214 supereffektiva spartips för dig i May 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Spartips

Letar du efter spartips? På denna sidan har jag samlat över 200 spartips (!) som kan hjälpa dig att komma igång med, eller förbättra, ditt sparande.

Ta tag i din privatekonomi redan idag med hjälp av alla spara pengar tips här nedanför. Artikeln innehåller över 200 spartips och har en beräknad lästid på 60 minuter – så använd gärna snabbnavigationen här nedanför om du gå till en specifik kategori.

Nu kör vi igång!

Spartips i hemmet

Här har jag samlat alla spartips som går att genomföra i hemmet och i sin privatekonomi.

Spartips på semestern

Det finns många smarta spartips när du ska på semester eller när du ska resa överhuvudtaget.

Spartips för familjen

Alla som har en familj vet hur stora utgifter det innebär. Men det innebär även att det finns stora utgifter att spara pengar på...

Spartips transport

Bilar och andra transportmedel är en av de vanligaste utgiftsbovarna vi har. Hur kan man transportera sig på ett mer ekonomiskt sätt?

Spartips mat

Hur ska man tänka när man tillagar och handlar mat? Här får du flera spartips när det gäller mat och matlagning...

Anton Gustafsson-Västkustinvesteraren

Mina 8 bästa spartips

Här nedanför är de bästa spartipsen enligt mig.

1. Samla dina lån

Många mindre lån kan vara svåra att hålla koll på. Desto fler lån man har desto lättare blir det också att man glömmer betala på något av lånen. Då kan en dyr förseningsavgift följa. 

Genom att samla sina lån och istället ta ett större lån så kan man oftast få en mycket bättre ränta. Det kan göra att man sparar mycket pengar på räntekostnaderna.

2. Pruta på bolånet

Ytterligare ett sätt att sänka sina räntekostnader är genom att pruta på bolånet. Speciellt effektivt är detta spartips för de som har stora bolån. 

En sänkning på till exempel 0,5 procentenheter på boräntan ger en besparing på 5000 kr per år per miljon i bolån (3500 kr efter ränteavdraget). 

Det kan alltså finnas mycket pengar att spara på att förhandla om bolåneräntan.

3. Sälj alla onödiga prylar

Vi svenskar konsumerar ofta ganska mycket prylar. Ofta märks det genom att man fort lyckas fylla upp både förråd, garderober och annan förvaring i sitt hem. 

Det kan därför vara en bra idé att gå igenom vad man har, och sälja sådant som man inte längre använder.

4. Stå över nästa handling och töm frysen

Ibland är det svårt att få pengarna att räcka till i slutet av månaden. Då är det en bra idé att skippa turen till mataffären och istället laga mat på det man redan har hemma. Ofta har man en ganska full frys där man redan glömt hälften av den mat som finns där. 

Att försöka använda upp det som finns i frysen kan därför göra att man slipper handla så mycket mat den månaden. Dessutom ger det plats i frysen för att framöver kunna passa på och köpa på sig och frysa in sådant som är på extrapris.

5. Samla dina fribrev (gamla tjänstepensioner)

Genom att flytta dina fribrev och samla gamla tjänstepensioner så kan du spara över 100.000 kr inför pensionen. Det går dessutom på bara ett minuter!

Läs gärna min artikel om att flytta fribrev.

Vill du hellre komma igång direkt så besöker du Svenska Fribrevsbolaget här nedanför för att få en kostnadsfri analys över dina fribrev.

6. Jämför kreditkort och bensinkort

Idag finns det väldigt många typer av kreditkort och bensinkort att välja mellan. Beroende på vad och hur mycket man handlar så kan olika betalkort ge olika typer av förmåner och rabatter. 

Det är därför värt att undersöka vilka kort som passar bäst för ens egen ekonomi. Du kan t.ex. använda jämförelsesajter som Kortio.se och Allakreditkort.nu för att jämföra kreditkort utan årsavgift.

7. Sluta snusa och röka

Att snusa och röka är väldigt onödigt. Dels så är det väldigt dyrt. Man kan alltså spara mycket pengar på att sluta. 

Men kanske framför allt så är det skadligt för hälsan, vilket i framtiden också kan komma att kosta i form av högre sjukvårdskostnader och nedsatt arbetsförmåga.

8. Sälj bilen och åk kollektivt/cykla

Det är idag otroligt dyrt att ha bil. Framför allt är det ofta värdeminskningen som blir dyr om man har en nyare bil. Men även service, reparationer och försäkring med mera gör att kostnaderna lätt drar iväg. 

Beroende på vart man bor kan det också vara ganska dyrt med parkering. Det kan därför vara värt att fundera på om man skulle kunna klara sig utan bil (eller med en bil mindre). 

Detta beror förstås på hur pass bra kollektivtrafik man har tillgång till – och hur lång sträcka man har till jobb/skola/bekanta och så vidare.

Varför ska man spara pengar?

Det finns många anledningar till varför man bör försöka spara pengar. Dels kan det vara för att man verkligen behöver spara pengar. Man kanske har en låg lön, eller att man av olika anledningar har väldigt höga kostnader. 

Men man kan också vilja spara pengar för att få mer pengar över till ett långsiktigare sparande. Man kanske känner att man behöver spara för att få en större ekonomisk trygghet ifall man skulle förlora jobbet eller om något annat oväntat skulle inträffa. Eller vill du bli rik? Då tycker ja du ska läsa min artikel där jag listar 10 olika steg för att göra det möjligt för dig att bli rik.

Du kanske drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom FIRE (Financial Independence and Reitre Early)?

Möjligheter till högre levnadsstandard

Men att spara pengar kan också vara ett sätt att få pengarna att räcka längre och på så sätt kunna ha råd med en högre levnadsstandard – att kunna unna sig mer och köpa mer av sådant man vill ha. 

Tricket med att spara pengar är att försöka hitta sätt att komma billigare undan, utan att i någon större utsträckning sänka sin levnadsstandard. Lyckas man med det så kan man få mycket pengar över att lägga på saker som man prioriterar högre.

Bästa spartipsen

+203 enkla och effektiva spartips

Här nedanför har jag listat över +200 spartips. Det finns massvis med tips att bli inspirerad av, både rimliga och mer galna varianter.

Lämna gärna en kommentar längst ner om du saknar några spara pengar tips!

Spartips i hemmet

1. Sänk inomhustemperaturen

Att värma upp en bostad är ganska dyrt. Särskilt om det är en stor bostad, eller om man bor uppe i norr där vintrarna är kalla. Det kan därför bli stor skillnad på uppvärmningskostnaderna bara genom att sänka temperaturen en eller två grader.

2. Värmesäkra huset

Bor man i villa eller radhus (eller lägenhet där man betalar värmen själv) så kan uppvärmningen sluka en relativt stor del av hushållsbudgeten. 

Se därför till att gå igenom bostaden för att försäkra dig om att det inte drar onödigt kallt i fönster och liknande. Byt även till isolerglasfönster om det inte redan är gjort.

Du kan kostnadsfritt begära in flera offerter på denna typer av jobb på förmedlingssajter som Hantverkare.se

3. Hyr ut ett rum

Har du ett ledigt rum i bostaden kan det gå att få in mycket pengar på att hyra ut det. Med lite tur kan det också gå att hitta någon veckopendlare som vill hyra. 

På så sätt kan man få in lite hyresintäkter samtidigt som man ändå har bostaden helt för sig själv på helgerna då man är som mest hemma.

4. Byt till ett mindre boende

Boendekostnaden brukar vara den enskilt största kostnaden för de flesta personer. Genom att byta till en mindre bostad kan man därför spara mycket pengar. Dels så blir drift- och underhållskostnaderna lägre på en mindre bostad. Men kanske framför allt är en mindre bostad billigare i inköp – och man får därför betydligt lägre utgifter för ränta och amortering.

5. Bo tillsammans med andra

Oavsett om man skaffar en eller flera inneboende, en partner, eller liknande så sparar man mycket pengar på att inte bo själv. Istället för att betala hela boendekostnaden så slipper man då undan med hälften eller ännu mindre. Detta kan spara mycket pengar i och med att boendekostnaden annars är ganska hög.  




6. Äg ditt boende

Hur bostadspriser och bolåneräntor kommer att utvecklas i framtiden är svårt att sia om. Historiskt sett har det dock alltid lönat sig att äga sitt eget boende istället för att hyra. 

Med fortsatt inflation och årliga löneökningar finns dock definitivt en viss potential för att det ska bli fördelaktigt att äga sitt boende även framöver – även om bostadspriserna för tillfället verkar väldigt höga.

7. Installera solceller

Bor man i ett eget hus så kan solceller vara en bra idé. Solceller har med åren sjunkit i pris, vilket gjort det till en attraktivare investering. Många solcellsanläggningar kan ge en avkastning på 6 till 10 procent, vilket måste anses vara ganska bra. 

Det betyder att för varje 100 tusen kronor man lägger på solceller så kan man uppnå en besparing på elen på 6 till 10 tusen kronor om året. Är man intresserad av solceller så bör man ta in och jämföra offerter från flera olika firmor. Framför allt bör man också kolla upp hur pass bra förutsättningar det finns för att producera solenergi på ens egna tak. 

Antal soltimmar per dygn, lutning på taket och så vidare är några exempel på faktorer som avgör hur mycket el solcellerna kommer att kunna generera. Desto bättre förutsättningar taket har, desto högre avkastning kommer man att få på investeringen.

8. Möblera energismart

Tänk på att inte ställa möbler eller andra större saker för nära ett element. Gör man det så försämras spridningen av värmen och uppvärmningskostnaden blir högre.

9. Stäng av handdukstorken

Handdukstorken är en av de prylar i hemmet som man inte ägnar så mycket tanke åt. Likväl kan den dra mycket el. Se därför till att stänga av den då handdukarna är torra.

10. Starta upp en egen kompost

Idag så betalar man i regel för sophämtningen per kilo avfall man slänger. Det går därför att spara pengar genom att slänga så lite som möjligt i soporna. Att anlägga en egen kompost är ett av sätten man kan minska sina sopor på. 

Det är dessutom bra för miljön att själv kompostera sitt matavfall. Komposten kan också ge näringsrik jord som är bra att använda om man gillar att odla.

11. Välj dusch istället för bad

Det går åt många liter vatten för att fylla ett badkar. En dusch förbrukar därför en betydligt mindre mängd vatten. Överväg därför att skippa badet till förmån för, gärna snabba, duschar.

12. Duscha kallt

Det kostar ganska mycket pengar med varmvatten. Särskilt för de som gillar att ta långa duschar. Det kan därför vara en idé att istället ta kalla duschar. Det är nämligen också många som anser att kalla duschar är bättre för hälsan än varma. 

13. Byt till snålspolande duschmunstycke

Byt ut det gamla duschmunstycket till ett snålspolande. De snålspolande duschmunstyckena funkar så att de blandar in luft i vattenstrålen. Det gör att vattenförbrukningen ofta kan halveras. Utan att det blir någon större påverkan på komforten.

14. Självtorka håret

Istället för att torka håret med en hårtork, ta för vana att låta håret torka av sig själv. Då sparar man både el och minskar slitaget på håret. Plus att man slipper köpa någon ny hårtork ifall den går sönder.

15. Sluta torktumla

Vad många inte vet är att en torktumling ofta förbrukar mycket mer el än själva tvätten. Dessutom så nöter torktumling ganska mycket på kläderna. Det gör att man kan behöva köpa nya kläder oftare om man kör torktumlaren mycket. 

Det kan därför vara en smart idé att köpa en torkställning och börja hänga sin tvätt istället för att torktumla den.

16. Se till att fylla tvättmaskinen

Det är vanligt att köra tvättmaskinen utan att fylla den fullt. Då blir det fler antal tvättar och en större åtgång av både el och vatten.

17. Var sparsam med tvättmedlet

Det är inte ovanligt att ta alldeles för mycket tvättmedel när man tvättar. Så länge man inte har väldigt smutsig tvätt eller besvärliga fläckar att tvätta bort så kan man få lika bra resultat även om man bara tar lite tvättmedel.

18. Tvätta med lägre temperatur

Det är sällan man behöver tvätta i 60 grader. 40 eller till och med 30 grader räcker som regel för att få tvätten ren. Att tvätta med lägre temperatur drar både mindre el samtidigt som det är skonsammare mot kläderna.

19. Tvätta i den gemensamma tvättstugan

Ifall du bor i ett lägenhetshus som har gemensam tvättstuga; använd den. Även om du har en egen tvättmaskin i badrummet. Genom att använda den gemensamma tvättstugan så sparar du både på elen och undviker slitaget på din egen tvättmaskin.

20. Använd kläder längre

Ta inte för vana att slänga kläderna i tvätten efter bara en användning. De allra flesta kläder går att använda flera, eller till och med många, gånger innan de behöver tvättas. 

Såvida man inte fått någon fläck eller liknande på dem förstås. Genom att använda kläderna längre så minskar man på antalet tvättar.

21. Vänd kläderna ut och in

Ta för vana att vända kläderna ut och in när du tvättar dem. På så sätt nöts de inte lika mycket och håller längre.

22. Töm dammsugarpåsen

Ifall man har en dammsugare med dammsugarpåsar för engångsbruk; Testa att töm dammsugarpåsarna istället för att slänga dem. På så sätt undviker man helt kostnaden för att köpa nya.

23. Sopa istället för att dammsuga

Genom att ta för vana att sopa istället för att använda dammsugaren så sparar man in en del på elförbrukningen. Dessutom tenderar dammsugare att gå sönder med jämna mellanrum. 

Det gör att man måste lägga ut ganska mycket på att köpa nya. Genom att istället använda en sop sparar man in mycket av den kostnaden.

24. Byt till LED lampor

Ifall man inte redan gjort det så är det definitivt dags att byta till LED-lampor. Dessa är väldigt energisnåla och har även en väldigt lång livstid. Det är även bra att ta för vana att släcka lampor och stänga av apparater när de inte används.

25. Ersätt elslukande hushållsapparater

Gamla kylar och frysar är exempel på saker i hemmet som kan dra mycket energi. Moderna varianter tenderar å andra sidan att vara väldigt energieffektiva. Genom att byta ut gammalt mot nytt kan man i längden komma att spara mycket elektricitet.

26. Använd laddningsbara batterier

Undvik att använda engångsbatterier. Att köpa batterier som man kan ladda upp är skonsammare både för ekonomin och miljön.

27. Undvik att ha apparater i Standby-läge

Även om dagens moderna teknikprylar drar extremt lite ström när de är i Standby-läge så blir det ändå över tid en förbrukning som kan märkas på elräkningen. I alla fall om man har många elprylar. 

Koppla istället till exempel TV-apparaten och alla tillhörande mediaspelare och högtalare till ett grenuttag som man enkelt kan slå av när TV:n inte används.

28. Använd köksfläkten mindre

Om möjligt, öppna fönstret istället för att använda köksfläkten när du lagar mat.

29. Släpp ut värmen genom ugnen

Ugnen skapar mycket värme när man lagar mat. Öppna ugnsluckan och släpp ut värmen istället för att låta ugnen kallna av sig själv. Då hjälper man till med uppvärmningen av bostaden. 

Även om effekten kanske inte blir så stor så kan detta ändå påverka uppvärmningskostnaden lite grann. I alla fall om man tar för vana att göra så här varje gång man lagat mat.

30. Köp begagnat

Begagnat kan vara mycket billigare än att köpa nytt. Även om grejerna i fråga ändå är i väldigt bra skick. Att köpa begagnat på till exempel Blocket är ett väldigt effektivt sätt att spara pengar samtidigt som man också värnar om miljön.

31. Ta hand om dina möbler

Beroende på hur stort boende man har så kan det hända att man lägger väldigt mycket pengar på möbler och annan heminredning. Allt sådant är saker som nöts och som förr eller senare kommer att behöva bytas ut. 

Genom att se till att ta hand om sina saker och sköta dem väl så kan man förlänga livslängden. Därmed kan man väsentligt minska sina kostnader för inredningen.

32. Bo nära jobbet

Genom att bo nära jobbet så kan man minska sina transportkostnader markant. Man kanske då rentav kan klara sig utan bil. Då försvinner en av de absolut största kostnaderna för hushållet. 

33. Gör en genomgång av din ekonomi

Det kan löna sig att gå igenom sina kvitton och transaktioner för att se vad man spenderat pengar på. Genom att få en överblick över sina utgifter så får man en bättre koll på vad som är nödvändiga kostnader och vad som skulle kunna gå att spara in på.

34. Se över avtal och abonnemang

Många av oss är dåliga på att hålla koll på exakt vad man betalar för varje månad. Kanske kan man hitta mycket bättre priser om man bara tar tag i det och kollar runt lite. 

Eller om man förhandlar med bolagen man är kund hos. Ofta har man också abonnemang som man kanske inte använder så mycket. Man bör därför överväga att säga upp dessa. På Test.se kan du jämföra mobilabonnemang.

Använd Compricers kostnadsfria tjänster för att hitta bästa avtalet för er:

35. Överväg paketerbjudanden

För de som har många olika abonnemang för till exempel TV, telefoni, bredband och så vidare kan det ibland gå att sänka kostnaderna genom att samla dessa tjänster hos en och samma leverantör. 

Genom att göra det kan det vara möjligt att få ett paketpris som potentiellt kan sänka kostnaderna markant.

36. Säg upp dina tidningsprenumerationer

Beroende på hur mycket du läser tidningen så kan det vara värt att sluta med att prenumerera. Ofta kan man hitta ett fullgott gratis alternativ att läsa på internet. Man kan även få gratis tillgång till tidningar på sitt lokala bibliotek.

37. Minska antalet kanaler

Alltför många har en massa kanaler som de knappt har tid att titta på. Testa att minska antalet kanaler och välj ut de kanaler som du tittar på allra mest.

38. Kolla igenom de automatiska överföringarna

De kostnader som dras automatiskt från kontot är de kostnader man ofta glömmer bort. Kanske har man länge betalat för en prenumeration på till exempel Aftonbladet Plus eller liknande – utan att man egentligen använt tjänsten så mycket.

39. Låna istället för att köpa

Många saker man köper är sådant som sedan sällan används. Verktyg och redskap, vissa köksmaskiner, böcker, filmer med mera är alla exempel på sådant man hellre borde låna istället för att köpa. 

Försöker man att börja låna så mycket som möjligt så kommer man både spara pengar och till slut också märka att man inte får lika fullt med prylar i bostaden.

40. Jämför priser

När man bestämt sig för att köpa något så bör man se till att jämföra priser. Ofta går det att hitta det man ska ha lite billigare om man är villig att kolla upp priserna hos de olika affärerna. 

Med sajter så som prisjakt.nu och liknande prisjämförelsesidor är det enkelt att hitta den butik som har det allra lägsta priset.

41. Våga pruta

Det går faktiskt att pruta på fler ställen än Blocket och loppmarknaden. Öva på att bli bättre på att försöka handla till lägre priser. Priserna på mycket man handlar är mer eller mindre förhandlingsbara.

42. Googla efter rabattkoder

Nästa gång något ska inhandlas på nätet, testa att Googla efter rabattkoder för den butik du ska handla ifrån. Ibland går det att hitta aktiva rabattkoder som man kan utnyttja.

43. Testa att införa köpstopp

Ett effektivt sätt att spara pengar är att försöka sig på en månad med köpstopp (eller kanske ännu längre tid om man kan klara det). Under den perioden ska man försöka att bara köpa det allra viktigaste så som mat och liknande. 

Köpstopp kan resultera i att mycket av lönen blir kvar i slutet av månaden. Många spenderar ju ganska mycket på kläder, nöjen och annan konsumtion som är mer av slaget ’vill ha’ snarare än ’behöver’.

44. Bli händigare

Det är nu för tiden ganska dyrt att anlita folk. Det går därför att spara väldigt mycket pengar på att försöka göra så mycket som möjligt själv. 

Med bara lite research och problemlösningsförmåga brukar man kunna fixa de flesta mindre reparationer och renoveringar i hemmet, problem med bilen, datakrångel och liknande.

45. Byt tjänster med bekanta

Även om man inte klarar att fixa allt själv så kanske man känner någon som kan. Har man dessutom något man själv är duktig på så kan det vara en bra idé att i så stor utsträckning det går försöka byta tjänster med varandra. 

Så varje gång du är i behov av att anlita någon, fundera på om du känner någon som skulle kunna hjälpa dig – och erbjud i så fall den personen hjälp med något som du är bra på.

46. Säg upp TV-abonnemanget

Det kan kosta en hel del att ha ett TV-abonnemang. Dessutom spenderar ganska många allt för mycket tid framför TV:n. Att säga upp sitt TV-abonnemang kan alltså vara ett bra sätt att spara pengar, och förhoppningsvis samtidigt bli lite mer aktiv på köpet. 

Gratiskanalerna 1:an, 2:an, 4:an och 6:an med flera kommer man ju fortsatt kunna se på – så man blir i alla fall inte helt utan underhållning.

47. Dela abonnemang med andra

Många abonnemang och prenumerationer med mera funkar bra att dela med andra. Tidningar, Netflix och andra streamingtjänster kan delas med några vänner eller bekanta. 

Bredband kanske kan delas med grannen om man bor nära varann. Det finns många exempel på vad man skulle kunna dela med personer i sin närhet för att spara mycket pengar.

48. Byt bank

Har man bolån så är räntekostnader ofta en ganska stor utgiftspost. Särskilt gäller detta om man bor i en större stad och har stora lån. Det kan löna sig att förhandla om räntan med sin nuvarande bank, men ofta kan man få ett ännu bättre erbjudande om man skulle vara villig att flytta sitt bolån till en annan bank.

49. Byt till e-faktura

Vissa bolag brukar ta betalt för att skicka ut pappersfakturor via post. Det kan röra sig om nånstans runt 20 till 30 kr per faktura i vanliga fall. Även om detta inte är någon större kostnad så kan det bli en del pengar i längden. 

Det är därför smart att byta till exempelvis e-faktura, faktura via mejl eller att sätta upp ett autogiro. På så sätt slipper man hela faktureringsavgiften.

50. Betala räkningar i tid

Förseningsavgifter är både dyra och onödiga. Se till att lägga in räkningarna för betalning så fort du får dem. Eller skaffa autogiro. Då undviker du att behöva betala mer än nödvändigt.

51. Skippa den privata mobilen

Har man förmånen att ha en mobil med fastprisabonnemang som betalas av arbetsgivaren så kan man med fördel använda den även för privat bruk. På så sätt slipper man kostnaden både för telefonen och för abonnemanget. 

Tänk dock på att alla arbetsgivare inte är okej med att mobilen används även privat.

52. Utnyttja utegym

Ifall man betalar för ett gymmedlemskap kan det vara en bra idé att utvärdera hur mycket man faktiskt utnyttjar gymmet och hur mycket värde man får för sina pengar. 

Tränar man mindre ofta går det ofta bra att skippa gymmedlemskapet och träna hemma – eller om man har något gratis utegym i närheten.

53. Ta hjälp av träningsappar

En träningsapp kan vara ett bra sätt att hitta både motivation och träningsformer som passar för en själv. Det finns dessutom en hel del träningsappar som är gratis. De som kostar pengar brukar dock ändå vara betydligt billigare än ett gymkort.

54. Välj hobbys med omsorg

Har man många fritidssysslor som kostar pengar kan man fundera över om man kan skippa någon av dem och istället satsa mer på sina andra hobbys. Fundera till exempel på om det finns någon hobby som kostar mycket pengar samtidigt som du kanske lägger ganska lite tid på den.

55. Klipp ditt eget hår

Att gå till en frisör kan kosta ganska mycket pengar. Försök därför att klippa ditt eget hår. Eller låt någon du känner göra det. Kanske känner du till och med någon hårfrisör som kan klippa dig lite billigare på sin fritid.

56. Använd minimalt med skönhetsprodukter

Det är sällan som alla dyra krämer och skönhetsprodukter ger någon större effekt. Satsa istället på någon billigare kräm som ser till att hålla huden återfuktad. Och fokusera sedan på att äta nyttigt och undvika skräpmat, rökning, och för mycket alkohol. 

Det kommer garanterat ge bättre resultat på huden än en kräm för många hundralappar.

57. Var sparsam med schampot

Många vräker på rejält med schampo när de ska tvätta sitt hår. Men det räcker ofta med att ta bara lite grann. På så sätt behöver man inte köpa nytt schampo lika frekvent.

58. Var noga med tandborstningen

Att laga dåliga tänder kan kosta en mindre förmögenhet. Se därför till att ta hand om tänderna så gott du kan. Det kommer att löna sig i längden.

59. Ha hälsan i åtanke

Se till att ta väl hand om dig och att värna om din hälsa. Det är kanske inget som direkt kommer att spara dig några pengar i nuläget. 

Men genom att undvika sjukdomar och dålig hälsa så kan man slippa framtida inkomstbortfall på grund av olika sjukdomstillstånd eller trötthet.

60. Planera din garderob

När det kommer till kläder – gå igenom vad du har och se till att köpa bara sådant du behöver. Tänk på att du verkligen måste gilla klädesplagget du köper, annars finns det risk att det bara kommer att hänga i garderoben och samla damm. 

Satsa på många basplagg som är relativt billiga samtidigt som de funkar till det mesta.

61. Köp kläder av bra kvalité

Bra kvalitet kan vara dyrt. Men det behöver inte betyda att man inte får valuta för sina pengar. Kvalitetskläder brukar ha betydligt högre hållbarhet än kläder från lågprisbutiker. De dyra kläderna kan därför kanske till och med bli billigare i längden om man tar deras hållbarhet i åtanke.

62. Köp likadana sockar

Sockar är något som ofta brukar nötas och gå hål i. Genom att köpa likadana slipper man slänga bort båda sockarna ifall en av sockarna i paret går sönder.  

63. Färga urtvättade kläder

Många gånger är det inte nödvändigt att slänga/ge bort kläder bara för att de blivit urtvättade och tappat sin färg. Man kan istället färga dem i tvättmaskinen med hjälp av textilfärg för att återskapa originalfärgen.

64. Köp på rea

Försök att handla på REA i så stor utsträckning det går. När du behöver något; försök ha tålamod och se om det du vill köpa kanske sätts ned i pris vid nästa stora REA.

65. Vänta med inköpen

Det är ofta impulsköpen som gör att man spenderar pengar på saker som kanske inte är helt nödvändiga. Försök därför att vänta en eller två dagar varje gång du kommer på något som du ”måste” köpa. 

Chansen finns att du efter den tiden känner att du kanske inte alls måste göra det där köpet.

66. Köp direkt från grossist/tillverkare

Använder man väldigt mycket av någon viss produkt kan man undersöka möjligheterna att köpa direkt från någon grossist eller tillverkare. På så sätt kan man komma undan till ett mycket lägre pris än vad man kan få tag på i butik. 

Krävs det att man köper väldigt stora volymer så kan det ändå funka ifall man går ihop och köper tillsammans med vänner eller bekanta.

67. Återanvänd gamla kläder

Släng inte kläder bar för att de blivit lite nötta eller gått sönder. Fundera på om de går att använda till något annat. Kanske kan de klippas upp och användas som trasor om inte annat?

68. Gå på klädbytardagar

Kolla upp ifall det anordnas klädbytardagar i din närhet. Släng i så fall ihop några av de plagg du slutat använda och se om du på ett sådant event kan hitta något du gillar som du kan byta till dig.

69. Hitta billiga nöjen

Dyra nöjen kan sluka mycket av inkomsten. Fundera därför över vad du verkligen prioriterar mest, och se om det finns billigare nöjen du kan uppskatta lika mycket.

70. Säg nej till reklam

Överväg att sätta upp en ’Nej tack till reklam’-skylt på postlådan och att sluta prenumerera på nyhetsbrev. 

Reklam kan lätt locka till inköp, vilket gör att det ofta är lättare att hålla konsumtionen på ett minimum om man minskar sin exponering för reklamen. 

Sök istället upp reklam och erbjudanden när du väl bestämt dig för att det är något som behöver köpas.

71. Gå med i bostadsrättsstyrelsen

Många bostadsrättsföreningar har svårt att rekrytera intresserade ledamöter till styrelsen. Bor du i en bostadsrätt så överväg därför om du skulle kunna tänka dig att hjälpa till. 

Utöver att man kan lära sig mycket och få en bättre inblick i vad som händer i föreningen så brukar man få ett årligt arvode på ofta nånstans mellan 5 och 20 tusen kronor.

72. Utnyttja studentrabatter

Som student har man det ofta extra knapert. Få studenter orkar extrajobba så pass mycket att de når upp till en heltidsinkomst. 

Pluggar man så borde man därför kolla upp om det finns studentrabatter att utnyttja varje gång man ska göra något större inköp.

73. Ta del av ungdoms- och barnpriser

Se till att ta del av ungdomspriser. Har man själv passerat den åldern kanske man har barn som man kan se till drar nytta av dessa lägre priser.

74. Jobba hårdare

Se till att lära dig mycket och göra ett exceptionellt arbete. Då ökar chansen att få goda löneökningar. Dessutom kan du när du blivit en av de bästa på ditt jobb troligtvis skippa inkomstförsäkringen. 

Din talang är då tillräcklig för att snabbt få ett nytt jobb om du mot förmodan blir av med din anställning.

75. Sluta köpa kända varumärken

Livsmedel och hushållsprodukter är två väldigt bra exempel på varor som brukar vara mycket billigare om man väljer butikens egna märke. De dyrare och mer kända märkena brukar inte heller vara märkbart mycket bättre.

76. Unyttja cashback-sidor

Bli medlem på cashback-sidor så som Refunder och Bonusway. Där kan du få återbäring på några procent av det du handlar för hos många av de största nätbutikerna. 

Kolla därför om det går att få cashback varje gång du tänker köpa något på nätet.

77. Skriv ner allt du köper

Ett bra sätt att få koll på vad man spenderar pengar på är genom att skriva ned allt man köper. Ta till exempel en eller några månader och skriv ned precis alla utgifter. 

Då är det lättare att se vad man kan dra in på. Detta kan också vara ett bra första steg för att göra en fungerande budget.

78. Köp inte mer än vad du behöver

Se till att bara köpa det du verkligen behöver. Oavsett om det gäller mat eller kläder eller någon annan typ av produkter. Att konsumera för mycket är inte bara dåligt för din ekonomi, utan även för miljön.  

79. Köp inte det absolut billigaste

Även om man vill spara pengar är det ibland dumt att köpa det allra billigaste alternativet. Billiga kläder nöts ofta ut väldigt snabbt. Den billiga datorn kommer också sega ihop efter bara något eller några år. Satsa då istället på att köpa något lite dyrare som istället håller en längre tid.

80. Gör en årlig genomgång av pensionssparandet

Pensionen är ett av vårt allra viktigaste sparande. Det är det som ska se till att vi kan försörja oss när vi väl slutar jobba. Det kan därför löna sig att ägna lite tid åt detta sparande. Åtminstone en gång om året bör man gå igenom pensionssparandet. 

På så sätt kan man göra omplaceringar i sitt sparande om man känner att man inte har en optimal fördelning mellan de tillgångar man investerar i.

81. Ha tydliga sparmål

Testa att sätta tydliga målsättningar med ditt sparande. Till exempel att spara till drömboendet eller att ha X antal kronor sparat år Y. 

Då blir det lättare att känna motivationen att använda sina pengar på ett sunt sätt och undvika att slösa dem på kortsiktiga belöningar. 

Var dock noga med att sätta realistiska mål. Det får inte vara för lätta mål, men ej heller mål som känns omöjliga att uppnå.

82. Tjäna pengar på din hobby

Har du någon hobby som du är riktigt insnöad i kan du fundera över om det finns något sätt att monetisera och tjäna pengar på din hobby – istället för att den bara ska vara en kostnad. 

Gillar du att fotografera eller måla? Försök att sälja dina verk. 

Är du väldigt bra eller har kunskap inom något som kan intresserad andra? Starta en blogg eller Youtubekanal för att sprida din expertis.

83. Få koll på dina prioriteringar

Att leva mer sparsamt och kunna få pengar över till annat handlar mycket om prioriteringar. Det går självklart att dra ned på all typ av konsumtion. Men då upplever man också i regel en försämrad livskvalitet. 

Istället är det viktigt att man har koll på sina prioriteringar. Då vet man vad man värdesätter och vill fortsätta spendera pengar på – och vad som man istället kan konsumera mindre av.

84. Panta flaskor och burkar

Släng inte pantburkar utan se till att du pantar dem istället. Ta även för vana att ta reda på eventuella pantburkar du hittar under dagen.

85. Handla julklapparna i tid

Det är många som väntar till sista stund med att handla julklapparna. Försök dock att vara ute i god tid. Det är betydligt lättare att hitta bättre fynd med lite mer planering och lite mindre tidspress.

Passa på att handla redan under Black Friday.

86. Gör egna julklappar

Bli kreativ när julklappsäsongen närmar sig. Det är lätt att spendera en mindre förmögenhet på dyra julklappar till familjen och vännerna. Men många blir minst lika glada om de får en hemmagjord julklapp. Det kan till exempel vara något så enkelt som att baka något riktigt gott och ge bort.

87. Köp företagsbiljetter till bion

Filmstaden säljer företagsbiljetter till ett något lägre pris än vanliga biljetter. Dessa biljetter ger företagen sedan ofta ut som förmåner eller gåvor till sina anställda. 

Kan man få tag på sådana typer av biljetter så kan man spara lite pengar på sina biobiljetter. 

Till exempel så säljer Hyresgästföreningen sina företagsbiljetter vidare till deras medlemmar för 95 kr per biljett. Det är ett ganska mycket lägre pris än ordinarie pris som i regel är 125 kr.

88. Ta med eget biosnacks

Det går att komma mycket billigare undan om man tar med sig eget snacks till bion. Kioskerna som finns på biograferna brukar vara väldigt dyra. 

Genom att ta med sig snacks hemifrån eller att köpa det på någon närliggande mataffär så kan man kapa mycket av kostnaden för snackset. 

89. Ha filmkvällen hemma

Se film hemma och spara mycket pengar på att slippa köpa biobiljetter. Då många redan har abonnemang på streamingtjänster så som till exempel Netflix så kan filmkvällen hemma till och med bli gratis. Om man bortser kostnaden för dryck och snacks förstås.

90. Prata ekonomi med dina vänner

Det är ofta nöjen och sådant man gör tillsammans med vänner och bekanta som gör att pengarna fort rinner iväg. Det blir då lättare att ta till sig en sparsammare livsstil om man är öppen med det mot dem i sin närhet. 

Troligtvis är dina vänner förstående och kommer övergå till att föreslå lite billigare aktiviteter framöver.

91. Se över ditt sparande

Över tid kan avkastningen från ens sparade kapital bli en ganska stor inkomst. I alla fall om man har bra aktier eller fonder. Ägna därför gärna lite tid åt att se över ditt sparande. Läs mer om hur du kan investera pengar här.

92. Överväg mer riskfyllda investeringar

I längden kommer det med största sannolikhet löna sig att investera i mer riskfyllda tillgångar så som aktier (förväxla inte detta med att investera i “förhoppningsaktier”). 

Så överväg att omplacera ditt kapital och byta ut dina mindre riskfyllda tillgångar. Titta på t.ex. investmentbolag, utdelningsaktier eller indexfonder.

93. Loppisfynda

Loppisar kan vara ett bra ställe att fynda. Har man tur kan man hitta något som man verkligen vill ha till ett mycket lågt pris. Tänk dock på att vara ute i god tid – de bästa fynden brukar säljas snabbt.

94. Använd det du har

Använd i så stor utsträckning som möjligt de saker som du redan har. Ofta kan man undvika många inköp på detta sätt. 

Ta även för vana att fråga familj och vänner om de har saker de vill bli av med och som du kan ha nytta av.

95. Rensa i hemmet och sälj

Med tiden brukar man samla på sig rejält mycket prylar. Ta för vana att med jämna mellanrum gå igenom garderober och förråd för att hitta sådant som inte längre används och som man kan sälja. Då kan man få in lite välbehövliga extrapengar.

96. Skippa dyra produktförsäkringar

Elektronikprylar är ett bra exempel på produkter som butikerna brukar erbjuda extra specialförsäkringar för. 

Dessa försäkringar brukar vara dyra samtidigt som man ofta har ungefär samma försäkringsskydd via sin hemförsäkring. De här försäkringarna bör man alltså som regel avstå från.

97. Välj en högre självrisk

På många försäkringsbolag kan man välja vilken nivå på självrisken man vill ha. I utbyte mot att välja en högre självrisk så blir istället månadspremierna lägre. Det blir alltså billigare om man väljer någon av de högre självriskerna. 

Dessutom tenderar man att vara mer rädd om grejerna ifall man vet att det blir dyrt att utnyttja försäkringen.

98. Samla försäkringarna

Har man mycket försäkringar så kan det löna sig att samla dem hos ett och samma försäkringsbolag. Man kan då bli erbjuden rabatter eller paketerbjudanden som gör att man får en lägre totalkostnad.

99. Håll fondavgifterna låga

Över tid så kan fondavgifter äta upp mycket av spararnas avkastning. Kolla därför så att du inte har allt för höga avgifter på dina fonder. Fundera även på att bli kund hos SAVR för att spara pengar på dina fondavgifter.

100. Jämför courtage-kostnader

Handlar man mycket aktier så bör man kolla att den bank man använder har en konkurrenskraftig nivå på courtaget.

101. Jämför kreditkortsskulder

De som har skulder bör försöka betala av de skulder som har högst ränta först. Kreditkort har ofta ränta på 10 till 20 procent och bör därför ha högre prioritet att betalas av än till exempel bolånet som istället har en mycket låg ränta.

102. Undvik privatlån

Privatlån brukar ha höga räntor – speciellt om man tar lån utan säkerhet. Försök därför att undvika dessa typer av lån så långt det går. Undersök istället möjligheten att utöka bolånet om du verkligen behöver låna.

103. Se upp för räntefria lån och krediter

Det är många butiker som lockar med räntefria lån och krediter för att locka konsumenterna att köpa trots att de kanske inte riktigt har råd. Det är dock vanligt att sådana erbjudanden ändå inte är helt gratis. 

Uppläggningsavgifter, fakturaavgifter och liknande är vanliga kostnader som kan uppstå om man tar en ’gratis’ kredit.  

104. Bli bättre på att löneförhandla

Sparande kan handla om att öka sina inkomster lika mycket som att minska på utgifterna. Genom att öva på sina argument inför löneförhandlingen ökar man chansen att maximera sin intjäningsförmåga – och får förhoppningsvis mer pengar över.

105. Överväg att löneväxla

Löneväxling innebär att byta lön mot större avsättningar till tjänstepensionen. Detta är något som kan vara förmånligt då man tjänar över brytpunkten för statlig skatt. 

Tanken är att flytta fram inkomst som idag hade beskattats hårt på grund av den statliga skatten, till pensionen då man har lägre inkomst och kanske helt undviker den statliga skatten.

106. Byt jobb

Det enskilt mest effektiva sättet att få upp sin lön brukar vara genom att byta jobb. När man väl har ett jobb så vill arbetsgivaren gärna inte ge större löneökningar än nödvändigt. När man byter jobb kan de dock vara villiga att erbjuda en hel del för att locka över dig.

107. Ta mer ansvar på jobbet

Ställ upp på att ta dig an nya uppgifter och ansvarsområden på jobbet. Det kommer definitivt att påverka positivt vid nästa lönesamtal.

108. Gör en budget och håll den

Det kan vara en bra idé att en gång om året gå igenom sin ekonomi och sätta upp en budget. Efter det årliga lönesamtalet kan vara ett bra tillfälle att göra detta. 

Genom att lista alla sina inkomster och utgifter kan man bättre se vart pengarna tar vägen och hur man kan få utrymme över för att lägga undan pengar till sparande.

109. Sätt upp ett automatiskt sparande

Skapa gärna autogiroöverföringar för ditt sparande. Se till att pengarna dras direkt när lönen kommer. 

Det brukar vara betydligt lättare att klara att spara så mycket som man tänkt om man gör på detta sätt snarare än om man sparar det som är kvar i slutet av månaden.

110. Spara med måtta

Även om det är viktigt att vara sparsam så bör man ändå unna sig något litet lite då och då. På så sätt minskar också risken att man tröttnar på att hela tiden försöka hålla igen sin konsumtion.

111. Duscha borta

Har man en bostad där man själv betalar för varmvattenförbrukningen så kan det utgöra en märkbar kostnad. Det går dock att minska denna kostnad genom att duscha mindre i hemmet. 

Duscha därför i större utsträckning på till exempel gymmet eller jobbet.

112. Cykla eller gå till jobbet

Beroende på vart man bor så kan lokaltrafiken vara relativt dyr. Och mycket dyrare än så blir det förstås om man tar bil till jobbet. Välj istället att cykla eller gå till jobbet ifall det är möjligt.

113. Dra nytta av röda dagar

Planera så att semestern infaller någon gång då vi har en röd dag. På så sätt kan du ta en (eller flera) semesterdagar mindre och har därmed mer betald semester över till senare.

114. Extrajobba

Försök att hitta ett för din karriär relevant extrajobb. Lyckas man med det så kan man dra in en bra extrainkomst samtidigt som man bygger erfarenhet och knyter kontakter som kan vara bra för ens karriär.

115. Jobba övertid

Ibland kan det vara mycket lättare att tjäna extra pengar än att hitta ytterligare sätt att spara pengar. Har man möjlighet att jobba övertid på sitt jobb kan man därför se till att utnyttja den möjligheten. 

Övertidsersättningen är dessutom ofta mycket högre än den ordinarie timlönen. Att jobba övertid kan därför ge ett rejält tillskott till hushållskassan.

116. Läs på om skatteavdrag

Undersök om det finns möjligheter att göra några avdrag som kan minska din skattebörda.

117. Kolla upp din rätt till bidrag

De som är student eller pensionär kan till exempel ha rätt till bostadsbidrag. Har man haft oturen att vara arbetslös under en längre tid kan också arbetsgivare få bidrag för att anställa dig. 

Det kan gynna dig indirekt eftersom det ökar chansen att få jobb. Andra bidrag man kan få är till exempel barnbidrag, tandvårdsbidrag, bidrag för installation av solceller med mera.

118. Sluta med julkorten

Julkort kan vara väldigt trevligt. Det kan dock lätt bli mycket pengar som går till portokostnader om man skickar till många personer. En digital julhälsning via mejl, sms eller liknande kan dock fungera som en bra ersättning till de fysiska julkorten.

Vill man ändå köpa gratulationskort och julkort så rekommenderar jag kortleverantören Card Store som säljer gratulationskort. Jag är själv delägare och medgrundare i bolaget och vi klimatkompenserar bl.a. genom att plantera nya träd.

Vi säljer även grattiskort, julkort och gratulationskort på Grattiskort.se.

119. Gå med i lojalitetsprogram

Många företag erbjuder lojalitetsprogram. Syftet med dessa är att ge rabatter och andra förmåner till kunderna, med tanke att detta ska göra kunderna mer lojala. Detta kan man utnyttja för att spara lite pengar. 

Hotels.com, H&M, de flesta större matvarukedjor, bensinbolagen med mera är alla exempel på företag som erbjuder olika typer av lojalitetsprogram.

120. Ha rörlig ränta på lånen

De bundna räntorna är dyrare än de rörliga, och huruvida bundet eller rörligt är bättre framöver är svårt att sia om. 

Med rekordlåga låneräntor som många spår ska stiga så kanske just nu är tiden då de bundna räntorna kommer bli billigare än de rörliga. Historiskt sett har det dock alltid lönat sig att välja den rörliga räntan.

121. Pruta på låneräntorna

Bolån, billån, privatlån, krediter och så vidare. Det är lätt att samla på sig en hel del lån. Har man stora lån så brukar också räntekostnaderna lätt springa iväg. 

Det kan därför finnas stora pengar att spara på att förhandla om låneräntorna. Alternativt att byta till en bank som erbjuder bättre ränta och villkor.

122. Dra fördel av kreditkortsförmåner

Det finns massa kreditkort som erbjuder olika typer av förmåner. Till exempel så ger Bank Norwegians kreditkort 0,5% av allt man handlar med kortet i återbäring som man kan köpa flygresor hos dem för. 

Även Coop, OKQ8 och American Express erbjuder kreditkort med snarlika förmåner. Många kort erbjuder även andra typer av förmåner så som till exempel gratis reseförsäkringar och liknande.

123. Ta del av medlemsrabatter

Ta för vana att gå med i medlemsklubbar hos alla butiker du brukar handla hos. På så sätt missar du inte några nedsatta priser eller tillfälliga erbjudanden på produkter du kanske behöver.




Spartips på semestern och resan

124. Sälj semesterdagar

Gillar man att jobba så kan det vara en bra idé att ta ut lite mindre semester än vanligt. De semesterdagar som då blir över kan du sälja bort till arbetsgivaren och på så sätt få ett väldigt välkommet tillskott i ekonomin.

125. Utnyttja gratis nöjen

Gå på museum, ta promenader i parker, använd kommunala idrottsarenor, leta upp gratiskonserter och så vidare. Det finns många saker man kan göra istället för att lägga ut pengar på dyra nöjen.

126. Boka dina resor långt i förväg

Skippa solsemestern och välj istället att semestra i Sverige. Åker du till ett resmål nära hemmet så blir transportkostnaden mycket lägre. Dessutom går resan fortare och man får därmed ut mer av sin lediga tid.




127. Semestra nära hemmet

Skippa solsemestern och välj istället att semestra i Sverige. Åker du till ett resmål nära hemmet så blir transportkostnaden mycket lägre. Dessutom går resan fortare och man får därmed ut mer av sin lediga tid.

128. Boka dina resor långt i förväg

Speciellt flyg- och tågresor går att få tag på ganska billigt om man bokar i god tid innan resan. Reser man till ett populärt resmål så brukar också hotellen vara lite billigare om man bokar tidigt.

129. Ha valutakurser i åtanke

Valutakurser och kronans kurs har en ganska stor påverkan på hur dyrt det är att besöka olika resmål. Fundera därför på att välja något av de resmålen där man får som mest för pengarna.

130. Jämför växlingskurser

Om du ska ha resevaluta med dig så se till att jämföra vart du kan växla billigast. Det brukar till exempel vara billigare att växla på ett bankkontor eller i en uttagsautomat än vad det är hos FOREX.

131. Flyg endast med handbagage

Beroende på vart man flyger kan det kosta flera hundra kronor att ta med en incheckad resväska. Försök därför att packa smart och resa med enbart handbagaget. 

Bristen på plats gör också att man inte kan köpa med sig lika mycket saker hem. Därmed ’tvingas’ man att vara snålare med shoppingen under resan.

132. Flyg på fel dag och tid

När man ska boka flyg går det att få tag på lägre priser om man flyger på lite mindre populära tider. Till exempel så är det ofta dyrare att flyga på kvällar och veckoslut. 

Avgångar dagtid på veckodagar kan istället vara ganska billiga. Så genom att försöka vara flexibel med restiden kan det gå att hitta billigare flygresor.

133. Undvik flygmat

Flygmat är känd för att vara notoriskt dyr. Både den på flygplanet och på flygplatsen. Gör istället i ordning smörgåsar eller en matlåda att ta med. 

Priset för en medtagen måltid blir bara en bråkdel av vad det hade kostat att äta på flyget.

134. Flyg med lågprisbolagen

Det bästa priset på flygresor får man som regel hos lågprisbolagen så som Norwegian och Ryanair med flera. 

135. Bo hos vänner och bekanta

Det kan vara en stor fördel om man känner någon på det resmål man ska till. Förutom att man då kan spara mycket pengar på att slippa betala för hotell så kan man dessutom få trevligt sällskap och tips på vad man bör uppleva på destinationen.

136. Överväg alternativa boenden

Även om man inte har några bekanta att bo hos så finns det möjligheter att spara en del på boendet när man reser. Kolla upp om det finns möjlighet att hyra något billigt via till exempel AirBnB. 

Där kan man hitta fynd som blir en hel del billigare än att bo på hotell. Är man många som reser kan det dessutom bli väldigt mycket billigare att hyra en större bostad tillsammans än att boka flera hotellrum.

137. Använd kreditkort utan växlingsavgift

När man reser är det smart att se till att använda kreditkort utan valutapåslag. Påslaget brukar sällan vara stort, men man sparar ändå en del på att undvika det helt.

138. Välj att betala i den utländska valutan

Betalar man med kreditkort så ges ofta valet mellan att betala i den egna eller den utländska valutan. 

Ta för vana att vid de tillfällena välja den utländska valutakursen. Kreditkortsföretagets växlingskurs brukar nämligen i regel vara bättre än den som handlarna erbjuder.

139. Laga egen mat på boende

Finns det möjlighet att laga mat där man bor så går det att spara en hel del på att köpa egen mat och laga till. Det beror dock på vad syftet med resan är. Ibland är ju en av höjdpunkterna med resan den goda utematen.

140. Ha medtagen lunch vid stranden

Mat är alltid dyrt att köpa på de populära ställena. Men testa att ta med egen mat istället för att köpa maten på plats. Det kan spara mycket pengar som man istället kan lägga på något roligare. Har man en begränsad resebudget kan det ofta vara mer värt att snåla lite på lunch och mellanmål för att istället satsa mer pengar på en lyxigare middag.

141. Undvik turistfällorna

På de populära turistgatorna kan både maten och butikerna vara dyrare. Testa då istället att leta upp lite mer avlägsna matställen – de kan vara mycket billigare samtidigt som de ofta reflekterar landets matkultur bättre.

142. Använd lokaltrafiken istället för taxi

Reser du till en större stad så är det en bra idé att försöka utnyttja lokaltrafiken. Den är i regel väldigt mycket billigare än att ta taxi. Genom att ta lokaltrafiken så lär man sig också bättre att hitta i staden.

143. Åk på en sista minuten-resa

För den som kan vara flexibel så går det att hitta många fynd bland sista-minuten resorna. Perfekt för den som har semester och känner sig sugen på att lämna landet ett tag. 

Dock inte lika bra för de som har väldigt specifika önskemål och som gillar att planera sin resa långt i förväg.

144. Ta bussen istället för tåg och flyg

Bussen är kanske inte det mest bekväma färdmedlet om man ska resa lite längre sträckor. Men faktum är att bussen brukar vara mycket billigare än både tåget och flyget. 

Så om man kan tänka sig att sitta av timmarna på en trång buss går det ofta att spara flera hundra kronor på resan.




Spartips för barnfamiljen

145. Låt syskonen ärva kläder

Barnfamiljer bör med fördel försöka få de yngre barnen att ta över kläderna från sina äldre syskon. Genom att återanvända på ett sådant sätt så sparar man mycket pengar jämfört med att köpa nytt. Det går även att försöka få gamla kläder från vänner och släkt.

146. Pott-träna barnen tidigt

Försök att så tidigt som möjligt träna barnen att gå på pottan. Då kan man fortare bli av med kostnaden för att köpa blöjor.

147. Byt till tygblöjor

För dem med barn i blöjåldern kan det gå åt ganska mycket pengar till blöjor. Den kostnaden kan dock minskas om man byter till tygblöjor som tvättas upp mellan gångerna istället för att slängas.

148. Köp begagnade leksaker

Mycket pengar finns att spara på att köpa barnens leksaker begagnade på till exempel Blocket istället för att köpa nya. Speciellt med tanke på att barn ofta tröttnar på leksakerna ganska snabbt.

149. Gör egen barnmat

Att själv göra barnmaten kan bli billigare än att köpa färdig på burk. Den egenlagade barnmaten kan dessutom bli nyttigare än den man köper i butik. Recept på barnmat går ofta lätt att hitta med en snabb webbsökning.

150. Ge av din tid

I alla fall yngre barn värdesätter tid med sina föräldrar mer än dyra prylar. Så se till att spendera så mycket tid du kan med dina barn, och tänk på att de ofta inte behöver få en massa saker för att vara nöjda.

151. Res inte på skolloven

Höstlov och sportliv brukar vara populära tider att dra på semester för familjer med skolbarn. Dessa tider blir därför extra dyra att resa på. Så välj om möjligt istället att förlägga er resa på någon annan vecka.

152. Res mindre med barnen

När man bildat familj och har ett eller flera barn blir det plötsligt mycket dyrare och krångligare att resa. Dessutom kommer riktigt små barn inte att ha några större minnen från resan. 

Överväg därför att minska resandet – i alla fall under tiden när barnen är som allra yngst.

153. Vänta med uppgradering av bostaden

Många väljer att skaffa ett större boende när man skaffat barn. Ofta så är dock den extrayta man får i ett större boende inte helt nödvändig under de första åren. Det går i regel bra att trängas ett tag i den nuvarande lägenheten/villan/radhuset även efter att barnet har kommit. 

På så sätt skjuter man upp kostnadsökningen för boendet. Man kan också under den tiden se till att spara mer till det kommande bostadsköpet så att man kan ta ett mindre bolån. Det kan leda till lite lägre utgifter för ränta och amortering.

154. Välj barnförsäkring noga

Ska man ha en försäkring till sitt barn så är det bra att noga jämföra pris och villkor hos de olika försäkringsbolagen. Man bör även kolla upp vad som ingår i hemförsäkringen och sina andra försäkringar. 

Kanske har man till och med ett fullgott försäkringsskydd utan att teckna en separat barnförsäkring.

155. Välj aktiviteter med närhet till hemmet

När barnen blir lite äldre så brukar de ofta ägna sig åt en eller flera fritidsaktiviteter. Det brukar kräva ett stort arbete av föräldrarna i form av skjutsning hit och dit. Förutom att det kan ta en hel del tid så kan också bensinkostnaden skjuta i höjden. 

Försök därför att hitta aktiviteter som ligger nära hemmet. Om barnen dessutom kan åka kommunalt alternativt cykla eller gå dit själv så är det ju extra positivt.

156. Starta månadssparande till barnen

Se till att gärna tidigt börja månadsspara i ett konto som är tänkt till barnen. Det kan vara pengar som du rätt och slätt tänkt ge till barnen vid exempelvis 20-årsdagen. Eller pengar som du tänker ta av när några större inköp ska göras till barnet. 

Med ett kontinuerligt månadssparande så kommer det finnas ett uppbyggt kapital som gör det lättare om man nån gång vill hjälpa till med att till exempel köpa den första bostaden, eller bilen, eller liknande. 

Sparar man från att barnet är ungt så kommer man dessutom att få hjälp av ränta på ränta effekten. I alla fall om man sparar i aktier, fonder eller andra riskfyllda tillgångar.

157. Övningskör med barnen

Övningskör själv med barnen när det börjar bli dags för dem att ta körkort. Se till att fräscha upp kunskaperna på hur man bör köra och lär dem sedan allt du kan. 

Ju bättre de blir på att köra innan de börjar på körskolan desto mindre dyra körlektioner kommer de att behöva.




Spartips transportmedel

158. Var noga med underhåll av bilen

En bil slits mycket med tiden. Genom att utföra service och underhåll på bilen med jämna mellanrum så ökar chansen att bilen klarar sig från större fel. Mycket av servicen kan man dessutom göra själv istället för att lämna in bilen.

159. Kör sparsamt

Det finns många tips på hur man kör så bränsleeffektivt som möjligt. Bland annat ska man köra lugnt och följa trafikrytmen, bromsa så lite som möjligt, köra på hög växel med mera. Kör man mycket finns det en del pengar att spara på att köra lite snålare.

160. Ha rätt tryck i däcken

Ett för lågt tryck i bildäcken leder till att bilen rullar trögare och drar med bensin. Se till att pumpa däcken så att de har det rekommenderade lufttrycket.




161. Använd motorvärmare

Motorn drar mer bränsle innan den kommit upp i temperatur. Kallstarter är dessutom inte så bra för motorn. Ta därför för vana att använda motorvärmare när det är lite kyligt ute. De flesta brukar rekommendera att använda motorvärmare vid temperaturer på +10 grader eller kallare.

162. Ha lätt packning i bilen

Hur mycket vikt bilen ska dra runt är en av faktorerna som påverkar bränsleförbrukningen. Undvik därför att ha onödig vikt i bilen. Försök att tömma den på så mycket saker som möjligt. Genom att göra det kan man få en något lägre bensinförbrukning.

163. Ha rätt bilförsäkring

För en nyare och lite dyrare bil bör man ha hel-, eller åtminstone halvförsäkring, ifall något skulle hända. Men har man en äldre bil som inte skulle vara så dyr att ersätta kanske det inte är värt att betala för mer än trafikförsäkringen.

164. Tanka på billigaste macken

Även om bränslepriserna är snarlika på de flesta tankstationer så skiljer sig ändå priserna åt en del. Obemannade stationer brukar också ofta vara lite billigare än de bemannade. Så ta för vana att tanka på den billigaste stationen i din närhet.

165. Köp en billigare bil

Det kan finnas mycket pengar att spara på att köpa en billigare bil. Framför allt så är fördelen med en billigare bil att värdeminskningen blir mycket lägre. Dessutom blir även försäkringen billigare. Dock bör man inte köpa en så pass gammal bil att det finns stor risk att den kommer att krångla mycket.

166. Samåk

Kolla igenom möjligheter att samåka med grannar eller andra personer i din närhet. Kör man till exempel till jobbet varje dag så kan man spara stora pengar på att istället för att åka ensam samåka tillsammans med en eller flera andra.

167. Skippa billånet

Har man möjlighet att undvika billån så är det fördelaktigt. Helst bör man köpa sin bil kontant. Men om man ändå behöver låna kan det vara en bra idé att kolla upp om man istället kan utöka sitt bolån. 

Generellt så brukar räntorna på bolånen vara lite lägre eftersom hus och lägenheter av bankerna anses vara en bättre säkerhet än en bil.

168. Gå med i bilpool

Behöver man inte bilen så ofta är det en bra idé att gå med i en bilpool. På så sätt kan man få tillgång till bil till en betydligt lägre kostnad än vad det kostar att äga bil själv. 

Alternativt kan man gå ihop med några i familjen eller bekanta och äga en bil tillsammans.

169. Skaffa en mindre bil

Mindre bilar drar mindre bränsle. De är även billigare i inköp och har därför en mindre värdeminskning. Även skatten är lägre. Bilägandet blir helt enkelt mycket billigare om man undviker att ha en stor bil. Ha alltså inte en större bil än vad som faktiskt behövs.

170. Köp en cykel

Om bilresorna går att ersätta med cykling så finns stora pengar att spara. Medan en bil kan kosta många tusenlappar varje månad så går en cykel i längden snarare på någon hundralapp per månad. 

Den som behöver ta sig lite längre sträckor kanske kan fundera på om en elcykel kan vara ett alternativ. Den kan ta dig ganska långa sträckor och gör att cyklingen blir ganska bekväm.




Spartips mat

171. Börja veckohandla

Ifall man inte redan veckohandlar sin mat så bör man försöka börja med det. Man sparar i regel mycket pengar på att undvika att småhandla och att planera sina inköp i förväg. Handlar man dessutom bara en gång per vecka (eller ännu mer sällan) så kan man ta sig tid att åka till de lite billigare stora matvaruaffärerna – istället för att handla på den dyra närbutiken.

172. Utgå ifrån butikernas kampanjblad

Testa att lägga upp planen för veckans måltider utifrån vad butikerna har på extrapris för veckan. På så sätt ser man till att maximalt utnyttja de nedsatta priserna och kan komma billigare undan när man handlar. 

173. Handla mat online

Att handla mat online innebär även förmånliga rabatter som gör att du sparar ytterligare pengar på ditt matinköp. Hos Mat.se får du rabatt på din första order och det finns alltid aktuella erbjudanden tillgängliga. Du får dessutom varorna levererade direkt hem till dörren.

174. Ladda ned Matpriskollen

Matpriskollen är en mobilapp som på ett effektivt sätt samlar veckans alla erbjudanden från livsmedelsbutikerna på ett och samma ställe. 

Där kan du lägga in dina favoritbutiker samt lägga in bland annat inköpslistor och bevakningar på specifika varor. Då får du notiser när något du behöver köpa finns på extrapris på någon av dina butiker. 

Matpriskollen är alltså ett effektivt sätt för att underlätta att handla mat till extrapris.




175. Kolla igenom skafferi, kyl och frys

Det är svårt att ha full koll på exakt vad för livsmedel man har i hemmet. Genom att göra en snabb genomgång av vad man har innan turen till mataffären så kan man undvika att köpa mer av sådant som redan finns.

176. Ta med egna shoppingkassar

Priset på kassar hos mataffärerna har stigit kraftigt de senaste åren. Med den nya plastskatten som ska införas så lär också priserna gå upp bra mycket mer framöver. 

Det totala priset för en mathandling kan lätt bli ett par procent högre om man köper kassar i butiken. Det är därför en bra idé att ha med sig egna så att man slipper köpa.

177. Handla nära bäst-före datumet

Bäst-före datumet på många livsmedel bör tas med en nypa salt. Ofta går det fullt bra att äta även flera dagar efter att bäst-före datumet har passerat. 

Man kan därför passa på att köpa sådant som butikerna rear ut just på grund av att bäst-före datumet snart går ut.

178. Fokusera på de viktigaste ingredienserna

När man lagar mat efter recept möts man ofta av en lång lista på ingredienser. Många av dessa kanske även är sådana som man sällan använder i sin matlagning. Det kan därför bli dyrt om man hela tiden köper precis alla ingredienser. 

Dock kan det ofta bli i princip lika god mat om man utesluter vissa kryddor eller mindre ingredienser från receptet. På så sätt kommer man undan med att behöva inhandla betydligt färre grejer från affären.

179. Handla mat efter säsong

Priserna på frukt och grönt brukar variera ganska mycket efter säsong. Till exempel så brukar rotfrukter vara väldigt billiga på hösten.

180. Minska köttkonsumtion

Kött kan vara dyrt, men det är även inte så bra för miljön. Testa därför att byta köttet mot andra proteinkällor så som till exempel linser eller bönor.

181. Köp stora förpackningar

Desto större förpackning man köper desto lägre tenderar kilopriset på varan att bli. Har man möjlighet bör man därför i så stor utsträckning det går köpa storpack. Det gäller bara att se till att man inte köper för mycket av sådant som hinner bli dåligt innan man hunnit äta upp allt.

182. Välj frysta grönsaker

Det går ofta lika bra med frysta som färska grönsaker. Fördelen med de frysta är att man bara behöver tina upp den mängd man verkligen behöver. På så sätt undviker man att ha grönsaker som blir dåliga och behöver slängas.

183. Ta vara på gamla bananer

Just bananer är en av de frukter som brukar bli dålig snabbast. Många ogillar också att äta bananer som är allt för mogna. Bananer går dock utmärkt att frysa in och använda senare till exempel i en smoothie. Eller att göra bananpannkakor av.

184. Leta upp billiga recept

Det kan bli en ganska stor skillnad på matbudgeten om man försöker hålla sig till recept med billigare ingredienser. Kolla till exempel in Portionen under tian för inspiration på väldigt billiga måltider.

185. Använd en vattenkokare

En vattenkokare drar betydligt mindre ström än att koka upp vattnet på spisplattan. Ta alltså för vana att koka vattnet till te och kaffe i vattenkokaren. Det går även bra att förvärma till exempel pastavattnet i vattenkokaren innan man häller det i kastrullen.

186. Gör eget kaffe och ta med

Idag kan en kaffe på stan lätt kosta 40 till 50 kr. I vissa fall till och med ännu mer. Köper man ofta med sig kaffe kan det alltså bli en stor kostnad över tid. 

Men att koka kaffe hemma är istället väldigt billigt. Så köp en termosmugg och ta för vana att göra ditt egna kaffe istället.

187. Ät havregrynsgröt till frukost

Havregrynsgröt är bland det billigaste man kan äta. Samtidigt är det också väldigt fiberrikt och relativt nyttigt. Gröt kan alltså vara ett bra sätt att starta dagen på.

188. Drick vatten till middagen

Kranvatten är nästintill gratis. Dessutom är vatten väldigt nyttigt i förhållande till de flesta andra alternativa måltidsdrycker.

189. Välj popcorn istället för chips

När det är dags för fredagsmyset; testa att poppa dina egna popcorn. Opoppade popcorn är mycket billigare än chips och godis. Popcorn är dessutom väldigt fiberrikt och anses till och med vara nyttigt (så länge man inte väljer micropopcorn).

190. Fika hemma istället för på café

Testa att minska på cafébesöken och bjud istället hem vänner/bekanta på fika i hemmet istället. Eftersom en fika på stan lätt kan gå på 80 till 100 kr så blir det mycket billigare att fika hemma. Dessutom kan det vara ganska mysigt med hembakat och en mer personlig miljö.

191. Bjud hem på middag

Restaurangmiddagar kan vara mysiga. Och det är lyxigt att få äta riktigt god mat. Men det allra bästa med middagarna brukar dock oftast vara sällskapet. Så varför inte börja med att i större utsträckning bjuda hem vännerna/familjen/kollegorna istället för att äta på en dyr restaurang?

192. Plocka bär, Frust och svamp m.m.

Ta vara på bär, svamp och annat som finns i naturen i din närhet. Svamp är både gott och nyttigt att ha i matlagningen. Bär är förutom att vara nyttigt till frukost och mellanmål även perfekt att göra sylt eller saft av.

193. Använd tygservetter

Tygservetter känns både lyxigare och är mer miljövänliga än pappersservetter. Dessutom slipper man regelbundet köpa nya. Bara att slänga in dem i tvättmaskinen och de blir som nya igen.

194. Ta blomskott av bekanta

Istället för att köpa blommor i butik, fråga grannar eller andra bekanta om de har några blomskott du kan få. Då kan du plantera dem själv och på så sätt spara en hel del pengar.

195. Sluta med flaskvattnet

Sverige har bra vattenkvalitet och gott kranvatten. Att köpa vatten på flaska är alltså en onödig utgift som helt kan slopas om man inte redan gjort det.

196. Ät mellanmål på jobbet

Jobbar man på en arbetsplats där man bjuds på kaffe, te, frukt och andra godsaker så kan man passa på att utnyttja den förmånen. På så sätt kan man äta lite mindre portioner till lunch och middag och därmed spara lite pengar på maten.

197. Starta en egen odling

Många grönsaker kan man odla själv. Även om man inte bor i hus. För de som bor i lägenhet går det ofta utmärkt att odla på balkongen. Att odla kan dock ta en del tid och energi, så man bör ha ett intresse för det om det ska bli lyckat. 

Men i övrigt så är det ett bra sätt att spara lite pengar samtidigt som man gör något klimatsmart.

198. Handla i slutet av säsongen

Det är många varor som går att få tag på billigare efter att säsongen är slut. Genom att köpa julgrejer i januari, skolgrejer i slutet av skolåret, badkläder på hösten och så vidare så kan man spara en hel del pengar. 

Butikerna vill gärna inte hålla säsongsprodukterna i lager till nästa år och brukar därför rea ut grejerna i slutet av säsongen för att tömma lagret. Så om man kan planera långt i förväg och köpa inför nästa år så går det att komma undan billigare.

199. Se till så barnen äter ordentligt i skolan

Med tillgång till gratis skolmat under uppväxtåren är det en bra idé att försöka få barnen att verkligen äta en ordentlig måltid under skoldagen.  

200. Ha alltid en frukt eller nötter med dig

Ta för vana att alltid ha med dig en frukt eller något annat lättare mellanmål när du är på språng. Det blir mycket billigare än att behöva köpa något på stan ifall hungern smyger sig på.

201. Minska på skräpmaten

Skräpmat är inte bara onyttig, den är också dyr. Att köpa hämtmat för kanske 100 kr är betydligt dyrare än en hemmalagad måltid. Försök därför att alltid äta middagarna hemma.

202. Sluta slänga mat

Sträva efter att slänga så lite mat som möjligt. Gå igenom vad som finns i kylen och försök att planera måltiderna utifrån vad du redan har hemma så att minimalt med mat hinner bli förstörd.

203. Jämföra ränta för snabblån

Om du är i behov av pengar så finns det flera olika sätt att låna pengar snabbt. Det finns långivare som antingen erbjuder snabblån med direkta utbetalningar till ditt bankkonto men det finns även långivare som erbjuder olika sorters enkla och snabba lån som snabblån, smslån, privatlån, bolån, samlingslån och blancolån.




Bästa spartipsen för barnfamiljen

Alla som har en barnfamilj vet hur många utgifter det kommer med. Det innebär också möjligheter att spara stora summor varje år om man tänker ekonomiskt smart.

1. Genomför storköp av mat och barnartiklar när butiken erbjuder rabatter

När butikerna har saker på extrapris så kan det ofta bli betydligt billigare än att köpa till ordinarie pris. Det är därför en bra idé att bunkra upp sådant som säljs till rabatt. 

Det kan också vara värt att jämföra extrapriser mellan olika butiker och se om det kanske är värt att besöka flera än en affär för att kunna handla så mycket som möjligt till lägre priser.

2. Köp leksaker och barnkläder begagnat på t.ex. blocket och tradera

Det är dyrt att köpa nytt. Leksaker och kläder med mera är också saker som barnen fort växer ur. Det går därför att spara mycket pengar på att handla begagnat på till exempel Blocket eller Tradera. 

Ofta kan man där köpa saker i bra skick till halva priset mot vad det hade kostat i butik. Ibland också till ännu lägre pris än så.

3. Jämför abonnemang och avtal för ert hem

Beroende på hur stort boende man har så kan det hända att man lägger väldigt mycket pengar på sådant som el, försäkring, tv, telefoni, bredband och så vidare. Man bör därför med jämna mellanrum gå igenom sina avtal och se om man kan hitta något bättre. 

Ogillar man att byta och vill ha kvar sina leverantörer går det ofta att försöka förhandla och se om ens nuvarande leverantör kan matcha de bättre priser och villkor som man eventuellt lyckats hitta hos någon annan.

4. Se till så ert hem har rätt bil- och transportkostnad

Transportkostnader kan vara väldigt höga för barnfamiljer. Beroende på vart man bor kan man vara mer eller mindre beroende av att ha bil för att kunna lösa vardagspusslet. I så fall är det viktigt att försöka hitta en ekonomisk bil. 

Man bör också fundera på att köpa en bil som har några år på nacken. På så sätt undviker man i alla fall den värsta första värdeminskningen. 

Men skulle man ha tillgång till väldigt bra kollektivtrafik och kommunikationer till de ställen man brukar åka så kan det ändå vara värt att fundera på om det går att klara sig helt utan bil. På så sätt skulle man kunna spara mycket pengar.

5. Samla eventuella lån och och få bättre villkor

Små lån har ofta ganska hög effektiv ränta. Har man sina lån utspridda kan det därför vara värt att undersöka vad man kan få för ränta om man bakar ihop alla mindre lån till ett stort. 

Chansen finns att man då kan spara ganska mycket pengar på räntekostnaderna. Dessutom blir det lättare att hålla koll på ett stort lån, istället för många mindre.

Undvik gärna små dyra lån. Behöver du ansöka om ett så bör du givetvis jämföra olika långivare mot varandra först. Det kan du göra på Alltomsmslan.se.




Spartips för fasta kostnader

Bästa spartipsen för fasta kostnader

Fasta kostnader är den del som bör elimineras så snabbt som möjligt när man vill börja spara pengar. 

Utgifter som måste betalas varje månad är givetvis något man bör hålla sig undan så gott det går. Här nedanför kommer mina 10 bästa spartips för fasta kostnader:

1. Jämför El-avtal

El är en ganska stor kostnad. Särskilt om man har ett större boende. Har man dessutom bergvärme, luftvärmepump eller annat värmesystem som går på el så kan elkostnaderna lätt sticka iväg. Särskilt under vintermånaderna då det är kallt utomhus. 

Man brukar betala både för elnätet och för själva elen som levereras till ens hushåll. Elnätskostnaden går inte att göra så mycket åt. Däremot så kan man fritt välja vilket elbolag som ska leverera elen. Man kan därmed spara pengar på elen genom att byta elavtal. Ofta kan det gå att hitta bättre elpriser genom att jämföra olika elbolag. 

Ibland kan man också förhandla om priserna och till exempel få en minskad fast månadsavgift på sitt elabonnemang.

2. Jämför och pruta på din bolåneränta

Har man ett stort bolån så finns det mycket pengar att spara på att förhandla bolåneräntan. Även en mindre sänkning av räntesatsen kan ge besparingar som kommer märkas av. Så jämför gärna bolåneräntan med jämna mellanrum. 

Var heller inte rädd för att byta bank om du lyckas få en bättre ränta av någon annan. Att flytta bolånet brukar nu för tiden vara en ganska smidig process.

3. Använd en streamingtjänst åt gången

Med Netflix, HBO, ViaPlay och en rad andra streamingtjänster som finns på marknaden så är det lätt att samla på sig prenumerationer på flera olika tjänster. Genom att bara prenumerera på en tjänst åt gången så kan man alltså spara stora pengar. 

Passa på att se de filmer och serier du är intresserad av på den ena streamingtjänsten innan du avslutar abonnemanget och går vidare till nästa tjänst.

4. Jämför kreditkort och lån

Låneräntorna hos olika banker och andra finansiella aktörer skiljer sig åt väldigt mycket. Särskilt stora kan skillnaderna vara på privatlån utan säkerhet. Även räntorna och de övriga villkoren på olika kreditkort kan variera en hel del. 

Så mitt tips är att använda en kostnadsfri jämförelsetjänst innan du lånar pengar. Bäst är förstås att försöka undvika att låna.

5. Jämför bredbandsavtal

Priser på olika bredbandsavtal kan skilja sig en hel del mellan olika aktörer. Det kan därför finnas mycket pengar att spara på att jämföra priser och välja det mest fördelaktiga bredbandsavtalet. 

Det kan också vara smart att se till att det bredband man väljer erbjuder obegränsad datatrafik. Då kan man se till att alltid använda sitt egna wifi på alla enheter när man är hemma. 

På så sätt kanske man kan välja abonnemang med lite mindre surf på hushållets mobiltelefoner och andra mobila enheter.

6. Jämför försäkringar

Allt ifrån hemförsäkring och bilförsäkring till inkomstförsäkring och reseförsäkringar är saker som kan sluka ganska mycket pengar. Det kan därför löna sig att jämföra olika försäkringsbolag och välja de bolag som erbjuder bäst villkor.

7. Jämför mobilabonnemang

Priser på mobilabonnemang kan skilja sig förvånansvärt mycket mellan olika aktörer. Det går därför ofta att hitta bättre pris bara man jämför lite och är öppen för att byta mobiloperatör. Speciellt för familjer med flera abonnemang kan detta spartips hjälpa att spara mycket pengar.

8. Skippa hemtelefon

Nu för tiden är det många som valt att skippa hemtelefonen och istället bara använda sig av mobilen. På så sätt slipper man helt kostnaden för hemtelefonin, vilket för många kan röra sig om flera hundra kronor i månaden.

9. Skippa digitalboxen och dyra kanalpaket

Överväg att skippa digitalboxen och alla dyra TV-abonnemang. Försöka istället att klara dig på gratiskanalerna och eventuellt också någon streamingtjänst. 

TV-abonnemangen brukar tillsammans med bredbandet vara en av de större fasta kostnaderna i hushållet. Många betalar 500 kr per månad och i vissa fall till och med ännu mer för sina kanalpaket.

10. Sluta röka och snusa

Det värsta du kan göra för din ekonomi är att slösa pengar på att snusa och röka. Båda är väldigt beroendeframkallande och riskerar därför att leda till sjukdomar som kan bli katastrofala för din framtida arbetskapacitet och intjäningsförmåga. Dessutom så kostar rökning eller att snusa en ganska stor summa varje månad.




Spara dina pengar på det bästa sparkontot

De pengar man lyckas få över bör man sätta in på ett bra sparkonto. Se till att jämföra konton hos olika banker för att hitta det sparkonto som erbjuder bäst villkor. Över tid så kommer även en liten skillnad i ränta att göra stor skillnad på tillväxten av ditt kapital.

 Försök därför hitta ett konto som erbjuder så hög ränta som möjligt. Var heller inte rädd för att byta och skaffa konto hos en annan bank.

avanza-logotyp

Jag använder själv Avanza bank sedan cirka 2014 och är lika nöjd som de kunder som har röstat fram Avanza bank till “Årets bästa sparbank” 10 år i rad!

Hitta bästa sparräntan

Jämför räntan på ditt nuvarande konto med vad du kan få hos någon annan aktör. Ofta går det att hitta bättre räntor om man är villig att flytta sina pengar. 

Med dagens låga räntor så är det extra viktigt att man strävar efter att hela tiden ha den bästa räntan.