Investera pengar: 10 tillgångar som ger hög avkastning 2024

Du har precis hittat till bloggens största guide för hur du kan investera pengar. I den här artikeln går jag igenom de 10 bästa tillgångarna som du kan placera pengar i för att få hög avkastning.

Jag har investerat pengar och drivit egna företag i 10+ år och nu vill jag lära dig att investera dina sparade pengar. Förutom att gå igenom de olika tillgångarna och möjligheterna så går jag även igenom vad jag själv har investerat i och hur min investeringsportfölj ser ut.

Vill du läsa fördjupade guider om hur du kan investera i varje tillgångsslag så kan du klicka på önskad investeringsmöjlighet här nedanför:

Aktier

Lär dig mer om hur du kan investera i olika aktier och bygga en långsiktig och framgångsrik aktieportfölj.

Fonder

Lär dig mer om hur du kan investera i olika aktier och bygga en långsiktig och framgångsrik aktieportfölj.

P2P-lån

Lär dig mer om hur du kan investera i olika aktier och bygga en långsiktig och framgångsrik aktieportfölj.

Råvaror

Sprid risken i din investeringsportfölj med råvaror så som t.ex. guld, litium, aluminium, olja och silver.

Valuta & Forex

Lär dig mer om hur du kan investera i olika aktier och bygga en långsiktig och framgångsrik aktieportfölj.

Kryptovaluta

Lär dig mer om hur du kan investera i olika aktier och bygga en långsiktig och framgångsrik aktieportfölj.

Innehållsförteckning

Anton Gustafsson-Västkustinvesteraren-4

Jag har investerat pengar i dessa 7 tillgångarna

Då jag har drivit egna företag i över 10 år så har jag byggt upp ett kapital i ett av mina egna bolag, det är detta kapitalet jag använder för att investera pengar i olika tillgångar. Jag försöker visualisera alla olika sorters investeringar som en stor total investeringsportfölj. 

Här nedanför går jag igenom de olika tillgångarna i portföljen!

1. Aktier

Aktier är en given tillgång i min totala investeringsportfölj. Jag gillar att investera i bolag som har bra historik av tillväxt och lönsamhet samtidigt som de har starka varumärken och skalbara affärsmodeller.

2. Fonder

Fonder är den enkla, bekväma och framförallt effektiva möjligheten att få exponering mot börsen. Jag månadssparar i fonder och fonder står i dagsläget för den största delen av min total investeringsportfölj.

3. Kryptovalutor

Att investera pengar i kryptovalutor är trendigt och mycket populärt. Jag äger inga riktiga kryptovalutor men jag har investerat en del pengar i värdepapper som följer Bitcoins utveckling.

Tillgång som ger mig exponering mot Bitcoin:

4. Onoterade aktier

De absolut största tillgångarna jag äger är aktier i de onoterade bolagen jag har varit med och grundat. Dessa onoterade aktierna är svårare att värdera jämfört med börsnoterade aktier.

5. Fondrobot

En av de bästa investeringsmöjligheterna de senaste åren för nybörjare, eller de som inte vill lägga kraft och energi på börsen, är att använda sig av en fondrobot (robotrådgivare). Jag har själv testat att investera en del av mitt kapital med framgång sedan 2020.

Fondroboten som jag har valt:

6. P2P-lån

Aktörerna som erbjuder plattformar för P2P-lån så kan du bygga din egen bankverksamhet. Du lånar nämligen ut pengar till andra privatpersoner eller företag och erhåller ränta på beloppet.

P2P-plattformen jag har investerat på:

7. Sparkonto med ränta

Då jag och sambon befinner oss mitt i renoveringen av vårt nyköpta hus så har jag valt att ha en stor del av kapitalet på ett sparkonto som ger en del ränta. Om du kan tänka dig att låsa dina pengar på ett sparkonto så kan du också få en högre ränta.

P2P-plattformen jag har investerat på:

Investera i aktier

En aktie är ett finansiellt instrument som representerar ägande i ett företag eller bolag. Det ger aktieägarna rösträtt samt rätt till företagets vinster i form av kapitalvinster och utdelningar. Privatinvesterare och institutionella investerare samlas på börser för att köpa och sälja aktier. Aktiekurserna bestäms av utbud och efterfrågan när köpare och säljare lägger beställningar.

Historiskt har aktiemarknaden levererat generös avkastning till investerare över tid, men marknaden går också ner, vilket ger investerare möjlighet till både vinst och förlust, och de utsätts för risk och avkastning. Läs mer om hur du kan köpa och investera i aktier.

Se min video när jag går igenom hur du kan investera i aktier som nybörjare.

Börja här: Öppna ett konto kostnadsfritt

Första steget för att komma igång och börja investera i aktier är att öppna ett konto hos en nätmäklare. I Sverige är den ledande nätmäklaren Avanza bank och även den aktör jag rekommenderar och använder själv. Kom igång snabbt på endast 3 minuter med Bank-ID:

avanza-logotyp
5/5
Börja investera i aktier nu:

Här nedanför går jag igenom olika sorters aktier för att du ska få en bättre bild av vilken sorts bolag du kan investera och placera pengar i. Investmentbolag är ofta bra val som aktier för nybörjare då de ger dig en bra diversifiering (riskspridning) och en stabil avkastning historiskt sett.

De olika aktierna jag går igenom här nedanför är:

 • Investmentbolag
 • Utdelningsaktier
 • Preferensaktier

Investmentbolag

Investmentbolag är ett investeringsalternativ som passar många, speciellt om du tycker att investering i enskilda aktier verkar svårt, och fonder känns för brett och tråkigt kan investmentbolag vara ett bra alternativ. Investmentbolag ligger mellan fonder och enskilda aktier på riskskalan. 

Det finns också speciella investmentbolagsfonder som enbart fokuserar på att investera i investmentbolag, till exempel Spiltan Globalfond Investmentbolag, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, och Kavaljer Investmentbolagsfond.

Utdelningsaktier

Även dina börsinvesteringar kan bli lite säkrare med hjälp av aktier som ger utdelning. Utdelning är delar av ett företags vinst som kan betalas ut till aktieägarna, vanligtvis på kvartalsbasis. Med en utdelningsaktie kan du inte bara tjäna på din investering genom långsiktig marknadsuppskattning, du kommer också att tjäna pengar på kort sikt.

Att köpa enskilda aktier, oavsett om de ger utdelning eller inte, är bättre lämpat för mer erfarna och avancerade investerare. Men du kan investera dina pengar i en samling aktier i en aktiefond, och på så sätt minska risken.

Utdelningsaktier är ett bra val för nästan alla typer av aktieinvesterare, men kan vara bättre för dem som söker kontinuerlig inkomst. Utdelningsaktier är attraktivt för investerare som behöver inkomster regelbundet, och kan hålla kvar innehavet under längre perioder.

Som med alla placeringar i aktier kommer utdelningsaktier med risk. De anses vara säkrare än tillväxtaktier eller andra icke-utdelningsaktier, men du bör välja din portfölj noggrant.

Se till att du investerar i företag med en gedigen utdelningshistorik snarare än att välja de med den högsta nuvarande avkastningen. Detta kan nämligen vara ett tecken på kommande problem. Men även välrenommerade företag kan drabbas av kris, så ett gott rykte är inte ett garanterat skydd mot att företaget drar ner på utdelningen eller slår bort den helt.

Du kan dock eliminera många av dessa risker genom att köpa en utdelningsaktiefond med en diversifierad samling av tillgångar, vilket minskar ditt beroende av ett enskilt företag.

Preferensaktier

Preferensaktier är en aktieklass som tilldelas vissa rättigheter som skiljer sig från stamaktier. Preferensaktier har nämligen ofta högre utdelningar och högre anspråk på tillgångar i händelse av likvidation. Dessutom kan preferensaktier ha en säljbar funktion, vilket innebär att emittenten har rätt att lösa in aktierna till ett förutbestämt pris och datum som anges i prospektet. På många sätt har preferensaktier liknande egenskaper som obligationer, och på grund av detta kallas de ibland hybridvärdepapper.

Medan preferensaktier och stamaktier båda är aktieinstrument, har de viktiga distinktioner. Preferensaktier har en fast utdelning eftersom utdelningarna till preferensaktieägare måste uppfyllas först. Stamaktieägare, å andra sidan, kanske inte alltid får utdelning. En annan skillnad är att preferensaktier vanligtvis inte deltar i prisuppgång (eller nedgång) i samma grad som stamaktier. Slutligen har preferensaktier vanligtvis ingen rösträtt, medan vanliga aktieägare har det.

Den vanligaste sektorn som ger ut preferensaktier är finanssektorn, där preferensaktier kan ges ut som ett sätt att skaffa kapital.

Preferensaktier kommer i en mängd olika former och köps vanligtvis via vanliga aktiemäklare. Ett företag kan utfärda preferensaktier med olika villkor, förutsatt att de inte strider mot lagar eller förordningar. 

Företag och organisationer är vanligtvis de främsta köparna av preferensaktier. Detta beror på vissa skatteförmåner som är tillgängliga för dem, men som inte är tillgängliga för enskilda investerare.

Investera i fonder

En fond är ett professionellt förvaltat investeringssystem som vanligtvis drivs av ett kapitalförvaltningsbolag. En fond samlar investeringar från en grupp människor, och placerar pengarna i aktier och andra värdepapper.

Som investerare kan du köpa fondandelar som representerar din andel av innehavet i ett visst system. Dessa andelar kan köpas eller lösas in efter behov till fondens nuvarande nettotillgångsvärde. Dessa värden fortsätter att fluktuera, beroende på fondens innehav. Så varje investerare deltar proportionellt i vinsten eller förlusten av fonden. Alla fonder verkar inom bestämmelserna i den reglering som skapats för att skydda investerarens intressen. Läs mer om hur du kan investera i fonder.

Börja här: Öppna ett konto kostnadsfritt

Första steget för att komma igång och börja investera i fonder är att öppna ett konto hos en nätmäklare. I Sverige är den ledande nätmäklaren Avanza bank och även den aktör jag rekommenderar och använder själv när jag investerar i fonder. Kom igång snabbt på endast 3 minuter med Bank-ID:

avanza-logotyp
5/5
Börja investera i fonder nu:

Den största fördelen med att investera i en fond är att det ger privata investerare tillgång till professionellt förvaltade, diversifierade portföljer av aktier och andra värdepapper, vilket skulle vara ganska svårt att annars skapa med en liten mängd kapital.

De vanligaste typerna av fonder är:

 • Indexfonder
 • Aktiefonder
 • Räntefonder

Ett annat alternativ för fondinvesterare är så kallade fondrobotar eller robotrådgivare. Dessa beskriver vi lite längre ner i den här sektionen.

Indexfonder

Om du vill få högre avkastning än vid mer traditionella fonder är indexfonder ett bra alternativ. En indexfond är en passivt förvaltad fond som innehåller aktier från alla bolag som ingår i ett specifikt index, till exempel en S&P 500-indexfond.

S&P 500-fonden är baserad på cirka femhundra av de största amerikanska företagen, vilket innebär att den omfattar många av de mest framgångsrika företagen i världen. Till exempel är Amazon och Berkshire Hathaway två av de mest framstående medlemsföretagen i indexet.

Som nästan vilken fond som helst, erbjuder en S&P 500-indexfond omedelbar diversifiering, vilket gör att du äger en del av alla dessa företag. Fonden inkluderar företag från alla branscher, vilket gör den mer motståndskraftig än många andra investeringar. Indexet har över tid gett en avkastning på cirka 10 procent årligen. Dessa fonder kan köpas med mycket låga fondavgifter (kostnader förvaltningsbolaget tar ut för att driva fonden) och är en av de bästa indexfonderna.

En indexfond är ett utmärkt val för nybörjarinvesterare, eftersom den ger en bred, diversifierad exponering mot aktiemarknaden.

En indexfond, som en S&P 500-fond, är ett av de mindre riskfyllda sätten att investera i aktier, eftersom den består av marknadens främsta företag och är mycket diversifierad. Naturligtvis, eftersom den fortfarande innehåller aktier, så kommer indexfonden att vara mer volatilt än många andra investeringsalternativ. Fonden är inte heller försäkrad, så du kan förlora pengar baserat på fluktuationer i värde. Indexet har dock gått ganska bra över tid.

Du kan investera pengar genom att köpa in dig i en indexfond hos vilken aktiemäklare som helst (som låter dig handla ETF:er eller fonder). ETF:er är vanligtvis provisionsfria, så du betalar ingen extra avgift, medan fonder både kan ha en avgift och kräva att du gör ett minimiköp.

Aktiefonder

Aktiefonder är fonder som består av aktier. Den kan förvaltas aktivt eller passivt (se indexfond ovan). Aktiefonder kategoriseras huvudsakligen efter företagsstorlek, investeringsstil för innehaven i portföljen och region.

Storleken på en aktiefond bestäms av ett börsvärde, medan investeringsstil, som återspeglas i fondens aktieinnehav, också används för att kategorisera aktiefonder. Aktiefonder kategoriseras också efter om de är inhemska eller internationella. Dessa kan vara breda marknads-, regional- eller landfonder. Vissa specialiserade aktiefonder riktar sig till specifika sektorer, såsom hälsovård, råvaror och fastigheter.

På många sätt är aktiefonder idealiska investeringsinstrument för investerare som inte är lika insatta i finansiella investeringar eller inte har ett stort kapital att investera. Men aktiefonder är generellt ett praktiskt placeringsalternativ för de flesta.

Likt andra fonder är de egenskaper som gör aktiefonder mest lämpade för privata placeringar minskningen av risken till följd av en fonds portföljdiversifiering, och den relativt lilla mängd kapital som krävs för att köpa andelar i en aktiefond. En stor mängd investeringskapital skulle krävas för att en enskild investerare ska uppnå en liknande grad av riskminskning genom diversifiering av en portfölj med direkta aktieinnehav. Genom att slå samman flera investerares kapital kan en aktiefond diversifiera sig effektivt utan att kräva stora insatser av varje investerare.

Priset på aktiefonden baseras på fondens substansvärde minus dess skulder. En mer diversifierad fond innebär att det blir mindre negativ effekt på den totala aktiefondens värde vid en enskild akties negativa kursrörelse.

Aktiefonder förvaltas av erfarna professionella fondförvaltare, och deras tidigare resultat är offentlig information. Transparens- och rapporteringskrav för aktiefonder är hårt reglerade av finansinspektionen.

En annan fördel med aktiefonder är det stora antalet tillgängliga fonder. På fondområdet som helhet är aktiefonder den populäraste typen av fonder. Oavsett om det är en viss marknadssektor (teknik, finansiell, farmaceutisk), en specifik börs (som Stockholm eller NYSE), utländska eller inhemska marknader, inkomst- eller tillväxtaktier, hög eller låg risk, eller en specifik intressegrupp (politiska, religiösa, varumärken). Det finns aktiefonder av alla slag och med alla egenskaper för att matcha olika riskprofiler och investeringsmål som investerare kan ha.

Räntefonder

Räntefonder är en fond bestående av räntebärande tillgångar och värdepapper som betalar ut en viss stadig inkomst till investerare, vanligtvis i form av fast ränta eller utdelning. Företag och organisationer ger ut räntebärande värdepapper för att samla in pengar för att finansiera den dagliga verksamheten eller för att finansiera stora projekt. Investerare får en fastställd ränteavkastning i utbyte mot att de lånar ut sina pengar. Vid förfallodagen återbetalas investerarna det ursprungliga beloppet som de hade investerat, känd som kapitalbeloppet.

Räntebärande värdepapper och räntefonder rekommenderas för konservativa investerare som söker en diversifierad portfölj. Det finns också blandfonder som kan innehålla en blandning av ränteprodukter och aktier, med till exempel 50 % i ränteprodukter och 50 % i aktier.

Räntefonder är en konservativ placering där avkastning genereras från värdepapper med låg risk som betalar förutsägbar ränta. Eftersom risken är lägre är vinsten, vanligtvis, också lägre.

Ett internationellt välkänt räntefondsbolag är Vanguard, som investerar i olika obligationer och skulder. Dessa fonder tillåter investeraren att ha en kontinuerlig inkomst tack vare den professionella förvaltningen av fonden. Bekvämligheten innebär dock en avgift.

Ränte-ETFer fungerar ungefär som en räntefond. Dessa fonder är inriktade på specifika kreditbetyg, löptider eller andra faktorer. ETF:er har också en professionell förvaltningskostnad.

Se min video när jag går igenom olika fondrobotar och robotrådgivare.

Fondrobotar & Robotrådgivare

Fondrobotar och robotrådgivare automatiserar investeringsförvaltningen genom att använda datoralgoritmer för att bygga en fondportfölj åt dig, och hanterar sedan dina tillgångar baserat på dina ekonomiska mål och din risktolerans. Eftersom fondförvaltningen hanteras av programvara snarare än en mänsklig finansiell rådgivare, tar fondrobotar ut lägre avgifter, vilket kan innebära högre långsiktig avkastning för investerare.

Robotrådgivare använder avancerad programvara för att hantera många av de arbetsuppgifter som tidigare krävde dyra experter. Tjänsterna sträcker sig från automatisk balansering till skatteoptimering, och de kräver liten (eller ingen) mänsklig interaktion. En fondrobot kan vara bra om du föredrar att till stor del vara hands-off med dina investeringar, och du inte har den typen av komplex ekonomisk placeringsstrategi som kräver en direkt interaktion med en mänsklig finansiell rådgivare.

Många fondrobotar erbjuder tillgång till kompletterande mänskliga rådgivare för frågor relaterade till kontohantering eller långsiktig investeringsplanering, även om dessa tjänster kan kosta mer.

Investera i råvaror

Råvaruhandel har pågått i århundraden. Det har alltid varit en mycket viktig verksamhet, som kopplat samman olika kulturer och människor. Råvaror inkluderar allt från kryddor och cannabis till guld, lithium och råolja.

Investerare som vill placera på råvarumarknaden kan göra det på flera olika sätt. Det går att investera direkt i den fysiska varan, eller indirekt genom att köpa aktier i råvaruföretag, fonder eller börshandlade fonder (ETFer). Läs mer om hur du kan investera i råvaror.

Börja här: Öppna ett konto kostnadsfritt

Första steget för att komma igång och börja investera i fonder är att öppna ett konto hos en nätmäklare. I Sverige är den ledande nätmäklaren Avanza bank och även den aktör jag rekommenderar och använder själv när jag investerar i fonder. Kom igång snabbt på endast 3 minuter med Bank-ID:

etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Börja investera i råvaror nu:

En av de största fördelarna med att investera i råvaror är det faktum att de tenderar att skydda investerare mot effekterna av inflation. Generellt sett tenderar efterfrågan på råvaror att vara hög under perioder med hög inflation, vilket pressar upp priserna.

Bortsett från fördelarna med diversifiering finns det potential att maximera avkastningen med råvaruinvesteringar. Även om råvarupriserna fluktuerar på marknaden på grund av växelkurser, räntor och den globala ekonomin, är den globala efterfrågan stark. Detta har en övergripande positiv inverkan på aktierna i företag som handlar specifikt med råvaror, vilket kan översättas till positiv avkastning för investerare.

En nackdel är att råvaror tenderar att vara mycket mer volatila än andra typer av investeringar, särskilt fonder som spårar en enskild råvara eller en specifik sektor av ekonomin.

I den här artikeln går jag igenom hur du kan investera i följande råvaror:

 • Guld
 • Silver
 • Olja
 • Cannabis
 • Uran
 • Litium
 • Koppar
Guld

Guldmarknaden ståtar med mångfald och tillväxt. Guld används i smycken, teknik, av centralbanker och investerare, vilket ger upphov till dess popularitet historiskt inom den globala ekonomin. Ädelmetallen har traditionellt sett varit en säker investering och ett skydd mot inflation. När den amerikanska dollarn går ner kan du satsa på att guldpriserna kommer att stiga.

Till skillnad från till exempel råolja kan investerare köpa den fysiska råvaran. Investerare som vill hålla det fysiska guldet kan göra det genom att köpa guldtackor eller mynt. Men detta innebär att du måste betala för att förvara tillgången i en bankfack, valv eller på en annan säker plats.

Aktier, ETF:er och fondalternativ är det gott om. Med guldaktier är investerare inte bara begränsade till producenter utan också till prospekterings- och gruvföretag. Som vanligt är det en bra idé för investerare att göra sin hemläxa och se vad de operativa riskerna är för varje företag.

Guld-ETF:er, å andra sidan, ger exponering för den ädla metallen samtidigt som de spårar priset. Till exempel ger SPDR Gold Shares ETF investerare exponering för ädelmetaller utan att behöva ta dessa i besittning. Läs mer om hur du kan investera i guld.

Silver

Investerare gillar silver av många anledningar, och många ser det som en säker investering ii osäkra tider. Precis som andra ädla metaller, som guld, kan silver vara ett skydd mot inflation. Investering i silver ett sätt att ha en valuta som inte kan blåsas upp.

Det finns ett antal sätt att investera i silver, från att äga metallen fysiskt till att äga aktier i företag som producerar silver, som gruvföretag eller importbolag. Läs mer om hur du kan investera i silver.

Olja

Som nämnts ovan finns det många olika sätt som investerare kan placera pengar i råvaror. Om du har råolja i åtanke, hjälper det att veta vad som påverkar priserna och hur du kan investera i denna råvara.

Efter produktionen raffineras råolja till många olika produkter, inklusive bensinen vi använder för att driva våra fordon. Men det är så mycket mer än så. Produkter gjorda av petroleum inkluderar plast, mediciner, linoleum, bläck, kosmetika, syntetiska fibrer, lösningsmedel, gödningsmedel, asfalt och tusentals andra slutprodukter.

Priset på råolja reagerar i allmänhet på utbud och efterfrågan. Ju högre efterfrågan, desto lägre utbud. När det händer tenderar priserna att stiga. När efterfrågan avtar är utbudet ganska konsekvent, vilket leder till att priserna faller. Till exempel, när efterfrågan på bensin är hög stiger priset vid pumparna, vilket leder till högre råoljepriser.

På samma sätt pressar efterfrågan från utvecklingsländer som Kina och Indien, vars ekonomier fortfarande växer, också upp priserna. Geopolitik har också stor inverkan på priset på råolja. Spänningar i Mellanöstern, där mycket av världens olja produceras, kan få oljepriserna att skjuta i höjden.

Att investera i fysisk råolja är inte lika lätt som att investera i andra råvaror. Du kan inte bara köpa ett fat olja. Som investerare kan du överväga terminer, den mest direkta metoden att äga varan. Men terminer kan vara mycket volatila och kräver en hel del kapital. Och de kräver också en hel del kunskap, så det är inte riktigt ett bra alternativ för nybörjare.

Investerare kan överväga att köpa aktier i oljebolag, råoljefonder eller ETF:er. Dessa fordon handlas på börser precis som aktier, så de är lätta att få tag på. Andra alternativ inkluderar att köpa aktier i fonder som investerar direkt i oljebolagsaktier. Dessa alternativ tenderar att komma med lägre risker eftersom de har mer diversifierade erbjudanden. Läs mer om hur du kan investera i olja.

Cannabis

Marijuanaindustrin består av företag som antingen stödjer eller är engagerade i forskning, utveckling, distribution och försäljning av medicinsk och rekreationell marijuana. Cannabis har börjat få bredare acceptans och legaliseras i allt fler länder, nationer och andra jurisdiktioner för rekreation, medicinsk och annan användning. Du kan investera dina pengar i företag som odlar, distribuerar och säljer cannabisprodukter. Dessa kallas ofta för cannabisaktier eller marijuanaaktier. Läs mer om hur du kan investera i cannabis.

Uran

Kärnkraften har en unik plats i omställningen från fossila bränslen till hållbar energi. Å ena sidan måste dess huvudsakliga bränsle, uran, brytas, vilket väcker alla möjliga miljömässiga och sociala problem om det görs oansvarigt. Radioaktivitet är också fruktansvärt för miljön i händelse av en olycka, och ingen vill ha använt bränsle begravt i sin trädgård. Å andra sidan kan kärnkraft ge energi utan utsläpp av kol eller naturgas, och utan att påverkas av sol- och vind.

Investeringar i uran genom uranaktier eller fonder kan erbjuda en chans att dra fördel av denna dynamiska och värdefulla råvara. Innan du hoppar på tåget bör du dock överväga riskerna med att investera i uran.

För det första är uranmarknaden är extremt volatil. Alla råvarurelaterade investeringar kan vara volatila, eftersom de flesta är nära knutna till högkonjunktur. Unikt för uran är också påverkan av allmänhetens rädsla för radioaktiva föroreningar, präglade av sällsynta men mycket uppmärksammade katastrofer som kärnkraftskatastrofen i Fukushima 2011.

Om du bestämmer dig för att ta risken i hopp om den potentiella vinsten, är ett sätt att investera i uran att köpa uranfokuserade gruvaktier. Att investera i diversifierade gruvföretag ger viss exponering för uran, samtidigt som det ger en förlustminskning om priserna för den råvaran faller. Men att lägga pengar på mindre företag fokuserade på den radioaktiva metallen kan ge mer belöning om uranpriserna stiger. Läs mer om hur du kan investera i uran.

Litium

Litium är en integrerad komponent i tillverkningen av laddningsbara batterier. Dessa batterier används till bärbara enheter, såsom smartphones och surfplattor, vilket ger den ökande efterfrågan av “energy on the go”-produkter. Litium används också för att utveckla batterier till elfordon, såsom bilar och mopeder, där produktionsnivåerna öka kraftigt. Det finns många andra användningsområden för litium, såsom vid skapandet av keramik och glas.

Litiumaktier är aktier i företag som ägnar sig åt brytning eller bearbetning av litium. Till skillnad från andra ädelmetaller som guld och silver kan investerare inte köpa litium som råvara. Istället kan de få exponering genom att investera i börsnoterade litiumbolag.

Förnybar teknologi växer snabbt, och stora företag som Tesla förlitar sig på litium som en nyckelkomponent i sina produkter. Därför har efterfrågan på litium ökat kraftigt. Vissa investerare är oroliga för eventuell volatilitet på marknaden, medan andra ser litium som en fantastisk möjlighet att tjäna potentiell vinst från en marknad som har sett en snabbt ökande efterfrågan.

Du kan investera i gruvaktier, som är aktier i företag som är involverade i brytning av litium, och litiumbatteriaktier, vilket är företag som utvecklar batterier. Det är också möjligt att handla med aktier i företag som är involverade i båda branscherna. Läs mer om hur du kan investera i litium.

Koppar

En annan populär metall att investera pengar i är koppar. Koppar används till exempel inom elektronik, till halvledare och ledningar. Koppar spelar en viktig roll i flera branscher, inklusive byggindustrin och fordonsproduktion.

Koppar, liksom järn, aluminium och liknande metaller, kallas ofta industrimetaller på grund av deras vanliga industriella användningsområden. Andra, mer sällsynta metaller, med högre ekonomiskt värde och färre industriella användningsområden, som guld och silver, kallas ädelmetaller.

Koppar tenderar att vara billigare än andra metaller, som silver eller guld, vilket gör det tilltalande för investerare som är oroliga för att handla med andra metaller på grund av deras höga priser. Det finns många sätt som investerare kan börja investera i koppar. Du kan köpa fysisk koppar, även om det här alternativet kommer med komplikationer som transport och lagring.

Det enklaste alternativet är att investera i koppar-ETF:er. Dessa fonder syftar till att röra sig i takt med kopparpriserna, vilket ger investerare ett enkelt sätt att få exponering mot metallen.

Ett annat sätt att investera i koppar är genom att investera i gruvföretag som utvinner koppar från jorden. Det här är inte en ren kopparinvestering, eftersom du också satsar på det specifika företagets framgång. Om koppar underpresterar men det företaget överträffar förväntningarna kan du fortfarande tjäna en vinst. Å andra sidan kan en investering i ett misskött företag leda till förluster, även om kopparpriserna går uppåt. Läs mer om hur du kan investera i koppar

Investera i ETF:er

En ETF är en börshandlad fond eftersom den handlas på en börs precis som aktier. Priset på en ETF:s aktier förändras under hela handelsdagen samtidigt som aktier köps och säljs på marknaden. Detta skiljer ETFer från fonder, som inte handlas på en börs, och som endast handlas en gång per dag efter att marknaderna stänger. Dessutom tenderar ETF:er att vara mer kostnadseffektiva och mer likvida jämfört med fonder.

Börja här: Öppna ett konto kostnadsfritt

Första steget för att komma igång och börja investera i fonder är att öppna ett konto hos en nätmäklare. I Sverige är den ledande nätmäklaren Avanza bank och även den aktör jag rekommenderar och använder själv när jag investerar i fonder. Kom igång snabbt på endast 3 minuter med Bank-ID:

etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Börja investera i ETF:er nu:

En ETF är en typ av fond som har flera underliggande tillgångar, snarare än bara en (som en aktie). Eftersom det finns flera tillgångar inom en ETF kan de vara ett populärt val för den som vill diversifiera sin portfölj. ETF:er kan alltså innehålla många typer av investeringar, inklusive aktier eller råvaror, eller en blandning av investeringstyper. En ETF kan äga hundratals eller tusentals aktier i olika branscher, eller så kan den vara isolerad till en viss bransch eller sektor.

Här är några alternativ till intressanta ETFer som har bra produkter att investera pengar i:

 • Bitcoin ETF
 • ARK ETF
 • Vanguard ETF
 • iShares ETF
 • ProShares ETF

Bitcoin ETF

Bitcoin är en nykomling i världen av börshandlade fonder (ETF). Bitcoin ETF:er ger investerare exponering för potentialen hos den mest populära kryptovalutan på ett säkert sätt, utan att behöva hålla den.

För närvarande kan Bitcoin ETF:er endast hålla Bitcoin-terminskontrakt eller aktier i företag och andra ETF:er med exponering mot kryptovaluta.

Vissa investerare föredrar exponering för Bitcoin genom att köpa professionell förvaltade ETF istället för att äga faktiska BTC. Bitcoin som en investering är relativt nytt, och vissa investerare är oroliga över att bli hackade eller för att förlora lösenord och privata nycklar som behövs för att komma åt investeringar i en säker Bitcoin-plånbok.

ARK ETF

ARK Investment Management är ett av de hetaste namnen i investeringsvärlden just nu. ARK är ett investeringsföretag som erbjuder en mängd olika börshandlade fonder (ETFer) som fokuserar på “disruptive innovation”. Dessa ETF:er innehåller aktier med potential att störa, eller röra om, i sina branscher. Företagen inkluderar till exempel Tesla, Square och Teladoc Health.

ARK:s ETF:er har sett fenomenal avkastning under de senaste åren, vilket gör dem till ett tilltalande alternativ för många investerare. Det råder ingen tvekan om att ARK:s ETF:er har sett framgångar de senaste åren. Det är svårt att ignorera sådana här avkastningar. Det är dock viktigt att komma ihåg att historisk avkastning inte förutsäger framtida framgångar. Bara för att en fond har upplevt otrolig avkastning under det senaste eller två åren betyder det inte nödvändigtvis att den kommer att fortsätta tjäna samma avkastning.

En av de största riskerna med att investera i ARK ETF:er är att de inte har en lång historik. Själva företaget grundades 2014. Det gör det svårt att avgöra hur dessa fonder kommer att prestera på lång sikt.

Tänk också på att generellt sett gäller att ju högre avkastning en fond haft, desto högre är också risken. ARK:s mål är att investera i de mest innovativa, banbrytande företagen. Även om dessa företag ibland upplever explosiv tillväxt, är de också mer volatila och mer riskfyllda än väletablerade företag.

Vanguard ETF

Vanguard ETF är en kategori fonder som erbjuds av Vanguard. De erbjuder även realtidspriser. Det finns för närvarande mer än 50 Vanguard ETFer, som handlas, precis som alla andra aktier, på de amerikanska börserna, såsom New York Stock Exchange (NYSE) eller Nasdaq. Vanguards underliggande index täcker både enskilda sektorer, såsom industri eller energi, samt inhemska och internationella index. ETF:erna förvaltas av experter och är provisionsfria.

iShares ETF

iShares är ett dotterbolag till BlackRock, världens största kapitalförvaltningsbolag. BlackRock ansvarar för att ge ut och marknadsföra iShares produkter. iShares är en av världens största och mest välkända ETF-leverantörer, de erbjuder mer än 800 produkter över hela världen. iShares grundades år 2000 och förvaltar idag över 2 miljarder dollar bland sina börshandlade fonder.

ProShares ETF

ProShares är en division inom ProFunds Group som förvaltar olika investeringsfonder med ett samlat kapital, under förvaltning av cirka 58 miljarder dollar. Detta gör ProShares till ett litet investeringsbolag jämfört med andra gigantiska kapitalförvaltare. Trots det erbjuder ProShares unika fonder som spårar olika index och tillgångsklasser.

Företaget erbjuder dussintals börshandlade fondprodukter (ETF), där alla är utformade för att utföra specifika spekulativa investeringsstrategier. Korta ProShares är omvända ETF:er som rör sig motsatt marknaden, medan Ultra ProShares är en familj av hävstångs ETF:er som förstärker marknadens prestanda med en faktor av två eller tre.

Investera i forex (valutahandel)

Forex, även känd som Foreign Exchange eller valutahandel, är omvandlingen av en valuta till en annan. Det är en av de mest aktiva handlade marknaderna i världen, med en genomsnittlig daglig handelsvolym på 5 miljarder dollar. Forex (FX) är marknadsplatsen för handel med alla världens valutor, och är den största finansiella marknaden i värld. 

Det finns många fördelar med att handla med valuta och investera pengar i forex. Dessa inkluderar bekväma marknadstider, hög likviditet och möjligheten att handla med hävstång. Institutionell valutahandel sker direkt mellan två parter på en OTC-marknad (over-the-counter). Det betyder att det inte finns några centraliserade börser (som aktiemarknaden), och valutamarknaden drivs istället av ett globalt nätverk med banker och andra organisationer.

Läs mer om hur du kan investera i och handla forex och valutahandel.

Forexhandeln är spridd över fyra stora handelsplatser i olika tidszoner: London, New York, Sydney och Tokyo. Eftersom det inte finns någon centraliserad plats kan du handla valuta 24 timmar om dygnet.

Ett fåtal valutapar utgör 80 % av den globala valutahandeln. Dessa inkluderar:

 • EUR/USD
 • USD/JPY
 • GBP/USD.

Eur-Usd

Valutaparet EUR-USD är den förkortade termen för paret euro mot amerikanska dollar. Valutaparet anger hur många amerikanska dollar (kursvalutan) som behövs för att köpa en euro (basvalutan). Att handla med valutaparet EUR/USD kallas också för att handla “euro”. Värdet på EUR-USD-paret anges som 1 euro per x US-dollar. Till exempel, om paret handlas till 1,50 betyder det att det krävs 1,5 US-dollar för att köpa 1 euro.

Gbp-Usd

GBP/USD (brittiska pund-amerikansk dollar) är en förkortning för valutaparet eller växlingen av brittiska pund och amerikanska dollar. Valutaparet talar om hur många amerikanska dollar (kursvalutan) som behövs för att köpa ett brittiskt pund (basvalutan).

GBP/USD är det tredje största handelsparet och står för cirka 11% av den totala valutamarknaden. Att handla med valutaparet GBP/USD är också känt som att handla “The cable”.

Usd-Jpy

USD/JPY är förkortningen som används för att beteckna växelkursen för den amerikanska dollarn och japanska yenen. Valutaparet visar hur många japanska yen (kursvalutan) som behövs för att köpa en amerikansk dollar (basvalutan). Symbolen för den japanska yenen (JPY) är ¥.

Investera i kryptovaluta

Kryptovaluta är en sorts elektronisk valuta som enbart finns digitalt. Det har blivit en het egendom under de senaste åren, eftersom dollarn har kopplats in i tillgången, vilket har pressat upp priserna och lockat ännu fler handlare. Många har valt att investera pengar i kryptovalutor och haft en fantastisk resa de senaste åren.

Bitcoin är den mest tillgängliga kryptovalutan, och dess pris fluktuerar mycket, vilket lockar många investerare. Till exempel, i början av 2020 kostade bitcoin 10 000 $ per mynt, och steg sedan till cirka 30 000 $ per mynt i början av 2021. Sedan fördubblades värdet till över 60 000 $, innan det föll tillbaka. Läs mer om hur du kan investera i kryptovaluta.

Krypto är alltså en otroligt volatil marknad där investerare bör ha koll på sina placeringar regelbundet. Det finns goda chanser till hög vinst, men samtidigt är risken för att förlora pengar mycket stor. Kryptomarknaden är heller inte reglerad under finansinspektionen eller liknande, utan kursen styrs helt digitalt av handlare och utbud/efterfrågan. 

Kryptovaluta är bra för risksökande investerare som inte har något emot att deras investering sjunker till noll i utbyte mot chansen till mycket högre avkastning. Det är inte ett bra val för de som behöver någon form av säker investering.

Digitala valutor är mycket volatila och kan falla (eller stiga) hastigt, även under mycket korta tidsramar, och priset beror helt på vad handlare kommer att betala. Handlare löper också en viss risk att bli hackade, med några uppmärksammade stölder i åtanke. Och om du investerar i kryptovalutor måste du välja de valutor som lyckas hålla sig kvar, eftersom många mycket väl kan försvinna helt.

Kryptovaluta finns hos många aktiemäklare, men ofta erbjuds endast ett urval begränsat till de mest populära valutorna. Däremot kan en kryptobörs ha hundratals tillgängliga kryptovalutor, från de mest populära till de relativt okända. 

Om du är intresserad av att investera i kryptovalutor så är de mest populära:

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Tether

Bitcoin

Bitcoin lanserades 2009 och är världens största kryptovaluta sett till börsvärde. Till skillnad från fiat-valuta skapas, distribueras, handlas och lagras Bitcoin med hjälp av ett decentraliserat reskontrasystem, känt som en blockchain. Bitcoins historia som valuta har varit turbulent, det har gått igenom flera cykler av högkonjunktur under sin relativt korta livslängd.

Som den tidigaste virtuella valutan att möta utbredd popularitet och framgång, har Bitcoin inspirerat en mängd andra kryptovalutor att följa dess spår.

Ethereum

Som kryptovaluta ligger Ethereum på andra plats i marknadsvärde efter Bitcoin. Och kryptovalutan jämförs ofta med Bitcoin. Även om de två valutorna har många likheter, bör potentiella investerare vara uppmärksamma på några viktiga distinktioner.

Ethereum beskrivs som en “programmerbar blockkedja”, och positionerar sig som ett elektroniskt, programmerbart nätverk med många olika applikationer. Bitcoin däremot, skapades endast för att stödja kryptovalutan bitcoin. Det maximala antalet bitcoins som kan komma in i omlopp är 21 miljoner. Mängden ETH som kan skapas är obegränsad, även om tiden det tar att bearbeta ett block av ETH begränsar hur mycket eter som kan etableras varje år. Antalet av Ethereum-mynt i omlopp var mer än 118 miljoner i slutet av 2021.

Tether

Tether (USDT) är en blockchain-baserad kryptovaluta vars tokens backas upp av ett motsvarande belopp av amerikanska dollar, vilket gör det till ett stabilt mynt kopplat till 1,00 USD/styck. Stablecoins spårar traditionella valutor, som dollarn, euron eller japanska yenen, som hålls på ett särskilt bankkonto.

Tether-tokens, som utvecklades av kryptobörsen BitFinex, handlas under USDT-symbolen. I oktober 2021 var USDT den femte största kryptovalutan efter börsvärde, värd över 68 miljarder dollar.

Investera i NFT (Non-fungible tokens)

En NFT är en digital tillgång som representerar verkliga objekt som konst, musik, föremål i spel och videos. De köps och säljs online, ofta med kryptovaluta, och de är i allmänhet kodade med samma underliggande mjukvara som många kryptovalutor.

De har funnits sedan 2014, men har blivit allt mer populära på grund av möjligheten att köpa och sälja digitala konstverk. NFT:er är i allmänhet unika, eller åtminstone en av ett mycket begränsat antal, och har unika identifieringskoder. Detta står i skarp kontrast till de flesta digitala produktioner, som nästan alltid finns i ett oändligt utbud. Hypotetiskt sett bör en begränsad åtkomst höja värdet på en given vara, förutsatt att den är efterfrågad. 

NFT:er finns på en blockchain, som är en distribuerad offentlig reskontra som registrerar transaktioner, på samma sätt som kryptovalutor. Specifikt hålls NFTer vanligtvis på Ethereums blockkedja, även om andra blockkedjor också stöder dem.

I huvudsak är NFT:er som fysiska samlarföremål, bara digitala. Så istället för att få en riktig oljemålning att hänga på väggen får köparen istället en digital fil.

De får också exklusiva äganderätter. NFTer kan bara ha en ägare åt gången, och deras användning av blockchain-teknik gör det enkelt att verifiera ägande och överföra tokens mellan ägare. Skaparen kan också lagra specifik information i en NFT:s metadata. Till exempel kan konstnärer signera sina konstverk genom att inkludera sin signatur i filen.

Du kan bland annat investera i NFT på dessa sätt:

 • NFT konst
 • NFT musik
 • NFT kryptovalutor
 • NFT spel
 • NFT aktier

Även tweets räknas. Twitters grundare Jack Dorsey sålde sin första tweet någonsin som en NFT för mer än 2,9 miljoner dollar.

Investera i P2P-lån

P2P, peer to peer, är en lånetjänst som kopplar låntagare direkt till investerare. Istället för att ta ett lån från en bank, kan låntagaren alltså låna pengar av en privat investerare, där du som investerar lånar ut dina pengar och tjänar ränta på lånet. 

Att låna ut sina sparade pengar med den här typen av lånetjänst är ett investeringsalternativ med låg risk, även om det alltid finns en chans att låntagaren misslyckas med att betala tillbaka, vilket kan leda till låg likviditet eller till och med förlust. Varje P2P-tjänst anger priser och villkor, samt möjliggör transaktionen. De flesta sajter har ett brett utbud av räntor baserat på den sökandes kreditvärdighet. 

Läs mer om hur du kan investera i P2P-lån.

Börja här: Öppna ett konto kostnadsfritt

Första steget för att komma igång och börja investera i i P2P-lån är att öppna ett konto hos en plattform. I Sverige är det SaveLend som har gett bästa avkastningen de senaste åren. Kom igång snabbt på endast 3 minuter med Bank-ID:

savelend logo
5/5
Börja investera genom SaveLend nu:

Varje investerare som överväger att använda en P2P-lånetjänst för sina placeringar bör kontrollera avgifterna för transaktioner. Varje webbplats tjänar pengar på olika sätt, men avgifter och provisioner kan debiteras från långivaren, låntagaren eller båda. Liksom banker kan webbplatserna ta ut avgifter för tecknande av lån, förseningsavgifter och avgifter för avvisad betalning. 

Investera i P2P-lån på följande plattformar:

 • Lunar (tidigare Lendify)
 • Savelend
 • Bondora
 • Mintos
 • Kameo

Lunar (tidigare Lendify)

Lunar (tidigare Lendify) är Sveriges största P2P app där du kan investera i lån och tjäna pengar. De erbjuder förmånliga räntor och bra villkor för investerare. Läs mitt Lunar (Lendify) omdöme och recension.

SaveLend

SaveLend erbjuder investerare att, som namnet antyder, spara i lån. Till skillnad från renodlade P2P-sajter, där privata låntagare och långivare kan förhandla med varandra, erbjuder SaveLend flera olika typer av krediter att investera i, som konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp, inkassoportföljer och fastighetsinvesteringar. Du kan själv välja vilka krediter du vill investera i, eller låta algoritmen göra jobbet åt dig baserat på dina preferenser. Läs mitt SaveLend omdöme och recension.

Bondora

Hos Bondora har investerare stor flexibilitet gällande investeringsstrategier. Bondoras kunder kommer från flera länder runt om i världen, har olika behov och förväntningar gällande deras privatekonomi.

Bondora erbjuder djupgående historisk information om kreditvärdighet och utlåningstrender, samt verktyg som låter dig finjustera din strategi så mycket och så ofta du vill. Läs mitt Bondora omdöme och recension.

Mintos

Mintos är idag Europas största låninvesteringsplattform. Företaget har ca 500 000 privata investerare som sparar och tjänar pengar tack vare plattformen. Mintos kopplar ihop privata investerare med banker och finansinstitutioner som lånar ut pengar, så du som investerar vet inte själv exakt var dina pengar placeras. Läs mitt Mintos omdöme och recension.

Kameo

Kameo är en dansk P2P-lånetjänst som verkar under den danska finansinspektionen. Kameo är ett relativt säkert alternativ med en förväntad årlig avkastning på 5-15% av ditt investerade kapital. Räntan betalas ut månadsvis, vilket ger en god möjlighet till regelbunden inkomst. Läs mitt Kamero omdöme och recension.

Investera i fastigheter

Om du nu är bekant med konceptet P2P-lån, som kopplar låntagare till investerare som är villiga att låna ut dem pengar för olika behov, kommer du att förstå hur fastighetsinvesteringar fungerar.

Dessa plattformar kopplar fastighetsutvecklare till investerare som vill finansiera projekt, antingen genom lån eller eget kapital. Investerare hoppas på månatliga eller kvartalsvisa utdelningar i utbyte mot att de tar en betydande risk och betalar en avgift till plattformen. Liksom många fastighetsinvesteringar är dessa spekulativa och illikvida, du kan inte snabbt ta ut kontanter på samma sätt som du kan med aktier.

Börja här: Öppna ett konto kostnadsfritt

Första steget för att komma igång och börja investera i fastigheter online är att öppna ett konto hos en plattform. I Sverige är Tessin den ledande aktören och jag har själv testat att investera i ett projekt med bra resultat. Kom igång snabbt på endast 3 minuter med Bank-ID:

Tessin logotyp
5/5
Börja investera genom Tessin nu:

Tessin

Tessin låter dig investera direkt i fastighetsprojekt. Du kan själv granska och välja vilka projekt du vill investera i, vilket gör Tessin till ett bra alternativ för dig som är intresserad av fastighetsbranschen. Läs mitt Tessin omdöme och recension.

Kameo

Kameo är en dansk P2P-lånetjänst som även investerar i fastigheter. Kameo är ett relativt säkert alternativ med en förväntad årlig avkastning på 5-15% av ditt investerade kapital. Räntan betalas ut månadsvis, vilket ger en god möjlighet till regelbunden inkomst. 

Investera i onoterade aktier

Att investera i onoterade aktier kan låta konstigt för oerfarna investerare. Och det är sant att privata investerare endast bör investera överskott i onoterade företag eftersom dessa är volatila och illikvida investeringar. Med det sagt finns det fördelar med onoterade aktier, som slopad förmögenhetsskatt och möjligheten till att bli delägare i ett företag som kan komma att öka i värde.

Pepins Market

Pepins Market är en handelsplats för onoterade aktier. Här finns flera listor: Alternativa listan, Fans Market, Internal list, och Alternativa Broker list.

Pareto Securitas

Pareto Securitas erbjuder inte bara handel med onoterade aktier. Här kan du, genom ett ISK, handla aktier från börser runt om i världen, samt investera i andra finansiella produkter som ETFer. Pareto Securitas är alltså ett perfekt alternativ för dig som vill investera i en mängd olika aktier, och inte bara onoterade. 

Anton Gustafsson-Västkustinvesteraren

Mina 5 bästa investera pengar tips

För att framgångsrikt investera dina pengar är dessa fem tips ovärderliga.

1. Sprid riskerna genom att investera i olika tillgångar

Diversifiera din investeringsportfölj för att öka avkastningen och minska risken. Ett bra sätt att diversifiera på är att investera pengar i olika typer av tillgångar, som en blandning av aktier, fonder, och räntor.

2. Månadsspara för att sprida timingrisken

Regelbundet sparande säkerställer att risken jämnas ut med tiden. Det minskar också risken för förhastade försäljningar av dina tillgångar, och du kommer att se en stadig ökning i din portföljs värde. Läs min guide för hur du kan månadsspara i aktier och fonder.

3. Investera endast pengar som du kan förlora

Detta är den viktigaste punkten som många tyvärr missar. Att investera pengar där det finns möjlighet till vinst, innebär alltid en risk.

4. Var långsiktig

Investera enbart pengar som du inte behöver de närmsta 5 åren. Långsiktig investering innebär lägre risk samtidigt som det erbjuder en högre chans till vinst över tid.

5. Investera endast i tillgångar som du förstår dig på

Det finns flera olika sätt att investera pengar, så se till att du väljer de verktyg som du förstår dig på och känner att du kan hantera. Du behöver förstå varför tillgången potentiellt bör vara en bra investering.