Spara pengar: den ultimata guiden 2024

I denna artikeln lär jag dig att antingen börja spara pengar eller förbättra ditt sparande genom många bra spartips. 

Jag hjälper dig även att hitta det bästa sparkontot med den bästa sparräntan för just dig och din situation. 

Du får även lära dig detta:

  • Så bör du sätta upp och organisera ditt sparande
  • +200 spartips för dig som vill komma igång idag
  • Bästa sparräntan både med och utan insättningsgaranti

Hitta bästa sparräntan och börja spara pengar

Spara pengar är enligt många bland de tråkigaste de kan tänka sig, men alla borde göra det. Det finns många olika sorters sparmål och det gäller att sätta upp olika specifika mål för att lättare lyckas med att spara pengar. 

Ett par exempel kan vara resespar, buffertspar, bilspar, barnspar och sparande för att kunna köpa bostad. Eller så kanske du till och med sparar pengar för att bli ekonomiskt oberoende genom FIRE

Här nedanför listar jag både spartips och jämförelsetjänster som du borde använda för att skära ner på onödiga kostnader. Om du redan har koll på dina utgifter så har jag även skrivit en stor guide för hur du kan tjäna pengar online och hemifrån.

Bästa sparräntan

Jag använder själv Avanza bank som min sparbank. Genom Avanza kan du välja mellan 5 olika sparkonton vilket innebär att du kan välja det konto som erbjuder bästa sparräntan.

Avanza bank

Jag använder själv
+3,00% sparränta
  • Välj mellan 5+ olika konton
  • Årets nöjdaste sparare 10+ år i rad
  • Spara och investera pengar
Populär

10 bästa spartipsen från Robert Kiyosaki

It's not how much money you make. It's how much money you keep.​

Robert Kiyosaki
Författare till prisvinnande boken Rich Dad Poor Dad.

Börja buffertspara och bygg en trygg privatekonomi

Jag rekommenderar alla att spara till en buffert innan du väljer att spara pengar till någonting annat. Ett buffertspar är precis som det låter, en buffert som finns där för dig om något tråkigt skulle hända. Det kan handla om allt från en vattenläcka till att du förlorar jobbet. 

En vanlig tumregel är att du ska ha tre månadslöner som buffert för att kunna överleva ett tag om du förlorar inkomsten. 

Har du målet att bli rik så rekommenderar jag min artikel där jag listar 10 enkla steg för att bli rik.

Spara pengar och belöna dig påvägen

Målsparet är viktigt för att få struktur i ditt sparande, men självklart måste du kunna belöna dig när du når det. Börjar du spara till en resa så se till att resan blir av och att du får njuta ordentligt av den. Likaså om du sparar pengar till en ny bil eller kanske en ny fin klocka. 

Belöna dig, du är värd dessa sakerna om du känner att du mår bättre av att äga dom. Med detta sagt så är det alltid ett buffertsparande som går före nöje.

Topp 10

Spara pengar snabbt

Behöver du spara pengar snabbt? Ja, det finns givetvis ett par spartips för det också även om det är långsiktigheten i sparandet som är nyckeln. Här nedanför listar vi 10 stycken tips för den som önskar att spara pengar snabbt:

1. Samla dina lån

Genom att samla dina lån så får du en bra överblick samtidigt som du kan förhandla om en bättre ränta. Testa att samla dina lån nu!

2. Sälj alla onödiga saker

Vi har alla många prylar och kläder som vi inte använder. Lägg upp dessa till försäljning på t.ex. Blocket.se eller Tradera.com.

3. Stå över nästa planerade handling

Du har med största sannolikhet flera dagars måltider i frysen. Varför inte köra en “frystömning” och skjuta på handlingen?

4. Lunchlåda / Storkok

Lunchlåda till jobbet är ett av de mest klassiska spartipsen av en anledning.  Gör du dessutom storkok finns det mycket att spara!

5. Sluta snusa och röka

Här finns utgifter att spara pengar på! Svensken snusar 1-2 dosor om dagen vilket innebär 8,000-17,000 kr per år beroende på märke enligt den här rapporten från 2018.

6. Var energismart i ditt hem

Släck i rummen du inte befinner dig i. Det borde vara en självklarhet men vi är lata i grunden. Börja idag, det är både bra för miljön och din ekonomi!

7. Spara in på vattenkostnader

Skippa långduschen och effektivisera eventuell handdiskning. Jag tror de flesta hade kunnat halvera vattenförbrukningen i hemmet enkelt.

8. Jämför bensinpriser & bensinkort

Genom att tanka på de stationer som har bäst pris så kan du spara flera tusenkronor per år beroende på hur mycket du kör. Jämför även bensinkort för att maxa rabatten!

9. Skapa ett målsparande

Varför sparar du pengar? Sätt upp målsparande till olika saker som t.ex. resor, ny bil eller pension. Den här artikeln beskriver hur du kan tänka för att förbättra privatekonomin.

10. Betala fakturor i tid

Är du slarvig med att betala fakturor i tid? Det kan bli dyrt med påminnelseavgifter m.m. i längden. Se till att sköta privatekonomin ordentligt.

Spara pengar spargris

SPARTIPS

Hur sparar man pengar?

Det finns två steg som är viktigare än allt annat när det kommer till att komma igång med sitt sparande.

Det första är att du måste sätta upp målsparande, förslagsvis på separata konton så du får en snabb och enkel överblick över dina besparingar. 

När du väl har valt vad du ska spara pengar till så gäller det att sätta upp automatiska överföringar. Så fort lönen kommer in varje månad så ska det finnas stående överföringar till andra sparkonton döpta till respektive målspar. 

Pengarna som blir över efter att du har sparat till dig själv är de pengar du får leva för resten av månaden. Enkelt och effektivt.

Pensionssparar du privat?

Har du börjat pensionspara privat ännu? Om du inte har gjort det så är det dags att ta tag i det idag! 

Enligt Avanzas uträkningar så skulle ditt privata pensionsspar teoretiskt kunna bli upp till 3,5 miljoner extra om du är 20 år och sparar 1000 kr i månaden.

Flytta dina fribrev och spara upp till 100.000kr

När du samlar dina tjänstepensioner (fribrev) så får du möjlighet att dra ner på avgifter och maximera avkastningen. 

Spara pengar på mat

Sänk fasta kostnader

Spara pengar genom att jämföra tjänster online

Jag har redan nämnt det längre upp på sidan, men det tåls att påpeka igen. Använd internet och dess styrka för att jämföra olika tjänster och spara många tusenlappar varje år. Det kan till och med handla om en två veckors semester att spara in utgifter till. Du kan t.ex. jämföra lån på www.lånen.se  och snabblån här för att hitta bästa förutsättningarna för just dig. Den ledande leverantören av jämförelsetjänster i övrigt är Compricer. 

Här nedanför kan du använda Compricers tjänster:

JÄMFÖR OCH HITTA DET BÄSTA FÖR JUST DIG

Bästa sparräntan

Genom att hitta bästa sparräntan så kan du få avkastning på dina sparade pengar. Här nedanför går jag igenom 11 olika sorters sparkonton och jämför deras räntor.

Här är högsta sparräntan 2024

Det finns flera alternativa sparkonton och andra sparformer för dig som söker bästa sparräntan på ditt sparkapital än den minimala ränta storbankerna just nu erbjuder på sina sparkonton. 

Du måste dock vara medveten om risken, hög ränta innebär i stort sett alltid högre risk än alternativ med lägre förväntad avkastning. 

Alternativa sparkonton ger högre sparränta

Jag har här listat en del olika förslag på aktörer som erbjuder högre sparräntor. Om något av de alternativ som erbjuder högre ränta, verkar intressant för dig, gör då en egen bedömning av risken. Investera aldrig mer än vad du har råd att förlora. 

En del av de sparkonton som marknadsförs med hög ränta är mer att likna vid en investering som exempelvis p2p-lån eller crowdfunding. Då är det viktigt att analysera företagen och dess affärsmodell. Gör du rätt analys och bedömning minskar du också risken i din investering.

Se bästa sparräntan här nedanför…

Tessin omdöme recension-investera
Tessin

Sparränta: 9-12,00 %

Tessin är en aktör som kopplar samman fastighetsprojekt som söker finansiering med de som vill investera i dessa projekt. 

Deras metod är en form av crowdfunding även om exakt upplägg kan variera mellan olika projekt. Som långivare är du med och investerar i nybyggen eller renoveringar.

Mintos
Mintos

Sparränta: snitt 11,82 %

Genom att spara i Mintos investerar du i p2p-lån. Det är en typ av lån som förmedlas mellan sparare och låntagare av en plattform som exempelvis Mintos, utan inblandning av någon bank. Syftet är att göra det så förmånligt som möjligt för både sparare och låntagare. 

Mintos grundades i Lettland och är verksamma i hela Europa och är världens största marknadsplats för den här typen av lån. Sparande i Mintos omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

4spar - Bästa sparräntan
4spar

Sparränta: 5,5-10 %

4Spar är en del av ett internationellt företag som erbjuder konsumentkrediter i stora delar av Europa. Koncernen är en av Europas största när det gäller den typen av lån. 

Den svenska delen är registrerad hos Finansinspektionen för inlåningsverksamhet, men de omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. För fasträntekonto är minimigränsen för att spara 10.000kr och det totala maxbeloppet en person kan spara hos 4Spar är 50.000kr

upplands-spar-logotyp
UpplandsSpar

Sparränta: 5,1-9,25 %

Ett svenskt företag som erbjuder sparkonto med bra ränta är UpplandsSpar. De ingår i en koncern som heter Uppland Kapital. De övriga bolagen i koncernen erbjuder lån och krediter till privatpersoner och företag. 

UpplandsSpar är registrerat hos Finansinspektionen för inlåningsverksamhet men omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. De erbjuder flera olika typer av konton både med fast ränta och bindningstid, och sparkonto med fria uttag.  

Brocc
Brocc

Sparränta: 2,4-8,00 %

Brocc är ett svenskt företag som erbjuder p2p-lån. Det är registrerat hos Finansinspektionen men omfattas inte av sattlig insättningsgaranti. Företag grundades 2016 med mål att sparare och låntagare skulle mötas utan den fördyrande mellanhand som bankerna utgör. 

Du kan välja själv om du vill att räntan skall betalas ut till dig varje månad, dvs det är din avkastning som betalas ut. Amorteringar investeras i det fallet i ny utlåning. Fördelen för dig är att du får ett löpande kassaflöde som skapats av din investering och pågår så länge du har kapital sparat där.

viaspar-bästa sparräntan-jämför sparkonton-jämför sparräntor
ViaSpar

Sparränta: 4,5-8 %

ViaSpar ingår i en koncern som erbjuder konsumentkrediter i flera europeiska länder. De har även startat en plattform för p2p-lån. 

Företaget erbjuder flera olika sparkonton, med högre ränta ju längre du binder dina pengar. ViaSpar är registrerat hos Finansinspektionen för inlåningsverksamhet i Sverige men omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.

Välj det sparkontot som passar dig bäst

Det är helt självklart att söka de sparkonton som har högst ränta, det är ju naturligt att vilja ha så god avkastning på sina pengar som möjligt. Men idag råder lågräntemiljö. Dessutom stimulerar riksbanken och andra centralbanker marknaden så att det för stora aktörer och banker är lätt att finansiera sig billigt. För privatpersoner som sparar är det därför svårt att få bra avkastning till låg risk.

De etablerade storbankerna erbjuder ingen eller extremt låg ränta på sina sparkonton. Utöver det finns det nischbanker som erbjuder sparkonto med något högre ränta. Både storbankerna och nischbankerna skyddas oftast av den statliga insättningsgarantin. De banker som skyddas av den statliga insättningsgarantin kontrolleras av Finansinspektionen och är listade på Riksgäldskontorets hemsida.

Vill du starta ett barnspar så brukar kapitalförsäkringar vara populära. Läs mer om du kan börja spara till barn här.

Olika sorters sparkonton

Därutöver finns det olika former av aktörer som erbjuder sparkonton med betydligt  högre ränta men utan statlig insättningsgaranti. De har olika typer av verksamheter som finansieras med den inlåningen. En del erbjuder plattformar som förmedlar p2p-lån. Andra företag finansierar verksamheter inom konsumentkrediter med de pengar som kunder sparar i deras sparkonton. De pengar du lånar in till dem lånas i praktiken ut direkt till andra konsumenter som behöver lån.

Det är viktigt att vara helt uppriktig, väljer du att placera pengar hos de aktörer som erbjuder en ränta på flera procent och inte har statlig insättningsgaranti innebär det en stor risk. Bara du som kund och sparare kan värdera hur stor den risken är för just dig och om den är värd att ta. Har de inte möjlighet att säkra sin inlåning och finansiering billigare på ett annat sätt?

Ju högre ränta desto högre risk

Hög ränta eller avkastning på finansmarknaden är alltid lika med hög risk. Det kan ändå vara lockande att söka sig till just sådana placeringar. Se de placeringarna som kryddor i en bred sparportfölj. För att det skall bli en krydda och inte en lottsedel i ditt sparande är det viktigt att välja rätt aktör och rätt sparkonto. 

Det första du skall göra är att bilda dig en uppfattning om det företag du vill spara hos. De pengarna du placerar kommer dessa företag att förvalta på något sätt. Känner du dig trygg med den affärsidén? Känns deras information, hemsida och kundtjänst bra? Finns det några krav eller villkor som känns konstiga? Hur fungerar insättning, utbetalning och andra viktiga aspekter? Finns det andra kryddor du kan toppa din sparportfölj med istället?

Eller hittar du ett för dig bästa alternativ bland något av dessa sparkonto med hög ränta? Då har du gjort en analys efter dina förutsättningar, men du skall bara placera pengar som du är villig att riskera till den avkastningen.

Du får en bättra ränta om du binder pengarna

För att du skall ha pengarna placerade längre hos en bank lockar de ofta med högre ränta om du binder pengarna där under en längre tid. För företaget du lånar ut pengar till är fördelen att de säkrat sin finansiering för en tid framöver och vet exakt när pengarna skall betalas tillbaka. För dig som sparar pengar i deras konton är den givna fördelen högre ränta. 

De nackdelar det ger dig är att om du behöver pengarna snabbare än du tänkt dig kommer du inte åt dem. En del banker har konton där du binder ditt sparande i upp till tio år. Hur långt framöver kan du överblicka när det gäller att låsa dina pengar? Och om du är villig att inte röra dina pengar under så lång tid bör du undersöka andra sätt att placera dina pengar. Det kan också vara så att marknaden blir mer osäker under tiden dina pengar är bundna där, då har du ingen möjlighet att placera om dem på ett tryggare sätt.

Vissa erbjuder uttag i förtid mot en avgift

En del företag, dock inte alla,  erbjuder möjligheten att ta ut pengarna före bindningstidens slut mot en avgift. Det är viktigt att läsa villkoren för kontot du vill börja spara i noga innan du sätter in pengar på det. 

Jämför olika banker och andra företag som erbjuder olika sparformer med varandra. Hur ser deras villkor ut i olika situationer?

Här är bästa sparräntan med insättningsgaranti

Det finns också möjligheter att spara pengar i så kallade nischbanker med statlig insättningsgaranti. För dig som kund sjunker möjligheten till att få en bra ränta men du har å andra sidan placerat dina pengar tryggt. 

En viktig och kanske underskattad del av sitt sparande är att kunna sova gott om natten och inte oroa sig för sitt sparande. Den känslan är naturligtvis olika för oss alla, en del tycker om högre risk mot att de har möjlighet till en större avkastning.

Gör din egen analys

Andra vill främst känna att deras pengar är trygga. Det är viktigt att själv göra en analys och fundera vad som är viktigast för dig själv. Det hänger naturligtvis också ihop med syftet med sparandet, hur ditt övriga sparande och din ekonomi ser ut.

Se bästa sparräntan med insättningsgaranti här nedanför…

1.
marginalen bank-bästa sparräntan-jämför sparkonton-jämför sparräntor
5/5
Marginalen bank

Sparränta: 0,6-2,25 %

Marginalen bank är kanske ganska okänd för de flesta. Men det är en svensk nischbank med 300.000 kunder i Sverige. Banken har 300 anställda. De erbjuder flera olika varianter av sparkonton, lån och kreditkort åt privatpersoner och företag i Sverige. 

Värt att notera är att Marginalen Bank erbjuder relativt bra ränta även på lönekonto, i skrivande stund 0,6%. De erbjuder även försäkringar.

Min favorit bland bankerna i listan!

2.
BlueStep Finans

Sparränta: 0,2-2,25 %

BlueStep Finans är verksamt i Norge och Sverige. Deras affärside är att erbjuda lån när du inte får det hos din vanliga bank, till exempel på grund av en betalningsanmärkning eller att du inte har en fast anställning. 

De erbjuder flera olika typer av sparkonton, både med fast och rörlig ränta. Tänk på att vissa konton har en viss minsta summa du måste ha på det för att få högsta ränta.

3.
HoistSpar-logotyp
HoistSpar

Sparränta: 0,6-1,75 %

BlueStep Finans är verksamt i Norge och Sverige. Deras affärside är att erbjuda lån när du inte får det hos din vanliga bank, till exempel på grund av en betalningsanmärkning eller att du inte har en fast anställning. 

De erbjuder flera olika typer av sparkonton, både med fast och rörlig ränta. Tänk på att vissa konton har en viss minsta summa du måste ha på det för att få högsta ränta.

4.
BigBank

Sparränta: 0,9-1,75 %

Bigbank grundades i Estland 1992. Företaget är idag verksamt i nio olika europeiska länder och har fler än 400 anställda. Bigbank erbjuder lån och sparkonton till privatpersoner. De har endast fasträntekonto, den kortaste bindningstiden är sex månader och den längsta tio år. 

Eftersom Bigbank är en estländsk bank omfattas de av den Estländska statens insättningsgaranti. Den omfattar även de konton som finns på deras filial i Sverige och insättningsgarantin uppgår till 100.000 Euro.

5.
Sevenday-logotyp
SevenDay

Sparränta: 0,9-1,70 %

SevenDay är en svensk filial till den danska banken Express Bank. De är en del av den stora franska finanskoncernen BNP Paribas med verksamhet i 30 länder och nästan 20.000 anställda. 

SevenDay erbjuder lån och sparkonton till privatpersoner. 2019 fick de utmärkelsen “Årets sparkonto” av tidningen Privata Affärer, något som motiverades av bra villkor och konkurrenskraftiga räntor.

Kreditkort kan hjälpa dig att spara pengar

För de allra flesta så kan ett kreditkort vara ett mycket bra hjälmedel för att kunna spara pengar. Det gör du genom att få bonusar och förmåner när du handlar och betalar med kortet.

Det viktigaste att tänka på är att du väljer ett kort som passar dig, din livsstil och situation. Du kan se sammanställningar av olika kreditkortsförmåner på sidor som Kreditkort.nu.

Vad innebär insättningsgaranti?

För att allmänheten och bankkunder skall ha förtroende för bankerna i orostider har många länder skapat en statlig insättningsgaranti. Blir de som sparar oroliga för bankens ekonomi och tar ut sina pengar, då kommer banken snabbt gå omkull. Stora banker är mycket viktiga för samhället och skulle vid konkurs orsaka stor skada för ett lands ekonomi.  

Insättningsgaranti innebär att staten betalar ut en viss eller hela delen av de pengar bankens kunder har på bankkonton i händelse av att en bank går i konkurs. Först ut var USA som införde insättningsgaranti efter ett antal banker gått omkull i början av 1930-talet.

Staten skyddar ditt kapital upp till 950,000 kr

I Sverige infördes en tillfällig insättningsgaranti under finanskrisen i början av 1990-talet. Även EU införde då insättningsgaranti. Efter Sverige blivit medlemmar i EU är de svenska reglerna samordnade med EUs. Idag finns systemet med insättningsgaranti i ca 100 länder. 

Insättningsgarantin innebär att staten skyddar upp till 950.000 kr per konsument och bank. Endast de banker eller andra typer av företag som sysslar med inlåning och har tillstånd att bedriva inlåningsverksamhet av Finansinspektionen omfattas av insättningsgarantin. Det räcker inte att företaget är registrerat hos Finansinspektionen. 

En lista över de banker och andra företag som omfattas av insättningsgarantin finns på Riksgäldskontorets hemsida. Riksgälden är de som administrerar insättningsgarantin i Sverige. Vid två tillfällen har Insättningsgarantin använts i skarpt läge i Sverige och ersatt spararnas pengar i banker som gått i konkurs.

Olika typer av sparkonton

Banker erbjuder ofta flera olika typer av sparkonton. Dessa konton har olika regler och krav. Det är allt från fria uttag med lägre ränta till konton som är låst i flera år med högre ränta. Konton kan också ha ett antal fria uttag per år.

Det kan också finnas andra krav eller villkor från banken, exempelvis hur stora insättningarna ska vara eller minsta / maximala sparbelopp. Läs villkoren noga för de konton du är intresserad av och jämför mellan olika bankers villkor.

Rörliga obundna sparkonton

Detta är i min mening ett konto alla bör ha. Pengar på ett tryggt bankkonto helst ett med insättningsgaranti, ränta – även om den är liten och med obegränsat fria uttag. Detta är kontot för de oförutsedda utgifterna som att bilen eller kylskåpet går sönder. Men det kan också vara bra att ha extra trygghet om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven. 

Det är också bra att lägga undan till utgifter du vet kommer inom kort, kanske årets semesterresa eller de extra utgifterna julen för med sig. Hur stort ditt buffertsparande skall vara beror på din livssituation och övriga sparande. Gör gärna själv en egen analys över din ekonomi och vad som skulle hända med den om olika situationer inträffar.

Rörliga obundna sparkonton

Pengar du vet att du inte kommer att behöva inom den närmaste framtiden, men kanske till något speciellt inom något eller några år kan må bra på ett fasträntekonto. Vill du att pengarna skall vara trygga, men ändå få en viss avkastning? Då är ett fasträntekonto i en bank med insättningsgaranti självklar. 

Vill du ha möjlighet till högre avkastning finns alternativen med företag som erbjuder konton med högre ränta utan insättningsgaranti. Kanske skall du dela upp dem på olika konton i olika banker för att minska risken, men ändå ha möjlighet till högre avkastning? 

Hur mycket skiljer det i ränta på olika bindningstider? Det kanske inte är värt att binda pengarna flera år extra för endast något högre ränta?

Tänk på att det finns andra alternativ om du vill spara på längre sikt som är viktigt att jämföra med, exempelvis räntefonder, tryggare aktier eller aktiefonder. Du måste själv bestämma vilken risk du är villig att ta för den förväntade avkastningen, men det beror också vilket intresse och vilken tid du vill lägga ned på dina investeringar och ditt sparande.

Vilken typ av konto ska jag välja?

Vad är syftet med ditt sparande och hur länge är du villig att binda pengarna? Är det ett konto du har som buffertsparande för oväntade utgifter skall du välja ett med fria uttag, det innebär oftast att det är ett konto med rörlig ränta. När du läser villkoren kan räntan tyckas låg, men vi lever idag i en lågräntemiljö. Ju högre ränta du får, ju mer risk är det. 

De konton med fast ränta är oftast högst men kräver i gengäld att du binder pengarna en viss tid. Binder du pengarna skall alltid räntan vara högre än de konton där du har fria uttag. Kan du avvara pengarna under en viss tid är ett fasträntekonto med bindningstid ett självklart val. 

Om räntan skulle gå upp under tiden dina pengar är bundna till en fast ränta missar du möjligen bättre ränta under senare delen av den tid dina sparpengar är bundna. Det är inte svårt att inse att mycket kan hända om du väljer att binda dina pengar på exempelvis sju eller tio år. Det är svårt även för proffs att spå ränteutvecklingen så långt i förväg.

Risker med höga sparräntor utan insättningsgaranti

En grundläggande regel inom allt som har med ekonomi att göra är att ju högre förväntad avkastning, desto högre risk. Man skall inte bortse för risken att företag som erbjuder sparkonton utan insättningsgaranti får problem av olika anledningar och att dina pengar då är helt eller delvis borta. Det kan också vara så att de tar lång tid för dig att få tillbaka. 

Det är viktigt att vara medveten om de risker som finns, läsa på och göra en så god bedömning som möjligt. Riskera inte pengar du verkligen behöver, och se övrigt sparande i högräntekonto  som en krydda i en bred sparportfölj.

Övriga risker med sparkonton

Ett sparande på ett bankkonto i en bank som omfattas av den statliga insättningsgarantin är så nära riskfritt sparande det är möjligt att komma. I vart fall upp till 950.000 kronor. Sparar du mer i den banken finns det naturligtvis en risk för den överskjutande delen om banken skulle gå i konkurs.

Det är ytterst sällan en bank går i konkurs och de som omfattas av den statliga insättningsgarantin är hårt kontrollerade av Finansinspektionen och har många regler och krav de måste efterleva. 

Sparar du pengar du behöver som buffert är det självklart dumt att ha dem på ett räntekonto där du bundit dem och inte kan ta ut dem direkt du behöver dem. Det är viktigt att ha bufferten på en bank där du vet överföring till din vanliga bank fungerar snabbt och smärtfritt.

Utebliven avkastning

En annan risk, även om det inte är det i ordets rätta bemärkelse är risken för utebliven avkastning. Pengar du sparar för framtiden, kanske ett framtida husköp eller din pension mår bättre i andra investeringar än på ett bankkonto oavsett om det är ett tryggt konto med låg ränta och insättningsgaranti eller ett högräntekonto med större risk. 

Trots att inflationen är relativt låg i Sverige just nu så har vi trots allt en låg inflation. Sparar du i konto med låg ränta tappar pengarna i praktiken i värde. Pengar som sparas för olika mål i framtiden skall växa, inte tappa i värde.