Lysa eller Opti? → Jag har investerat 10.000 kr genom…

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Lysa-eller-Opti

Funderar du på om du ska välja Lysa eller Opti till dina investeringar? Jag har själv investerat 10.000 kr i en av fondrobotarna och är mycket nöjd med hur allt har fungerat. 

I den här artikeln jämför jag både Lysa och Opti samtidigt som jag kan erbjuda en exklusiv rabattkod som ger dig 20% rabatt på avgiften! Dessutom har jag frågat båda företagens VD:ar om varför man bör välja just deras fondrobot.

Det innebär att du får min åsikt som användare av ena tjänsten + unika argument från bolagens VD:ar om varför du ska välja just deras tjänst.

Nu kör vi igång!

Exklusiva erbjudanden för mina läsare:

Jag har kontaktat både Lysa och Opti med frågan om att kunna erbjuda dig som läsare ett specialerbjudande. Jag är mycket stolt över att kunna erbjuda följande exklusiva kampanjer:

Lysa fondrobot
4.9/5

Exklusivt erbjudande för mina läsare:

MIN FAVORIT! 

Affiliatelänk

Opti fondrobot
4.6/5

Vilken fondrobot är bäst - Lysa eller Opti?

Att spara genom fondrobotar är en relativt ny företeelse. Det är ett smart och smidigt sätt att spara och investera. Du får dina pengar förvaltade efter en professionell strategi till en låg kostnad.

Placerar du dina pengar själv påverkas du av intryck utifrån och känslor. Det påverkas inte en fondrobot av. Den följer den strategi den är programmerad efter. 

De investerar i regel i billiga former av indexfonder. Det som kan skilja mellan fondrobotar är vilka underliggande marknader de investerar i.  En annan skillnad är hur omplaceringar o justeringar av portföljen sköts. Valet av fonder är också en aspekt som skiljer de olika fondrobotarna åt. 

I den här artikeln kommer vi jämföra Lysa eller Opti. Båda är mycket bra fondrobotar. Vissa saker förenar dem, andra skiljer dem åt. En stor fördel som gör att vi föredrar Lysa är deras låga avgifter.

Vill du lära dig om andra fondrobotar så kan du läsa vår artikel där jag jämför alla Sveriges robotrådgivare och fondrobotar.

Lysa fondrobot
Omdöme hämtat från Trustpilot:
4.9/5

Affiliatelänk

Presentation av Lysa

Lysa grundades med visionen att erbjuda ett bra sätt att spara för de allra flesta. Att spara på ett framgångsrikt sätt är egentligen inte speciellt svårt. Ändå är det många som inte gör det. 

En av anledningarna har varit att många styrts av råd från sin traditionella bank. Det är råd som baseras på de produkter den banken erbjuder och tjänar pengar på. 

Lysas namn kommer ifrån att “de vill lysa upp finansbranschen”. Deras strategi att investera baseras bland annat på att sprida riskerna och hålla nere kostnaderna. Lysas strategi baseras på akademisk forskning. 

Genom att programmera en fondrobot att automatiskt placera efter den strategin går det att erbjuda ett bra sparande till låga kostnader.

Jag kontaktade Patrik Adamson (VD på Lysa) och ställde frågan: Vad skiljer Lysa mot Opti till er fördel? Här är Patriks svar:

Vi pratar inte om vad andra enskilda aktörer gör utan fokuserar på vår egen verksamhet och det värde vi kan skapa för kunden. Jag är övertygad om att den som levererar mest kundnytta också är den som kommer få mest förtroende från kunderna. Det innebär bl.a. om att vara enklast, ha de lägsta avgifterna samt den bästa kundsupporten.

Generellt kan sägas att finansbranschen är väldigt duktig på att hitta på problem och komplexa produkter. Detta för att göra konsumenten så pass osäker att man är beredd att betala höga avgifter för deras "expertis". Som konsument tycker jag att man ska dra öronen åt sig när någon i branschen lovar guld, gröna skogar och ”högre avkastning" då den enkla sanningen är att ingen kan se in i framtiden. Vi tänker helt tvärtom och vill göra det lätt att spara rätt.

Baserat på forskning hjälper vi våra kunder investera i vad vi tycker är världens bästa indexprodukter, och står fast vid det vi alltid säger: Smart sparande är inte spännande. Lysa växer otroligt snabbt och 10 % av svenska hushålls nettosparande görs nu med Lysa. Det förtroendet är vi väldigt glada och stolta över. Vi förvaltar nu mer än 6 miljarder kronor för 50 000 betalande kunder.

Opti fondrobot
Omdöme hämtat från App Store
4.5/5

Presentation av Opti

Opti grundades av svenska entreprenörer från tech- och finansbranschen. Bakgrunden var att de ansåg att finansbranschens marginaler var för höga. 

Ett bra sparande kan erbjudas till låga kostnader. Det gynnar konsumenten. 

Opti är en oberoende investeringsrådgivare. Det innebär att de inte får ta emot någon form av provision från fondbolag eller andra intressenter. De enda som de får ta betalt av är kunderna som sparar genom deras fondrobot.

Jag kontaktade Jonas Hombert (VD på Opti) och ställde frågan: Vad skiljer Opti mot Lysa till er fördel? Här är Jonas svar:

Opti har som enda mål att erbjuda de bästa portföljerna till alla, genom en vacker och enkel app. Vad är då en bra portfölj? Den ska – enligt forskningen – investera så brett som möjligt. Den ska innehålla så många olika typer av tillgångar som möjligt, från alla hörn av världen. Varför? För ingen vet vad som sker i framtiden, och ju bredare man investerat desto mer säker är man att vara med på tåget. Eller som man på finansspråk skulle säga, "det brukar höja avkastningen man får, för risken man tar".

Och här sticker Opti ut, genom att investera bredare än någon annan tjänst vi sett i Sverige.

Konkret innehåller Opti-portföljerna tillgångar som helt saknas i andra tjänster, som Lysa: Hos Opti blir man också ägare av guld, silver och 13 stycken råvaror till. Man får tusentals högavkastande obligationer från hela världen. Man får globala realränteobligationer, inte bara svenska. Dessutom valutasäkrar vi alla ränteinvesteringar, vilket är viktigt men som många sparar in på.

Hos Opti får man, helt enkelt, en mycket bredare portfölj än hos någon annan tjänst. Priset för det blir ungefär som en kaffe i månaden – 35 kr inklusive allt, om du som exempel investerar 50 000 kr. Och om man tycker det är för dyrt så ska man nog helt titta bort från fondrobotar och bara välja en global aktiefond istället.

Om man däremot vill ha den bredaste portföljen – då ska man välja Opti. Vi hjälper idag tiotusentals kunder, och de flesta väljer oss just för portföljerna och för enkelheten. Hoppas vi kan få hjälpa dig med!

Hur ser Lysa och Optis avgifter ut

Hur ser Lysa och Optis avgifter ut?

Att försöka hålla nere kostnaderna för sitt sparande är en viktig del för att få bra avkastning. Självklart är det avkastningen efter avgifter som är viktigast att titta på. Men avgifter äter upp en del av ditt sparande. Att spara efter en professionell strategi till så låga kostnader är en bra grund för ditt sparande. 

Lysa och Optis sätt att ta ut avgifter liknar varandra. De delar upp det i en del som är avgift till fondroboten. Utöver det betalar du som sparare avgifter till de fonder som Lysa eller Opti investerar dina pengar i. Lysa tar även ut en liten avgift som kallas transaktionsavgift. 

Avgifter till fondroboten

Avgiften till Lysa fondrobot är 0,24%. Den kan bli lite lägre om du sparar större belopp hos dem. Motsvarande avgift till Opt är 0,5%.

Fondavgifter

om namnet fondrobot antyder investeras dina pengar i olika fonder. Det kan vara olika former av indexfonder, andra fonder eller ETFer. En ETF är en börshandlad fond. De följer ofta ett speciellt index och har i regel låga avgifter. Det är viktigt att komma ihåg att olika fondrobotar placerar i olika fonder. 

Beroende på vilken risknivå en kund vill investera i placeras pengarna i olika fonder. Det går därför inte att säga exakt vad avgifterna till fonderna blir. Enligt Lysas hemsida blir fondavgifterna för en fond med bara räntor 0,117% och med bara aktier 0,127%.

Aktörer som distribuerar fonder får ibland en provision för att göra det. Opti får provision av de fondbolag de placerar pengar hos. Eftersom Opti skall vara helt oberoende får de inte behålla provisionerna. 

De betalar därför tillbaka dem till fondspararna. Det ger spararna en rabatt på fondavgiften. Efter rabatt är kostnaderna för att spara i de fonder Opti valt ca 0.22% – 0,28%. Det innebär en rabatt på ca 30-50% mot om du investerat i dessa fonder via en annan aktör.  

Transaktionsavgifter

Handel med ETFer för omplaceringar, köp eller sälj kostar pengar även för en fondrobot. Lysa tar ut en avgift på ca 0,01-0,03%. Exakt avgift beror på vilka fonder Lysa investerar i åt dig.

Totala avgifter

När du sparar i en fondrobot har du möjlighet att välja vilken risknivå du vill ha. En del vill ha mer tryggt sparande. Andra är beredda att ta mer risk. För att åstadkomma det placerar en fondrobot i olika fonder. De fonderna har olika avgifter. Det går därför inte i förväg att säga exakt vad den totala avgiften blir för sparande i en fondrobot. 

Lysa anger på sin hemsida att sparar du med 100% exponering mot aktier hos dem blir den totala avgiften 0,397%. Sparar du istället med 100% räntor blir avgiften 0,367%.

Opti anger i sin app att deras totala avgift aldrig blir högre än 0,9%.

Fondrobot

Användbarhet

En stor anledning till att spara via en fondrobot är att det skall vara enkelt och bekvämt. Du skall kunna använda din tid till något roligare. Fondroboten ser automatiskt till att du får dina pengar förvaltade enligt en professionell strategi. 

Därför är det viktigt att det är enkelt att spara i en fondrobot. Det gäller allt från att starta upp ett sparande till att på ett smidigt sätt kunna följa det. 

När du sparar hos både Lysa och Opti gör det det genom ett investeringssparkonto. ISK är ett smart och smidigt sätt att spara i. Det är schablonbeskattat. Du slipper därför att deklarera varje enskild affär. Istället betalar du en skatt som baseras på värdet på ditt ISK. Det är uträknat och färdigtryckt på din deklaration. Att spara på ett ISK är skattemässigt gynnsamt.

Lysa kan användas på både dator och i mobila webbläsaren

Du sköter ditt sparande hos Lysa via deras hemsida. Det går lika bra i datorn som webbläsaren i din mobiltelefon eller surfplatta. Du verifierar dig alltid via mobilt BankID.  Lysa har ingen egen app.

Opti finns enbart som app för iOS och Android

Opti har en hemsida med information om företaget och den fondrobot de driver. Du kan inte starta sparande eller sköta det via deras hemsida. För att öppna sparande hos dem måste du ladda ned deras app. Appen finns för både iOS och Android. Genom Optis app startar du och följer ditt sparande.

FAQ - Vanliga frågor när du väljer mellan Lysa och Opti

Ger Lysa eller Opti bäst riskjusterad avkastning?

Riskjusterad avkastning innebär att få så bra avkastning som möjligt till minsta möjliga risk. Lysa är tydliga med att den som vill ha högre förväntad avkastning måste också vara beredd att ta mera risk. Men genom en bra diversifiering kan kunden förvänta sig en bättre riskjusterad avkastning.

Även för Opti är diversifiering en verklig grundsten. Genom att diversifiera en portfölj sänks risken men med bibehållen förväntad avkastning. Även att placera i en global indexfond som är exponerad mot världens alla börser är för liten riskspridning. Diversifiering måste göras metodiskt enligt en professionellt framtagen strategi.

Varken Lysa eller Opti redovisar i detalj hur deras riskjusterade avkastning ser ut.

Har Lysa eller Opti bäst historisk avkastning?

Både Lysa och Opti är relativt nystartade. För att det ändå skall gå att få en uppfattning om hur deras avkastning ser ut har båda simulerat den historiskt. Det går då att se hur de klarat olika turbulenta tider på börsen.

Både Lysa och Opti erbjduer olika risknivåer. Det är viktigt att jämföra likvärdiga portföljer när du jämför historisk avkastning. När det gäller mesta möjliga aktiedel har deras avkastning varit relativt likvärdig.

Har Lysa eller Opti lägst avgift?

Lysa har klart lägre avgift än Opti. Opti anger att deras totala avgift inte kommer att överstiga 0,9%. Ett sparande med 100% exponering mot aktier hos Lysa ger ca 0,397% i avgift.

Avgiften skall inte avgöra vilken fondrobot du väljer. Men det är för långsiktigt sparande en viktig faktor.
Vad-investerar-Lysa-och-Opti-i-för-tillgångar

Vad investerar Lysa och Opti i för tillgångar?

En viktig del i både Lysa och Optis strategier är att diversifiera din portfölj. Det innebär att de investerar i olika tillgångsslag på olika marknader. Genom att göra det sprider de riskerna för sina kunder. Att sprida sina risker är en av viktigaste faktorerna för att lyckas med sitt sparande. 

Varken Lysa eller Opti investerar direkt i exempelvis aktier. De investerar i olika typer av fonder. Oftast är det indexfoder med låga avgifter. Genom att investera i en indexfond får du både låg avgift och exponering mot en speciell marknad.

Lysa investerar i aktier och räntor

Lysa investerar i fonder som är exponerade mot aktier och räntor. Det finns en mängd underkategorier för dessa tillgångsslag. Det kan vara aktier i tillväxtländer eller utländska statspapper. 

Aktier har historiskt visat sig vara ett av de bästa sätten att långsiktigt investera sina pengar. Det ger möjlighet till värdeökning. Samtidigt är det mer risk att investera i aktier. Även om aktier på sikt går upp sker det i regel till stora rörelser. Räntor ger inte samma potential till avkastning men de är också tryggare.

Opti investerar i aktier, räntor och råvaror

Enligt Opti investerar de bredare än de flesta andra fondrobotar. De är exponerade mot många olika delar av aktie-, ränte- och råvarumarknaden. 

Det räcker inte bara att köpa tillgångar från olika marknader. För att göra diversifieringen så bra som möjligt är det viktigt att balansen blir rätt mellan olika produkter. Det är också viktigt att välja de fonder som är bäst för den strategin.

Omfördelar och viktar fondrobotarna portföljen automatiskt?

När du blir kund hos Lysa, Opti eller någon annan fondrobot får du svara på frågor om ditt sparande och ekonomi. Frågorna ställs av fondroboten för att den skall veta vilken risknivå som passar dig och ditt sparande. 

Fondrobten placerar dina pengar efter de risknivå som passar dig. Eftersom tillgångar rör sig olika kommer inte din portfölj se ut som ditt placeringsförslag efter en tid. Då har du en annan risknivå. 

Både Lysa och Opti ombalanserar din portfölj regelbundet så den matchar den risknivå du valt. Det innebär att de säljer de produkter som gått bättre och köper mer av de som utvecklats lite sämre.

månadsspara

Hur ser omdömet ut för Lysas och Opti?

En del av att analysera en vara eller tjänst kan vara att se vad andra tycker om dem. Både Lysa och Opti har mycket bra omdömen från kunder. 

Lysa har bästa omdömet från tidigare kunder

Lysa får i stort sett genomgående högsta eller näst högsta betyg på Trutspilot även om båda bolagen har ett fantastiskt bra betyg från tidigare kunder.

Lysa fondrobot
Omdöme hämtat från Trustpilot:
4.9/5

Betyg: 4,9 av 5

Opti fondrobot
Omdöme hämtat från App Store
4.5/5

Betyg: 4,5 av 5

månadsspara

Så kommer du igång idag

Fondrobotar är kundvänliga företag. De är nystartade och bygger på ny teknik. Du blir enkelt kund hos dem och det är lätt att starta ditt sparande. 

Alla fondrobotar kommer att ställa några frågor till dig när du blir kund hos dem. Det gör de automatiskt via deras hemsida eller app. Fondroboten vill veta mer om din ekonomi, sparande och syn på risk. Utifrån det kommer fondroboten att ta fram ett placeringsförslag som passar dig. 

Det är viktigt att du tar dig god tid när du svarar på frågorna. Det är dina svar som avgör hur ditt sparande hos fondroboten kommer att bli. Det är också viktigt att du tolkar frågorna på samma sätt som fondroboten. 

En viktig fråga är din syn på risk. Den första reaktionen är kanske att du inte vill riskera något. Men att ta risk är en förutsättning för att få avkastning. Tar du ingen risk kommer dina pengar placeras i räntebärande papper med låg ränta men hög trygghet. 

Ju mer risk du tar desto mer aktier kommer det vara i ditt placeringsförslag du får. Men du skall inte ta mer risk än att du är trygg med det och sover gott om natten. Placerar du på kort sikt skall du ta liten risk. En bra tumregel är att ju längre tidshorisont du har desto större risk kan du ta. 

Kompletterar du långsiktig sparande med regelbundet sparande har du lagt grunden till ett riktigt bra sparande.

Öppna konto hos den fondrobot du gillar mest

De flesta fondrobotar är ganska lika. Var och en bygger på en unik strategi. Men de har ändå vissa saker gemensamt. De flesta försöker hålla nere kostnaderna för dig som sparare. En annan grundprincip är att de sprider riskerna mellan många olika former av tillgångar. 

Välj den fondrobot som känns bäst för dig. Tvekar du mellan två, så öppna konto hos båda och testa dig fram. Du kan senare flytta över sparandet till den ena fondroboten eller behålla båda. 

Vill du börja spara via Lysa gör du det direkt via deras hemsida. För att börja spara med Opti laddar du ned deras app. Där registrerar du dig som kund och startar ditt sparande.

Välj hur mycket du vill investera nu och om du vill månadsspara

Att spara är verkligen viktigt. Det kan vara allt från att trygga pensionen till att spara till en fantastisk långresa. Att spara via en fondrobot är smart och bekvämt. Oavsett vilken du väljer får du dina pengar förvaltade enligt en professionell strategi. 

De frågor du behöver fundera lite extra på när du börjar spara är sparhorisont och risk. Du kan senare justera din risk eller starta upp ett annat sparande med ett nytt mål. 

Att starta upp ditt sparande redan idag är det bästa du kan göra. Börja med en liten summa så är du igång. Starta gärna upp ett månadssparande som börjar när du får nästa lön.

Risker

Vi ser alla olika på risk. Det kan vara allt från vilken skidbacke vi väljer att åka i till att testa nya saker. En del gillar risk, medans andra föredrar tryggare alternativ. Det samma gäller inom sparande. En del trivs med aktier med hög risk. Möjligheten till stor avkastning är stor, men du kan också förlora allt. Andra tycker att det viktigaste är att kapitalet bevaras, blir det lite avkastning är det en bonus. 

För att få avkastning måste du våga ta risk. Minst risk tar du på ett bankkonto med statlig insättningsgaranti. Men då får du heller ingen avkastning. I bästa fall blir det lite ränta. Men tänk då på att inflationen äter upp lite av kapitalet. I praktiken kanske du till och med förlorar lite på att ha dina pengar på ett bankkonto. Det är bra för ett buffertsparande, men inte som långsiktig investering. 

Historiskt sett har aktiemarknaden varit ett av de bästa sätten att skapa avkastning. Då investerar du i företag som växer och tjänar pengar. Då ökar de i värde och kursen på aktier går upp. Men ett bolag kan också gå dåligt. Då förlorar du hela eller delar av det du investerat. 

Det finns smarta sätt att hantera risk. Ett sätt är att sprida sina risker. Det är precis det fondrobotar gör. De investerar i en mängd olika tillgångar. Väljer du liten risk när du sparar hos dem blir andelen räntor och obligationer högre. Vill du ha mer risk blir det större andel aktier. Vilken risk du än väljer investerar en fondrobot i många olika fonder för att nå olika marknader. 

Det går självklart att sprida sina risker även när du sparar själv. Genom att investera i olika företag i olika branscher på olika marknader sprider du dina risker. Du kan göra det genom att köpa aktier direkt eller via fonder. Men genom en fondrobot sprider du dina risker enligt en professionell strategi. 

Ett annat sätt att sprida sina risker är att investera regelbundet. Det bästa är att sätta upp ett automatiskt månadssparande. Det är svårt att veta om du köper billigt eller dyrt just nu. Men köper du lite varje månad under många år kommer du ibland köpa billigt och ibland dyrt. På sikt kommer du ha gjort en bra investering. En annan fördel med automatiskt månadssparande är att då blir ditt sparande verkligen av. 

Den största risken de flesta har med sitt sparande är att de inte har något. Du måste ha olika former av sparande. Du måste ha ett tryggt buffertsparande för tråkiga oförutsedda utgifter. Det skall stå på ett tryggt bankkonto. För de pengarna får du bortse att du inte får någon avkastning. 

Det är också viktigt att ha ett långsiktigt sparande för en trygg pension. Ju längre du är från pensionen ju större andel aktier kan du ha i det sparandet. Se till att du sparar regelbundet och sprider dina risker!  

Mellan buffertsparandet och pensionssparandet kan du ha sparande för olika ändamål. Det kan vara till resor, kontantinsats till boende eller bara för framtida trygghet. Fundera igenom sparhorisont och hur du vill investera dina pengar. Du kan ha olika konton hos fondobotar eller nätmäklare för olika sparmål.