Lysa fondrobot recension: Mitt ärliga omdöme 2023 [investerat 10.000 kr]

Lysas fondrobot omdöme och recension

Är du intresserad av att investera pengar genom Lysa och deras fondrobot? Då har du hittat helt rätt. Jag har nämligen investerat 10.000 kr (snart två år sedan) för att kunna skriva ett löpande Lysa omdöme. Jag visar upp min portföljs avkastning och ger dig tips på var du bör tänka på.

I den här artikeln får du även lära dig: 

Är du inte helt säker på vilken robotrådgivare eller fondrobot du ska välja ännu så tycker jag att du borde börja med att titta på min video (ca 12 min) här nedanför där jag jämför och recenserar alla fondrobotar:

Jag investerade 10.000 kr genom Lysas fondrobot under våren 2020 bara någon vecka innan börskraschen som skedde i samband med Sveriges första utbrott av Covid-19. Helt enkelt sämsta möjliga timing.

Det resulterade i att jag lyckades förhandla fram ett exklusivt erbjudande där du får 20% rabatt på avgiften i 3 månader om du vill testa Lysas fondrobot.

Innehållsförteckning

Trots den dåliga timingen så är jag mycket nöjd med tjänsten och tittar på att investera mer pengar genom robotrådgivaren framåt. 

Jag är t.o.m. så nöjd att jag kontaktade Lysa för att fråga om vi kunde göra något tillsammans för mina läsare. Det resulterade i att jag lyckades förhandla fram ett exklusivt erbjudande där du får 20% rabatt på avgiften i 3 månader om du vill testa Lysas fondrobot. Min deal med Lysa innebär att jag också får en liten finansiell ersättning när du väljer att öppna ett konto genom mina länkar. Helt enkelt en win-win situation!

Här nedanför hittar du mitt exklusiva erbjudande till dig:

Lysa fondrobot
Omdöme på Trustpilot:
4.9/5

Börja investera redan idag!

Exklusivt erbjudande:
20% rabatt på avgiften i 3 månader för mina läsare!

INTRODUKTION AV TJÄNSTEN

Vad är Lysa?

Lysa är en fondrobot. Det är en tjänst som man kan använda för att få sina pengar automatiskt investerade. Lysa tar alltså över jobbet med att välja ut vilka investeringar som pengarna ska placeras i. På så sätt behöver man inte själv göra några större val. 

Det gör att man enkelt kan investera och få sina pengar att växa – utan att man i någon större grad behöver sätta sig in i hur investeringarna funkar och hur man väljer ut de bästa alternativen. Lysa kan därför vara ett bra alternativ till alla som inte har tid eller vilja att aktivt ägna sig åt sina investeringar.

Fördelar

Nackdelar

Lysa fondrobot
Trustpilot logo

Lysa AB
Organisationsnummer: 559028-0821
Riddargatan 17a
114 57
Stockholm
Sverige

Mailadress: kontakt@lysa.se
Telefon: 08-525 035 70 

Översikt

Minsta insättning1 000 kr
Fondrobotens avgift
0,15-0,25% per år
Total avgift
0,30-0,41% per år
Avgifter för insättningar0kr
Tillgångar i portföljen
Räntefonder och aktiefonder
Konto för privatpersoner
Investeringssparkonto (ISK)
Konto för företag
Kapitalförsäkring (KF) eller Aktie- & Fondkonto (AF)
Skatt
I ett investeringssparkonto (ISK) betalar du en schablonsskatt på 0,375 %.
Automatisk balanseringJa
Finansiell rådgivningNej
Kundsupport
Mail och telefon.

Hur fungerar tjänsten?

Lysa är det kanske allra enklaste sättet att investera på. Istället för att själv behöva ta alla investeringsbeslut så sköter Lysa allt det åt dig. När man först blir kund så får man svara på en rad frågor. 

Dessa frågor har som syfte att dels förstå din nuvarande ekonomiska situation och dels att försöka kartlägga din riskvillighet. Investeringar är ju av den naturen att de är riskfyllda. Det finns också ett ganska tydligt samband mellan risk och avkastning. Desto mer riskfylld en investering är desto högre avkastning kan den förväntas ge. 

Aktier tillhör de mest riskfyllda tillgångarna, och ger därför (åtminstone över tid) generellt den högsta avkastningen. Mindre riskfyllda tillgångar, så som till exempel obligationer eller räntefonder, ger därför en lägre avkastning. Ifall man utan att sova dåligt om nätterna kan tolerera en hög risknivå i sitt sparande så är det därför att föredra att placera sitt kapital i aktier. 

Jag kontaktade Lysas VD

Jag kontaktade Lysas VD, Patrik Adamson, och frågade varför man ska välja deras tjänst framför konkurrenterna.  Här är svaret Patrik kom tillbaka med:

Vi pratar inte om vad andra enskilda aktörer gör utan fokuserar på vår egen verksamhet och det värde vi kan skapa för kunden. Jag är övertygad om att den som levererar mest kundnytta också är den som kommer få mest förtroende från kunderna. Det innebär bl.a. om att vara enklast, ha de lägsta avgifterna samt den bästa kundsupporten.

Generellt kan sägas att finansbranschen är väldigt duktig på att hitta på problem och komplexa produkter. Detta för att göra konsumenten så pass osäker att man är beredd att betala höga avgifter för deras "expertis". Som konsument tycker jag att man ska dra öronen åt sig när någon i branschen lovar guld, gröna skogar och ”högre avkastning" då den enkla sanningen är att ingen kan se in i framtiden. Vi tänker helt tvärtom och vill göra det lätt att spara rätt.

Baserat på forskning hjälper vi våra kunder investera i vad vi tycker är världens bästa indexprodukter, och står fast vid det vi alltid säger: Smart sparande är inte spännande. Lysa växer otroligt snabbt och 10 % av svenska hushålls nettosparande görs nu med Lysa. Det förtroendet är vi väldigt glada och stolta över. Vi förvaltar nu mer än 6 miljarder kronor för 50 000 betalande kunder.

Lysa skräddarsyr din fondportfölj efter dina förutsättningar

De frågor som Lysa ställer när du blir kund syftar alltså till att förstå vilken riksnivå du kan tänkas vara bekväm med. 

Frågorna kan till exempel vara i stil med om du skulle välja att investera ifall du gavs möjligheten att investera i en tillgång som förväntas ge en avkastning på X antal procent per år. Men att den samtidigt också innebär att du riskerar att förlora X antal procent av det satsade kapitalet. 

När du svarat på alla frågor (vilket max tar ett par minuter) så ges du ett förslag på hur dina pengar ska placeras. Förslaget baseras på din ekonomiska situation, din uppskattade riskvillighet samt din placeringshorisont – under hur många år du förväntas spara innan du troligtvis behöver tillgång till att använda pengarna. 

Du får ett investeringsförslag

Lysa ger investeringsförslag där de presenterar en fördelning mellan aktier och räntetillgångar. Har du en hög riskvillighet och en lång sparhorisont så kommer du då få ett förslag med 100 procent aktier och 0 procent räntetillgångar. 

Har du en lägre riskvillighet eller kortare sparhorisont så kommer aktiedelen bli mindre och räntedelen bli högre. Då får du ett mindre riskfyllt sparande – men den förväntade genomsnittliga årsavkastningen kommer då också att bli lägre.  

Lysa för företag

Lysa lanserade hösten 2020 sitt nya företagskonto. Det innebär att ni som företag kan investera genom tjänsten i antingen en värdepappersdepå eller i en kapitalförsäkring.

Läs mer om Lysa för företag i min artikel här eller direkt på Lysa.se. Mitt exklusiva erbjudande i samarbete med Lysa gäller även för företag – det är dessutom ännu bättre och ger dig 20% rabatt i 6 månader!

Anton Gustafsson-Västkustinvesteraren
5/5

MITT PERSONLIGA

Lysa omdöme & recension

Jag har genom mitt bolag investerat 10.000 kr i Lysas fondrobot. Det innebär att jag har möjligheten att skriva en Lysa recension på ett transparent sätt där jag kan uppdatera er under resans gång. Jag kan rapportera min portföljs utveckling och visa dig som läsare hur tjänsten ser ut och fungerar innifrån. 

Här nedanför kan ni se uppdaterade skärmdumpar med ca 2 års investeringshistorik. Skärmdumparna sker generellt sett vid samma datum som artikeln senast uppdaterades.

 

Jag har investerat 10.000 kr

Investeringen gjordes den 18:e februari 2020. Jag svarade på ett par frågor för att Lysas fondrobot skulle kunna skapa en profil på mig som sparare. 

Så här ser portföljen ut idag (se avkastning här nedanför):

Lysa fondrobot innehav
Lysa recension - avkastning 3 månader

Utveckling senaste 3 månaderna

I grafen ovanför kan du se hur min fondportfölj hos Lysa har utvecklat sig de senaste tre månaderna. I det här fallet så har jag fått en bättre avkastning än jämförelseindexen. 

Lysa recension - avkastning 6 månader

Utveckling senaste 6 månaderna

Om vi förlänger tidshorisonten något så kan vi se att jag har fått en avkastning på 6,50%. Det är i det här fallet näst bäst jämfört med de index som Lysa mäter sig med. 

Lysa recension - avkastning 1 år

Utveckling senaste 12 månaderna

Drar vi ut tidsspannet ännu mer så ser vi att det jämnar ut sig mot de andra jämförelseindexen. Det jag tycker att man ser tydligast i grafen är att avkastningen från Lysa är betydligt mindre volatil och därmed desto med stabil.

Lysa recension - avkastning sedan start

Utveckling sedan start

Jag investerade 10.000 kr genom Lysas robotrådgivare den 18:e februari 2020. Det är nu snart två år sedan. Som du kan se i grafen så var jag en vecka ifrån att tima in ”Corona-kraschen” där kontot dök närmare 30% bara veckor efter min investering. Det innebär ju då också att jag har fått sätta robotrådgivaren ordentligt på prov.

Vi ser också i graden att avkastningen har varit mycket stabil jämfört med alla jämförelseindex och har jobbat på bra på ett stabilt sätt med låg volatilitet sedan botten våren 2020. Jag är mycket nöjd med avkastningen – jag har trots allt inte lyft ett finger, men ändå har mitt innehav växt med +25%!

Bästa omdömet på Trustpilot

Lysas omdöme på Trustpilot är i absolut världsklass och bolaget har fem stjärnor från +1200 lämnade betyg.

Jag har även bifogat ett par av omdömena här nedanför.

Lysa omdöme Trustpilot
Lysa betyg på Trustpilot

Alldeles suveräna. Har själv gått hårt in i att bygga en så genomtänkt fondportfölj som möjligt (med klok avvägning mellan ränte- och aktiefonder) men att nå den sanslöst låga avgiften som Lysa stannar på är i det närmaste omöjligt. Lägger man till automatiseringen och tryggheten med klientmedelkonto är det svårt att hitta bättre alternativ, kommer investera åtminstone 60 % av mitt sparade kapital genom Lysa i framtiden.

Otroligt genomtänkt och stabilt sparande som växer schysst, passar mig som inte är så insatt. Lysa.se har dessutom en toppensupport som är både snabba korrekta och dessutom supertrevliga.

Enkelt, effektivt sparande. Skönt att ha en kundtjänst som alltid ger värdefulla svar och genuint bemötande. 10/10 varma rekommendationer till ens sparande.

Lysas omdöme jämfört med andra fondrobotar

FondrobotOmdömeKälla
Lysa4,8 av 5Trustpilot
Opti4,5 av 5App store
Avanza autoHittar inget omdöme
Fundler4,6 av 5Google
BetterWealth5 av 5Google
Nordnet RobosaveHittar inget omdöme
   

AVKASTNING

Lysa avkastning - Hur mycket pengar kan jag tjäna?

Hur mycket pengar man tjänar på att investera genom Lysa beror på hur mycket avkastning ens investeringar genererar. Avkastningen över tid beror främst på vilken fördelning man väljer mellan aktier och räntor. Den som väljer en fördelning med 100 procent aktier kommer mest troligt att få den högsta avkastningen. I alla fall om utvecklingen framöver kommer se någorlunda liknande ut som den gjort de senaste hundra åren. 

Aktier är dock en betydligt mer volatil investering än räntetillgångar. Värdet på aktier kan både stiga och sjunka väldigt mycket under en kort tidsperiod. Sett över längre tidsperioder har dock aktier alltid återhämtat sig från nedgångar, och som ett snitt över tid så har aktier genererat en väldigt hög genomsnittlig årlig avkastning. Troligtvis kommer detsamma också att gälla under de kommande åren. 

I snitt har aktiemarknaderna levererat en avkastning på runt 8 till 10 procent per år. De senaste hundra åren har dock den ekonomiska tillväxten periodvis varit väldigt hög. Den framtida genomsnittliga avkastningen på aktier kan därför potentiellt bli något lägre.

Vad avgör avkastningen?

Men det är inte bara fördelningen mellan aktier och räntor som avgör hur mycket avkastning man kan få. En annan starkt bidragande faktor till hur mycket avkastning du får är hur aktiemarknaderna runt om i världen utvecklas. 

Eftersom att Lysa investerar i ett brett utbud av aktier både på den svenska och på utländska marknader så kommer den allmänna börsutvecklingen vara avgörande för din slutliga avkastning. 

Under år som aktiemarknaderna går starkt så kommer troligtvis ditt innehav av investeringar hos Lysa också att utvecklas starkt. På samma sätt så kan ditt innehav tappa mycket i värde under de år som aktiemarknaderna går dåligt.

Börsen har historiskt sett gett 5-8% per år i snitt

I slutändan så ska du dock få en klart positiv avkastning på dina pengar. Exakt hur stor avkastningen över tid kommer att bli är förstås väldigt svårt att sia om. 

Men om du väljer en fördelning där majoriteten av pengarna placeras i aktier så är det inte orimligt att vänta sig en årlig genomsnittlig avkastning 5 till 8 procent över tid. 

Den faktiska avkastningen kan dock förstås komma att bli både högre eller lägre än så varje år. Men 5 till 8 procent i årlig avkastning kan i många fall vara ett ganska lagom riktmärke att sikta på.

Läs mer om vad Lysa har för historisk avkastning.

SKATT

Hur fungerar skatten?

Precis som med alla andra investeringar och inkomster så måste man om man investerar via Lysa betala skatt på den vinst/avkastning som man får på sina investeringar. Beroende på vilken typ av investering man gör så kan skatten komma att se ut på lite olika sätt. Lysa har dock valt ett skatteeffektivt sätt att investera på. 

Lysa placerar dina pengar i ett investeringssparkonto. Investeringssparkonton skiljer sig lite grann från traditionella aktie- och fondkonton. Men i överlag så ska ett investeringssparkonto vara det mest fördelaktiga för dig som investerare. 

Historiskt sett så har vinst på investeringar, så kallad inkomst av kapital, beskattats med 30 procent. Beskattningen har då också skett enbart efter att vinsten realiserats. Det vill säga att vinstskatten betalas då inte förrän investeringen avyttrats. Man kan då skjuta upp beskattningen i stort sett hur länge som helst. Har man sålt tillgångar som man gjort förlust på så har man även möjlighet att dra av det mot de vinster man gjort. 

Denna typ av beskattning kan dock vara något krånglig. Speciellt för den som investerar i många olika aktier och fonder. För att beskattningen ska bli korrekt så måste man nämligen deklarera varje enskild affär. Den som gör många köp och sälj under ett år kan alltså råka ut för en lite större administrativ börda när det sedan är dags för att göra deklarationen.  

Smidigt med deklarationsfria investeringar

Problemet med just deklarationerna var en av anledningarna till att man för några år sedan införde en ny form av konto – investeringssparkontot. Tanken var att underlätta och stimulera till ett ökat sparande i aktier och fonder. Skatten för investeringar i ett investeringssparkonto baseras inte på vinsten eller förlusten som man gör på varje enskild investering. 

Istället så får man betala en schablonskatt som baseras på hur mycket kapital man har på sitt konto. På så sätt försvinner behovet av att deklarera varje enskild affär man gör – och det blir därmed mycket lättare att deklarera sina investeringar. 

Den slutliga skatt du kommer att få betala beror på några enstaka faktorer. Dessa är hur mycket kapital du har på investeringssparkontot vid ingången av varje kvartal, hur mycket insättningar du gör till kontot under året, samt vad statslåneräntan året innan låg på. Genom att summera värdet på kontot i början av varje kvartal samt addera alla insättningar som gjorts under året och dela totalsumman på fyra så får man fram sitt kapitalunderlag. Kapitalunderlaget ska symbolisera det genomsnittliga värdet för ditt investeringssparkonto under året.

Hur fungerar schablonskatten?

Schablonskatten grundar sig på en schablonintäkt. Schablonintäkten är en procentsats som är bestämd till statslåneräntan i slutet av november året innan ökad med 1 procentenhet. Om statslåneräntan förra året var 0,5 procent så blir alltså schablonintäkten detta år 1,5 procent. 

Man har dock satt en lägre gräns på schablonintäkten på 1,25%. Det betyder att om statslåneräntan det föregående året varit 0,25% eller lägre så blir schablonintäkten 1,25%. I och med att statslåneräntan var negativ i november år 2019 så blir alltså schablonintäkten för nuvarande år (2020) 1,25%. 

För att räkna ut den slutliga skatten som ska betalas så tas sedan kapitalunderlaget multiplicerat med schablonintäkten. Detta blir då summan som kommer att stå tryckt i deklarationen. Den skatt man betalar för investeringssparkonto blir sedan slutligen 30% av summan i deklarationen.

KONTOTYPEN SOM ANVÄNDS

Investera genom ett investeringssparkonto hos Lysa

Det är en stor fördel att de pengar man sparar via Lysa placeras i ett investeringssparkonto. Man sparar mycket tid i och med att deklarationen med ett investeringssparkonto är så pass mycket enklare. 

Normalt sett så skickar också aktörer så som Lysa in uppgifter om ditt sparande direkt till Skatteverket. Det gör att de nödvändiga uppgifterna redan kommer att finnas förtryckta när du får din deklaration. 

Det enda som måste göras är alltså att kolla att siffrorna stämmer. Det blir alltså minimalt med arbete för att deklarera investeringarna. 

Skatteeffektivt

Sedan så är också investeringssparkonton i regel mycket mer skatteeffektiva. Schablonintäkten på ett investeringssparkonto är i nuläget bara lite drygt 1 procent. Så länge ens investeringar avkastar mer än schablonintäkten så kommer investeringsparkontot att ge en lägre skatt än ett vanligt aktie- och fondkonto. 

För den som har en stor andel aktier i sitt sparande så finns det definitivt anledning att anta att avkastningen kommer att bli högre än schablonintäkten. Den svenska aktiemarknaden har historiskt avkastat i snitt någonstans runt 8 procent per år. 

Investeringssparkonton bör därmed med god marginal kunna resultera i en lägre skatt än vad ett vanligt aktie- och fondkonto skulle göra.

Lysa fondrobot
Omdöme på Trustpilot:
4.9/5

Börja investera redan idag!

Exklusivt erbjudande:
20% rabatt på avgiften i 3 månader för mina läsare!

VILKA AVGIFTER BEHÖVER DU TÄNKA PÅ?

Lysa avgifter

Avgifter är en viktig faktor att ta hänsyn till när man väljer investeringar. Desto högre avgifter man betalar desto mer av avkastningen äts upp av avgifterna. Det behöver heller inte röra sig om några stora avgifter för att det ska påverka ditt sparande avsevärt. 

Över långa tidsperioder så kommer ränta- på ränta effekten göra att även mindre avgifter får stor inverkan på hur mycket ditt kapital har växt. Men man får inte heller stirra sig blind på enbart avgiften. En bra fond, eller en bra spartjänst, kan mycket väl vara värd sin avgift. Det gäller bara att granska avgifterna och försäkra sig om att man får värde tillbaka för det man betalar. 

Lysa är dock en av de tjänster som jag anser vara väldigt prisvärd. Lysa har en ganska låg avgift. 0,24% ligger den på. Sparar man väldigt stora summor kapital så blir avgiften också något lägre. Till exempel så sjunker den till 0,23% om man har mer än 200.000 kr kronor placerat hos Lysa. Vid ett totalt sparkapital på runt 1,1 miljoner kronor så sjunker också avgiften ytterligare till 0,22%.

Här nedanför har jag sammanställt de största fondrobotarnas avgifter och här kan du se att Lysas avgifter är mycket fördelaktiga jämfört med flera konkurrenter.

FondrobotAvgift till fondrobotenTotal avgift
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%
Opti0,50%0,82-0,88%
Avanza auto0,20%0,33-37%
Fundler0,15-0,49%0,24-1,13%
BetterWealth0,09-0,49%0,25-0,93%
Nordnet Robosave0,50%0,90-0,98%
Genomsnittlig fondca 1,40%

Två sorters avgifter

Utöver avgiften till Lysa så tillkommer fondavgifter för de underliggande fonderna som ditt kapital hos Lysa placeras i. Dessa fondavgifter skiljer sig lite åt beroende på vilken fördelning du valt mellan aktie- och räntesparande. 

Skillnaderna är dock väldigt små, och den totala genomsnittliga fondavgift du kommer att betala ligger bara på lite drygt 0,1 procent. Det beror på att Lysa har varit noggrann med att välja ut högkvalitativa och prisvärda fonder. Det gör i sin tur att man får ett sparande som är både diversifierat och kostnadseffektivt. 

Den totala avgiften man kommer att betala för sitt sparande hos Lysa kommer därmed att understiga 0,4 procent. Det tycker jag måste anses vara en låg avgift i förhållande till vad man får för pengarna. Speciellt med tanke på att många vanliga fonder har avgifter på långt över 1 procent.

Hur fungerar Lysa fondrobot?

En fondrobot är en tjänst som ska hjälpa dig att kunna automatisera ditt sparande. Genom att lägga lite tid initialt så kan en fondrobot hjälpa dig att sätta upp din spar- och investeringsstrategi. 

Sedan är det fondrobotens jobb att kontinuerligt investera dina pengar och se till att den valda strategin följs. På så sätt får man som sparare en minimal arbetsbörda när det kommer till att ta hand om sitt sparande. 

Fondroboten ska nämligen ta över allt jobb som är involverat i att välja ut vilka fonder som pengarna ska investeras i och så vidare. En fondrobot kan alltså passa ypperligt för den som inte har något större intresse för investeringar, och gärna låter någon annan göra jobbet.

Bästa Fondrobotarna & robotrådgivarna

1. Lysa2. Opti3. BetterWealth
Lysa omdöme och recensionOpti omdöme och recensionBetterWealth omdöme och recension
Avgift till fondrobot0,15-0,24%0,50%0,09-0,65%
Total avgift0,30-0,41%0,82-0,88%0,25-0,93%
Omdöme4,9 av 5 (Trustpilot)4,5 av 5 (App Store)5,0 av 5 (Google)
Minsta insättning1000 kr200 kr1000 kr
Tillgångar i portföljenRäntefonder, aktiefonderRäntefonder, aktiefonder, råvarufonderRäntefonder, aktiefonder, råvaror, “alternativa investeringar”
Konto för privatpersonerInvesteringssparkonto (ISK)Investeringssparkonto (ISK)Investeringssparkonto (ISK)
Konto för företagKapitalförsäkring (KF), VärdepappersdepåNejVärdepappersdepå
Skatt för privatpersoner0,375% (Schablonsskatt ISK)0,375% (Schablonsskatt ISK)0,375% (Schablonsskatt ISK)
Automatisk balanseringJaJaJa
Finansiell rådgivningNejNejNej
KundsupportMail och telefonMail och telefonMail och telefon
Exklusivt erbjudande:

20% rabatt på avgiften i 3 månaden.

50% rabatt på avgiften i 3 månaden.

100 kr i startbonus .

Läs mer och öppna kontoLäs mer och öppna kontoLäs mer och öppna konto

Du väljer vilken risknivå och investeringshorisont du har

Det enda man som sparare behöver göra är att välja risknivå. I fallet med Lysa handlar det om att välja vilken fördelning man ska ha mellan aktier och räntor i sitt sparande. För den som är långsiktig och har en hyfsad riskvillighet så är en fördelning med 100 procent aktier att rekommendera. Aktier har historiskt sett avkastat mycket bättre än vad räntetillgångar gjort. Det finns inga större anledningar att tro att detsamma inte skulle gälla även under de kommande åren. 

Har man en kortare tidshorisont i sitt sparande, eller om man känner sig väldigt obekväm med att ta mycket risk, så kan dock en viss andel räntetillgångar i sparandet vara motiverat. Hur stor andel räntor man bör/vill ha i sparandet är då väldigt individuellt och något man bör fundera igenom noga innan man bestämmer sig. Det går dock förstås alltid att ändra sig och ändra fördelning längre fram i tiden om man skulle känna för det. 

När väl beslutet över fördelningen är taget så ska dock allt löpa på automatiskt. Fondroboten sköter då placeringarna helt själv och det räcker gott och väl med att kolla över sitt sparande nån gång ibland.

Du får en mycket bra riskspridning

Investeringarna som Lysa gör med ditt kapital är väldigt väldiversifierade. Du kommer att få exponering mot ett brett antal bransher, länder och ekonomier. Det gör att risken i sparandet blir överkomlig och att chansen till en jämn och hög avkastning blir god. 

Fonderna har dessutom överlag en väldigt låg avgift vilket bidrar till att man som sparare hos Lysa kan förvalta sitt kapital mycket kostnadsefffektivt. 

Lysa fondrobot

Fördelar med tjänsten

Det finns en lång rad fördelar med att använda en fondrobot så som Lysa. Enkelheten är kanske en av de största fördelarna. Har man inget intresse eller inte så mycket tid att ta hand om sitt sparande så är Lysa därför ett väldigt bra alternativ. 

Det krävs ju trots allt att man lägger ned en del arbete ifall man själv ska välja ut vilka fonder och/eller vilka aktier man ska köpa. Det är därför bra med en tjänst som Lysa som tar bort den bördan och sköter allting automatiskt. 

Då kan man istället lägga sitt fokus på att sköta sitt jobb, se till att lönen kommer in varje månad, och spendera fritiden på saker man tycker är roligare än investeringarna. 

Individuellt anpassade investeringar

En annan stor fördel med Lysa är att de ger individuella investeringsförslag. De utgår från din nuvarande ekonomiska situation, dina mål och din riskvillighet. På så sätt tar de fram ett investeringsförslag som ska passa just dig och dina förutsättningar. 

Denna individanpassade rådgivning är annars svårt att få tag på till ett rimligt pris idag. Lysa är dock väldigt billiga. Med en total avgift som understiger 0,4% så är de till och med billigare än många av fonderna på marknaden.

Ditt sparande görs automatiskt

Lysa optimerar också ditt sparande kontinuerligt vilket är en ytterligare fördel. Det betyder att de flyttar om tillgångarna i ditt sparande i takt med att marknaden svänger. 

Ifall aktiefonderna stiger väldigt mycket under en viss period så kommer ditt sparande innehålla en större andel aktier än den fördelning du valde när du startade ditt sparande. Lysa kommer då att sälja av en del aktiefonder och köpa mer räntefonder. 

På så sätt kan ditt sparande komma tillbaka till din valda fördelning mellan aktier och räntor. Som tidigare nämnt så får du via Lysa också ett väldigt skatteeffektivt sparande. Det beror på att ditt kapital placeras i ett investeringssparkonto. 

Nackdelar

Som jag ser det så finns det inga direkta nackdelar med att spara hos Lysa. Lysa har en bra tjänst och ett bra tänk i hur de placerar ens pengar. Däremot måste kanske nämnas att Lysa med sitt automatiserade sparande inte passar för den som hellre tar sina egna investeringsbeslut. 

Har man intresset så kan det självklart vara kul att själv få välja vilka fonder eller aktier man ska köpa. Sen så behöver inte hela ens sparkapital placeras hos Lysa. Man skulle därför kunna se Lysa som ett komplement till annat sparande som man har. 

Risker

Det innebär självklart en risk att investera via Lysa. Alla typer av investeringar är nämligen mer eller mindre riskfyllda. Lysa är dock inte på något sätt mer riskfyllt än någon annan typ av sparande. Snarare kan det nästan vara så att det blir mindre riskfyllt att investera via Lysa. 

Detta beror på att Lysa placerar dina pengar i en rad olika tillgångar vilket ger en bred riskspridning. Du får dessutom en fördelning mellan aktier och räntetillgångar som passar just din risktålighet. Dock så finns det alltid en risk att det blir en börsnedgång som gör att ditt sparande under vissa perioder får en negativ avkastning. 

Denna risk är dock inte möjlig att hålla sig borta ifrån. Om man inte väljer bort att investera i aktier förstås. Men då går man också miste om väldigt mycket potentiell avkastning.

Öppna ett Lysa konto

Det blir mer och mer populärt att investera via fondrobotar. Många har insett fördelen med att ha ett sparande som sker automatiskt. Har man inte riktigt tagit tag i sitt sparande ännu så är Lysa därför ett bra sätt att börja få ordning på sin ekonomi. 

Det är aldrig för sent att komma igång med att spara och investera sina pengar. Men ju tidigare man sätter igång desto större chans kommer man ha att ta del av ränta på ränta effekten och att kunna se sitt kapital växa sig stort.

Jag både använder och rekommenderar Lysa

Lysa kan se till att man får ett väldiversifierat sparande som över tid ger en bra avkastning i förhållande till den risk man tar. Med låga avgifter så har Lysa också potential att leverera bättre avkastning än de flesta aktiefonder som tvärtom ofta har väldigt höga avgifter. 

Lysa kan därför passa både för nybörjaren och den mer erfarne investeraren. Sparande via Lysa kan också vara ett bra komplement för den som direktäger mycket aktier och vill ha mer exponering mot mer diversifierade fonder.

Nu har du läst hela mitt omdöme och min recension om Lysas fondrobot. Är du intresserad av att testa på robotrådgivaren? Använd då mitt erbjudande här nedanför så får du 20% rabatt på avgiften i 3 månader!

Lysa fondrobot
Omdöme på Trustpilot:
4.9/5

Börja investera redan idag!

Exklusivt erbjudande:
20% rabatt på avgiften i 3 månader för mina läsare!

Omdömen och recensioner för fondrobotar

Här nedanför har jag listat andra omdömen och recensioner jag har skrivit om Lysas konkurrenter på den Svenska marknaden för robotrådgivare. Jag håller personligen Lysa högst, som dessutom är störst i Sverige, men jag rekommenderar att du läser på och jämför de olika fondrobotarna innan du gör ditt val.

Jag har även jämfört olika robotrådgivare sida vid sida i flera artiklar:

39 reaktioner på ”Lysa fondrobot recension: Mitt ärliga omdöme 2023 [investerat 10.000 kr]”

  1. Jag kommer inte ifrån känslan av att det enda de skapar är en slags multifond med räntor och aktier. Vad av det kan du inte åstadkomma själv? Idag kan du autospara via alla mäklare dessutom.

  2. Hej Investeraren_tw,
    jag förstår hur du tänker.

    Men om du då tänker på alla som inte är intresserade (och därmed totalt ovetande om hur en fond fungerar), kan du inte då se att Lysa erbjuder en mycket bra tjänst?

    Investerar man genom t.ex. Avanzas portföljgenerator så får du en bra spridning av fonder (de gånger jag själv har testat generatorn) och därmed en bra portfölj. Men det är alltid ett par fonder med höga avgifter osv. Kan du då ingenting så är det lätt att man tar för givet att banken vill ens bästa hela tiden. Men givetvis vill Avanza sälja in (exempelvis) 2 av 10 fonder med högre avgifter genom generatorn.
    Avgifterna är betydligt billigare genom Lysas tjänster!

    Mvh Anton

  3. Håkan Bengtsson

    Hej Anton,
    Du gick in och investerade i Lysa den 18/2 2020 och har uppenbart varit mycket nöjd. Sen kom C hur har utvecklingen varit efter det jämfört med andra fonder, aktier etc?
    Är du lika nöjd?
    /Håkan

  4. Hej Håkan, det stämmer.
    Jag är mycket nöjd med upplevelsen och plattformen i sig.

    Jag loggade in på kontot nu för att jämföra (även om det är väldigt kort tid att jämföra) när jag såg din kommentar.

    Portföljen, som består av 100% aktiefonder (ej rekommenderat av Lysa) är ner -23% sedan dess.
    OMXS30 är under samma period ner -24% i skrivande stund och Dow Jones ner -25%, så det är ingen större skillnad under denna korta perioden.

    Jag står fast vid att Lysa erbjuder en mycket förmånlig tjänst. Anledningen till att jag inte går in med mer pengar för tillfället är för att jag tycker att investeringar i enskilda bolag är för kul.

    Däremot hade jag inte rekommenderat en nybörjare eller ointresserad att placera hela sitt kapital i enskilda aktier och bolag. Då är Lysa generellt sett ett bättre val.

    Mvh Anton

  5. Hej!
    Är det värt att flytta sina tillgångar till tex LYSA för att få ner avgifterna från ca 1,5% på storbanken till 0,4% på LYSA oavsett börsläge?

    Med vänlig hälsning
    Christoffer

  6. Jonas Gunnarsson

    Hej Anton.

    Hur har din investering utvecklats sedan start? Några särskilt att notera i dessa tider?

    Mvh
    Jonas G

  7. Hej Jonas,
    som du säkert läste i artikeln så investerade jag pengarna den 18:e februari. Det innebär i princip sämsta möjliga timing.

    Jämförelse för olika index under perioden 18/2 – 14/5:
    – Mitt Lysa-konto: -17,58%.
    – OMXS Stockholm PI: -21,71%
    – OMXS30: -21,66%
    – DJ World Index -19,21%

    Det innebär att under denna korta tiden så har Lysa markant överpresterat många index i jämförelse. Observera dock att det är en väldigt kort tid att jämföra avkastningen på.

    Mvh Anton

  8. Läser din blogg emellanåt, kanon info förövrigt.

    Har tidigare sysslat en del med aktier det senaste men även olika sorters fonder. Har nu valt att gå över till lysa, väldigt nöjd, gick bort från deras val och kör 100 % aktier då det är så många år kvar att spara.

  9. Hej Jimmy,
    kul att höra och tack för komplimangen!

    Hoppas att du kommer vara nöjd med Lysas tjänster. Jag tycker personligen att det är ett ypperligt alternativ för de som inte vill sätta sig in i börsen och analysera separata bolag/aktier.

    Lycka till med investeringarna 🙂

    Mvh Anton

  10. Hej Anton!
    Investerade du i Lysa i egenskap av AB eller som privatperson?

    Jag står just nu i valet och kvalet i vad jag ska göra av mitt överskott av kapital i mitt enmans-AB. Jag vill minimera all form av admin, och vill därför välja en investering som både kan ge bra utveckling men också så lite jobb som möjligt för mig när det gäller deklaration osv. Jag tjänar ju mer på att lägga min tid på att utföra mitt jobb än att pilla med admin om man säger så ???? .

    Är Lysa ett bra val i det avseendet?

  11. Hej västkustinvesteraren
    Skriver till dig med anledning av att jag rekommenderar dig att du tydliggör vad du menar med skräddarsydd förvaltning! Tror att de flesta av oss har en annan uppfattning av vad skräddarsytt är!
    Lysa själva skriver att de tillhandahåller ”individanpassade investeringsförslag”, vilket är mycket långt från en skräddarsydd investeringsportfölj som du hävdar. Dvs, Lysa rekommenderar en standardportfölj efter kundens riskprofil. Ungefär som storleksrekommendationerna S, M, L, XL i en klädbutik. Med andra ord, en lågriskportfölj för en riskavert person och högriskportfölj för en riskvillig person. Dvs inget nytt, unikt, eller skräddarsytt, utan bara en enkel riskkategorisering. Modellen för riskkategorisering och tillvägagångssättet har tillämpats av banker och rådgivningsfirmor sedan 80-talet. Summa summarum är att Lysas tjänst är lika skräddarsydd som klädesplaggen på Lindex! Dvs billiga prefabrikerade standardportföljer där graden av skräddarsytt är lika låg som priset.
    Ser framemot återkoppling
    Mvh
    Göran

  12. Hej Anton!
    Jätte kul!! Jag funderar på att börja investera i Lysa men har en liten rädsla pga att det är en tjänst som är ändå ny idag. Kan du gärna skriva hur din investering har utvecklats från 18:e feb tills idag
    Tackar ????

  13. Hej Sebastian,
    jag har investerat genom mitt aktiebolag. Mycket enkelt.

    Nu får du givetvis ingen garanterad avkastning av Lysa, men du borde få möjligheten att kunna följa börsens rörelser.

    Jag resonerar många gånger likadant. Om börsen får göra sitt med de investeringar jag redan har så lägger jag min tid där den är som lönsammast = i egna bolaget.

    Lycka till med investeringarna!

    Mvh Anton

  14. Hej Göran, ursäkta sen återkoppling.
    Jag ville se vad Lysa själva hade som svar gällande din åsikt och mitt ordval i texten.
    Efter att ha skickat över din kommentar tillsammans med min artikel så fick jag detta som svar:

    ”Lysa har idag en personligt anpassad tjänst, eftersom vi inleder med en noggrann analys kring din ekonomiska situation, hur du ser på risk och avkastning, placeringshorisont och när du eventuellt kan vara i behov av att använda dina pengar. Ordet “skräddarsydd förvaltning” används ofta inom kapitalförvaltning där utgångspunkten är kundens individuella mål och förutsättningar och där man genom fullmakt sedan sköter förvaltningen åt kunden. Som du (Göran) belyser finns det självfallet andra aktörer inom kapitalförvaltning som använder just ordet “skräddarsydd förvaltning” där man kan ha ett bredare erbjudande av olika typer av tjänster.” – John, kundansvarig på Lysa.

    Min tolkning av det svaret är att vi alla tänker likadant angående uttrycket ”skräddarsydd” men att du önskar att det vore mycket mer/djupare än vad det är i detta fallet. Jag ska se över min artikel och se vad jag tycker passar bäst framåt.
    Har du en idé på ersättande text är du givetvis mer än välkommen att lämna den här i kommentarsfältet eller via mail: kontakt@vastkustinvesteraren.se.

    Stort tack för feedbacken och ha en go dag 🙂

    Mvh Anton

  15. Hej!

    Så roboten/algoritmen gör ett initialt urval baserat mina svar på de frågor Lysa ställer kring risk, placeringshorisont, etc.

    Jag har inte förstått om algoritmen sedan – med någon regelbundenhet – uppdaterar urvalet baserat på hur fonder presterar, om fonder avslutas, ombalansering, etc.?

    Det vore väl önskvärt?

  16. Hej,
    Tack för din fina analys. En sak, jag tycker det är lite märkligt att fondavgifterna på Lysas hemsida anges till 0,127% vid 100% aktier när KIID tydligt säger att fondavgiften som togs ut ur Lysa Aktier C var 0,26% för 2019. Ganska stor skillnad även om det är ’billigare’ än storbanken.
    Den enda förklaringen jag kan hitta är att på hemsidan räknar man inte med underliggande fonders avgifter (Lysa Aktier är i praktiken en fond-i-fond) men i KIID så måste det redovisas pga bestämmelser. (KIID hittar man på lysafonder.se) Om detta stämmer är det en något otransparent redogörelse tycker jag, andra fondrobotar har ej denna fond-i-fond lösning, skulle uppskatta din kommentar på detta. Tack på förhand
    mvh Johan

  17. Hej Johan!
    Tack för en mycket bra kommentar.

    Jag kände inte att jag kunde svara på den själv så jag hörde av mig till Lysa och fick följande som svar på din kommentar:

    ”Mycket bra fråga! Sedan Lysa Fonder tog över förvaltningen från ISEC Services (Lysas tidigare fondhotell) i juni i år har vi skyfflat runt lite på lysa.se/avgifter. Där står det Lysa – 0,24% men sanningen är att 0,12% av dessa är fondförvaltningsavgift och därmed ingår dessa i Årlig avgift som finns i KIID. Så KIID = 0.127+0.12 = 0.247%. Detta är ju något lägre än 0.26% som framgår i KIID och som han skriver så gäller ju den siffran 2019.”

    Mvh Anton 🙂

  18. Hej,
    Jag har en fråga angående avkastningen på Lysa, låt oss säga att jag har tex. 10 000kr i avkastning sen start! Vad gör lysa med avkastningen ? Återinvesteras den ?

    Med vänlig hälsning
    D.

  19. Hej Diana, din avkastning ligger kvar i fonderna vilket innebär att den hela tiden fortsätter vara investerad automatiskt för din del. Du får alltså inte avkastning i form utav utdelning. Istället ökar dina fondandelar i värde precis som när du investerar i fonder själv.

    Lycka till med investeringarna 🙂

    Mvh Anton

  20. Hej!
    Vi är säkert flera som med spänning väntar på hur bra dina lysa investeringar fungerat under 2020, vad blev resultatet?

    Med vänlig hälsning, Sven

  21. Kul att se att det finns intresse Sven!
    Jag har det på ”to do-listan” tillsammans med mycket annat som måste göras framåt. Just nu är det väldigt mycket arbete i övrigt vilket gör att det har fått vänta. Jag ska försöka komma ihåg att ”pinga” dig här när det är uppdaterat.

    Mvh Anton

  22. När jag kikar på mitt (och även ditt) aktuella innehav så är en väldigt stor andel investerad i vad som sent som Lysas egna aktier B och C. Är det en portfölj, eller är det faktiskt Lysas egen aktie? Om det är Lysas egna aktie så känns andelen som är placerad i den onödigt stor, de använder vår investering tilL att blåsa upp sin egen aktiekurs?

  23. Hej Anton , jag har precis fått höra om Lysa och det mesta verkar ju vara positivt. Jag har ca 5och ett halvt år kvar till pensionen är det att föredra 100 % aktier då eller vad tror du om det och hur stor andel av ditt sparande bör man lägga hos tex Lysa . Kan tillägga att jag är en vanlig löneslav så inga miljoner på kontot. Mvh Pär

  24. Hej Pär!
    Jag är i grunden också positiv till Lysa. Men men endast 5 år kvar till pensionen så bör fokus ligga på att ”bevara ditt kapital” än att försöka maximera avkastningen. Har du testat att höra av dig till Lysa för att se vad de föreslår?
    Jag tycker inte att du bör ha 100% aktier, men jag har ingen licens för att ge finansiell rådgivning. Jag hade hellre placerat mitt kapital ”på den säkra sidan” om det relativt snart ska användas.

    Lycka till!
    Mvh Anton

  25. Hej,
    Jag ser också fram emot din uppdatering. En fundering jag har är hur mycket jobb roboten faktiskt gör. Jag gjorde en investering nu i mars 2021, dvs. cirka 13 månader efter din. Jag fick då samma fonder och fördelning som du fick ett år tidigare. Betyder det att Lysa endast omfördelar så att procentsatsen håller sig stabil, eller är också ursprungsfondvalet så pass bra att det 13 månader senare fortsatt är bäst? Min förväntan på en AI robot/aktierobot var att investeringen förändras och anpassas. Hur har det set ut med din investering under det år som gått?

  26. Tack för pushen Tobbe (och ni andra som har legat på tidigare)!
    Nu har jag äntligen sammanställt hur det ser ut för min del ett år efter att jag investerade genom Lysas fondrobot: https://västkustinvesteraren.se/lysa-fondrobot-uppdatering-1-ar-senare-10-000-kr-investerat/

    Gällande din fråga om omfördelningen så är jag inte helt säker. Jag har kvar samma värdepapper men små justeringar har gjorts i fördelningen över dessa. Jag har kontaktat Lysa för att få svar på frågan. Återkommer här när jag vet mer!

    Ha en go helg 🙂
    Mvh Anton

  27. Hej igen Tobbe!
    Här kommer svaret från Lysa när jag kontaktade dem:

    ”Hej!

    Stort tack för din fråga. Lysa investeringsfilosofi är evidensbaserad och bygger på grundprinciperna att det är avgörande med låga avgifter och bred diversifiering. Där har vi satt ihop en portfölj med indexfonder/indexnära fonder som vi är nöjda med idag.

    Vi försöker aldrig överträffa marknaden eller aktivt ändra portföljen för att tajma marknaden. Vårt huvudmål är istället att följa globala marknaderna så bra som möjligt – det är den modellen som vi tror kommer utvecklas bäst över tid och det är så vi har positionerat portföljerna idag. Mer info finns i vårt white paper här: https://lysa.se/whitepaper

    Men det sagt kan mixen av de underliggande fonderna komma att förändras. Om vi hittar en fond som har minst lika bra exponering till ännu lägre kostnad så uppdaterar vi automatiskt våra portföljer. Tittar man på 3 år så har vi gjort omkring 3-5 fondbyten, senaste vi gjorde var i Lysa räntor, läs mer här: https://blogg.lysa.se/forandringar-i-lysa-rantor/

    Vi kommer framgent att göra några förändringar i portföljerna, när det är klart så kommer vi att kommunicera detta.

    Du är jättevälkommen att höra av dig direkt till oss vid fler frågor eller funderingar.

    Bästa hälsningar,

    Lysa”

  28. Hej,
    Är personligen helt okunnig vad gäller ekonomi och investeringar. Har dock läst en del om Lysa och har då förstått att man garanteras få tillbaka max 250.000 kr i det fall företaget går i kk. Om jag initialt sätter in en summa på 250.000 och sedan månadssparar exempelvis 5000 kr., riskerar jag då summan som jag har månadssparat ihop, utöver de 250.000?

    Om så är fallet – kan man ha flera konton i Lysa där varje enskilt konto omfattas av garantin eller gäller den mig som person, oavsett antal konton?

  29. Hej Von Anka!
    Bra fråga. Jag var lite osäker själv så jag kontaktade Lysa för att ställa frågan till dem. Här är deras svar:

    ”Hej!

    Vid sparande hos Lysa täcks du som kund av olika typer av skydd.
    Du har dels rätt till det som kallas Insättningsgarantin som är ett skydd som gäller för likvida medel. Denna garanti täcks man av under de 1-3 bankdagar innan tillgångar har blivit investerade. Under denna tid du har rätt att få ut upp till 100 000 euro.

    När ditt innehav sedan är investerat i fonderna är tillgångarna separerade från Lysas (vilket är ett lagkrav). Du som kund äger själv dina fondandelar och du har rätt att få ut dessa i händelse av en eventuell konkurs.

    Utöver detta finns det som kallas Investerarskyddet. Detta är ett skydd från Statliga Riksgälden som går in i de fall där finansiella institut av någon anledning inte kan ge ut kundens tillgångar.
    Följande är skrivet på Riksgäldens hemsida:

    “Ett finansiellt institut får inte blanda ihop sina egna tillgångar med kundernas. Vid en konkurs ska du därför få ut dina tillgångar. Om institutet trots detta inte kan lämna ut dina tillgångar får du ersättning för förlorade värdepapper upp till ett värde av 250 000 kronor.”

    Man kan läsa mer om investerarskyddet här. [https://www.riksgalden.se/sv/var-verksamhet/insattningsgarantin-och-investerarskyddet/sa-fungerar-investerarskyddet/]

    Investerarskyddet går alltså endast in om (i) aktören gått i konkurs och (ii) något grovt felaktigt/brottsligt skett som gör att man inte kan skilja vad som är kundernas tillgångar. I detta fallet träder investerarskyddet in och du har rätt till ersättning upp till 250 000 kr.

    Lysas externa revisor kontrollerar att kundernas tillgångar hålls separerade från Lysas egna verksamhet och att vi alltså uppfyller lagkraven. Därför kan man som kund känna sig trygg med att kunds tillgångar är åtskilda från Lysas tillgångar och att man har rätt att få ut dem om Lysa mot förmodan skulle gå i konkurs.

    Kundskyddet är likadant hos exempelvis Avanza, Nordnet eller storbankerna. Dina pengar är investerade i fonder och därför har du rätt till dem i händelse av en eventuell konkurs.

    Har man ytterligare frågor och funderingar får man jättegärna höra av sig direkt till oss!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *