Mitt namn är Anton och jag vill hjälpa dig att

Investera pengar

Jag grundade Västkustinvesteraren.se 2015 och idag är sajten en av Sveriges största plattformar för investeringar med ca 100.000 sidvisningar i månaden.

Jag älskar att få mina pengar att växa och har investerat i +10 år. Jag arbetar hårt för att kunna hjälpa dig som besökare på Västkustinvesteraren att lyckas med samma sak! 

Jag skickar gärna mina investeringstips varje vecka direkt till din inkorg:

Anton Gustafsson-Västkustinvesteraren

Följ mig på sociala medier:

Läs mer om mig & mina innehav:

Läs mina senaste artiklar:

34 olika sätt du kan investera pengar

Vill du komma igång eller bli bättre på att investera pengar? Här nedanför hittar ni en snabbnavigation över denna sidans stora investeringsguide. Guiden har en total lästid på uppskattningsvis 45 minuter så klicka på det du önskar att lära dig mer om. 

Aktier

Lär dig bygga en stabil och långsiktig aktieportfölj.

Investera i fonder

Lär dig bygga en automatiserad stabil fondportfölj.

Guld & Råvaror

Guld och råvaror ses av många som ett bra komplement till aktier.

ETF (Börshandlade fonder)

ETF:er kan ge dig en enkel och specifik exponering.

Fondrobotar

Läs mer om de bästa fondrobotarna på marknaden.

Fastigheter

Fastigheter erbjuder stabila kassaflöden.

Kryptovalutor

Är kryptovalutor framtidens valuta? Läs mer här...

P2P-lån

Såhär bygger du din egen bankverksamhet.

Spara pengar

Såhär kommer du igång med att spara pengar.

Kom igång idag!

Varför bör man placera och investera pengar?

Det finns flera anledningar till att man väljer att investera pengar. Den vanligaste anledningen för en privatperson är att få sitt kapital att växa. Du kan t.ex. investera pengar i guld och metaller av olika slag, aktier, obligationer och P2P-lån.

Anton Gustafsson

Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Så här kan du investera pengar

Här är 9 olika tips på hur du kan investera pengar.

 1. Investera i aktier
 2. Spara i fonder
 3. Investera i Guld och råvaror
 4. Investera i ETF:er och börshandlade fonder
 5. Månadsspara i fondrobotar
 6. Investera i fastigheter
 7. Spekulera i kryptovalutor
 8. Investera i P2P-lån
 9. Spara pengar med ränta

Återinvestera för att få ränta på ränta effekten

Det är bra om man kan spara pengar, men det är en fördel om man också ser till att investera dom på ett smart sätt. Att investera pengar på börsen långsiktigt har historiskt sett varit en av de bästa metoderna för att bli finansiellt rik.

När du investerar pengar så utsätter du alltid ditt kapital för en viss risk. Beroende på hur hög risk du är beredd att ta så kan du få exponering mot en teoretiskt högre eller lägre avkastning. Om du inte behöver avkastningen så rekommenderar jag starkt att du återinvesterar den genom att t.ex. köpa fler aktier eller fondandelar. Då får du den så kallade ränta på ränta effekten.

Ränta på ränta effekten

När du återinvesterar din avkastning så får du extra stor avkastning mätt i kronor då du har ett större kapital som exponeras mot avkastning. Det är fullt möjligt att i stort sett göra sitt sparande automatiskt. Du kan enkelt sätta upp ett automatiserat månadssparande som sedan används för att investeras i fonder löpande varje månad. 

För att få maximal utdelning av ränta på ränta effekten så krävs framförallt tre punkter:

 1. Kapitalet behöver investeras och få avkastning
 2. Återinvestera avkastningen
 3. Investera långsiktigt (gärna flera år då ränta på ränta effekten blir starkare för varje år)

Alternativ 1

Investera pengar på börsen

När du investerar på börsen och börsen går bra kommer utfallet och avkastningen att vara betydligt bättre än jämfört med ett sparkonto. Det finns flera olika sätt att investera på börsen, men att köpa aktier eller fonder brukar vara det mest populära valen. Läs mer om hur du kan investera pengar på Aktieskolan.se. Man måste dock vara medveten om att det finns en risker med investeringar på börsen och man kan förlora sina investerade pengar om man inte använder sig av riskhantering. Jag rekommenderar att du börjar med att månadsspara i indexfonder för att sedan stegvis gå över till aktier om det känns intressant.

avanza-logotyp
5/5

Jag använder Avanza bank!

eToro - logotyp
+20 miljoner användare...

Vill du handla riktiga aktier kostnadsfritt? Ta då en titt på eToros tjänster för aktier och ETFer. Här kan du få exponering mot allt du kan tänka dig!

Aktier innebär högre risk och potentiellt högre avkastning

Investera i aktier

Det som kanske allra flest personer tänker på när man pratar om investeringar är aktier. Aktier är värdepapper som kan stiga eller sjunka i värde och det beror på vad som förväntas hända i framtiden. Här kan du läsa mer om hur du kan komma igång och börja köpa aktier.

Den som investerar i aktier tar med andra ord en risk med sitt investerade kapital för att på så sätt även kunna få en avkastning och tjäna pengar. Många av de som står utanför börsen tror att det är svårt att investera i aktier. Jag tycker själv att sunt förnuft, Aktiespararnas gyllene regler och “pengar som du har råd att förlora” räcker långt för att nå långsiktig framgång på börsen.

Fördelar med aktier

Vilka är då fördelarna med aktier? Jämfört med andra sparformer har aktier en hel del fördelar. För det första tillkommer inte så mycket avgifter. De kostnader som finns är courtaget och det betalas bara vid varje enskild transaktion.

En annan stor fördel är att du kan välja fritt vilka aktier och bolag du vill vara delägare i. Man kan välja olika företag att köpa aktier i och det kan vara smart att välja de bolag man känner till och som man också förstår sig på. En enkel tumregel är att du ska förstå hur bolaget tjänar pengar och vad är det som gör att de kommer tjäna ännu mer pengar i framtiden.

En tredje fördel är att du snabbt lär dig grunderna i hur ett företag och dess ekonomi ser ut och fungerar. Det kan vara mycket nyttigt framåt i tiden. Jag är själv småföretagare och har fått mycket hjälp av börsen i företagandet och vise versa.

Hur går jag tillväga för att köpa aktier?

Hur går jag då tillväga för att köpa aktier? För att man ska kunna köpa och sälja aktier måste man ha någon form av konto att placera sina värdepapper i. Jag använder ett investeringssparkonto (ISK) till mina privata investeringar och en kapitalförsäkring (det går inte att använda investeringssparkonto i ett företag) till mitt företags investeringar.

Jag tipsar om att du som nybörjare bör äga stabila investmentbolag som en hörnsten i din portfölj. Under senare år har utdelningsinvesterare fått upp ögonen för utdelningsaktier och preferensaktier.

Det finns många andra sorters aktier, ytterligare ett exempel är spelbolag på börsen.

Vilket konto ska jag använda?

När man handlar med aktier kan man använda sig av tre olika typer av konton. Den ena varianten är en traditionell Aktie- & fond-depå (rekommenderas ej i de flesta fallen), den andra ett investeringssparkonto (ISK) och det tredje en kapitalförsäkring (KF). 

De skiljer sig lite åt, främst när det gäller skatter och avgifter som ska betalas. I den traditionella depån ska man betala 30% skatt på alla realiserade vinster, den totala kapitalvinsten, som uppkommer och det ska deklareras en gång varje år. Banken lämnar alltid uppgifter om alla vinster och det kommer att finnas med på den förtryckta deklarationen. 

Om man har ett ISK eller KF betalas skatt på hela kapitalunderlaget. Underlaget är depåns värde, inklusive insättningar/uttag med mera. Man sammanställer och beräknar en schablonskatt. Du kan inte kvitta vinster mot förluster när man använder den här formen av depån. Det kan tyckas lite svårt men med ett ISK-konto behöver man faktiskt inte göra något på egen hand vilket också är en stor fördel.

Här kan du också jämföra nätmäklare och se vad dom passar dig bäst.

Jag rekommenderar att du väljer ett Investeringssparkonto
Avanza bank
Sveriges nöjdaste kunder +10 år i rad
Börja investera idag! Öppna ett investeringssparkonto kostnadsfritt
 • 100% kostnadsfritt att öppna konto
 • Sveriges nöjdaste kunder +10 år i rad
 • Månadsspara enkelt i t.ex. fonder
MIN FAVORIT

Fonder är enklare och passar nybörjare och ointresserade bäst

Spara i fonder

Fonder består ofta av flera sorters värdepapper, det kan t.ex. vara en mix av obligationer, aktier, valuta med mera. När man köper en fondandel så blir du delägare i fondens innehav. Det är enkelt att börja spara i fonder, både som nybörjare och rutinerad.

Man sköter inte fonderna på egen hand utan det gör en fondförvaltare och fondbolaget tar ut en årlig avgift. Avgiften skiljer sig markant mellan olika fonder och fondbolag. Jag rekommenderar att du väljer 4-10 olika billiga indexfonder i din fondportfölj. 

Men hur hittar man egentligen de bästa fonderna, hur kommer man igång och vilka fördelar finns det? Jag rekommenderar att ni besöker min sajt Indexfonder.info om ni vill läsa mer om just den sortens fonder.

Hitta bästa fonderna 2022

Eftersom det aldrig går att se in i framtiden så är det svårt att hitta bästa fonderna på förhand. Det finns bra topplistor och guider där man kan läsa mer om hur fonderna har presterat historiskt sett. Det kan vara ett alternativ som gör det lite enklare att hitta rätt fond att investera i. 

En annan idé är att välja billiga indexfonder så du vet att du kommer följa börsens index. Det innebär att du varken kommer överavkasta eller underavkasta börsen.

Det finns också alternativ som automatiskt investerar i olika fonder när man sätter in pengar på sitt konto. Det innebär i princip 0% engagemang och kraft från din sida, men du får ändå en bra exponering mot börsen. Avanzas portföljgenerator är ett mycket bra exempel på just detta.

Hur kommer jag igång med att månadsspara och investera i fonder?

Men hur kommer man igång med att investera och spara i fonder? Man kan faktiskt spara i fonder på flera olika sätt. Man kan till exempel välja att köpa en enstaka fond då och då när man får en summa pengar som passar bra till att placera på börsen. Du kan även  också välja att månadsspara i fonder. 

Då sätts pengar in till ett konto via autogiro eller stående överföringar och sedan köps fondandelar in löpande varje månad. Det kan antingen vara andelar i en bestämd enstaka fond eller så köps andelar i olika fonder.

Fördelar med fonder

Vilka är då de största fördelarna med att investera i fonder? För den som vill ha ett relativt enkelt sparande som i största mån sköter sig självt är ett månadssparande i fonder bra. Där kan man själv sätta in större eller mindre summor och sedan fördelas det investerade kapitalet i olika fonder.

Även om fonder kan ha lite högre månadsavgifter så finns det t.ex. billiga indexfonder (se här nedanför). Det finns även de fonder som är 100% kostnadsfria så som t.ex. Avanza Zero. Vill du exponera dina pengar mot lägre risk så kan du välja räntefonder. Dessa fonder innebär även potentiellt lägre avkastning.

Större chans till hög avkastning får du genom aktiefonder, men det innebär också högre risk.

Avanza-portföljgenerator-investera-i-fonder-2

Få exponering mot olika råvaror genom börsen

Investera i guld & råvaror

Att investera i guld och råvaror av olika slag kan låta lyxigt. Vem vill inte äga guld? Det är dock inte så många som har en stor guldtacka i hemmet men man kan faktiskt äga guld, olja och många andra råvaror som människan är beroende av eller gillar. 

När du investerar i guld så blir det mer av en spekulation om att du ska kunna sälja guldet för mer pengar än du köpte det för i framtiden. 

Det går inte att skapa mer guld i världen vilket gör det till en råvara som finns i begränsad mängd. Det är mycket bra ur en investeringssyn. Du kan få exponering mot guld och råvaror på flera olika sätt, de vanligaste är genom att köpa fysiskt guld (investeringsguld i form av mynt och små guldtackor) eller investera i värdepapper på börsen.

Varför ska jag investera i guld och råvaror?

Men varför är det egentligen klokt att investera i guld och råvaror? Jo, guld och andra ädelstenar samt metaller har alltid haft ett värde sedan mycket lång tid tillbaka. 

Många spår även att guld kommer att kunna ha en betydande roll i ett framtida valutasystem, liknande den roll guldet har haft historiskt.

Lästips (Artikel publicerad på Placera 16 juni 2019):

Historisk utveckling av indexet SIX-GOLD.
Hur köper man guld och/eller andra råvaror på börsen?

Det enklaste sättet att få exponering mot guld är att handla någon sorts värdepapper på börsen. Då behöver man inte tänka på fysisk lagring av guldet och alla komplikationer som det kan innebära. Samtidigt äger du inget fysiskt guld, du äger bara ett värdepapper som teoretiskt ska följa t.ex ett index.

Genom specialiserade mäklare kan man också köpa fysiskt guld. Det är dock något dyrare än att bara handla med värdepapper. 

Fördelar med råvaror

Genom att investera en del av ditt kapital och portfölj i guld gör att du får exponering mot ett tillgångsslag som t.ex. inte kan gå i konkurs likt ett aktiebolag. 

Genom att äga fysiskt guld så kan du hålla mycket värde i en produkt som tar mycket liten yta att förvara. Du kan även sälja eller växla in guldet relativt enkelt.

De du ska tänka på är att guld egentligen bara är en “sten” som inte ger någon aktieutdelning eller liknande jämfört med aktier. 

Exchange Traded Funds

Investera i börshandlade fonder (ETF)

En börshandlad fond kallas även för ETF efter de engelska namnet Exchange Traded Fund. En sådan här typ av fond köps likt en aktie, direkt på börsen. De följer tillgången på råvaror, index eller valutor och kan därför både stiga och sjunka i värde.

Varför ska jag investera i börshandlade fonder?

Som vanligt så är fonder bra ur den aspekten att de erbjuder en helt annan riskspridning jämfört med enskilda aktier. Genom börshandlade fonder så kan du få exponering mot vissa nischade branscher och marknader vilket ofta en vanlig fond inte erbjuder.

Fördelar med börshandlade fonder och ETF:er

Börshandlade fonder har oftast mycket lägre avgifter jämfört med vanliga fonder. Det är mycket viktigt att hålla nere avgifterna i längden för att få maximerat din avkastning och ränta på ränta effekt.

Exponera din portfölj mot nischade marknadsområden och trender. 

XACT högutdelande - Börshandlade fonder ETF

En populär ETF är XACT högutdelande som delar ut aktieutdelning varje år till sina andelsägare. Direktavkastningen ligger på cirka 4,5% och den börshandlade fonden består av cirka 45 aktier i indexet “Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index” och har som målsättning att spegla underliggande bolags utdelningar.

eToro - logotyp
+20 miljoner användare...

Vill du handla riktiga aktier kostnadsfritt? Ta då en titt på eToros tjänster för aktier och ETFer. Här kan du få exponering mot allt du kan tänka dig!

Investera i värdepapper som ger avkastning i form av ränta

Investera i obligationer

En obligation är ett slags lån. Det är ett företag eller staten som säljer en obligation som någon sedan köper. På så sätt kan staten eller företaget få in pengar istället för att låna pengar från en bank. 

Den som säljer obligationen får sedan betala en viss ränta till köparen. En obligation har i de flesta fall en bestämd löptid, och när den är slut betalas lånet tillbaka och obligationen löses ut. 

Den som köpt obligationen får i de allra flesta fall tillbaka hela sin investering och har under tiden lånet varat också tjänat en del ränta. Man betalar, precis som när det gäller aktier, courtage när man handlar med obligationer och kostnaden kan variera.

Hur köper man obligationer?

Det finns flera sätt att köpa obligationer på. Man kan antingen köpa dem online genom nätmäklare (vanligaste alternativet), men det går också att kontakta din vanliga bank och köpa obligationer där. 

Fördelar med obligationer?

Obligationer är en sparform som passar den som vill ta en mycket låg risk med sitt investerade kapital. Avkastningen kommer från ränteintäkterna och man får tillbaka sitt utlånade belopp när löptiden på obligationen är slut. 

Man kan tycka att det känns lite sådär att låna ut pengar över en bestämd tid men en obligation kan i många fall lösas i förtid. Det går alltså att få ut sina pengar om man skulle behöva kapitalet till någonting annat. 

En annan fördel med obligationer är att de efter köpet sköter sig själva. Man behöver inte kontrollera om något fallit i värde. Pengarna i ränta kommer in på angivet konto och det är bara att vänta på att löptiden går ut.

FONDROBOTAR & INVESTERINGSROBOTAR

Investera genom fondrobotar, robotrådgivare och investeringsrobotar

Robotrådgivare och investeringsrobotar är ett sätt att automatisera och hantera sparande och investeringar. Med hjälp av robotarna jämförs olika fonder, aktier med mera och roboten placerar sedan investerarens pengar i det lämpligaste alternativet sett till risk, avkastning och prisnivå. 

Jag har själv testat att investera 10.000 kr genom Lysas fondrobot

Kundgrupper som inte anser sig ha tid eller kunskap att köpa fonder med mera själva använder de här tjänsterna regelbundet. Det är helt enkelt ett sätt att använda den artificiella intelligensen för att underlätta och sköta sparande. Att använda sig av en robotrådgivare kan kosta en del extra. Avgiften kan dock variera.

Läs min fördjupade guide om fondrobotar och robotrådgivare.

Varför ska jag välja en robotrådgivare eller fondrobot?

En bra anledning att välja en robotrådgivare är att det inte spelar någon roll när man vill investera. Man behöver inte vänta på att ett bankkontor ska vara öppet och man kan sköta sitt sparande även om man arbetar. Det blir också betydligt enklare att investera i fonder som passar den valda risknivån. Det går alltid lätt att få svar på sina frågor genom roboten.

Fördelar med en investeringsrobot

En fördel med att använda investeringsrobot är att investeraren sparar en hel del tid jämfört med om denne ska klicka runt bland olika investeringsalternativ, jämföra och läsa på. 

En annan fördel är att det inte krävs några kunskaper för att kunna använda roboten. Med en investeringsrobot kan alla lära sig att investera på smarta sätt.

Investeringsroboten ger råd och tips om vilka fonder som är lämpliga att investera i just nu och den kan också utföra investeringarna åt investeraren. Det är till exempel bra om man inte har möjlighet att bevaka fonder eller aktier. Då ställer man bara in roboten så gör den jobbet. Det här är alltså ett smidigt sätt att få sitt investerade kapital att växa.

Bästa robotrådgivarna och investeringsrobotarna

Det finns flera robotrådgivare på marknaden och en av dem är Lysa. Det är troligen den allra bästa rådgivaren på marknaden just nu. Designen är snygg och det är lätt att förstå de frågor som ställs.

Efter bara ett par minuter kan man få svar på vilka investeringar som passar en bäst. Man får också råd om hur många andelar fonder med mera man bör ha i sin portfölj. Hos Lysa är avgifterna låga;

Lysas avgift: 0,15-0,24% 
Totalt inklusive transaktions- & fondförvaltaravgifter: 0,30 – 0,41%

ALTERNATIV 2

Alternativa investeringar

Uttrycket alternativa investeringar är relativt oklart vad det innebär, men de flesta använder ordvalet när de pratar om investeringslag utanför börsen. Alternativa investeringar kan vara ett mycket bra komplement till börsen och kan hjälpa dig med din portföljs riskspridning. 

Hög risk, svårt och potentiell hög avkastning

Investera i onoterade aktier

Ett onoterat bolag är ett bolag som inte finns listat på den vanliga börsen. Generellt sett så är det svårare för en privat investerare att investera i onoterade aktier och onoterade bolag. Däremot finns det plattformar så som Pepins.com och Fundedbyme.com som erbjuder investerare chansen att köpa aktier i onoterade bolag. Det finns flera anledningar till att det är klokt att investera i just onoterade bolag. 

Möjligheten till hög avkastning och mindre volatilitet när det kommer till aktiekursen är två vanliga fördelar som många brukar prata om. Tänk dock på att onoterade aktier ofta säljs av bolaget för att få in kapital och därmed kanske inte har något bra kassaflöde sedan innan. Det innebär att risken är hög. En annan sak du behöver tänka på är att insynen ofta är sämre då ett onoterat bolag generellt sett inte bjuder på lika många rapporter och nyheter som ett noterat bolag.

Fastigheter

Investera i fastigheter

Att investera i fastigheter har länge varit både populärt och för de flesta framgångsrikt. Det finns flera sätt man kan investera i en fastighet på. Ett sätt är att köpa en egen fastighet och hyra ut. 

Denna sorts investering görs genom att köpa ett hus, en stuga eller en lägenhet. Efter köpet så hyr du ut bostaden på antingen ett långtidskontrakt eller t.ex. veckovis till turister m.m.

Du behöver dock själv ofta ha 15 % av köpesumman och resten lånas av banken. Det gör att bostadsköparen/investeraren får en bra hävstång. Om du har har gjort kalkylen rätt så tjänar du pengar under tiden som bostaden hyrs ut genom hyresintäkter. I många fall (historiskt sett) så har fastigheterna även ökat i värde över tid. 

Hur kan man då investera i fastigheter om man inte har hundratusentals kronor liggande?

Investera i fastigheter via börsen

Ett annat sätt att investera i fastigheter är genom att köpa fonder eller aktier i olika fastighetsbolag. På så sätt sprider du riskerna mycket och du behöver inte tänka på att du har en fastighet att sköta om. Fastighetsaktier brukar dessutom ha relativt god direktavkastning. Här är ett par exempel (klicka på bolagsnamnen för att läsa mer om aktien hos Avanza):

Tessin erbjuder fastighetsinvesteringar genom crowdfunding

Hos Tessin kan fastighetsbyggare använda sig av en plattform för crowdfunding/crowdlending där investerare tillsammans kan investera i de olika fastigheterna. 

Just crowdfunding är något som under de senaste åren blivit allt mer populärt. Men vad är det egentligen? Det finns både lånebaserad och aktiebaserad crowdfunding. 

Det handlar antingen om att investerare kan låna ut pengar till projekt, eller att investerare går in som delägare i projekt. Alla investerare delar i slutändan på vinsten i projektet. 

Genom Tessins plattform kan man enkelt hitta fastighetsprojekt att investera i och man kan också läsa mer om hur mycket investeringen kostar, vad som tillkommer med mera. I dessa projekt lånar du ut pengar till projektutvecklaren och erhåller ränta och amortering i ersättning.

Investera i fastigheter - Tessin
Grafik lånad från Tessin.se
Tessin hjälper dig att investera i fastigheter
Fördelar med att investera i fastigheter

Överlag finns det en hel del fördelar med att investera i fastigheter. En av de största fördelarna är att avkastningen när man investerar i ett fastighetsbolag är relativt regelbunden och det är inte heller speciellt riskfyllt om man gör sin kalkyl ordentligt.

Det är också mycket enkelt förstå investeringen och relativt lätt att räkna ut den teoretiska vinsten. Om man investerar i en fastighet kan man också ofta belåna investeringen till hela 75 %. En annan stor fördel för den som investerar i fastigheter är att investeringen som görs är mycket långsiktig.

PEER TO PEER LENDING

Investera i P2P-lån & Peer 2 Peer lending

Förkortningen P2P står för Peer to Peer. Det här är en typ av lån där olika privatpersoner hjälper varandra genom att finansiera varandras lån. Det kan vara ett bra sätt för investerare att investera om de inte vill köpa aktier eller sätta in pengarna på sparkonton som inte har så hög ränta. 

För låntagaren innebär den här typen av lån att bankernas höga avgifter kan undvikas. Det går till som så att man går med i en plattform där investerare och låntagare kopplas samman. Det förekommer alltså inte någon mellanhand i form av banker eller liknande.

Här kan du se min stora jämförelse av plattformar när du ska spara och investera i P2P lån.

Varför ska jag investera i P2P-lån?

Jag har själv investerat 10,000 kr i P2P-lån genom Lendify och har där får en årlig avkastning på cirka +7,50%. Jag är mycket nöjd med hur automatiserat allt fungerar och hur bra insyn man har i lånen som finns i portföljen. I dagsläget är mina 10,000kr utspridda över cirka 55-60 lån vilket ger en hög riskspridning. 

En annan anledning, som också är till fördel för investeraren är att du får en god insikt i hur ekonomin ser ut för låntagaren. Du får se en sorts kreditupplysning och kan då avgöra hur förmågan att betala tillbaka lånet ser ut. En annan fördel är att man i dag använder personnummer och BankID för att identifiera låntagaren. Det gör att risken för bedrägeri med mera minskar. 

Hur hög avkastning kan jag få?

När det gäller dig som investerare är du antagligen ute efter att få en hög avkastning på lånen. Samtidigt är låntagarna inte lika glada i att betala höga räntor. Det är nämligen den ränta låntagaren betalar som blir investerarens avkastning (minus en del avgifter till marknadsplatsen). Genom att använda sig av ett bolag som parar ihop låntagare med investerare kan man som investerare få en så bra avkastning som möjligt. 

Om det är en låntagare som behöver pengar snabbt och bara för en kortare tid kan man som investerare ofta få en högre avkastning. Normalt sett ligger avkastningen på omkring 4-7% men den kan vara både högre och lägre.

Fördelar med att investera i P2P-lån

Det finns flera fördelar med att välja ett P2P-lån. För det första så kan det fungera som en bra riskspridning till andra investeringar som t.ex. börsen. För det andra så erbjuds en stabil avkastning där du får utbetald ränta och amortering månatligen.

Vilka bolag erbjuder investeringar i P2P-lån och Peer to Peer lån?

Lån av P2P-typ erbjuds av flera olika bolag. De tre mest kända är Lendify, Savelend och Brocc. Lendify grundades år 2014 och är ett helt svenskt bolag. Hemsidan startades upp år 2016 och företaget har sedan dess passerat flera milstolpar. Under år 2017 hade företaget lånat ut mer än en halv miljard kronor. I dag marknadsför sig Lendify som att vara en av de största marknadsplatserna för låntagare.

Savelend är även de ett bolag som erbjuder P2P-lån. Bolaget startades år 2014. De förmedlade under år 2018 mer än 20 000 krediter av just den här låneformen och beloppen uppgick till ungefär 150 miljoner kronor. Saveland i sig lånar inte ut några pengar utan det är bara en tjänst som förmedlar lånen.

Brocc är ett bolag som förmedlar lån från företag och privatpersoner till andra. Bolaget startades år 2016 och erbjuder en plattform där pengar kan lånas utan att olika dyra mellanhänder måste blandas in.

Bästa marknadsplatserna för P2P-lån

Här nedanför har jag listat de tre bästa platserna för dig som vill investera i P2P-lån och peer to peer lån.

Brocc
Jag använder själv...
Lendify investera i p2p-lån och peer-to-peer
Mintos

Är kryptovalutor framtidens valuta?

Investera i kryptovalutor

Det finns flera anledningar till varför man väljer att investera i kryptovalutor och varför man använder det. En anledning kan vara att man inte vill använda de centraliserade valutorna. 

Det kan också vara så att man vill vara anonym vid transaktioner, eller så kan man av någon anledning inte använda vanliga valutor.

En annan fördel för de som betalar med kryptovalutor är att det inte går att spåra transaktionerna.

Kryptovalutor har inget kassaflöde och blir därför som en investering i t.ex. guld mer åt en spekulering än en investering. Här har jag skrivit en stor guide om hur du kan köpa kryptovaluta som en investering.

Investera i kryptovalutor genom Kraken:
Kraken logotyp
5/5

Investera i certifikat för kryptovalutor

Det finns flera olika sätt att investera i kryptovalutor. Ett av dem är genom att man handlar med börshandlade certifikat med underliggande tillgångar för varje kryptovaluta. Certifikaten följer bitcoins eller andra kryptovalutors rörelser.

Det innebär att du inte äger själva kryptovalutan men certifikaten följer rörelserna för valutans värde relativt nära. Man kan också köpa olika sorters fonder med kryptovalutor och man kan också köpa kryptovaluta genom Exchange.  

Då använder man helt enkelt sin vanliga valuta och närmast växlar in den till sin valda kryptovaluta. Eftersom att kryptovalutor inte har några fysiska motsvarigheter kan man inte ta en sedel och gå till sitt närmaste bankkontor och växla in den. Man kan inte heller bortse från att de flesta banker och kreditinstitut inte tar emot kryptovalutor eftersom att de ses som allt för osäkra värdemässigt.

Här är länkar till ett par börshandlade certifikat som du enkelt kan köpa via t.ex. Avanza:

Fördelar med kryptovalutor

Det finns flera fördelar med att använda sig av kryptovalutor. Det finns inte några nationsgränser alls. Man kan enkelt växla mellan olika länder, skicka pengar med mera utan att något sätter stopp. Du kan till exempel köpa en kryptovaluta i Indonesien, i Spanien eller någon helt annanstans. Det tillkommer inte några växlingsavgifter, överföringsavgifter eller liknande vilket det kan göra mellan olika banker.

En ytterligare fördel är också att valutan inte är styrd av en central bank eller liknande. Det är bara tillgång och efterfrågan som styr valutans värde. Det finns inte heller något som kan påverka värdet på annat sätt och valutan är svår att manipulera. Eftersom att kryptovalutor inte har någon fysisk form kan man inte heller förfalska mynt eller sedlar, vilket också är en stor fördel.

Den kanske allra största fördelen är att man faktiskt kan vara delaktig i hur mycket kryptovaluta man får tag i. Eftersom att valutan utvinns ur komplexa kodningar och block kan man, om man har kunskap och tid, lära sig att utvinna olika valutor på egen hand. Det krävs en hel del resurser men det är ett bra sätt att investera sin tid. Eftersom att kryptovalutor går uppåt i värde i takt med att de blir svårare att få tag på kommer värdet antagligen att öka ju fler som blir duktigare på att ta fram dem.

Topp 5 kryptovalutor med högst börsvärde

NamnSymbolBörsvärde
BitcoinBTC8 020 823 491 556 kr
EthereumETH

4 143 082 909 894 kr

Binance CoinBNB782 984 873 199 kr
TetherUSDT713 120 650 791 kr
SolanaSOL482 541 005 735 kr
Vart kan man köpa och sälja kryptovalutor?

Om man vill handla med kryptovalutor så är Kraken.com ett av de bästa alternativen. Kraken är en av världens ledande plattformar för kryptohandel.

Du kan även handla kryptovalutor genom certifikat på ett sätt som kan liknas till daytrading.

Investera i kryptovalutor genom Kraken:
Kraken logotyp

Valutahandel

Investera pengar genom valutahandel

Ett annat sätt att investera pengar är genom att handla med valuta. Men vad är valutahandel egentligen? Det handlar helt enkelt om att man köper en valuta och byter ut den mot en annan. Vanligen sker handeln inom ett nätverk där säljare och köpare möts för att byta valutor med varandra. Priserna kommer de inblandade parterna överens om. 

Det handlar helt enkelt om en vanlig växling likt den som sker när man ska åka utomlands eller liknande. I många fall använder man valutahandel helt enkelt för att man ska kunna handla på en annan plats. Man kan dock inte bortse från att den allra största delen av all handel med valuta går ut på att någon av parterna ska tjäna pengar.

Hur går valutahandel till?

Det är relativt enkelt att handla med valutor. Man kan gå tillväga på olika sätt men slutsatsen är alltid att man säljer en valuta och köper en annan. För bara ett par år sedan var du tvungen att gå via valutahandlare för att man skulle kunna växla valutor men så är inte längre fallet. 

I dag kan man nyttja valutahandel online och man kan enkelt dra nytta av de rörelser som sker på valutamarknaden. 

Det har också blivit möjligt att handla med hävstång vilket innebär att du kan få en hävstångseffekt på avkastningen. Det här sättet att handla innebär en större risk men också en potentiellt större vinst.

Använd en av världens ledande plattformar:
eToro - logotyp
Vad menas med Forex optioner och terminer?

Hos Forex finns det både optioner och terminer, men vad betyder det egentligen? Kort sagt brukar man säga att en option handlar om att man har rätt att köpa ett värdepapper eller liknande till ett visst avtalat pris. Köpet kommer dock att ske i framtiden. En option är ett slags kontrakt mellan en köpare och en säljare, där säljaren har skyldigheter men köparen bara har rättigheter. 

En option har ofta ett slutdatum då den inte är giltig längre. Köparen har fram till det här datumet möjlighet att köpa en viss tillgång till ett visst pris, men köpet är helt valfritt. Det kan kosta några kronor att få en option, och kostnaden är generellt sett högre ju högre värdet på värdepappret är. 

Den som köper en option riskerar inte att förlora mer än vad optionen kostat i inköp. Om en aktie kostar 100 kronor och man har en option som säger att man kan få köpa den för 110 kronor några dagar senare betalar man det optionen kostar, säg 20 kronor, och sedan väntar man till optionens slutdatum. Man tittar då på vad aktien kostar, om aktien har gått ner i värde och bara kostar 90 kronor bör optionen inte att utnyttjas, då är det billigare att köpa aktien direkt på börsen och optionsköparen har bara förlorat sina 20 kronor. 

Om aktien däremot säljs för 200 kronor bör optionen att utnyttjas. Trots att aktien är värd 200 kronor får optionsinnehavaren köpa den för 110 kronor och tjänar alltså 90 kronor. Optioner kan finnas på tillgångar värda några hundralappar, men också på saker värda flera tusen kronor.

Hur skiljer sig terminer och optioner?

Men hur skiljer sig terminer från optioner? En termin kan ofta innebära en hög risk och den handlar om aktier, valutor eller råvaror. En termin är ett kontrakt som sluts mellan en säljare och en köpare. Det man avtalar om är en framtida försäljning eller ett framtida köp av något. 

Priset är alltid bestämt på förhand vilket gör affären riskfylld både för köpare och säljare. Tid för försäljning och pris anges alltid när terminen undertecknas och sedan betalar köparen vid försäljningstillfället. Både den som köper och den som säljer har skyldigheter när det gäller terminer. Köparen ska köpa tillgången till det bestämda priset på rätt datum, och säljaren ska sälja. Det spelar ingen roll hur högt eller lågt i värde tillgången står.

En termin kan vara mycket användbar, men det är också en risk som tas. Om man till exempel inte har pengar just för tillfället men det finns en bra aktie man vill köpa kan terminen användas för att få tag i aktien vid ett senare tillfälle. Det gäller dock bara att köparen kommer ihåg att aktien då kan ha sjunkit i värde och då förlorar man pengar. Även en termin kostar pengar, och beloppet kan variera i storlek.

Fördelar med valutahandel

Det finns flera fördelar med att investera i just valutahandel. För det första erbjuds rejält generösa öppettider när det gäller marknaden. Det innebär att man kan handla med valuta i stort sett när man vill. En annan fördel är att man kan välja om man vill satsa mycket och tjäna mycket, men också ta en mindre risk. Man kan också ta en mindre risk, satsa lite mindre men då inte få lika stor vinst. Valutahandel är med andra ord något som passar alla plånböcker och investerare, från storinvesteraren till privatpersonen som bara gillar att se olika valutors utveckling på nära håll.

Man kan inte heller bortse från att det finns väldigt många olika valutor att handla med, och sanningen är att de aldrig blir helt värdelösa. En valuta kan sjunka i värde, men den kan också snabbt gå upp igen. Det är med andra ord ganska lätt att sprida sin risk när man investerar i valutor. Det kan vara klokt att ha några säkra, och några mindre säkra kort i portföljen. Då finns det alltid möjlighet att väga upp eventuella förluster. Man kan också satsa större belopp på enskilda valutor som länge gått uppåt sakta men säkert. Då finns det möjlighet att på ett säkert sätt göra en investering som har värde även längre fram i tiden.

Alternativ 3

Spara pengar med sparränta

Det finns möjlighet att få avkastning på sina sparade pengar, men i dagens ränteläge så är avkastningen mycket låg. Det finns däremot flera anledningar till varför man bör spara pengar. Oavsett om man är ung eller äldre är det alltid bra att ha en liten buffert att ta av. Ofta får man dock inte veta varför man ska spara och om man inte har ett mål kan det bli svårt att verkligen lägga undan pengarna. 

Det kan också vara bra att veta lite mer om olika sparalternativ. Många tenderar att sätta in pengarna på ett sparkonto utan att man egentligen vet vilken typ av konto det är, eller att det finns andra, mer lönsamma metoder. Här presenterar vi några skäl till att det är bra att spara lite extra, samt några av de alternativ som finns för att spara pengar.

Bästa sparkontona med bästa sparräntan

Här nedanför har jag listat de tre bästa sparkontona för dig som vill komma igång och börja spara pengar.

ViaSpar

Jag använder...

Avanza bank

4spar

Spara pengar för att få ett bättre ekonomiskt liv

Spara pengar tips

Här nedanför går jag igenom flera spartips. Det handlar ofta om kostnadskontroll och att hitta vart alla pengar tar vägen varje månad. De flesta av oss har abonnemang och kostnader som de inte ens tänker på. Dessa fasta och löpande kostnader går att spara in tusentals kronor på varje år.

Vill du hitta fler spartips så rekommenderar jag min artikel där jag listar +213 supereffektiva spartips som du kan använda redan idag!

Vill du ha ytterligare tips om hur du kan spara pengar så rekommenderar jag även Sparapengar.se.

Varför ska man spara pengar?

Ett av alla skäl till att spara pengar är att skaffa sig en buffert. Om man får en oförutsedd utgift är det bufferten som ska gå in och täcka upp. Har du ett hus kanske spisen går sönder och den kan man inte klara sig utan. Då behöver man en buffert för att kunna köpa det som behövs. Buffertens storlek kan variera. 

En ensamstående person som bor i lägenhet och som inte är beroende av en bil behöver inte lika stor buffert som barnfamiljen som bor i hus, som är beroende av bilar med mera. Det allra viktigaste är dock att man har ett par kronor att ta av om något skulle hända. 

Många rekommenderar att man har minst en månadslön undanlagd. Då kan man klara av en tids sjukskrivning eller arbetslöshet innan man kan få pengar av olika bidrag med mera. Det kan vara en bra riktlinje att sikta in sig på.

Spara pengar till en bostad

Ett annat skäl att spara pengar är att man till slut kan köpa sin egen bostad. Man måste ha 15 % av bostadens värde för att man ska kunna klara sig utan att ta blancolån när man köper bostad. Det gör att ränteutgifterna minskar rejält. 

Om man har sparat ihop än mer pengar kan man ta lägre bostadslån och även då får man ner kostnaderna i och med att bankens ränta annars kostar. Har man ett mycket stort belopp undanlagt kan man också betala hela bostaden kontant, beroende på hur mycket den kostar.

Spara ihop pengar för att kunna investera

Om man vill göra olika investeringar kan det också vara klokt att först spara ihop en summa som man kan investera. Det är alltid bra att ha lite extra pengar att starta sin investering med. Investeringen i sig kan också ses som ett sparande, men det är förenat med en någon större risk än ett vanligt sparkonto.

Det går faktiskt att leva på besparingar. Om det är något man vill uppnå gäller det dock att börja spara i god tid och det kan också löna sig att investera de slantar som sparas så att pengarna växer. När man sedan lyckats spara ihop ett tillräckligt stort belopp kan man välja att leva på besparingarna. Sedan är det bara att välja om man vill jobba lite då och då, kanske starta eget eller helt och hållet bara göra det man vill av sin tid.

Många väljer att vara kvar på sitt arbete, men de tar ledigt när de känner för det. Andra, som inte trivs på sin arbetsplats säger upp sig helt. Man behöver helt enkelt inte jobba för att ha pengar till hyran utan man kan i lugn och ro ta reda på vad det är man egentligen vill göra med sitt liv innan man beslutar sig.

Målspara till roliga händelser i livet

Om man sparar pengar kan man åka på resor, köpa en bil eller göra andra inköp när man vill. Har man ett belopp undanlagt kan man ta en sista minuten utan att man behöver oroa sig för om pengarna ska räcka till hyran eller inte. Det är dock klokt att tänka på att det inte är buffertpengarna som ska gå till olika nöjesinköp. Till den typen av utgifter bör man se till att lägga undan andra pengar. 

Om man har en del pengar behöver man inte tänka på att man ska behöva ta några lån för att kunna köpa en ny bil vid behov. Man behöver inte heller vänta med att köpa en ny TV. Det är bara att besöka affären och handla. Även om man har sparade pengar kan det dock vara klokt att se till att man inte gör allt för många onödiga inköp. Pengarna försvinner snabbt.

Spara pengar till pension

Många väljer också att spara en del pengar till pensionen. Det kan antingen vara för att man vill ha en lite bättre pension, eller så vill man kunna gå i pension några år tidigare. Vissa vill exempelvis resa ett par år och kanske bosätta sig utomlands. Då kan det vara bra att ha allting klart redan innan det är dags att ta ut pensionen. Många har inte så hög pension att vänta. 

Det kan till exempel vara så att man inte har arbetat så länge, eller så har man inte haft så hög lön. Om man inte heller har några pengar undansparade i vanligt pensionssparande kan beloppen bli än mindre. När man blir äldre, slipper arbeta och annat, är chansen stor att man vill ut och se världen och göra precis vad man vill. Då kan det vara bra att ha lite extra pengar så att man inte bara blir sittande på grund av att pengarna inte räcker till. 

Sparandet behöver inte vara stort. En sparad hundralapp i månaden blir mycket pengar om man börjar spara i god tid. Kanske hinner man spara i 30 år. Då har man trots allt 36 000 kronor extra. Om de investeras rätt kan de växa mycket. Under tiden pengarna är investerade kan man antingen ta avkastningen och återinvestera den eller så använder man avkastningen till inköp eller annat som behöver göras. Då behöver man inte nalla av de sparade pengarna men man kan trots allt unna sig lite extra om det är så att man vill det.

Läs min artikel om hur du kan börja pensionsspara.

Visualisera målet - ännu bättre om du skriver ner det

Om du ska målspara så är en viktig punkt att du tänker dig ett mål när du ska börja spara pengar (resa, bil, bostad etc). Målet kan variera beroende på vilken livsstil man har men generellt sett blir det både enklare och roligare att spara när man har något att se fram emot. Ibland kan man behöva låna av de sparade pengarna och då är det klokt att se till att pengarna kommer tillbaka till sparkontot så snabbt som möjligt. Då vet man att man alltid har en buffert att använda om det är så att det behövs.

Spara till barn

Genom att så kan du ge dina barn en mycket bra grund att stå på senare i livet. Teoretiskt sett kan du spara ihop närmare 500.000 kr genom att månadsspara 1.000 kr i fonder under 18 år. I den beräkningen förutsetts att du får 8% årsavkastning i snitt.

Tips & råd

Bästa sättet att spara pengar i vardagen

Ibland kan man uppleva att man inte har pengar att lägga undan för att spara. Men många gånger är det faktiskt som så att man har en del onödiga utgifter som man inte behöver betala varje månad. De pengarna kan istället användas till mycket annat. Genom att man ser till sina utgifter kan man hitta onödiga bovar som bara kostar pengar. Men vilka onödiga utgifter kan man egentligen ha?

Minska onödiga utgifter

Kanske går man och köper veckotidningar flera gånger varje månad? Det kan ofta bli billigare att prenumerera på tidningen man läser, eller så kan man helt enkelt läsa den i en app på telefonen eller surfplattan. På så sätt kan man minska ner onödiga utgifter. Det kan också vara klokt att undersöka vad det är man köper. 

Kanske kan man börja storhandla istället för att gå till affären varje eller varannan dag. Det blir lätt dyrare än man har tänkt sig när man går till affären ofta. Dessutom är risken stor att man inte köper speciellt nyttiga saker. Om man handlar när man är hungrig är det stor risk att den där chokladbiten åker ner i korgen, eller att en godispåse slinker ner. Det blir en onödig utgift. 

Man ska inte ta bort allt som ger livet lite extra nöje men det kan löna sig att vara lite sparsam. Om man vet att det kan bli knapert att betala hyra kanske det dock är klokare att avstå spel, alkohol och annat tills ekonomin har stabiliserat sig och tills dess att man kan spara en summa varje månad.

Vilka fasta kostnader har du varje månad?

Det kan också vara klokt att fundera över vad man annars betalar för i sin vardag. Kanske har man olika streamingtjänster som du egentligen inte använder. En gammal bil kanske står och kostar pengar. Alla de här sakerna kan man göra sig av med. Bilen kanske kan ställas av och då sparar man pengar både på bilskatt och bilförsäkring. 

Bara det är ett par hundralappar som kan sparas varje månad. Man kanske inte heller behöver ha bilen registrerad? Om den inte används alls är det en liten, men onödig utgift. Även små belopp kan växa sig stora. 

Dessutom är bra att rannsaka sin ekonomi efter andra utgifter eller saker som man egentligen inte måste ha. Ett gymkort som sällan används kanske kan överlåtas till någon annan, en prenumeration på dagstidningen som ingen hinner läsa är sällan något måste att ha kvar och de där plastpåsarna som köps i affären kanske kan användas mer än en gång. 

Bara genom att titta på de här små utgifterna har man snart flera hundra kronor, eller till och med tusentals kronor, som kan användas till sparande och investeringar varje månad.

Jämför kostnader för olika abonnemang

Även när det gäller andra saker kan det vara klokt att jämföra de olika alternativen. Det man främst bör titta på är pris, villkor, möjlighet att säga upp abonnemanget i förtid, bindningstider och liknande. Allt som i någon mån påverkar ekonomin är sådant man bör jämföra. 

Ibland kanske det är bättre att välja ett lite dyrare alternativ som inte har någon bindningstid. På så sätt kan man snabbt välja att byta till ett annat, billigare alternativ om man finner ett sådant.

De pengar man sparar kan man sedan använda till andra, roligare saker. Kanske kan man spara undan en del pengar för att kunna köpa en mobiltelefon kontant? Det kan också vara en bra start på en buffert. Genom att spara pengar på det här sättet märker man inte av att man egentligen blir av med några pengar. 

Det är helt enkelt de belopp man annars hade lagt på nöjen och mindre roliga abonnemang. Nu kan pengarna istället sparas för att användas när de verkligen behövs. 

Använder du verkligen TV-kanalerna fortfarande?

Samtidigt som man jämför vad man får för pengarna kan man också titta på om man kanske man minska ner till exempel kanalutbudet på tv:n lite för att månadskostnaden ska bli lägre. Om man inte tittar på alla kanaler är det bara onödigt att betala för dem. Kanske kan man istället ansluta sig till en streamingtjänst som man betalar för när man vill eller har tid att titta på tv? 

Under sommaren kan det vara helt onödigt att betala flera hundra kronor för ett abonnemang på digital-tv om man är utomlands eller i sommarstugan. En streamingtjänst kostar ofta omkring 100 kronor i månaden och då kan man se på film, vanliga kanaler med mera. Sedan säger man enkelt upp tjänsten utan bindningstid. Om man säger upp sig mitt i en månad kan man fortsätta titta tills dess att nästa betalning ska dras från kontot. 

Det innebär större friheter och en stor ekonomisk besparing. Dessutom kan man titta på flera enheter samtidigt, även om inte hela familjen vill titta på samma program. Det här innebär allt större möjligheter att spara stora pengar varje månad.

Inte lika lätt att jämföra icke fasta kostnader

När det gäller kostnader som inte är fasta är det inte helt lätt att jämföra dem. Bilreparationer, tandläkare och liknande kan dock jämföras. Ibland kan priserna skilja sig en del.

När det gäller lån är det alltid viktigt att man jämför olika kreditgivare och banker. Där kan nämligen villkor och avgifter skilja sig åt en hel del. Dessutom bör man hålla koll på om kreditupplysning tas, samt på hur lång återbetalningstid man har. Lån utan säkerhet har generellt sett högre avgifter och räntor än de lån som till exempel har bostäder, bilar eller annat som säkerhet. 

Att ta ett lån kräver dessutom att man har koll på sin privatekonomi. Om man inte har haft möjlighet att spara pengar varje månad, kan man ställa sig frågande till hur man ska kunna betala av ett lån.

Kom igång idag

Hur kommer man igång och kan börja spara?

Men hur gör man för att börja med sparande av pengar? Det finns flera sätt att gå till väga på för att börja med ett sparande. Många barn får ett sparande startat åt sig redan när de är små och sedan får de pengarna när de är myndiga. 

Men om man som vuxen vill starta ett sparande, hur gör man då? Ett enkelt sätt att spara är att kontakta sin bank och starta ett sparkonto. I många fall kan man också starta sparkontot direkt i sin internetbank. 

De här kontona har ofta en lägre sparränta, vilket gör att pengarna som sätts in på sparkontot sakta men säkert växer. Man kan sedan sätta in valfria belopp när man vill.

Du kan spara på andra sätt än ett sparkonto

Men det här är inte det ända sättet man kan spara på. Man kan också starta ett sparande genom att investera i till exempel en aktie eller en obligation. De finns i flera olika prisklasser. Det är dock ett mer riskfyllt sparande. 

Pengarna här ökar i värde snabbare än på ett sparkonto, men risken finns också att pengarna förloras. Vilken metod man ska välja för att starta sitt sparande kan variera en del. Det beror helt enkelt på vilket mål man har med att spara. Om det gäller ett sparande som är tänkt för barn, och pengarna ska sparas under flera år kan antingen ett vanligt sparkonto eller lågriskfonder användas. På så sätt är risken minimal att de insatta pengarna ska ha minskat rejält i värde. 

Planerar man däremot att använda pengarna inom kort, och man inte är rädd för att ta risker kanske det är bättre att satsa på terminer eller optioner. Då är det viktigt att man är lite förutseende. Är det så att man skapar en buffert som man måste kunna ta ut pengar från i nödfall är ett vanligt sparkonto det bästa att använda. 

Då slipper man tänka på att fonder eller aktier måste säljas innan man kan använda pengarna. Då kan man ta ut pengar från bufferten på helgen, kvällen eller när de nu behövs.

Hur mycket pengar kan du avsätta varje månad?

För att börja spara pengar är det dock viktigt att man också ser till hur mycket pengar man har råd att avsätta varje månad. Det är inte speciellt lämpligt att sätta av flera tusen kronor om man bara någon vecka senare måste ta ut hela summan igen på grund av att man behöver pengarna. Det är bättre att spara mindre belopp som man har råd med än att man ska behöva plocka ut pengar från kontot hela tiden.

Hitta bästa sparkontot

Om man väljer att spara pengar på ett sparkonto kan det vara bra att tänka på att man ska välja det mest lämpliga sparkontot. Men vad bör man fundera på då? För det första är det klokt att man jämför olika konton efter vilka räntor de har. Oavsett om man vill byta sparkonto, eller om man bara vill skapa ett nytt konto lönar det sig att jämföra. 

Det är också bra att jämföra olika typer av sparkonton beroende på vilken typ av sparande man är ute efter att ha. Om man vill ha ett kortsiktigt sparande bör man till exempel inte ha samma typ av konto som om man planerar att spara under flera år. Men vilka olika typer av sparkonton finns det?

Vad passar dig bäst - fasträntekonto eller obundet sparkonto?

De sparkonton som finns i dag räknas in till fasträntekonton samt rörliga obundna konton. Ett fasträntekonto är ett konto där sparpengarna låses. Tiden är för det mesta mellan 4 månader och upp till fem år. Här kan man inte ta ut pengar när man vill utan det handlar om att pengarna är fast. När man startar den här typen av konto får man veta vilken ränta pengarna kommer att ha och den är också fast. 

Man kan inte få varken högre eller lägre ränta. Om man av någon anledning skulle behöva ta ut sina pengar får man betala avgifter för det. I de fall man vet att man verkligen kan vara utan sina pengar kan det här vara ett bra val. Det kan dock vara klokt att tänka efter lite extra innan pengarna sätts in.

Olika namn på sparkonton

Ett rörligt obundet konto är bättre för den som eventuellt kan behöva sina pengar under spartiden. Här kan räntan dock variera från dag till dag. Det är dock inte någon risk att man förlorar de pengar man redan har satt in utan de kan bara öka olika mycket i värde. Här är det fritt fram att både sätta in och ta ut sina pengar när man vill.

Ofta kan sparkonton heta olika saker men de går ut på att man ska spara pengar. Ibland kan dock de olika namnen innebära att kontona har olika villkor så det kan vara bra att läsa det finstilta innan man sätter in sina pengar. 

Du kan också döpa dina konton för att lättare hitta inspiration till varför du ska spara. Här är ett par förslag:

Viktiga punkter att tänka på

Några saker att tänka på när man ska skaffa ett sparkonto är om man behöver ha pengarna tillgängliga snabbt och enkelt, eller om man kan vänta lite med att ta ut dem. Det är också bra att veta att sparkontot bör ha en insättningsgaranti för att de sparade pengarna ska vara säkra. Om en sådan inte finns och banken går i konkurs eller liknande kan man inte vara säker på att få tillbaka sina pengar. 

Det är också klokt att undvika sparkonton som har mycket krångliga villkor, eller som har höga avgifter som gör att mycket av de sparade pengarna försvinner. Man vill ofta spara pengar för att ha till om något händer, då är det inte så bra om de har gått åt för att täcka avgifter för sparkontot.

Bästa sparräntan

Hitta högsta och bästa sparräntan

Om man ska spara pengar vill man ofta ha en så bra sparränta som möjligt. Räntan beskrivs ofta som en årsränta och den betalas ut till den sparande varje år. Det kan dock variera mellan olika banker och sparkonton. Om man vill att pengarna ska växa snabbt är det en hög ränta man är ute efter. 

Dock kan man ofta behöva låsa sina pengar till ett visst konto för att räntan ska bli hög. I många fall är den annars bara ett par procent av det insatta beloppet. Om man har satt in 1000 kronor är räntan ofta bara mellan 3-5 % på ett vanligt sparkonto där pengarna kan tas ut fritt.

Inte bara sparräntan som bör avgöra ditt val av sparkonto

För att hitta den allra bästa sparräntan kan det vara klokt att kontakta flera banker eller använda en jämförelsetjänst för sparkonton. Man får dock inte bara se till räntan utan man måste också se till de fasta avgifter som tillkommer och de olika tjänsterna banken erbjuder. 

När man har hittat en bra sparränta kan det vara klokt att låsa sina sparpengar till den räntan under en tid. Man måste inte låsa den under flera års tid, utan några månader kan vara mer lagom. Det kan annars hända att räntan sjunker och då kommer pengarna inte att kunna öka fullt lika mycket i värde.

Alltid ditt eget ansvar

Risker med att investera pengar

När man ska investera pengar pratar man ofta om risker. Den här risken måste man se till att ha koll på, annars finns risken att alla pengar man har satt in snart har gått förlorade. Men vad är egentligen risk?

Riskhantering

Risker

Risk är det man talar om när man riskerar att förlora hela den investering man gjort, eller om man får tillbaka mindre pengar än man satsat. Risken kan variera stort mellan olika investeringsformer. Ibland är risken nästan obefintlig, och ibland är den riktigt stor. 

När man investerar pengar i värdepapper, råvaror eller liknande vill man såklart att pengarna ska växa men ibland kan värdet gå ner och man förlorar pengar. Det finns flera anledningar till att värdet på något kan stiga eller sjunka. Många gånger handlar det om tillgång och efterfrågan, andra gånger är det oroligheter i världen eller inom ett företag som gör att något sjunker i värde.

Det kan vara svårt att förutspå om en aktie, fond eller liknande kommer att gå uppåt eller nedåt. Det är därför viktigt att man tänker på sannolikhet och konsekvenser när man investerar. Hur stor sannolikhet finns det för att en viss aktie kommer att gå ner inom en viss framtid?

På börsen finns det flera olika sorters risker

När det gäller risker finns det flera olika sådana att fundera över. Det finns till exempel bolagsspecifika risker som handlar om att en händelse kan påverka ett bolag, medan andra bolag står helt opåverkade. Det gör att en enskild aktie kan påverkas medan andra helt enkelt inte påverkas alls. Det finns också branschspecifika risker där en bransch påverkas, medan andra inte alls drabbas. 

Ett exempel är om skjortor skulle förbjudas i Sverige. Alla butikskedjor som finns i Sverige och säljer skjortor skulle drabbas, men bilaffärer skulle till exempel inte drabbas. En landsspecifik risk kan också drabba investerare. Det kan till exempel vara så att ett land bestämmer att varor från ett visst land, eller från alla andra länder ska beskattas på andra sätt. 

Då kommer utländska kedjor att drabbas. Det gör att aktier och andra investeringsmöjligheter kan minska i värde eftersom att det finns en viss risk för att olika företag och butikskedjor kommer att få lägga ner. Att bara satsa alla pengar inom en viss marknad kan därför vara mycket riskabelt.

Marknadsrisker

Det finns också risker som påverkar alla investeringar oavsett vilka länder, marknader eller liknande de kommer från. Det innebär att man inte helt kan säkra sig mot en förlust när man investerar i fonder eller aktier. Man kan försöka jämna ut sin riskspridning något genom att investera i flera olika marknader, och på flera olika företag eller saker. 

Man kan också ta en mindre risk genom att investera i råvaror som människan behöver för att klara sig. Guld och liknande är saker som aldrig har gått ner i värde så att det blivit helt värdelöst, men däremot har människor förlorat alla sina satsade pengar på att satsa på aktier med mera. Genom att titta på flera olika aktier, spara i flera olika sparkonton med mera kan man minska risken för att gå allt för mycket minus på sina investeringar även om större risker skulle dyka upp. 

Generellt sett gäller det dock att man som investerare håller lite koll på sina investeringar och att man ser till att sälja av de saker som inte längre går fullt så bra som man hoppas på.

Bloggen är kostnadsfri tack vare följande sponsorer…

Här nedanför visas bloggens samarbetspartners

Alla tjänster och artiklar är alltid 100% kostnadsfritt för dig som läsare. Istället finansieras tid och kraft genom samarbetslänkar till tjänster jag rekommenderar (t.ex. Avanza). Här nedanför listas bloggens länkpartners. 

Sambla

Du kan bli skuldfri snabbare genom att att samla lån och krediter – Sambla.

Axo finans

Axo Finans hjälper dig att jämföra och hitta privatlån som passar dig.

Enklare

Med Enklare.se kan du jämföra flera låneerbjudanden – vi hjälper dig hitta det bästa förslaget.

Investeringstips

10

Investera pengar

10.0/10