Den ultimata guiden

Köpa och investera i guld

I den här artikeln lär jag dig hur du kan köpa och investera i guld. Du får även lära dig följande genom att läsa artikeln:

Köpa och investera i guld

Många, inklusive jag själv, är intresserade av att köpa guld som en investering. Det jag märkte när jag gjorde min research är att det inte finns mycket bra material på Svenska om hur du kan investera i guld.

Jag har därför samlat ihop allt material och sammanställt en stor guide för att hjälpa dig som vill diversifiera din investeringsportfölj med just denna råvara.

Let’s go!

Innehållsförteckning

eToro - logotyp
5/5

+12 miljoner användare

67% av av privata investerare förlorar pengar.

avanza-logotyp
5/5
4.5/5

INTRODUKTION

Varför ska man investera i guld?

En av de säkraste investeringarna man har kunnat göra historiskt är att köpa guld. Jag kan varmt rekommendera att läsa på ordentligt innan man börjar investera i guld då det finns väldigt många faktorer som påverkar din investering.

Guldpriset kan ofta stiga om det är oroligt på dagens aktiemarknad.

Guld går att köpa fysiskt men ett enklare alternativ är att köpa och sälja online med så kallade CFD. 

Genom att köpa och sälja guld online tar man en högre risk med sin investering så därför är det extra viktigt att man vet vad man gör och hur allting fungerar.

3 olika sätt som du kan du köpa guld

Ifall man vill göra en investering i guld kan man välja att använda sig av CFD-kontrakt för att köpa och sälja guld. 

CFD-kontrakt är likvida tillgångar som kan köpas och säljas när du vill, till skillnad från fysiskt guld som är statistkt och svårt att omsätta.

3 olika sätt som du kan köpa och investera i guld:
  • Köpa CFD-certifikat
  • Köpa ETF fonder
  • Köp fysiskt guld

1. Köp och sälj guld genom CFD-certifikat

eToro är en populär och väldigt användarvänlig plattform. De har ett minimumbelopp på 200 USD för insättningar och man betalar 0 kronor i kurtage på både aktier och ETFer. 

Att handla med CFDer hos eToro innebär det en högre risk där kunderna kan snabbt förlora sina investerade pengar. 

Närmare bestämt 71 procent av alla som investerar via eToro förlorar pengarna. Det är viktigt att överväga noga ifall man har råd att ta en hög risk med det kapital man vill investera med.

Det viktiga är inte hur stor andel som gör förlust utan att när du investerar ska du ha möjlighet att göra större vinster än förluster. 

Du kan till exempel använda stop loss funktionen för att inte kunna förlora mer än ett visst belopp på varje position du tar.

eToro - logotyp

2. Investera i guld genom ETF:er på börsen

Enklaste sättet att få exponering mot guld är genom att köpa och äga en ETF (exchange traded fund) som i sin tur är exponerad mot guld. För att köpa en så kallad ETF så behöver du ha ett konto hos en nätmäklare.

Avanza är en bank som de senaste åren bar vunnit många utmärkelser och priser för allt arbete de gjort. Utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste sparare” har de fått i tio år i rad och det säger en hel del. 

De har en snygg och bra användarvänlig plattform och stort utbud av möjligheter för investeringar. 

Man kan investera i både aktier och fonder hos Avanza och det är helt kostnadsfritt att öppna ett konto. De erbjuder också möjligheten att öppna ett månadssparande. Att öppna ett nytt konto tar mindre än 3 minuter med hjälp av Bank-ID.

avanza-logotyp

3. LibertySilver

Liberty Silver är ett aktiebolag som grundades 2002 men ändrade verksamheten 2008 till att kunna erbjuda försäljning av fysiskt guld men även ändra ädelmetaller. 

De samarbetar med fraktbolag och även försäkringsbolag så att guldet blir rätt hanterat direkt från start för alla kunder. 

De erbjuder även möjligheter att bli affiliate åt dem för att marknadsföra deras produkter och tjäna provision därefter.  Via Liberty Silver kan man både sälja och köpa mynt och tackor i ädelmetaller. 

Köpa guld

Vad är bäst - köpa fysiskt guld eller investera genom olika certifikat?

Hur man än väljer att köpa guld finns det både fördelar och nackdelar med de olika metoderna. 

En investering i guld är ofta en säker investering för om man kikar på historiken med guldpriset så har det ökat även om det kan ha genomgått flera svackor. 

Det finns alltid en stor efterfrågan av just guld så därför behåller guldet sin köpkraft. 

En metod att använda sig av när man vill köpa guld är att köpa guldcertifikat. En del av guldcertifikaten följer guldpriset då de äger fysiskt guld. Men det finns också ett andra valmöjligheter så som ETF och CFD-handel.

Snabbnavigering till följande jämförelser:

Fördelar och nackdelar med att handla med CFD och certifikat

Att ingå i ett avtal med handelsplattformen följer båda parterna guldpriset utan att man själv äger något guld. En CFD-handel är enkelt att använda sig av när man vill köpa eller sälja guld. Det är helt utan krångel med olika regler eller att riskera bli av med guld man äger fysiskt.

En fördel är att man säljer guld man inte äger. Den metoden kallas för att man kortsluter marknaden och då vill man att priset ska sjunka på guld för det är då man tjänar pengar. Med CFD kan man använda sig av en så kallad hävstång så man kan köpa mer mängd guld än vad man kanske har pengarna till att göra.

Handel med CFD och kostnader för den typen av handels kostnader beror på vilken handelsplattform man handlar med och det finns alltid en daglig avgift som tillkommer i CFD-handel. Därför är denna metod mer för aktiva investerare, ofta kallat daytrading, än för nybörjare.

På bara fem minuter kan man köpa och sälja guld med hjälp av en CFD på olika plattformar. Har plattformen ett flertal tekniska verktyg kan man också använda de för att kunna analysera marknaden.

Fördelar och nackdelar med att köpa fysiskt guld

Den största fördelen att äga fysiskt guld är att man äger det helt själv, alltså att ingen kan göra anspråk på guldet. Stort värde som kan ta lite plats i hemmet och det är lätt att det växer i värde ganska snabbt. Det går att ha som en försäkring eller att det går i arv i familjen. 

Nackdelar med att köpa fysiskt guld kan bland annat vara hur man ska förvara det samt ha försäkringar som täcker värdet vid en eventuell förlust. Förvaringen är oftast det som är svårast för att det ska vara säkert och tryggt men samtidigt inte skada guldet. 

Guldet kan vara i form av smycken, mynt eller tackor och vid en skada kan man ha otur att guldet minskar i värde. Vid en försäljning vill köparen ha fina och hela produkter och därför är förvaringen samt eventuell frakt otroligt viktig.

Det är också en nackdel att det är lite dyrt att köpa samt sälja på grund av extra avgifter och påslag. Man får betala en premie för att äga guldet i fysisk form, men betalar för frakt, tillverkning, försäkring samt avgifter på vinstmarginalen. Sen tillkommer även andra avgifter där man väl vill sälja guldet.

Investera i guld

FÖRDJUPNING

Vad är guld?

Idag är guldet mest känt genom användning i smycken och genom de känner man också till ett någorlunda värde. Men i årtionden användes guldet som ett betalningsmedel. 

Guldet har alltid varit en stor och viktig del i världsekonomin och skulle man knyta ihop guldet med olika valutor skulle man kanske kunna göra så att man undviker en inflation. 

Om guldpriset stiger är det på grund av att efterfrågan ökar. 

Guldet ger ett skygg mot inflation som innebär att de fysiska pengarna minskar i värde. Alltså kan man köpa mindre tjänster eller varor för de pengar man har i plånboken eller på banken. 

Hela tiden sker inflation och den svenska riksbanken har ett inflationsmål på två procent. Det betyder att pengarna man äger förlorar två procent i värdet varje år. 

Det innebär att på cirka 30 år halveras värdet på pengarna, därav kan de äldre i samhället uppleva att det var billigare förr. Men det var inte billigare förr utan bara att pengarna har minskat i värde.

Varför ses guld ofta som en bra investering?

Ofta när man investerar i guld har man inte en portfölj med 100 procent guld utan bara en viss del för att eventuellt skydda sig mot en inflation. 

Det finns risker att guldpriset ökar så kraftigt och tillfälligt till en nivå där ingen någonsin har råd att handla guld, men oftast sjunker den snabbt igen till en rimlig nivå. 

Men det är bra att ha den informationen i bakhuvudet att tänka på att det kan stiga kraftigt så man planerar sin investering och inte köper till ett högre pris än behövligt.

Påstås av många fungera som hedge mot aktiemarknaden

Genom att använda sig av en så kallad hedge funktion där det innebär att skydda sig genom att bygga en häck runt sitt investerade kapital. 

Det gör att man kan minska eller eliminera riskerna helt för att eventuellt gå miste om investerade pengar vid oväntade händelser på marknaden. Man skyddar sig mot en motpart som kan göra att investeringarna minskar kraftigt eller försvinner helt. 

Man har dock ingen direkt motpartrisk när man handlar med guld på aktiemarknaden. Det är eftersom man inte handlar direkt mot någon motpart utan man genomför sin affär på börsen som garanterar att ett så kallat terminskontrakt genomförs. Marknaden kan därför bli mer effektiv och motpartsrisken behövs inte tar upp i en kalkyl. 

Kan vara lurigt att vara beroende av börsen

Det finns risker för affärer i guld-terminer eftersom de endast kan handlas då börsen har öppet. 

Den största skillnaden mellan att man äger guld eller aktier ligger i volatiliteten då priset på guld har mindre volatilt än vad priset för aktier i gruvbolag som gräver efter guld är. 

Det bästa är att sprida riskerna och handla med aktier från flera olika bolag än bara i ett. Ett alternativ är också att man investerar i en fond hos ett guldgruvbolag istället. 

FAQ - Vanliga frågor om guld

Är guld en bra investering?

Det finns inge garantier när man investerar i vissa råvaror men guld kan absolut vara en bra investering. Guldpriset stiger ofta när många anar att en kris kommer eftersom det kan vara säkrare att äga guld då.

Vad avgör priset på guld?

Tillgång och hur stor efterfrågan är på guld är det som utgör vad guldpriset ligger på.

Varför investerar man i guld?

Skälen att investera i guld kan vara otroligt många och vissa gillar guldet mer än andra. Några gillar guld på grund av att det inte kan drabbas av en inflation och andra gillar det eftersom värdet ökar när det eventuellt kommer en ekonomisk kris.

Hur mycket kostar guld?

Guldpriset kan variera stort för varje dag som går därför är det omöjligt att säga vad guld kostar. En handelsplattsform kan hjälpa till att utvisa vad man kan både köpa och sälja guld till för pris. De kan ge en uppskattning av vilket pris guldet har.

Vart köper man guld?

Det finns en del handelsplattformar som hjälper till när man vill investera i guld. Man kan köpa guld och förvara det i hemmet om man vill men det är inte ett av de bästa alternativen. Man bör hellre köpa en ETF som är baserat på guld eller så köper man en CFD som följer guldpriset utan att man äger guldet.

Hur säljer man guld?

Via samma plattform som man köper guld kan man också få hjälp att sälja det.

TIPS OCH IDÉER

Hur förvarar man fysiskt guld bäst?

Det är inte så vanligt att investera i fysiskt guld i Sverige idag men det förekommer oftast då exempelvis räntan är låg på sparkonton. 

Köper man fysiskt guld kan man få det hemleverat i form av guldtackor eller bullionmynt. Leveransen sker av en handlare och de kan även hjälpa till med hur man bör förvara guldet i hemmet. 

Fysiskt guld kan också lagras i ett specifikt valv hos handlaren eller andra parter. Köper man guld av en bank kan man istället för att äga fysiskt guld äga en så kallad skuldsedel som visar vad banken är skyldig köparen. 

Skuldsedeln visar alltså vilken mängd i guld vid köpögonblicket köparen innehar hos banken. 

3 olika sätt att förvara fysiskt guld:

  • Köp en ETF som ger dig direktägande
  • Förvara guldet hemma
  • Bankfack

Fördelar och nackdelar med att förvara guldet hemma

Vill man förvara sitt fysiska guld i hemmet bör man först och främst kontrollera vad hemförsäkringen säger och vad den täcker vid en eventuell stöld eller liknande.

Det är en stor säkerhetsrisk att förvara guldet hemma därför bör det förvaras tryggt och säkert inlåst. 

Fördelar och nackdelar med att förvara guldet i ett bankfack

Att förvara sitt guld i bankfack kan man tycka skulle vara det säkraste sättet men det är tyvärr inte helt säkert. 

Först och främst är det inte så lätt att hitta ett bankkontor som erbjuder bankfack till sina kunder och när man väl hittat en bank så kanske det inte är den man är kund i. Då måste man alltså byta bank helt och hållet och bara det kan vara en långdragen process. 

Det finns tre olika former man kan köpa guldet i, smycken, mynt eller tackor och även om man har ett bankfack kanske man ändå inte kan förvara allt guld man äger i det. 

Man får prata med banken som tillhandahåller bankfacket för att se så att den mängd guld både får plats och att värdet inte överstiger det som är tillåtet att förvara i facket. 

Ett alternativ till att förvara det hemma

Förvaringen i ett bankfack är ett alternativ istället för att förvara guldet i hemmet eller hos en specialmäklare. Man har tillgång till guldet ifall man vill ta fram och titta på det samtidigt som det är förvarat i en otroligt säker miljö. Kostnaden uppgår till någon hundralapp per år och det är enligt lag tillåtet att förvara sitt guld i ett bankfack om man så önskar. 

Vad händer vid konkurs?

Skulle banken där man har sitt bankfack gå i konkurs kommer ingen annan att kunna göra anspråk på guldet för det som ligger i bankfacket finns inte med under bankens tillgångar. Utan det är bara den som hyr bankfacket som får göra anspråk på dess innehåll. 

Det kan dock ta tid innan man får tillgång till sitt bankfack vid en eventuell konkurs och då kan man även fundera vad som sker ifall det blir krig eller någon annan kris i samhället. Kanske är det i så fall säkrare att förvara guldet hos en specialmäklare i något annat land. 

Exempelvis finns det banker i Schweiz där man kan hyra bankfack. Kostnaderna är betydligt högre men det kan vara ett annat alternativ för att undvika nackdelar som finns när man förvarar guldet i bankfack hos en svensk bank.

Köp en ETF som ger dig direktägande

Vill man äga fysiskt guld men inte kan eller vill förvara det hemma kan man handla en ETF, en börshandlad aktie. Köper man en ETF innebär det att man äger en del av aktiebolagets guld. 

ETF både stiger och sjunker när guldpriset gör det och att investera genom den här metoden kan vara ett förnuftigt sätt eftersom man inte behöver förvara portföljen hemma. 

Dock investerar inte alla ETFér i fysiskt guld utan det finns de företagen som sprider ut sina risker. Vill man satsa på gruvdriften men inte i aktie kan man välja en ETF som investerar i flertalet olika företag och på så vis sprids riskerna. 

Inom EU finns det inte lika många möjligheter längre att investera i exempelvis aktier eftersom det sker regleringar när det gäller börshandlade medel. Däremot får man mer och mer bra möjligheter att investera i guld via EFTer, alltså börshandlade fonder. 

De börjar komma tillbaka mer och mer eftersom de kan registrera sig i EU och får därmed etablera sig på dagens marknad.

Smidigast är att handla värdepapper

För att minska riskerna för exempelvis stöld och inbrott i hemmet eller att bankfacket inte har den plats man behöver är det säkrare och smidigare att investera i värdepapper istället. 

Man kan köpa guld i form av värdepapper i exempelvis en fond som är ett av de vanligaste sätten för investering i guld. Man slipper på så vis både försäkra och förvara fysiskt guld men det är negativt i den mån att man kan ha värdepapper för en stor mängd guld som egentligen inte ens existerar.

På de flesta handelsplattformar kan man investera i guld genom aktier. Men då måste man ta tid på sig och granska företaget innan en investering sker precis på samma sätt som man skulle investera i andra typer av aktiebolag. 

Aktierna fokuserar först och främst på gruvdriften och genom aktier kan man få möjligheter till betydligt högre vinster och stora förluster eftersom aktiebolagen kan sättas i konkurs.

Fördelar med att köpa guld

Jag tycker guld är en bra investering i portföljen eftersom guldpriset aldrig sjunker 100 procent i värdet. 

Det är relativt säkert att göra en investering i guld även ifall guldpriset stiger snabbt och stort under någon period när man tror en ekonomisk kris väntar. 

En fördelaktig investering kan vara att man har exempelvis 5 procent guld och på så vis se investeringen i guld endast som ett komplement till andra investeringar och inte bara använda guld i sin primära investering.

Nackdelar med att köpa guld

Ifall vi drabbas av en valutakollaps eller global ekonomisk kris kan man undra vad som händer med ädelmetallerna man investerat i. Vad händer om exempelvis bitcoins tar över valutahandeln? 

Scenarion att tänka på

Det finns flera olika scenarion att tänka över när man investerar i en ädelmetall så som guld.

En investering i guld kan inte ge någon ”inkomst” i form utdelning som aktier eller kupongobligationer. Långsikt kan dock avkastningen vara bra. 

Volatiliteten i guldpriset

Guldpriset har en hög volatilitet som kan göra det svårt att hantera för en del investerare.

Framför allt för den som försöker sig på kortsiktig spekulation och trading.

Investera i guld - en liten men naturlig del av portföljen

Om man investerar en liten del av sin portfölj i guld och sprider ut sina risker på andra sätt kan man också känna sig lite lugn. 

Du får en volatil tillgång som i många fall har negativ korrelation med aktiemarknaden och ett ”inbyggt inflationsskydd”. 

Kombinera det med högutdelande aktier, låneinvesteringar med återkommande ränteutbetalningar och en i övrigt väldiversifierad portfölj så står du stark inför framtiden.

Guide: Investera i guld

9.5

5 av 5 i omdöme på Google

9.5/10