Bästa fonderna 2019

Jag har försökt sammanställa en artikel över de bästa fonderna 2019. Givetvis är det helt omöjligt att säga vilka bästa fonderna är och hur de kommer att avkasta i framtiden. Men jag har försökt dela upp artikeln i olika delar för att du själv ska kunna göra vilka fonder du tror är bäst för dig.

Artikeln innehåller följande delar:

 • Bästa fonderna 2018 (avkastning)
 • Billigaste globalfonderna
 • Billigaste indexfonderna
 • Bästa fonderna 2019 - hur hittar jag dessa

Bästa fonderna 2018 är sorterade efter vilka som har gett bäst avkastning

Precis som rubriken säger så är de bästa fonderna 2018 sorterade och rangordnade här till höger (nedanför om du läser artikeln via mobil enhet). bästa fonden har avkastat +29,39% samtidigt som fonden på plats 29 har avkastat +19,43%. 

Viktigt att påpeka är att listan endast visar en kort historik (hittills under 2018) och garanterar absolut inte framtida avkastning. Det vi ser tydliga inslag av är att fonder med inriktning på teknik, och USA/globalfonder har går mycket bra i år. Om du tror att dessa sektorer/regioner kommer att fortsätta prestera så kan det vara värt att verkligen titta närmare på de olika fonderna.

Globalfonder - 7 billigaste globalfonderna på Svenska marknaden

Här nedanför har jag listat de 7 billigaste globalfonderna som Avanza bank erbjuder bland sina tjänster. Tack vare den nystartade indexfonden Avanza Global så erbjuder de numera världens billigaste globalfond med endast en total avgift på 0,1%. Produkten verkar ha tagit emot bra bland kunderna då hela 49 191 kunder i skrivande stund äger fonden. Genom att äga indexfonder med en globalinriktning så får du alltid hög exponering mot USA. Du får även tyngst viktning mot flera av världens största noterade bolag så som Apple, Amazon, Microsoft och Facebook. Som du hör så är det tung teknik som gäller. Fördelar genom att äga globalfonder är ofta riskspridning när det kommer till globalt, branscher och marknader. Håller du dig dessutom till indexfonder så får du oftast en billig produkt att investera ditt kapital i. All grafik är lånad från Avanza bank

Avanza Global

Förvaltsningsavgift: 0,05%
Total avgift: 0,10%
Ägare hos Avanza: 49 191

avanza global - globalfonder

Länsförsräkringar Global Indexnära

Förvaltsningsavgift: 0,20%
Total avgift: 0,22%
Ägare hos Avanza: 75 962

länsförsäkringar global indexnära

Skandia Global Exponering A

Förvaltsningsavgift: 0,25%
Total avgift: 0,27%
Ägare hos Avanza: 1 073

skandia global exponering-globalfonder-bästa fonderna

Swedbank Robur Access Global

Förvaltsningsavgift: 0,20%
Total avgift: 0,27%
Ägare hos Avanza: 9048

swedbank robur access globalfonder-indexfonder-bästa fonderna 2018

DNB Global Indeks

Förvaltsningsavgift: 0,30%
Total avgift: 0,32%
Ägare hos Avanza: 51 773

danske bank indeks-bästa fonderna

SPP Aktiefond Global

Förvaltsningsavgift: 0,30%
Total avgift: 0,34%
Ägare hos Avanza: 37 282

spp aktiefond global - globalfonder 2018

Nordea Indexfond Global

Förvaltsningsavgift: 0,40%
Total avgift: 0,39%
Ägare hos Avanza: 1 055

nordea indexfond global-indexfonder-globalfonder

Indexfonder - 15 billigaste indexfonderna i Avanza banks utbud

Jag har listat de 15 billigaste indexfonderna i Avanzas utbud här nedanför. Viktigt att poängtera är att avgiften som anges här nedanför är Förvaltningsavgiften och inte den Totala avgiften. Listan visar inte vilka de bästa indexfonderna är utan istället är det prio på att hitta billiga indexfonder som jag hoppas kan vara intressant för er.

Är det billigaste indexfonderna de bästa indexfonderna?

När du investerar ditt kapital i olika börshandlade produkter så bör du vara långsiktig. Långsiktigheten och återinvesterad avkastning ger ränta på ränta-effekt som i sin tur kan ge fantastiska resultat över tid. På samma sätt kan höga avgifter ge dig en negativ ränta på ränta effekt. Därför rekommenderar vi att du alltid försöker hålla nere avgifterna på de produkter du väljer att investera i. Med det sagt så är det inte säkert att de bästa indexfonderna är de som har just lägst avgifter. Det gäller att hitta de fonder som erbjuder det som passar dig bäst när det kommer till framförallt riskspridning. Till exempel så kan en indexfond som ger dig exponering mot Tillväxtmarknader innebära högra risk än jämförelsevis en traditionell Globalfond.

Hur hittar jag de bästa fonderna 2019?

Det går naturligtvis inte att förutse framtiden och det är därför omöjligt att säga vilka de bästa fonderna kommer att vara framåt i tiden. Däremot går det att titta på ett par punkter för att kunna avgöra vad som är bäst för just dig och dina investeringar.

Minst 5 olika fonder

Investera i minst fem olika fonder i fem olika branscher/regioner. Det gör att du sprider riskerna och därmed skyddar ditt kapital mot enstaka dåliga investeringar.

Vem förvaltar fonden?

Vem förvaltar fonden? Har du något förtroende för honom/henne och har personen en bra historik avkastningsmässigt? Överavkastar personen sitt jämförelseindex?

Håll nere avgifterna

Det är alltid bra att hålla låga avgifter. Däremot kan du vara vaken och försöka hitta fonder/förvaltare som överpresterar sitt jämförelseindex och krydda portföljen med en eller två av dessa fonderna.

Aktiespararnas "Gyllene regler"

 • Var långsiktig
 • Investera regelbundet
 • Kontrollera riskerna (diversifiera)
 • Var försiktig med belåning
 • Håll dig välinformerad
 • Sött upp investeringsregler
 • Gör din egen analys

Gillar du det du läser? Dela gärna artikeln!

Disclaimer: Jag äger följande fonder i Tjänstepensionen och i mitt Privata pensionsspar:

bästa fonderna 2018

Fondportfölj

10

Autospara i indexfonder

10.0/10

Långsiktig riskjusterad avkastning

10.0/10

Diversifiriering

10.0/10