ULTIMATA GUIDEN FÖR

Indexfonder

Här är de 21 bästa indexfonderna för din fondportfölj

avanza-logotyp
5/5

Jag använder Avanza bank!

Att månadsspara och vara långisktig i indexfonder är en av de bästa investeringarna gemene man kan göra.

I denna artikeln kommer jag berätta varför jag själv väljer att investera i indexfonder och varför dessa fonder passar majoriteten av alla investerare.

Du får även lära dig följande:

Innehållsförteckning

Vad är indexfonder?

Indexfonder är en slags fond som investerar i aktier och andra värdepapper efter hur ett visst jämförelseindex ser ut. Målet för indexfonden är att avkastningen ska spegla jämförelseindexet.

Indexfonder är en mycket bra produkt för de personer som vill sätta upp ett automatiskt månadssparande och inte behöva lägga kraft och energi på sitt sparande.

Indexfonder - Avanza portföljgenerator
5/5

Jag använder själv Avanza bank och är  en mycket nöjd kund. Jag rekommenderar dig att testa portföljgenerator som bygger en fondportfölj i världsklass åt dig.

Indexfonder passar bra till långsiktiga investerare

När det gäller indexfonder kan en mindre förvaltningsavgift tillkomma, samt andra avgifter och det är dessa man ska försöka hålla på en så låg nivå som möjligt. 

I regel tillkommer avgifter för alla fonder och indexfonderna tenderar att vara de billigaste eftersom de kräver lägst förvaltningsengagemang. Dock finns till exempel fonden Avanza Zero som är helt kostnadsfri att investera i för Avanzas kunder. Köp gärna fonden månadsvis vid varje lön och var långsiktig i dina investeringar. 

Om du vill få exponering mot flera stora svenska bolag är det här en bra indexfond. Fonden ger dig exponering mot de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Indexfonder kan även vara ett bra alternativ som PPM fonder.

Utdelningsaktier kan vara ett alternativ

Generellt sett ger alla indexfonder mer eller mindre positiv avkastning över tid och ju längre tid man sparar desto bättre blir det. 

Att spara i indexfonder är inget korttidsprojekt utan man bör se till att bara spara de pengar man inte behöver just nu, och som man givetvis också har råd att förlora. 

Vill du hellre få ett kassaflöde av aktieutdelningar så kan utdelningsaktier vara ett bättre alternativ för dig. Du behöver dock vara mer aktiv och insatt i börsen och de specifika bolagen.

TOPPLISTA

Bästa indexfonderna 2021

När det gäller indexfonder och andra investeringar så kan det gå upp eller ner och det är svårt att se hur en fond kommer att utvecklas i framåt i tiden. Även stora företag kan läggas ner eller minska i omfattning, och små företag kan växa snabbt om det går väl. Det innebär givetvis också att indexfondens utveckling och avkastning kan gå upp eller ner. 

På samma sätt som det är svårt att förutsäga börsens upp eller nedgång, är det också svårt att förutsäga fonders utveckling. När du ska välja indexfonder är det dock bra att välja fonder som har låga avgifter och som dessutom sprider riskerna på ett bra sätt.

Anton Gustafsson-Västkustinvesteraren

Mina personliga favoriter

Här nedanför listar jag mina favoriter när det kommer till indexfonder. Jag äger flera av fonderna själv privat eller genom pensionssparande.

Globala indexfonder

Europeiska indexfonder

Svenska indexfonder

Asien indexfonder

Kostnadsfria indexfonder

Mest ägda indexfonderna 2021

Topplistan här nedanför visar de mest ägda indexfonderna bland Avanza banks kunder. Uppdaterad senast den 22 februari 2021.

  1. Avanza Zero
  2. Avanza Global
  3. Länsförsäkringar Global Indexnära
  4. SPP Global Plus A
  5. SPP Aktiefond USA

Billigaste indexfonderna 2021

Topplistan här nedanför visar de billigaste indexfonderna i Avanaza banks utbud. Väljer du att investera dina pengar hos t.ex. Nordnet så har de Superfonden Sverige som motsvarar Avanza Zero som kostnadsfri produkt. Alla de billigaste fonderna i listan är dock mycket prisvärda.

Vilka var de bästa indexfonderna 2019

Topplistan här nedanför visar bästa indexfonderna 2019 (1 januari 2019-4 januari 2020). Som ni ser så har USA gått mycket starkt och dominerar listan totalt.

Utdelningsaktier kan vara ett alternativ

Generellt sett ger alla indexfonder mer eller mindre positiv avkastning över tid och ju längre tid man sparar desto bättre blir det. 

Att spara i indexfonder är inget korttidsprojekt utan man bör se till att bara spara de pengar man inte behöver just nu, och som man givetvis också har råd att förlora. 

Vill du hellre få ett kassaflöde av aktieutdelningar så kan utdelningsaktier vara ett bättre alternativ för dig. Du behöver dock vara mer aktiv och insatt i börsen och de specifika bolagen.

Indexfonder - Avanza portföljgenerator
5/5

Jag använder själv Avanza bank och är  en mycket nöjd kund. Jag rekommenderar dig att testa portföljgenerator som bygger en fondportfölj i världsklass åt dig.

NYBÖRJARGUIDE

Såhär bygger du en fondportfölj

Om det känns lockande att börja spara i indexfonder kan det vara klokt att göra egna analyser både av den egna ekonomin och olika möjligheter innan man väljer att investera pengar på börsen

Jag ger här nedanför exempel på en nybörjarportfölj som innehåller några olika indexfonder för att du som sparar ska kunna få en extra diversifiering eller riskspridning. 

När det gäller att börja spara i indexfonder är det dock klokt att välja fonder med så låga förvaltningsavgifter som möjligt. Ofta är den här typen av fonder extra bra just för att avgifterna generellt sett är låga. Men vad kan en nybörjarportfölj innehålla?

Jag har själv investerat både själv hos Avanza bank och automatiskt i fondroboten Lysamen även Optis robotrådgivare är värd att titta på. Jag har även skrivit en artikel där jag har jämfört de största aktörerna på marknaden: Fondrobotar – här är bästa fondroboten på marknaden.

Portföljexempel:

Portföljexemplet här nedanför är bara ett förslag på hur man kan bygga sin fondportfölj. Givetvis kan du ta in andra sorters indexfonder eller aktivt förvaltade fonder om det lockar som komplement. 

Börja med att öppna ett investeringssparkonto hos en nätmäklare.

Jag har själv ett par aktivt förvaltade fonder som går under kategorien tillväxtfonder. Läs mer om bästa fonderna enligt mig.

40% globala indexfonder

En globalfond är en fond som är ägare av aktier i bolag och branscher som är spridda över hela världen. Fonderna kan inrikta sig på flera marknader och branscher i flera världsindex.

25% svenska indexfonder

Den här typen av fonder köper aktier i bolag och branscher i Sverige. Ofta är globalfonder mer riskspridande och Sverigefonderna har en högre risk. Det är därför bra att ha en något mindre andel av de här fonderna.

25% europeiska indexfonder

En Europafond har ofta en mindre risk än Sverigefonden men större risk än globalfonderna. Europafonden är en fond som satsar på aktier som finns på den europeiska marknaden och en fond kan vara inriktad på en bransch, medan en annan riktar in sig på andra branscher.

10% tillväxtfonder

En tillväxtfond köper aktier som finns på tillväxtmarknader. Ofta innebär de här fonderna en relativt stor risk och de får därför mindre plats i portföljen. Aktierna finns ofta i länder som Indien, Brasilien och andra utvecklingsländer.

Diversifiera och få bra riskspridning

I sin fondportfölj är det viktigt att man tänker på att sprida riskerna. Minst fyra olika indexfonder behövs för att man inte ska ha en portfölj som tar mycket stryk om ett t.ex. ett land eller en marknad går sämre än något annat. 

När det gäller investeringar så är diversifiering därför mycket viktigt. Det är lätt att gå på en rejäl mina om man inte sprider ut sina investeringar. Jag rekommenderar att du har t.ex. två globala indexfonder, två svenska indexfonder osv.

AUTOMATISERA INVESTERINGARNA

Månadsspara i indexfonder och lägg tid på annat i vardagen

Om du inte vill eller har tid att sätta dig in i börsens olika delar kan det också vara ett alternativ att börja månadsspara i indexfonder. Då slipper du tänka på att leta efter de bästa fonderna flera gånger om året och du behöver inte heller vänta på att kunna köpa en fond vid allra bästa tillfälle. Du kan både spara och investera helt automatiskt tack vare dagens automatiserade spar- och investeringslösningar som bankerna erbjuder. 

Med hjälp av bra funktioner kan du i dag lägga till ett automatiskt sparande varje månad i din fondportfölj. På så sätt behöver du inte lägga varken kraft eller tid på sparande utan dina sparpengar dras när du har pengar på ditt konto och därefter har du per automatik sparat till din fondportfölj som sedan kan investera i olika aktier. Att månadsspara automatiskt kostar i de allra flesta fall inget extra.

Automatisk diversifiering när du månadssparar

En fördel med att månadsspara är att du inte behöver tänka på att pengarna sätts in allt för sällan till din indexfond. För att du ska nå en stabil och bra genomsnittlig avkastning är det nämligen viktigt att investera regelbundet. 

Du behöver inte heller välja nya aktier eller fonder att investera i varje gång utan pengarna sätts automatiskt in till de fonder du valt på förhand. 

Det kan vara svårt att finna de bästa fonderna och att tajma in köpen, men med månadssparandet slipper du tänka på det. Då kan du istället fundera över vad du ska göra med avkastningen från fonderna, eller lägga ner lite extra tid på arbete, familj eller vad som ligger dig varmt och hjärtat.

Fördelar med indexfonder

Det finns flera fördelar med att investera i just indexfonder, det kan man inte komma ifrån. För det första är det ett enkelt sätt att spara på eftersom att sparandet kan ske automatiskt. Att investera i indexfonder är också mycket transparent. 

Det betyder att man som sparande kan se, utvärdera och jämföra sina investeringar då de återspeglar index direkt. Som sparare vet man också vad det är man får.

En annan fördel med att investera i aktiefonder är att det är mycket kostnadseffektivt. Fonderna är ofta några av de billigaste som finns att köpa på marknaden och det gör att man kan komma åt aktier på ett relativt billigt sätt samtidigt som riskerna sprids.

Aktiva förvaltare slår oftast inte indexfonder i längden

När det gäller andra sparformer kan aktiva förvaltare vilja att resultatet ska överprestera mot index. Ofta är det dock svårt för dem att slå index över tid.

Att spara i indexfonder ger också mycket större riskspridning än att spara i enskilda aktier. Som sparare undviker man också de allra största riskerna. Dessutom exponeras fonderna på en större marknad än vad en eller ett fåtal aktier gör. Det gör att man som investerare kan få en stabilare avkastning.

Man behöver inte heller avsätta flera tusen kronor för att kunna investera i indexfonderna. Det räcker med ett par hundralappar för att starta ett sparande och efter det kan man få en god avkastning på sikt genom att spara mellan från 100 kronor per månad.

Nackdelar med att investera i indexfonder

Precis som det finns en hel del fördelar med att investera i indexfonder finns det också ett par nackdelar. 

En av nackdelarna är just att det är totalt omöjligt att slå index. När man köper en indexfond kommer den hela tiden att gå ungefär som börsen och marknadens index och sedan tillkommer kostnaden för fonden. 

Det gör att man inte kan förvänta sig några börsraketer av de investerade pengarna.

indexfonder-avgifter

Håll nere förvaltningsavgifterna

Man bör också komma ihåg att olika index kan koncentreras till olika marknader, bolagskategorier och mycket mer. Du ska  också vara varse om att fondförvaltarnas avgifter i vissa fall kan vara ganska höga. 

Genom att låta fonden följa börsens index kan man undvika det och genom att i princip undvika fondförvaltare slipper man problemet. Även när det gäller att köpa samt sälja fonden kan det tillkomma olika avgifter vilket kan vara bra att känna till. 

En indexfond kan också ha andra kostnader från 0.01% per år. De står ofta bara med i det finstilta och som investerare kan det vara klokt att titta lite extra på det innan man beslutar sig för att köpa fonden.

OLIKA SORTERS FONDER

Globala indexfonder

Om man vill rikta in sig på fonder som täcker större delen av världen är det de globala indexfonderna man bör sikta på. En global indexfond ger dig stor exponering mot USA, men även stora delar av världen. 

Om du väljer att placera dina pengar i en global indexfond kan du ta del av de flesta marknader per automatik.  Du sprider alltså dina risker över hela världen och över flera olika valutor. När man investerar pengar i fonden sprids pengarna över valutor som yen, peso, euro med mera. 

Du får som investerare nämligen en mycket stor riskspridning och med tanke på att så många valutor är inblandade kan en nedgång vägas upp av en annan valutas uppgång.

Svenska indexfonder

Svenska indexfonder riktar sig mot svenska bolag och endast mot den svenska marknaden. Det betyder att de har en högre risk än globala indexfonder och Europeiska indexfonder. Den ökade risken beror främst på den nischade och lilla marknaden du får exponering mot jämfört med i en globalfond. Jag rekommenderar att du inte bara har Sverigefonder i portföljen.

I dagsläget finns bl.a. svenska indexfonder som följer OMXS30, de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.  Fördelen med att spara i svenska indexfonder är att man ofta känner till den svenska marknaden något bättre än den utländska. Om man anar att något allvarligt är på väg att hända kan man alltså få en chans att sälja av den del av sitt innehav innan krisen slår till. Jag förespråkar dock för långsiktighet och att pengarna inte ska tas ut bara för att det skakar till på marknaden.

Även de svenska indexfonderna är mycket enkla att investera i och man kan som sparare antingen välja att ta en indexfond som riktar in sig mot vissa branscher, eller fonder som riktar in sig på mer övergripande områden.

Europeiska indexfonder

Om du vill sprida ut risken i din fondportfölj kan det vara en idé att satsa mer på Europeiska indexfoder. De här fonderna följer den europeiska börsen och de innebär en relativt låg risk jämfört med svenska indexfonder. Oavsett hur stort startkapital man har, eller hur mycket man redan har investerat i indexfonder kan Europeiska indexfonder rekommenderas. 

Den här typen av fonder passar alla investerare som inte har vilja eller tid att sätta sig in i börsen eller i aktier och det finns flera olika indexfonder som följer olika börsindex. Sett ur historiskt perspektiv har just indexfonder och börsindex varit den bästa investeringen att göra på lång sikt och så är det än i dag.

De Europeiska indexfonderna är mycket enkla och bekväma att investera i. Samtidigt som investeraren tar del av aktier och deras utveckling sprids också risken över flera länder, bolag och företag. Man behöver inte satsa mycket pengar på indexfonder för att lyckas utan det räcker med bara någon satsad hundralapp för att man ska kunna starta ett sparande i indexfonder.

Väljer fonder med låg förvaltningsavgift

När man ska investera i indexfonder kan det vara klokt att leta efter de fonder som har låga förvaltningsavgifter. Men hur finner man fonder som har låga avgifter?

Det kan vara bra att jämföra olika fonder. På så sätt kan man snabbt se deras risker, avgifter och annat intressant. Genom att använda Avanzas portföljgenerator kan man också snabbt få förslag på olika indexfonder och samtidigt se vad de kostar att köpa och förvalta.

Om man väljer att månadsspara till sina indexfonder kan det vara extra viktigt att hålla lite koll så att det inte plötsligt dyker upp några förvaltningsavgifter som inte funnits där från början. Ibland kan det nämligen vara så att avgifterna kan uppkomma om det står någon reservation eller liknande när man köper fonden. Om man är osäker finns det helt gratis indexfonder att investera sina pengar i.

Indexfonder är ett smart tillgångsslag för både nya och erfarna investerare

Oavsett om man har investerat pengar på börsen länge eller om man är total nybörjare kan indexfonder vara ett mycket bra och smart tillgångsslag.

Du kanske inte har speciellt mycket tid eller intresse av att lära dig börsen. Trots det vill du se dina pengar växa, då kan de passivt förvaltade indexfonderna vara det allra bästa alternativet. Innehållet byts ut med tiden i takt med att fonden följer sitt specifika jämförelseindex och investerar pengar med jämna mellanrum. 

Om man är nybörjare och inte har grepp om pressmeddelanden, värden och annat är den här typen av tillgång mycket lämplig. Det man som nybörjare bör se upp med är förvaltningsavgifter och spreadkostnader som ibland kan vara ganska höga.

Passar även erfarna investerare

Även om man är en erfaren investerare kan man ha nytta av att ha ett par indexfonder. Om man är van att investera i högriskfonder kan det hända att det inte går speciellt bra om den globala ekonomin skulle ge vika. 

Det kan rent av vara så att man förlorar den största delen av sina investeringar. Då kan det vara skönt att ha ett par stabila indexfonder som grund i portföljen. Fördelen med indexfonderna är att de i stort sett sköter sig själva.

Aktiefonder

En aktiefond är en fond som placerar största delen av kapitalet i just aktier, alltså andelar i företag. Vanligen är det minst 85 % som läggs i aktier och i förhållande till andra investeringsalternativ har aktiefonderna en lite högre risk. Som investerare kan det vara bra att känna till att det både är större chans att pengarna ökar i värde, men att det också innebär en större risk att de minskar in värde. 

En aktiefond placerar dock pengarna i minst 15-30 olika aktier och det gör att risken sprids något. En bred aktiefond som sprider risken mycket över flera branscher och kategorier kan ofta vara mindre riskabel att satsa på än en nischad aktiefond. Det är också klokt att investera i fonder som placerar pengarna på mer etablerade marknader istället för att bara äga fonder som exponerar dig mot tillväxtzoner.

Valutarisk

Om man väljer en aktiefond utomlands finns det också en viss risk att förlora pengar på valutaväxlingar med mera. Den risken slipper man ofta om man använder sig av indexfonder. Generellt sett kan man dock räkna med en högre avkastning från den här typen av fonder jämfört med räntefonder om man vågar ta den högre risken.

Räntefonder

Generellt sett kan man säga att en räntefond ger en relativt låg avkastning. Å andra sidan innebär den inte heller någon större risk för investeraren. Men vad är en räntefond?

Den här typen av fonder placerar de investerade pengarna i olika värdepapper som bär ränta. Det kan gälla olika obligationer, till exempel bostads-.eller statsobligationer. Det kan också vara statsskuldväxlar. 

Man kan dela in fonden i olika kategorier, till exempel realräntefonder, företagsobligationer samt korta och långa räntefonder beroende på vilka värdepapper fonden placerar de investerade pengarna i. Som investerare ska man dock tänka på att fonden påverkas på olika sätt beroende på det ekonomiska ränteläget.

Kort räntefond

Om man väljer korta räntefonder handlar det helt enkelt om hur lång löptiden är på värdepappren som fonden äger. Löptiden är den tid som säger när lånet ska vara betalt till den som lånat ut pengarna. 

När det gäller korta räntefonder är löptiden kortare än ett år. Ofta har de den allra lägsta risken.

Lång räntefond

En lång räntefond, eller en obligationsfond, är en bred kategori. I kategorin finns det skillnader i risken och den förväntade avkastningen. När det gäller de här fonderna kan det finnas olika krav. 

Ibland investeras det bara i statsobligationer, ibland bara i företagsobligationer. Det finns även fonder som placerar investerade pengar i mindre kreditvärdiga bolag, men då till en större risk. 

En investerare i en lång räntefond måste ha ett långt tidsperspektiv eftersom att fonden har en lång löptid och det innebär också att det kan ske olika saker på vägen. En lång räntefond har därför en högre risk.

Realräntefond

Om fonden placerar pengar i obligationer som ger fast ränta över en inflation kallas den för en realräntefond. Fonden sätts här in i ett procenttal plus inflationen. Inflationen påverkar inte avkastningen och det ger obligationsägaren skydd.

Den som investerar i en räntefond kan inte räkna med en stor vinst, men å andra sidan går det att välja investeringsalternativ där risken inte är speciellt hög.

Ränta på ränta effekten

När man börjar fundera på att börja spara i fonder är det viktigt att man också är medveten om att det tar en lång tid att bygga en stor fondportfölj. Man får inte en enorm avkastning på bara en dag eller ett år. 

Portfäljen växer sig större och större. Genom att återinvestera avkastningen så uppnår man  ränta på ränta effekten, “världens 8:e underverk”. Det går nämligen till som så att fonderna ger avkastning,. Den bör man låta stå kvar, eller återinvestera i fonderna. 

Investeringar på börsen tillsammans med ränta på ränta-effekten är den utan tvekan enklaste vägen för att nå FIRE och ekonomisk frihet.

Investeringsregler

GYLLENE REGLER

Investeringsregler för dig som vill komma igång

Här nedanför har jag listat olika investeringsregler som kan vara bra att ta till sig innan du börjar investera dina pengar. Tänk på att dessa reglerna inte är gjutna i sten utan du kan justera dessa så som det passar dig bäst.

1. Var långsiktig

Att investera i indexfonder är inget för dig som vill få rejäl avkastning på ett par dagar eller inom någon månad. Du bör se till att göra långsiktiga investeringar med pengar som du har råd att förlora. 

Ofta kan du som sparare inte se någon större avkastning förrän efter 5-10 år. Om du behöver pengar snabbt, eller vet med dig att du inte kommer att kunna spara så länge är indexfonder inget bra alternativ. 

Om du däremot ska spara till en pension, till barn eller kanske till en resa under året du fyller jämnt kan indexfonden ge ett välkommet tillskott i kassan den dagen pengarna tas ut.

2. Investera regelbunder

Vid investering i indexfonder gäller det också att investera regelbundet. Tillsammans med en långsiktig syn på pengarna är konceptet vinnande och även om du är totalt ointresserad av börsen och vad den innebär kan du i alla fall få avkastning på dina pengar. 

Det allra smidigaste sättet att komma ihåg sitt sparande utan att det tar mycket tid och är krångligt är genom att lägga upp ett månadssparande där pengarna dras direkt från bankkontot direkt när lönen kommer in och sedan investeras pengarna direkt i fonder.

3. Diversifiera och kontrollera riskerna

Du måste komma ihåg att investera dina pengar i flera olika fonder för att få en bra spridning av riskerna. Det är bra att nå så stora delar av världen som möjligt. 

Då blir fondplånboken inte lika sårbar om det plötsligt skulle hända något i ett eller flera länder. Genom att både ha en global indexfond, en svensk indexfond och en europeisk indexfond sprids riskerna ut på ett bra sätt.

4. Var försiktig med belåning

Du bör inte investera mer pengar än du har råd med och du bör alltid vara försiktig när det gäller belåning. Att låna pengar för att spara är sällan bra eftersom att sparandet också kan innebära en risk.

5. Håll dig välinformerad genom rätt källor

Om du inte har ett månadssparande utan föredrar att bestämma fonder med mera själv bör du alltid hålla dig informerad om hur deras utveckling ser ut. 

Kanske är det dags att sälja en fond och byta till en annan? Det är dock viktigt att du använder rätt källor som dessutom ska vara trovärdiga.

6. Gör din egen analys

Gör alltid en egen analys när du ska investera i indexfonder. Det är inte värt att lyssna på nyheter som spår börskrascher eller på kvällsposten som påstår att de kan förutse nedgångar. 

Du bör alltid själv analysera dina alternativ för att få en så bra riskspridning som möjligt. Om du känner dig osäker kan det också vara vara bra att prova en generator som tar fram olika fondalternativ som man sedan kan gå igenom i lugn och ro.

7. Sätt upp dina personliga investeringsregler

När du ska investera pengar är det också otroligt viktigt att du sätter upp regler för investeringarna. 

Hur mycket pengar ska sättas in? 

Hur mycket pengar måste jag ha kvar att leva för och hur länge kan jag spara? 

Allt det här är sådana frågor som kan vara bra att ställa sig. Genom att sätta upp regler blir det lättare att hålla sparandet på en bra nivå.

Månadsspara i indexfonder är perfekt för den som vill lägga tid och kraft på annat i livet

När det gäller aktiva fonder har de i regel höga avgifter och många förvaltare lyckas inte slå index även om fonderna funnits länge. Att investera löpande i en eller flera indexfonder är ett bättre sätt. 

Genom att bygga en fondportfölj som riktar sig mot flera marknader och därmed också priser riskerna kan du lägga tid och kraft på annat. Om du har barn kanske du vill kunna spara pengar till dem, men samtidigt ska sparandet inte vara krångligt? 

Genom att lägga upp ett månadssparande på indexfonder behöver du inte göra något alls mer än att kolla till sparandet några gånger per år. När sparandet väl behövs är pengarna redo att ta ut.

Ha en lång investeringshorisont

När man månadssparar är det allra bäst att ha en lång investeringshorisont. Någonstans mellan 5-10 år brukar vara en bra period. Då hinner man ofta få en bra avkastning på sina fonder. 

Genom att månadsspara sätts ett visst belopp av till sparandet varje månad och man behöver inte sitta och vänta på att den där fonden ska stiga. 

När pengarna dras från kontot varje månad investeras de i fonder som köparen tidigare valt och på så sätts sprids risken mer.

avanza-logotyp

Avanzas indexfonder är en bra grund

Om du ska sätta ihop din allra första fondportfölj och känner dig lite osäker på vad som bör finnas i den kan en bra grund vara Avanza Zero och Avanza Global. 

De här fonderna finns bara hos Avanza och täcker in en stor del av marknaden när de kombineras. Men vad är egentligen de här två fonderna?

Avanza Zero

Avanza Zero är en svensk fond som riktar in sig mot de 30 största bolagen i Sverige. Bolagens värde mäts i börsvärde. Det som är unikt med den här fonden är att den är helt gratis. 

Man köper de andelar man vill ha och sedan betalar man för dem. Inga andra avgifter tillkommer. Däremot har man chans att få avkastning. Fonden har funnits under flera år och har gått plus under de senaste åren. Den är mycket populär och flera hundra personer väljer att investera i den varje år. 

Eftersom att den inte kostar något att ha med, gör den heller ingen skada. Risken i fonden är något högre än i Avanza Global eftersom att Zero bara riktar sig till den svenska marknaden.

Avanza Global

Avanza global är en global indexfond som har en mycket låg avgift. Fonden har 11 olika branscher och 23 marknader och kostnaden är bara 0.1 %. 

I fonden har man en bra riskspridning och om man ska spara inom Avanza finns det ingen anledning att inte använda den här fonden som grund. 

Till den kan det också vara bra att lägga fler globalfonder för att få en ännu större riskspridning.

Indexfonder - Avanza portföljgenerator

Testas Avanzas portföljgenerator

Om man inte vill starta ett månadssparande, eller om man vill börja satsa på fonder med en gång kan man också få hjälp att välja ut sina fonder. 

Det kan också vara ett alternativ om man vill starta ett månadssparande men själv ha lite inverkan på vilka fonder som är med. Med Avanzas portföljgenerator tar det bara några sekunder att få fram ett sparande som är femstjärnigt. 

Att använda sig av generatorn kostar inget extra utan som sparande betalar man bara för de fonder man faktiskt väljer att investera i.

Testa Avanzas portföljgenerator

Med ett femstjärnigt sparande innebär det att du får en Morningstar rating på ditt sparande till en låg avgift. Du kan också genom portföljen sprida dina risker. 

Risken sprids över både marknader och branscher vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att bli av med dina pengar.

Du kan justera efter dina förutsättningar

I portföljgeneratorn kan spararen själv välja en allokering av marknaden och efter det tas förslag på lämpliga fondplaceringar fram. Det är dock bra att veta att generatorn inte genererar personliga förslag eller ger personliga investeringsråd. 

Det resultat som kommer fram har inte heller granskats av en analytiker. Som sparare kan man dock välja om man vill använda sig av generatorns förslag som de är eller om man vill ändra något eller hela genereringen.

Sammanfattning om Indexfonder

10

Mitt omdöme

10.0/10