kunna köpa allt man vill ha, och även allt man någon gång kan tänkas vilja ha. 

I så fall kanske det skulle krävas många många miljarder kronor för att anse sig själv vara rik. För andra kanske det räcker att ha så pass stora kapitalinkomster att man skulle kunna klara sina löpande utgifter ifall man inte längre jobbar. 

Då kanske det räcker med enbart några “enstaka miljoner” i förmögenhet för att vara rik. Mycket handlar alltså om vad man själv anser att finansiell rikedom är. Läs min artikel om hur du blir ekonomiskt oberoende.

Gör en budget och sätt upp ett långsiktigt mål

Vill man bli rik så är det viktigt att se till att komma igång med att jobba mot sitt mål så snart som möjligt. Ett bra första steg är att tänka igenom vilka mål man har. 

Sedan bör man också sätta upp en budget som utgår från ens nuvarande ekonomiska situation. På så sätt kan man få en bättre överblick över vilket utrymme man har för att spara, investera och börja bygga på sin blivande förmögenhet. 

Ytterligare ett tips för att kunna spåra din förmögenhet är att genomföra en privat balansräkning med jämna mellanrum. Det ger dig en indikation på hur mycket du egentligen äger. Det vill säga din nettoförmögenhet.

Läs mer & följ mig: