Börja spara i fonder – 26 högst avkastande i mars 2024

Fonder - investera och spara i fonder

När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Är du intresserad av att spara i fonder? I den här artikeln har jag listat de bästa fonderna 2021 enligt mig. Vi börjar från början så du som nybörjare kan följa med – men går även in på djupet när det gäller att välja ut de bästa fonderna för din portfölj längre in i artikeln.

Dessutom kommer jag att bjuda på flera topplistor och de bästa tipsen för att just du ska lyckas bygga en stabil och långsiktig fondportfölj.

Lets go!

GRUNDLÄGGANDE FAKTA OM FONDER

Vad är en fond?

En fond är en produkt som ger oss som vill spara i aktier, obligationer eller något annat en möjlighet att göra det på ett enkelt sätt. Med endast en liten summa pengar kan du vara med och investera i företag världen över och samtidigt få en bra riskspridning. Det är ett fondbolag som startar och driver en fond. 

Fondens investeringar sköts av en förvaltare. Fondbolaget tjänar pengar genom att ta ut en avgift från de som sparar i fonden. En fond får inte placera sina pengar hur som helst, den är noga reglerad i både sina egna villkor och regler och i lagen.

För att få sparare att placera i fonden låter fondbolaget banker och nätmäklare sälja fonderna till deras kunder. För det får bankerna och nätmäklarna provision av fondbolagen. Jag rekommenderar dig att besöka Aktieskolans guide för fonder om du vill fördjupa dina kunskaper.

Jag rekommenderar dig att använda en nätmäklare

Det går med stor säkerhet att säga att det finns fonder som tilltalar de flesta som vill spara och investera, allt från de som vill ha en bred och trygg bas i sitt sparande till de som söker exotiska och udda nischer.

I Sverige är det framförallt nätmäklarna som erbjuder ett brett utbud av fonder. De erbjuder inte bara fonder från svenska fondbolag utan även från andra länder. Dessa fonder köps och säljs oftast i euro eller USD. 

Du kan välja fonder från olika länder

Det går med stor säkerhet att säga att det finns fonder som tilltalar de flesta som vill spara och investera, allt från de som vill ha en bred och trygg bas i sitt sparande till de som söker exotiska och udda nischer.

I Sverige är det framförallt nätmäklarna som erbjuder ett brett utbud av fonder. De erbjuder inte bara fonder från svenska fondbolag utan även från andra länder. Dessa fonder köps och säljs oftast i euro eller USD. 

Varför vill man äga fonder?

Det finns fonder för alla. En eller flera fonder passar bra i nästintill alla sparportföljer. Vi har alla olika förutsättningar och mål för vårt sparande och våra investeringar, både vad det gäller kapital, tid och intresse. Men det finns ändå fonder som tillför viktiga delar för de flesta av oss. Här kan du läsa om fonder eller aktier passar dig bäst.

Du kanske är nybörjare på aktier och sparande eller just nu inte har möjlighet att spara så mycket pengar. Med små medel kan du via aktiefonder få både den riskspridning och möjlighet till avkastning det innebär att investera i några av världens bästa bolag och aktiemarknader. Att bygga upp en egen aktieportfölj med en riskspridning som en bred aktiefond kräver ett visst kapital, genom en fond är du med från första hundralappen. 

För dig som investerar i aktier och tycker det är spännande finns det säkert många marknader och branscher du har svårt att nå på ett enkelt sätt eller inte har tid att själv bevaka. Då är det utmärkt att komplettera sitt aktiesparande med väl utvalda fonder.

Det finns fonder för alla olika investeringsfilosofier

Är du mer avancerad i ditt sparande och investeringar finns det ändå förmodligen bra fonder som kommer att komplettera din portfölj på ett utmärkt sätt. Kanske är det någon speciell marknad eller strategi du kan nå via en fond eller varför inte investera i en fond som drivs av en duktigt förvaltare?

Det finns många fonder med spännande inriktningar som kan vara svåra att nå på egen hand och det är lika spännande att följa en duktig fondförvaltares arbete som att följa ett företag du investerar i. 

Vill du att en del av ditt sparande skall vara i obligationer? Då är fonder i princip ditt enda alternativ. Obligationer är en marknad som är näst intill omöjlig för privatpersoner att ta del av, den är bara öppen för professionella aktörer. Där fyller fonder en viktigt uppgift.

Så tjänar man pengar på fonder

När du investerar i en fond köper du andelar i fonden. Går fonden bra kommer värdet på dina andelar att gå upp. Väljer du att sälja dem en dag och värdet på din andel är högre än när du köpte har du gjort en vinst. 

De allra flesta fonderna lämnar inte någon utdelning, de återinvesterar den avkastning de genererar själva och ökar därmed värdet på fonden och därmed dina andelar. 

Att spara och investera är inget sprintlopp, snarare ett långt marathon. Det krävs tålamod för att nå en bra avkastning, men investerar du långsiktigt och regelbundet kommer det att löna sig. 

Det är viktigt att vara medveten om att börsen går upp och ner, likaså din depås värde. Sparar du regelbundet och långsiktigt i bra värdepapper så får du över tid med all sannolikhet en bra avkastning på ditt sparande.

KOM IGÅNG IDAG

Så kommer du igång och kan börja spara i fonder

Att börja spara i fonder är enkelt! Börja med att bli kund hos någon av de etablerade nätmäklarna. Det är enkelt att bli kund hos dem, det går på en kort stund och du ansöker med ditt mobila bank-id via deras hemsidor.

De två ledande nätmäklarna i Sverige är Avanza bank och Nordnet Bank. Jag använder primärt Avanza bank men har även ett konto på Nordnet Bank där jag pensionssparar privat. Här kan du läsa mer om Avanza eller Nordnet passar bäst för dig.

De erbjuder ett mycket stort utbud av fonder, det kanske verkar svårt att överblicka till att börja med. Men det finns verktyg som hjälper dig att hitta fonder som passar just dig. Avanza har en en “portföljgenerator” som hjälper dig hitta bra fonder efter dina önskemål.

Ytterligare ett alternativ kan vara att investera med hjälp av fondrobotar.

Fördjupa kunskaperna om fonder och aktier

Vill du läsa på mer och fördjupa dig i fonder har Avanza en del på sin nyhetssida som heter Placera.se , de skriver lite djupare om fler fonder och vad som kan vara lämpligt att välja just nu. 

Att läsa på mer om fonder är ett bra sätt för dig att lära dig mer och själv kunna välja lämpliga fonder att investera i. Det finns också mycket information att läsa om olika fonder på fondbolagens hemsidor. 

En annan bra sida för att lära sig mer är fonder är Aktieskolans sida om fonder. Jag har själv skrivit majoriteten av artiklarna och går där in på djupet när det gäller börsens möjligheter. Läs även min artikel om hur du kan spara i aktier.

Steg 1: Välj den kontotyp som passar dig bäst när du ska spara i fonder

När du blivit kund hos en bra nätmäklare gäller det att fundera över vilket typ konto du vill använda till att investera i fonder. Du kan välja olika konton och öppna flera av samma kontotyp.

Investeringssparkonto

Det vanligaste, enklaste och för de allra flesta varianter av sparande bästa kontot. Du behöver inte deklarera enskilda affärer utan betalar en schablonskatt som beräknas på värdet av ditt konto. Det är ett enkelt och oftast skattemässigt förmånligt sätt att spara.

Kapitalförsäkring

Kapitalförsäkringar har stora likheter med ett investeringssparkonto, men den skatten, som också är en schablonskatt, dras direkt från din KF och inte när du deklarerar. 

KF är att föredra när du sparar åt någon annan exempelvis dina barn. Kom ihåg, du skall aldrig betala avgift för själva kapitalförsäkringen.

Aktie- & Fondkonto

Köper du aktier eller fonder via ett vanligt Aktie & fondkonto måste du deklarera varje affär och betala skatt på eventuella vinster. 

Det kontot kan ändå vara förmånligt i de fall du förväntar dig låg avkastning, till exempel om du investerar i korta räntefonder.

Steg 2: Såhär bygger du en stabil och långsiktig fondportfölj

Hur din fondportfölj bör se ut är alltid individuellt. Du kanske är har möjligheten att ta mer eller mindre risk och har en annorlunda tidshorisont än andra. Här nedanför är dock ett bra generella bra tips att tänka på när du ska bygga din fondportfölj.

1. Diversifiera genom att välja 5-10 olika fonder

En av de viktigaste reglerna inom sparande är att sprida sina risker. Detta för att inte påverkas allt för mycket av enskilda negativa händelser för vissa bolag eller marknader. 

Men det finns också otroligt många intressanta marknader som du inte vill missa att investera i, det gör det lätt att diversifiera ditt sparande och sprida dina risker med fonder.

2. Välj fonder med exponering mot olika branscher och regioner

En bra början är att inrikta ditt sparande mot olika regioner. USA, Asien och Europa är några av de viktigaste regionerna att spara i, men det finns också intressanta tillväxtländer. Tänk på att hitta en bra balans i hela ditt sparande. Äger du aktier i svenska bolag behöver du kanske bara investera i en svensk småbolagsfond,  eller kanske inte alls i fonder som investerar i Sverige. Då kan du söka dig till helt andra lände. 

Det finns fonder som investerar i olika branscher som hälsovård eller energi. Det finns också fonder som specialiserar sig på infrastruktur, private equity eller småbolag i olika länder. Med all sannolikhet kommer du hitta fonder som ger ditt sparande en bra riskspridning och nya intressanta möjligheter. 

I en bred sparportfölj finns det säkert plats för obligationer. Det finns många olika obligationsfonder med olika inriktningar att välja bland. För dig som är intresserad finns det många andra typer av mer specialiserade och nischade fonder att investera i.

3. Spara och investera pengar regelbundet genom automatiserat månadsspar

Det är lätt att sparande av olika anledningar inte blir av. Kortsiktigt är det oftast roligare att prioritera något annat. Ett sätt att verkligen komma igång med sitt sparande är att starta ett automatiskt månadsspar. Lämpligt är att lägga in en automatisk överföring av det belopp du tänkt spara till sin nätmäklare direkt lönen har kommit in på ditt konto. 

Genom att spara regelbundet kommer du ibland att köpa fonder billigt och ibland dyrt, men du kommer över tid få ett bra snittvärde på dina fonder. Det är svårt att tajma marknadens upp och nedgångar men genom att köpa regelbundet får du ett bra snitt. Att spara regelbundet är också ett sätt att minska risken i sitt sparande. 

Gör du en automatisk överföring direkt lönen kommit in på ditt konto kommer du inte att märka av de pengarna på samma sätt som du hade gjort om du fört över dem manuellt.  

Att föra över det som blivit över efter månadens utgifter och nöjen till sparande är ingen bra strategi. Risken är att det inte finns några pengar att spara alls då.

4. Testa Avanzas portföljgenerator

När du bestämt dig för att börja spara i fonder och satt upp ett regelbundet sparande kommer du till en rolig och intressant del, att bestämma vilka fonder du skall placera dina pengar i. Det kan verka svårt och oöverskådligt till att börja med. 

Ett bra hjälpmedel som nätmäklaren Avanza erbjuder är en “portföljgenerator”. Du anger mål och förutsättningar för ditt sparande och portföljgeneratorn ger dig förslag på lämpliga fonder som passar dig. Om du i ett senare skede vill ändra val av fonder att spara i eller sälja någon för att börja spara i en annan fond är det inga problem. 

Det viktiga är att ha en plan för sitt sparande och komma igång med det, sedan kan du efterhand göra justeringar allt eftersom du lär dig mer.

Fondtips

Här är ett par av mina viktigaste fondtips för nybörjare. Det finns ingen oskriven regel att dessa tipsen fungerar och passar för alla, men det är en bra grund att börja bygga sitt sparande på.

Vad sparar du till? Att spara utan mål kan göra att lusten till ditt sparande försvinner och det lockar mer att spendera pengarna nu. Likaså kan mål långt fram i tiden kännas diffusa eller att du tvivlar på ditt månadssparande verkligen kan göra någon skillnad för dig i framtiden. 

Det är viktigt att ha mål, spara inte bara för en guldkant långt fram i tiden. Ha också ett sparande för resor, sommarstuga eller något annat trevligt inom närmare tidshorisont. 

Når ditt sparande ett viktigt delmål eller en summa du drömt om, unna dig något speciellt eller gott – du har ju uppnått något bra för dig själv! Det är viktigt att då och då belöna dig själv så att det känns bra och motiverande att fortsätta spara.

För att lyckas långsiktigt med ditt sparande är det viktigt att du sprider dina risker. En bra och bred sparportfölj kan innehålla olika former av räntesparande, aktier, fonder och råvaror. För kortsiktiga mål bör ditt sparande ha mindre risker, men långsiktigt sparande trivs bäst med lite större risk i aktier eller aktiefonder. 

Det är viktigt att du löpande ser över ditt sparande så att du har en risk du själv känner dig trygg med. Det är viktigt att ditt sparande passar väl ihop med din övriga ekonomi och livssituation.

Ett sätt att dra ned dina risker är att spara regelbundet. Då kommer du att ibland köpa billigare och ibland dyrare, men investerar du i en tillgång som långsiktigt går upp kommer du till slut att ha ett bra snittpris på dina inköp. 

Det är svårt att tajma marknaden. Väljer du att investera en större summa vid enstaka tillfällen är risken stor att du köper in dig vid fel tillfällen.

Hur säker du än är på att de fonder eller något annat du investerar i kommer att gå upp värde så är en av de viktigaste reglerna att inte låna pengar för att investera. Det finns alltid en risk med aktier, fonder och värdepapper – de kan gå ned i värde. 

Investera därför alltid bara dina egna pengar som du inte är beroende av för ditt uppehälle eller levnadsomkostnader den närmaste tiden. Det finns gott om exempel i historien av professionella investerare som lånat pengar till köp av aktier eller företag och vid en nedgång förlorat allt de har.

Det kan vara enkelt att låta exempelvis Avanzas portföljgenerator skapa ett förslag på fonder att investera i. Och det är en bra början, men läs på mer om de fonderna de föreslår, vad finns det för alternativ? Finns det andra marknader som också verkar intressanta att investera i? 

Ett bra sätt att gå vidare är att läsa vad placera.se skriver, det är en nättidning om sparande som Avanza har. Många fondbolag har också bra information på sina hemsidor. 

En viktig förutsättning för ett framgångsrikt sparande är att ha tydliga investeringsregler för sig själv.  Skriv ned dem och följ upp dem med jämna mellanrum. Dina regler kan exempelvis innehålla hur du skall fördela ditt månadssparande, hur stor del olika tillgångar får vara av din sparportfölj eller vad du har för mål med olika investeringar. Ökar exempelvis en tillgång mycket i värde väger den mer i din portfölj än du tänkt dig. Skall du sälja av lite, eller vänta med att spara mer i den fonden tills portföljen jämnat ut sig? 

Det kan också vara så att en fond inte utvecklas alls som du tänkt dig. Är det tillfälligt eller skall du flytta pengarna till en annan fond?

Att ha en tydlig plan och följa den gör att du undviker spontana beslut baserat på känslor som kanske inte är så kloka när du ser på dem i efterhand. Ett bra exempel när det är viktigt att ha tydliga investeringsregler är när det är oro på finansmarknaderna med stora börsfall som följd. 

Hur skall du agera då? Säljer du för sent är risken att du sålt på den botten som den krisen bildat. Det viktigaste är att du har en strategi och plan som du själv är trygg med. Räkna gärna på olika scenarier med börsnedgång och hur det skulle påverka ditt sparande. För långsiktiga sparare har börsnedgångar historiskt varit bra tillfällen att köpa mer aktier i bra bolag eller fonder. 

Har du ett regelbundet sparande du långsiktigt är trygg med behöver du inte bry dig om en enstaka börsnedgång.

Fonder för nybörjare

Bara genom att du bestämt dig för att börja spara har du tagit ett stort steg mot en bättre framtid för dig själv. Det beslutet är mycket viktigare än exakt vilka fonder eller aktier du skall investera i. Bekymra dig inte om att sparande, fonder och ekonomi verkar vare en till synes svår värld att förstå. 

Ett bra sätt att börja spara är i billiga indexfonder. Genom dem får du en bra exponering mot olika aktiemarknader och en bra riskspridning. Det finns indexfonder för olika marknader exempelvis Sverige, USA, tillväxtmarknader eller global. En global indexfond investerar i hela världen, i en sådan väger amerikanska aktier tyngst.

Ett annat tips är att läsa min artikel med omdöme om Lysa fondrobot eller mitt omdöme om Opti. Två mycket bra tjänster som automatiserar ditt sparande och dina investeringar.

Du bör även ta en titt på BetterWealth fondrobot.

Olika typer av fonder

Det finns flera olika typer av fonder. De vanligaste är följande:

Indexfonder

Ett index speglar utvecklingen av ett antal aktier på en börs. OMXS30 är kanske det mest kända av stockholmsbörsens index, de visar utvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen. 

Störst vikt i det indexet har just nu Atlas Copco följt av Hennes & Mauritz. Genom att investera i en indexfond får du exponering mot bolagen som ingår i det indexet efter hur stora de är. En indexfond skall alltid ha låga avgifter.

Aktiefonder

Aktiefonder kan ha många olika inriktningar, det enda gemensamma de har är att de investerar i aktier. En del aktiefonder investerar i företag i ett visst land eller region andra investerar i företag i vissa branscher eller bara i mindre företag.

Räntefonder

Räntefonder investerar i olika former av obligationer eller statsskuldväxlar. I princip lånar en räntefond ut pengar. En kort räntefond placerar i huvudsak i obligationer med kort löptid utgivna av stater eller företag med hög kreditvärdighet. 

Korta räntefonder ger just nu en ganska låg avkastning, den stora anledningen att spara i dem är att de är trygga.  

Obligationsfonder

Räntefonder som investerar i främst företagsobligationer med längre löptid kallas obligationsfonder. 

Även bland dessa finns flera olika varianter, till exempel de som investerar i obligationer från företag i andra länder eller de som investerar i företagsobligationer utgivna av företag med låg kreditvärdighet, sk high yield-obligationer.

PPM fonder

En del av det svenska pensionssystemet kallas premiepension. Inom det systemet placerar du själv dina pensionspengar i olika fonder. De allra flesta fonderna som finns i det systemet är sådana du har tillgång till också via de etablerade nätmäklarna. 

Samlingsnamnet för de fonderna du kan investera din premiepension i brukar vara PPM-fonder. Du kan endast investera din premiepension via Pensionsmyndighetens hemsida.

Kostnadsfria fonder

Både Avanza och Nordnet erbjuder flera olika fonder som är helt fria från avgift. Det är indexfonder som de driver själva. Anledningen till att Avanza och Nordnet driver egna fonder som är gratis är för att locka in nya kunder till dem. 

Avanza har en gratisfond som heter Avanza Zero (mest ägda fonden bland Avanzas kunder), den följer det svenska OMXS30 indexet. Dessutom har Avanza tre mycket billiga indexfonder, en som följer ett globalt Index, en som följer USA och en som följer tillväxtmarknader.

Nordnet har en gratis indexfond för varje land, Sverige, Norge, Danmark och Finland. 

Fonder - Avanza zero

Bästa fonderna senaste 5 åren

Här nedanför har jag listat de bästa fonderna sett till utveckling de senaste 5 åren. Klicka på respektive fond för att läsa mer och köpa fonden hos Avanza bank.

 FondUtv 1 årUtv. 3 årUtv. 5 år
1Swedbank Robur Ny Teknik A34,33 %86,07 %259,74 %
2SEB Rysslandfond C EUR – Lux52,89 %74,67 %226,94 %
3JPM US Technology A (acc) USD49,78 %137,45 %221,29 %
4BGF World Technology A251,71 %142,56 %212,24 %
5Fidelity Global Technology A-Dis-EUR51,10 %102,91 %205,64 %
6INVL Russia TOP2043,34 %50,14 %205,48 %
7Danske Invest Russia A49,77 %74,39 %200,33 %
8Pictet-Russian Equities P USD45,43 %50,14 %199,87 %
9Skandia Time Global35,31 %94,91 %194,64 %
10DNB Teknologi A34,70 %94,49 %192,59 %
11SEB Sverigefond Småbolag C/R55,84 %98,25 %190,97 %
12Swedbank Robur Rysslandsfond48,43 %69,59 %189,88 %
13Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD61,33 %102,37 %189,47 %
14Länsförsäkringar Fastighetsfond A61,19 %123,34 %189,33 %
15Franklin Technology A Acc USD44,53 %112,25 %186,97 %
16Öhman Global Growth40,80 %97,93 %186,34 %
17Carnegie Fastighetsfond Norden A57,59 %115,44 %182,92 %
18HSBC GIF Russia Equity AC48,07 %58,90 %182,71 %
19Nordea Rysslandsfond42,27 %60,42 %182,30 %
20East Capital Ryssland45,66 %52,39 %181,36 %
21SEB Östeuro Små o Medelst Bol EUR – Lux40,62 %60,44 %180,98 %
22DNB Fund Technology retail A35,17 %89,21 %180,46 %
23CF Ryssland A37,17 %52,66 %178,28 %
24Swedbank Robur Technology A SEK51,45 %115,12 %178,15 %
25UBS (Lux) EF Tech Opp (USD) P acc57,14 %112,33 %176,71 %
26MS INVF Global Opportunity A41,24 %100,31 %173,51 %

Topplistan över de bästa fonderna är hämtad 20 januari 2020.

Vanliga frågor om fonder

Med undantag från några få gratisfonder tar de allra flesta fonder ut en avgift av dig som sparar i fonden. Den dras med automatik av ditt sparande och är redan avdragen när du ser hur din fond har utvecklats. En del fonder har både en fast och rörlig förvaltningsavgift där den rörliga tas ut om fonden har en extra bra utveckling. Det kan hos enstaka fonder även finnas köp eller säljavgifter.

Andra villkor som kan påverka dig som sparare är minsta beloppet att spara, det kan finnas olika villkor för engångsinsättningar eller månadssparande. En del fonder handlas en gång per månad men de flesta fonder handlas dagligen. Tänk på att även för fonder som handlas dagligen tar ett köp eller försäljning av en fond betydligt längre tid att genomföra än en aktieaffär, oftast flera dagar. Läs fondens villkor noga innan du investerar i den!

Du kan spara i fonder via din bank eller i vissa fall direkt hos ett fondbolag. Men det största utbudet med bra stöd och hjälp för ditt sparande hittar du hos se stora nätmäklarna. 

De etablerade nätmäklarna har också bra webbplattformar som gör att det är lätt att hitta bra fonder för just ditt sparande. Det ger dig också bra överblick över ditt sparande att samla alla dina investeringar till en bra nätmäklare.

Jag använder själv både Avanza bank och Nordnet Bank för att investera i fonder.

De allra flesta som sparar bör göra det i både aktier och fonder. Det är lätt att investera i svenska aktier men det kan vara bra att komplettera med fonder för olika utländska marknader som är svårare att investera direkt i själv.  Att investera direkt i aktier kräver lite mer tid och kunskap, känner du att du saknar det är det absolut inte fel att enbart hålla sig till fonder. 

Försök välja bra fonder och sprid ditt sparande. En bra fond är en som motsvarar dina förväntningar. En bra fondförvaltare är värd sin avgift, men då vill du också att den presterar bättre än index och har en stabil avkastning över tid. Indexfonder ger en bra bas, eller kan till och med utgöra hela din långsiktiga sparportfölj, men avgifterna på dem skall vara låga.

Genom att spara i fonder får du en professionell förvaltning av dina pengar och i regel en god riskspridning. 

Fonder är också ett bra sätt att börja lära sig mer om aktiemarknaden och börsen. Med tiden kanske du blir intresserad av att själv börja investera direkt i aktier.

Risker med fonder och börsen

För att få möjlighet till avkastning på dina pengar måste du investera dem. Det finns alltid någon form av risk med alla investeringar. Väljer du att spara dem på ett bankkonto med insättningsgaranti, ja då blir avkastningen mycket låg men det sparande är också i princip riskfritt.

 Väljer du att investera dem i fonder eller aktier så är risken högre, men då kan du också förvänta dig högre avkastning. Men det finns alltid en risk att bolag inte går som du tänkt dig eller att börserna av någon anledning går ned och du förlorar en del av ditt kapital. 

Genom att läsa på och förstå det du investerar i och fördelar dina investeringar mellan olika marknader sprider du dina risker och begränsar dem så gott det går. Men det finns alltid en risk att dina investeringar tappar i värde av olika anledningar istället för att ge avkastning.

Bolagsrisk

Investerar du direkt i aktier finns det en risk att ett bolag du köpt aktier i av någon anledning går sämre än du förväntat dig. 

Har du en bred aktieportfölj går förhoppningsvis de flesta företagen bättre och gör att du totalt får en bra avkastning. Det är samma i en aktiefond. Fonden investerar i många olika bolag, även om ett av dem går dåligt går förhoppningsvis de andra bättre. 

Men investerar du i en branschfond kanske alla bolag i branschen går dåligt samtidigt, då kommer den fonden att tappa i värde. Detsamma gäller aktiefonder som investerar i enskilda länder.

Marknadsrisk

I skrivande stund är de finansiella marknadena possitiva till aktier och börsen. Men det kan snabbt ändras genom sämre konjunktur eller någon form av politisk eller ekonomisk kris. 

Då går börserna ned överlag, det spelar oftast ingen roll om en del bolag går fortsatt bra i oron, deras börskurser sjunker ändå. Genom att vara långsiktig och spara regelbundet begränsar du hur utsatt du blir av en svag marknad. 

En stor anledning till att aktiemarknaden just nu går starkt är att vi just nu har ett läge med låga räntor och stora ekonomiska stimulanser från olika centralbanker. I ett läge med stigande räntor finns det en risk att aktier inte ses som lika attraktiva av marknaden som nu. 

Det är svårt att sia om hur framtiden utvecklas, men det kan vara bra att räkna på hur ens ekonomi och sparande ser ut om olika scenarier inträffar.