FIRE - bli ekonomisk oberoende och pensionera dig tidigt

När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

FIRE är en förkortning för begreppet Financial Independence and Retire Early. Begreppet lanserades av den kända bloggaren Mr Money Mustache och har blivit mycket populärt i Sverige. För att uppnå FIRE och bli ekonomiskt oberoende så finns det ett par viktiga steg att ta. I den här artikeln får du lära dig allt för att komma igång redan idag. Bland annat ger jag dig mina bästa spartips och förslag på hur du kan få dina pengar att växa genom investeringar. Låt oss börja direkt!

Så här blir du ekonomiskt oberoende

Drömmer du också om det fria livet? Ingen väckarklocka, slippa pendla till jobbet och allt annat som hör till ekorrhjulet. Tänk att få var fri och äntligen få göra det du verkligen vill. De allra flesta tror att den drömmen är omöjlig att nå, i vart fall om de inte vinner på lotto. 

Men att leva ett fritt liv och hoppa av från ekorrhjulet är absolut inte omöjligt. Har du ett mål om att bli ekonomiskt fri och lägger upp en ekonomisk plan för att nå det har du all möjlighet att klara det. Du är inte ensam om den drömmen och det målet. Världen över växer en rörelse som kallas FIRE kraftigt. 

FIRE handlar om att under ett antal år i början av yrkeslivet spara ihop ett kapital som du sedan kan leva på resten av ditt liv.

Hur gör man?

Receptet på FIRE är enkelt. Tjäna så mycket pengar som möjligt. Jobba gärna extra eller skapa alternativa inkomster. Spendera så lite som möjligt. En genomtänkt budget där du tagit bort alla onödiga utgifter och som du följer disciplinerat är en bra grund. 

De pengar som blir över, vilket kanske blir ganska mycket varje månad, investerar du på bästa möjliga sätt. Återinvestera vinster och aktieutdelningar, så hjälper den fantastiska ränta-på-räntaeffekten dig att nå ditt mål snabbare.     

Eftersom du tvingas att leva ekonomiskt när du jobbar för att bli FIRE lär du dig också att prioritera bort onödig konsumtion och osunda vanor. Det är ett sunt tänk att ha med resten av livet när du är FIRE och det är klokt både för miljön och din hälsa.

Bästa fonderna för FIRE

 FondUtv. 3 årUtv. 5 årTotal avgift
1JPM US Technology A (acc) USD94,91%244,67%1,98%
2BGF World Technology A295,16%229,92%2,33%
3Swedbank Robur Technology A108,04%218,52%1,35%
4Franklin Technology A Acc USD89,72%207,98%2,00%
5Enter Småbolagsfond A157,69%206,27%1,69%
6Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK151,24%204,29%1,61%
7Threadneedle (Lux) Global Tech AU USD117,17%200,51%2,25%
8Consensus Småbolag A127,99%200,18%3,19%
9Cliens Småbolag A105,61%199,61%2,21%
10Länsförsäkringar Fastighetsfond A92,42%194,83%1,46%

Vad är FIRE?

FIRE står för Financial Independence and Retire Early, på svenska “ekonomiskt oberoende för tidig pension”. 

Det grundläggande i begreppet är att du skall spara ihop ett eget kapital som du kan leva på resten av livet. Detta för att du inte skall vara beroende av att spendera din tid med att arbeta. När du nått ditt mål om ekonomisk frihet skall du använda din tid till det du prioriterar i livet. 

Det är naturligtvis inte nödvändigt att pensionera dig när du når målet. Kanske vill du arbeta mindre eller i en annan form. Det viktiga är att du är fri att styra din egen tid.

Vart kommer begreppet från?

Begreppet FIRE lanserades av bloggaren Peter Adeney. Han driver bloggen Mr Money Mustache och lyckades uppnå sitt mål om ekonomisk frihet redan vid 30 års ålder. Han tjänade bra som mjukvaruingenjör, men levde ekonomiskt så att han kunde spara en stor del av sin lön. Peter Adeney investerade sin lön i indexfonder och lever enligt den så kallade 4% regeln, varje år tar han ut 4% av sitt kapital som skall täcka de kostnader han har. 

En viktig del i FIRE-rörelsen är att begränsa sin konsumtion. Dels för att kunna spara så mycket pengar som möjligt, men också för att det är onödigt både för dig och miljön. De saker eller upplevelser du spenderar pengar på skall vara väl genomtänkta och något du vill och tycker är värt att spendera pengar på. 

Peter Adeney har inspirerat många människor världen över att följa i hans fotspår. FIRE har verkligen blivit en global folkrörelse. Tidig pension lockar säkert inte alla. Men att leva efter principerna i FIRE-rörelsen är sunt både för dig själv, ekonomin och miljön.

Varför bör du sikta på att kunna pensionera dig tidigt i livet?

Det krävs disciplin för att bygga upp ett kapital som är stort nog att pensionera sig tidigt för. Men att nå målet att pensionera sig tidigt innebär inte att du då inte skall göra någonting. För de allra flesta är det viktigt att bli fri. Med fri menar FIRE-rörelsen i första hand att du kan använda din tid som du själv önskar. Du har då en möjlighet att göra vad du vill. Kanske vill du inte släppa arbetslivet helt, utan jobba när det passar dig. 

Den dagen du väljer att gå i tidig pension skall du njuta av situationen. Du är fri och kan planera din vardag och ditt liv. Det är viktigt att du har både en ekonomisk plan som verkligen är trygg och en plan för hur du vill leva ditt liv. De båda planerna måste stämma överens. 

Oavsett vilken plan du har med ditt liv är det bra att ha byggt upp ett bra kapital. Har du sparat ihop ett större belopp har du möjligheten att leva som du själv vill. När du bygger upp ditt kapital lär du dig dessutom att prioritera på ett sunt sätt. Du prioriterar bort onödiga utgifter och väljer att spara för din egen frihet och valmöjlighet. De utgifter du har är väl genomtänkta och går till det du måste ha eller som du prioriterar.

Hur mycket behöver jag spara för att uppnå FIRE?

För att veta hur mycket du behöver spara ihop för att sluta att arbeta måste du veta hur mycket kostnader du har. Du måste också ha en bra plan för framtida kostnader, den dagen du inte arbetar. 

Kanske vill du resa mer eller ägna dig åt någon annan hobby. Tänk också på att många saker kanske kommer vara dyrare i framtiden. Du måste också ha en plan för oväntade kostnader. 

En populär metod att använda sig av är den så kallade 4%-regeln. Enkelt uttryckt är du ekonomiskt oberoende om du sparat ihop ett kapital som är 25 gånger dina årliga kostnader.

Använd 4% regeln

4%-regeln finns i lite olika former, men alla går ut på att om du tar ut 4% av ditt kapital skall det täcka dina kostnader. Växer ditt kapital med 4% eller mer per år så minskar inte ditt kapital. Kanske växer det istället trots att du lever på det? 

Det finns många frågor att ställa sig före du går i pension. Hur kommer kostnaderna för olika produkter utvecklas framöver? Kommer dina egna kostnader att öka i framtiden? Hur kommer börsen gå? Är dina pengar både tryggt placerade men också har möjlighet att växa? Hur ser din plan ut om en större börsnedgång skulle inträffa? 

Oavsett hur du beräknar ditt framtida kapitalbehov så måste du fundera igenom både din situation och framtiden noga. Räkna på olika scenarier och ta höjd, både för höga utgifter och låg avkastning. Blir din kalkyl bättre än du tänkt dig är det ett plus för dig själv.

Förvandla ditt sparkapital till passiva intäkter genom investeringar

När du sparar pengar för att få möjligheten att gå i pension tidigt är det viktigt att du får avkastning på ditt kapital. Sätter du in dina pengar på ett bankkonto med låg eller ingen ränta får du inte den skjutsen som en god avkastning ger på ditt kapital. 

Ett sätt att skaffa passiva inkomster på sitt kapital är att investera i aktier som ger bra utdelning. Investerar du då aktieutdelningen i nya aktier uppstår något som kallas ränta på ränta effekten. Det har beskrivits som världens åttonde underverk, och hjälper ditt kapital att växa snabbare. Du får samma effekt om du investerar i exempelvis aktiefonder. De återinvesterar då vinster och aktieutdelningen så att ditt kapital växer ytterligare.  

Det finns även andra sätt att skapa passiva intäkter och avkastning på ditt sparkapital. P2P-lån (jag använder själv Lendify) eller investeringar i fastigheter (jag har investerat 20.000 kr på Tessin.se)

Tänk på att det också finns andra typer av inkomster du kan få. Ett sätt är att hyra ut ett rum i din bostad. Lär alla mina tips om hur du kan tjäna pengar online och hemifrån.

Ekonomiskt oberoende genom FIRE

Så här når du FIRE

Det finns två saker du kan påverka för att kunna spara så mycket som möjligt. Din inkomst är din lön. Du kan försöka jobba mer eller skaffa en extra inkomst för att öka den. Men det som är lättast för det allra flesta är att påverka sina utgifter.

Steg 1: Vart tar dina pengar vägen varje månad?

Vet du vad du spenderar dina pengar på? Gå igenom dina kontoutdrag och se vart dina pengar tar vägen. Är det utgifter som känns onödiga eller inte värt det i efterhand? Gör en budget vad du måste och vill spendera dina pengar på. Se till att det blir pengar över till sparande.

Den dag du går i tidig pension kan du säkert sänka många kostnader. Behöver du samma bil om du inte pendlar? Istället för att prenumerera på tidningen kan du läsa den på biblioteket. Alla kostnader måste alltid ifrågasättas oavsett om du jobbar eller har gått i tidig pension.

Steg 2: Minska dina fasta onödiga kostnader

Har du fasta kostnader som känns onödiga? Kanske är det abonnemang på någon streamingtjänst du inte utnyttjar eller kan du få ned kostnaden för ditt mobilabonnemang eller försäkringar. 

Det finns många utgifter som du måste ha, använd t.ex. Compricer (sveriges ledande jämförelsetjänst) för att hitta de bästa priserna och tjänsterna för just dig och dina förutsättningar. Det är enkelt att spara tusenlappar per år på bara ett par minuter:

Sänk fasta kostnader och spara pengar:

Steg 3: Sätt upp ett automatiskt månadssparande

För många kan tidig pension trots allt kännas som att det ligger långt bort i tiden. Det är viktigt att ha sparande även för mål närmare i livet. Det kan vara nästa sommars semester eller att spendera vintern i värmen för att fira att du är halvvägs till FIRE? 

Det viktigaste med sparande är att det blir av. Starta upp ett sparande med olika mål där pengarna dras från ditt konto direkt du får lön. Vänta inte till slutet av månaden, då är det stor risk att du spenderat dina pengar på annat.

Steg 4: Sätt upp ett buffertspar

Du kan plötsligt drabbas av oväntade, tråkiga kostnader. Det kan vara din bil som går sönder och behöver repareras eller att du förlorar ditt arbete. 

Du bör alltid ha ett tryggt buffertsparande. Det skall vara lättåtkomligt och placerat i ett bankkonto med statlig insättningsgaranti. 

Hur stort ditt buffertsparande skall vara beror på hur din ekonomi i övrigt ser ut och vilken typ av oväntade utgifter du kan drabbas av. Bor du i hus kan mer saker riskera att behöva åtgärdas än om du hyr en lägenhet.

Steg 5: Sätt dina pengar i arbete på börsen

Långsiktigt sparande mår absolut bäst i aktier, direkt eller via fonder. Aktier är den bästa långsiktiga sparformen för att få dina pengar att växa. 

Det är viktigt att spara regelbundet, då kommer du både köpa aktier billigt och ibland lite dyrare, men på sikt blir det bra avkastning. Det är också viktigt att du sprider dina risker mellan olika marknader och bolag. 

Det absolut viktigaste är att du börjar spara redan idag. Ditt sparande växer förhoppningsvis, därför är det bra att börja så tidigt som möjligt.

Steg 6: Viktigt att automatisera sparande och investeringar

Det är viktigt att du verkligen börjar spara omgående och det är viktigt att ditt regelbundna sparande blir av. Ju tidigare du börjar att spara ju lättare och snabbare når du dina mål. Det är också viktigt att du ser till att spara direkt du får din lön. 

Det skall vara en del av din budget och pengar till sparande skall dras samtidigt som du betalar dina räkningar. Vänta inte till månaden är slut för att spara de pengar som kanske blivit över. Det är lätt att du spenderat dem kortsiktigt på något helt annat.

Spara pengar till FIRE

11 spartips för att spara pengar i vardagen

Det finns många spartips i vardagen som i längden kan göra stor skillnad. Vissa saker kanske låter som små besparingar men räkna på vad det kan göra under lång tid så ser du att det kan bli stora belopp. Missa inte min artikel med +213 supereffektiva spartips för att bli bättre på att spara pengar.

1. Laga storkok och ta med lunchlåda

Att ta med lunchlåda till jobbet istället för att äta ute är kanske ett av de mest klassiska spartipsen. Konsumentverket räknar att en medhavd matlåda kostar 29 kr.

En lunch ute går sällan under 85 kr. På ett år sparar du då mer än 13000 kr genom att välja matlåda istället för att äta lunch på restaurang.

Det är inga problem att laga billigare lunchlåda än de 29 kr Konsumentverket räknar med, och ändå äta gott. Då sparar du ändå mer pengar. Rätt investerat kommer du ha mycket större glädje av dem i framtiden.

2. Sluta snusa och röka

Att snusa och röka är inte billigt, även om du inte gör det så ofta. Att du sparar pengar genom att sluta röka och snusa är bara en fördel, men kanske inte den viktigaste. Din hälsa mår mycket bättre om du lyckas fimpa för gott. 

Det är verkligen inte lätt att sluta röka eller snusa. Men orkar du ta kampen mot cigaretterna och snuset har du gjort en bragd både vad det gäller din hälsa och ekonomi! Sätt upp ett eller flera kortsiktiga mål om du lyckas hålla dig borta från snus eller cigaretter. Lyckas du sluta är det verkligen värt att fira!

3. Ät inte/mindre på restaurang

Visst är det gott och trevligt att äta på restaurang? Det är klart du skall unna dig det ibland. Men det kan vara minst lika trevligt att bjuda hem sina vänner på middag. 

Varför inte laga mat tillsammans eller ordna knytkalas? Det blir en minst lika kul kväll som på restaurang, och betydligt billigare.

4. Stå över nästa handling och töm frysen istället

Glöm inte maten du har i frysen. Kanske är det rester du fryst in sedan tidigare eller från när du storhandlat. Någon gång då och då kan du dra ned din matbudget och tömma frysen istället. 

Omvänt, när det är bra pris på lämpliga varor att frysa in, köp extra och gör det! Det går också utmärkt att laga storkok och frysa in matlådor.

5. Pruta på bolånet

Just nu har vi ett historiskt lågt ränteläge. Men har du inte prutat på ditt bolån finns det sannolikt möjlighet att göra det. Försök bilda dig en uppfattning om vad ränteläget är just nu. 

Det finns mycket information om det på internet. Ring därefter runt till olika banker och övriga som erbjuder bolån och se vad de kan erbjuda. Ta inte första bästa, jämför och ring igen. Pruta och förhandla så långt det går.

6. Jämför bensinpriser och bensinkort

Priset på bensin och diesel kan skilja mycket mellan olika bensinstationer. Ta för vana att håll reda på olika bensinstationers priser där du bor och kör. 

Är det någon som oftast brukar vara billigast? Går det att få ännu bättre pris på den bensinstationen om du skaffar deras betal- eller förmånskort?

7. Samla dina lån

Det är lätt att dra på sig små lån och krediter. Det kan vara att har du köpt något på avbetalning eller utnyttjat ditt kreditkort mer än du tänkt. Gå igenom dina onödiga smålån. 

Finns det möjlighet att samla dem på ett ställe och få ned räntan? Eller baka in dem i huslånet? Bäst är om du kan betala av dem omgående och lova dig själv att inte dra på dig onödiga krediter igen.

8. Sälj dina gamla prylar

I källaren eller garaget kan det stå en liten förmögenhet. För att inte tala om i garderoben. Saker och kläder du inte använder kan andra vara villiga att betala för. Lägg ut dina prylar till försäljning.  De pengarna du får in gör bättre nytta väl investerade för din framtid. 

Behöver du köpa något? Begagnat är billigast, det är lätta pengar att spara. Men köp bara det du verkligen behöver. Söker du en speciell sak, kolla de olika annonssajterna först!

9. Var energismart i ditt hem

Onödigt hög elförbrukning är dyrt i längden. Oavsett vad det är som ger hög elkostnad går det oftast att åtgärda. Värmer du huset med el finns det bra andra alternativ. 

Har du gamla vitvaror som drar mycket el finns det energismarta alternativ idag. Räkna på vad du kan spara, och fundera på om det är lönsamt att investera i energismarta produkter för dig.

10. Stå över ett par krogbesök

Det är kul att gå på krogen, men är det alltid värt vad det kostar? Går du på krogen spontant och ofta är det en risk att det blir ofta och dyrt. Lägg in en post i din budget som heter krogen, och håll dig till den summan du budgeterat varje månad. 

Varför inte bjuda hem dina vänner? Det uppskattas av många och blir minst lika trevligt umgänge som på krogen.

11. Lyssna på en ekonomi & börspodd

Att lyssna på andra människor som är duktiga på ekonomi och börsen kan göra det möjligt till att lära dig mycket om aktier och fonder. Därför har jag skapat en artikel där jag listar 24 olika ekonomi & börspoddar.

Välj det bästa sparkontot för dig

Det finns goda skäl att ha en del pengar på bankkonto. Ditt buffertsparande för oväntade tråkiga utgifter bör placeras på ett bankkonto med statlig insättningsgaranti. Men även en del annat sparande passar på sparkonto. 

Det finns olika typer av sparkonto. En del konton får du bättre ränta om du binder pengarna en viss tid. Tänk också på att en del konton omfattas av den statliga insättningsgarantin, andra inte.

Jag använder själv Avanza bank för vanligt sparande och investeringar på börsen. Samtidigt så investerar jag och skapar passiva intäkter genom Lysa.se och Lendify.se.

Avanza auto robotrådgivning

Avanza har inget eget sparkonto. Du kan däremot spara i olika bankernas konton via Avanzas webbsida. De banker du kan spara i via Avanza är Collector, Santander, Resurs och Nordax. Via Avanzas hemsida jämför du enkelt deras villkor och ränta. 

Lendify investera i p2p-lån och peer-to-peer

Lendify är en marknadsplats för så kallade P2P-lån. Det innebär att privatpersoner lånar ut till andra privatpersoner. De pengar du sätter in på Lendify kommer att lånas ut via Lendify till andra konsumenter.

Santander är en spansk bank som erbjuder sparkonto i Sverige via sitt norska bolag. Deras sparkonton omfattas av den norska insättningsgarantin.

Collector-bank-sparkonto

Collector bank är en svensk nischbank som erbjuder flera olika sparkonton. Det som skiljer dem är att ju längre du binder dina pengar desto bättre ränta får du. Collectors sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

SBAB-sparkonto

SBAB är en svensk bank vars huvudsakliga verksamhet är bolån. SBAB ägs av svenska staten. De erbjuder ett bankkonto med statlig insättningsgaranti.

Nordea-sparkonto

Nordea är en av våra största banker. De erbjuer olika sparkonton, både med och utan bindningstid. Nordeas sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Investera pengar och bli ekonomiskt oberoende genom FIRE

Investera pengarna på börsen

För långsiktigt sparande är de flesta experter överens; aktier och börsen ger bäst avkastning. För att lyckas med aktier finns flera principer som är viktiga att följa.

Det är viktigt att komma igång så snart som möjligt. Har du inte börjat spara i aktier redan, så börja idag. Över tid växer bolag, de tjänar pengar och ger aktieutdelning. Börjar du spara idag är du med på den resan. Det är svårt att veta om du köper billigt eller dyrt idag. Men sparar du regelbundet vet du att du ibland kommer köpa billigt och ibland dyrt. På lång sikt gör det att du får en bra avkastning på dina pengar. 

Att köpa aktier är förknippat med risk. Bolaget du köpt aktier i kan av någon anledning börja gå dåligt. Men sprider du dina risker och köper bolag i olika branscher på olika marknader minskar du dina risker.

Investera inte i förhoppningsbolag

Investera i bra bolag! Det är bolag som tjänar pengar, de kan ge aktieutdelning och har en bra historik. Visst är det lockande att satsa i det lilla bolaget som påstår sig ha en teknik som ska revolutionera världen. Men det är lång ifrån säkert att de lyckas. 

Väljer du bra bolag som bevisat att de kan tjäna pengar under lång tid minskar du riskerna med aktiesparande betydligt. Det är viktigt att du förstår bolaget, fungerar deras produkter även på framtidens marknad?

Tanken att köpa kryptovalutor som sedan skjuter i höjden är också lockande, men med största sannolikhet fel väg att gå.

Osäker? Välj fonder!

Känner du dig trots allt osäker på att investera direkt i aktier och på börsen? Då är fonder ett utmärkt alternativ. De speglar aktiemarknaden och du får del av den avkastning den ger. 

Fonder ger också en bra riskspridning. De etablerade nätmäklarna har ett brett utbud av fonder. De har också bra verktyg som hjälper dig att hitta de fonder som passar just dig efter dina förutsättningar. Jag har själv valt att investera genom fondroboten Lysa som automatiskt förvaltar mina pengar.

Bygg en utdelningsportfölj av utdelningsaktier

Genom att bygga upp en bra portfölj med utdelningsaktier skapar du ett bra kassaflöde. I börja återinvesterar du den, och får därmed den magiska ränta-på-ränta effekten på ditt kapital. När du nått en bra nivå på din portfölj kanske det är dags att börja leva helt eller delvis av aktieutdelningarna du får? 

En fördel med att investera i bra utdelningsaktier är att de bolagen som passar in på den beskrivningen är stabila bolag, välskötta och med god historik.

En del bolag delar ut pengar flera gånger per år

Tänk på att du via de etablerade nätmäklarna har tillgång till många aktiemarknader, inte bara den svenska. Oavsett om du investerar i utdelningsaktier eller efter en annan strategi är det bra att bredda ditt sparande även till företag från andra länder. 

I USA, Kanada och många andra länder utdelningsinvestering en populär strategi. Bolagen har tydliga policys för hur de delar ut och det finns många bloggar och annan information att hämta. 

I USA är det vanligt att ett bolag delar ut flera gånger per år, ibland så ofta som varje månad. Det är en trend som numera även kommit till Sverige. Det hjälper dig att få ett jämnare kassaflöde under året.

Välj aktier som har minst 4% i direktavkastning

När du väljer utdelningsbolag är det lätt att välja de som ger högst direktavkastning. Men är deras utdelning hållbar i längden? Tror inte aktiemarknaden det brukar deras kurs handlas ned med högre direktavkastning som följd. Jämför med vilken direktavkastning både börsen och branschen har i snitt för att se vad som verkar rimligt. 

Du investerar i utdelningsaktier för att du vill ha ett bra kassaflöde och en stor del av din avkastning på det sättet. Det är rimligt att titta på bolag som har en god utdelningshistorik och en direktavkastning på ca 4% och uppåt.

Återinvestera utdelningarna och få ränta på ränta effekten

När du bygger upp ditt sparande och din utdelningsportfölj är det bästa du kan göra att återinvestera utdelningarna. Du köper då fler aktier som ger utdelning vid nästa tillfälle. Gör du så får du den underbara ränta-på-räntaeffekten på ditt kapital. Tillsammans med ditt ordinarie sparande bygger du upp ditt kapital ett effektivt sätt. 

Ränta-på-räntaeffekten är fantastisk. Över tid kommer den att göra underverk med ditt sparande. Har du tålamod och är långsiktig kommer den att bli din bästa vän. Det sägs att geniet Albert Einstein kallade ränta-på-ränta för världens 8e underverk. 

Det är bra att ha delmål med sitt sparande. Kanske är första gången du skall ta av dina aktieutdelningar när de täcker en bra resa för dig och din familj? Det är viktigt att känna av att ditt sparande gör nytta. Förhoppningsvis kan du en dag enbart leva på dina aktieutdelningar?

Fördelar med att bli ekonomiskt oberoende genom FIRE

Mitt i den inrutade vardagen är det lätt att drömma sig till en framtid som FIRE. Allt du ogillar kan du välja bort, ingen väckarklocka, ingen lång pendling till jobbet eller en hopplös chef. Är du ekonomisk fri har du möjlighet att välja vad du vill göra, när och hur. Men du har också möjligheten att välja bort det du inte vill göra. 

För många med målet att kunna gå i tidig pension är FIRE en livsstil. Det är mycket mer än att ha sparat ihop ett stort kapital. Du måste ha disciplin för att kunna gå i tidig pension. Att ha en ordnad ekonomi gör att du slösar mindre. Hälsa, motion och välbefinnande är andra viktiga faktorer. 

Du sparar pengar genom att laga din egen mat, men du är också mån om att den skall vara nyttig. När du sedan går i tidig pension är det för att du vill förvalta ditt liv på absolut bästa sätt.

Ett livsval

Som med alla livsval finns det de som vill uppnå sitt mål så tidigt som möjligt och är beredd att offra mycket för det. Det finns andra som även vill leva under tiden de sparar ihop sitt kapital. 

Den enda som kan avgöra vilken väg som är rätt är du. Men när du än bestämmer dig för att gå i pension har du mycket vunnet att du byggt upp ett kapital. Pengar är frihet. Med pengar får du också en möjlighet att frigöra tid. 

Oavsett om du tänker använda dem till att pensionera dig och bli fri tidigt eller en guldkant på tillvaron samtidigt som du jobbar.

Nackdelar med att pensionera sig tidigt

Att pensionera sig tidigt är ett livslångt beslut som kräver disciplin och uppoffringar från din sida. Under tiden du sparar ihop kapital till din tidiga pension måste du leva så ekonomiskt som möjligt. Helst bör du också jobba så mycket du kan och orkar. 

Det gör att du inte har möjlighet att umgås med vänner på samma sätt som andra i din ålder. Dyra intressen och andra nöjen bör du också begränsa så mycke som möjligt. Är du beredd att göra de uppoffringarna? 

Den dagen du går i tidig pension kommer du inte ha det sociala livet som ett arbete ger. Dina vänner kommer att jobba när du är ledig. När du träffar dina vänner och de pratar om de senaste händelserna på sina jobb, kommer du att känna dig utanför då?

Räcker kapitalet?

För att kunna njuta ordentligt av din tidiga pension måste du vara trygg i att ditt kapital räcker. Vad händer om det inte gör det? Kan du komma tillbaks till arbetsmarknaden och ta ett nytt jobb? 

Vad gör du den dagen du har tillräckligt med kapital för att sluta jobba? Har du en plan för vad du verkligen vill göra? Det är lätt att scrolla bort några timmar på mobilen eller skjuta upp saker till morgondagen för att du har möjlighet att göra det. Men är det därför du varit disciplinerad och spara ihop pengar? 

Som en del i din plan för tidig pension är det bra att fundera över hur dina dagar skall se ut. Träning, laga god och hälsosam mat, kanske vill du studera något eller utveckla en hobby.

Det är enklare att uppnå FIRE i vissa delar av världen

Att Sverige är ett relativt dyrt land att leva i håller nog de flesta av oss med om. Kanske lockas du dessutom av sol och värme? Det är lätt att hitta skäl till att tillbringa i vart fall en del av året i ett annat land. 

Men det är mycket att tänka på före du kan ge dig iväg. Hur gör du med bostaden i Sverige? Tänker du inte flytta permanent vill du bo kvar i den när du kommer tillbaks. Kan du hyra ut den för att ytterligare stärka din ekonomi?

Tänk igenom allt noggrant om du ska flytta utomlands

I Sverige har du näst intill fri sjukvård. Flyttar du utomlands måste du kontrollera vilka regler som gäller. Det beror på vart du flyttar och hur länge du bor där. Har du med kostnaden för försäkringar i din kalkyl? 

Hur fungerar övriga viktiga saker i det landet du funderar på att flytta till?  Bank och andra viktiga funktioner måste du veta hur du skall hantera. Bor eller vistas länge i andra länder krävs visum. Du måste i god tid undersöka reglerna för det. Både din plan till tidig pension och utlandsflytt kan misslyckas av någon anledning. Vad gör du då? 

Bosätter du dig utomlands vill du också kunna resa till Sverige för att hälsa på. Kanske behöver du också resa tillbaks med kort varsel av någon anledning. Det är extra viktigt att det finns utrymme för den typen av utgifter i din budget när du bor utomlands.

Tyvärr har den svenska kronan utvecklats svagt

En smärtsam upptäckt både de som reser och flyttat utomlands gjort är hur svag den svenska kronan blivit. Det kanske i kombination med att landet du valt att leva i får en starkare valuta och högre prisutveckling. Hur skulle du klarat en ordentlig valutaförsvagning om du bott utomlands och varit FIRE? 

Som FIRE är du fri. Du har möjligheten att bo var du vill. Det går till och med att jobba och tjäna lite extra även om du bor i ett annat land. Med en genomtänkt plan och budget har du stora möjligheter att skapa dig det livet du vill, i stort sett vart som helst i världen.

Mer rekommenderad läsning: