Investera företagets pengar – 4 bästa placeringarna i December 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Letar du efter inspiration och tips på hur du kan investera företagets pengar? I den här artikeln nämner jag fyra olika sätt som jag själv har använt för att investera mitt företags kapital under ett par år. 

Artikeln har en lästid på ca 15 minuter så jag rekommenderar att du läser hela för att skapa dig en uppfattning om vilken investering som passar er bäst. 

Let’s go!

Lysa fondrobot
Trustpilot logo

Lysa har det imponerande omdömet 4,9 av 5 på Trustpilot

Min favorit: Lysa för företag

Investeringar med företagets pengar ska enligt mig passa in i dessa tre kriterier:

  • Så hög riskjusterad avkastning som möjligt
  • Automatisera processen så ni kan fokusera på bolagets dagliga verksamhet
  • Låga avgifter

Det finns en fondrobot som hjälper er med allt detta och det är Lysa. Jag använder tjänsten själv och ni kan automatiskt spara i fonder genom engångsköp eller genom månadssparande. Läs mer om Lysa för företag här!

Jag är dessutom mycket stolt över att få dela en exklusiv rabatt för er läsare! 
Genom att använda länken här nedanför så får ni 20% rabatt på avgiften i 6 månader!

INTRODUKTION

Ska man investera företagets pengar?

Har ditt företag mer likvida medel än det för tillfället behöver bör du fundera vad du skall göra med dem. Förmodligen står de idag på ett företagskonto med 0% ränta. 

Ett alternativ är att dela ut pengarna till dig och dina eventuella kompanjoner. Men över vissa summor är det inte skattemässigt intressant. 

Dessutom kan företaget behöva pengarna till investeringarna i ett senare skede.

Vanligtvis är svaret; Ja!

Därför bör du investera företagets kapital för att skapa avkastning på det. Hur du skall investera dem beror på vad du har för planer. Kan företaget behöva pengarna i verksamheten? I så fall när? 

Har du planerat att ta ut dem privat när det är skattemässigt lämpligt? Det hänger också ihop med dina långsiktiga planer för företaget.

Investera företagets pengar och kapital

4 bästa sätten att investera företagets pengar

Så, vad skall du då göra med ditt överskottskapital? Det bästa alternativet är att investera företagets pengar så att dem växer ytterligare. 

Vad du skall investera i beror på dels vilken typ av investeringar du känner dig trygg med. Det beror också på hur och när du kan tänkas behöva använda kapitalet i din verksamhet igen.

Så här kan du investera företagets pengar:

  1. Investera i aktier 
  2. Investera i fonder
  3. Investera i P2P-lån
  4. Investera i fastigheter (minsta kapital 20.000 kr)

Jag använder samtliga tipsen själv i artikeln

Jag har sammanställt några ideér om hur du kan investera dina pengar. Vissa av dessa tips fungerar bara med aktiebolag och inte enskilda firmor eller handelsbolag. Det kan också vara bra att rådgöra med din revisor innan du börjar investera.

Jag har själv investerat företagets pengar i alla tips som ges i den här artikeln.

Investera i aktier med företaget

Att investera bolagets pengar i börsnoterade aktier är en av de bästa investeringarna för att skapa avkastning på kapital. 

Genom att investera i aktier får du del i andra företags värdeökning och vinster. Investerar du i utdelningsaktier så får ditt företag ta del av bolagets vinst i form av aktieutdelningar.

Genom att investera i företag i olika branscher på olika marknader kan du få en bra riskspridning. Investmentbolag kan vara en mycket bra grundpelar i portföljen. Aktier mår bäst av att investeras i på lång sikt.

avanza-logotyp
5/5

Så här kommer du igång:

Ditt företag kan bli kund hos någon av Sveriges bästa nätmäklare Avanza eller Nordnet. Kanske är du redan kund hos dem privat? Det lämpligaste sättet att investera i aktier genom dessa nätmäklare är att öppna en företagsägd kapitalförsäkring. 

Du behöver då inte bokföra enskilda transaktioner. Kapitalförsäkringen beskattas precis som en privatägd via schablonskatt. Det gör det till ett förmånligt sätt att investera i aktier.

Hur hög avkastning kan man få?

Historiskt har aktier varit en av de investeringsformer som gett bäst avkastning. Aktier är inte bra att investera i om du vet att företaget behöver pengarna inom kort. Men är det likvider företaget kan avvara på lång sikt är en bred aktieportfölj ett bra alternativ. 

Du vill förmodligen inte ta för stora risker med de investeringar du gör med företagets pengar. Kapitalet kan behövas i verksamheten. På lång sikt är det pengar du jobbat ihop för att på något sätt använda privat.

Välj att investera i välkända bolag som är dokumenterat lönsamma. En lämplig strategi kan vara att investera i bolag med historiskt stabil aktieutdelning. Det är ofta stabila och välskötta bolag. Aktieutdelningen du får blir ett bra kassaflöde. Antingen som ett tillskott till din verksamhet, eller som du kan återinvestera.

6-10% årsavkastning över tid

Över tid brukar man säga att börsen ger en avkastning på i snitt 6-10% per år. Men det varierar mycket. 

Vissa år är avkastningen betydligt högre än så. Men det finns också år med stora nedgångar. Därför är det viktigt att vara långsiktig med dina investeringar i aktier. 

Även om du har en summa pengar du vill investera i aktier är det bra att sprida ut dina inköp. Det är svårt att veta om du just nu köper dyrt eller billigt.

Fördelar och nackdelar med aktier

För långsiktiga investeringar är aktier en av de bästa formerna. Du blir ägare av välskötta stora bolag med hela världen som marknad. Du får ta del av deras vinster och värdeutveckling. 

Det finns risker med att investera i aktier. Bolag kan gå sämre än vad du förväntat dig och din investering blir misslyckad.  Det kan också komma oro av annan sort som gör att det blir kraftiga fall på världens börser.

Minimera riskerna på börsen

Det finns olika sätt att hantera och minimera de risker som finns. Investera i flera olika bolag, i olika branscher och på olika marknader. Det är svårt att veta om du just nu köper dyrt eller billigt. 

Välj ut några aktier du vill investera i och sprid ut dina inköp över tid. Genom att läsa på om bolagen och göra egna analyser kan du filtrera ut bra bolag du vill investera i. Köp gärna aktier i bolag som du känner igen eller produkter du använder. 

Ett bra bolag går med vinst och lämnar kanske aktieutdelning. Du vill också att bolaget skall växa både vad det gäller omsättning och vinst. Det är också viktigt att bolaget inte känns för dyrt jämfört med andra bolag.

avanza-logotyp
5/5

Investera i fonder med företaget

Ett bra alternativ till att investera i aktier är att istället välja fonder. Det finns gott om fonder som investerar i olika marknader, branscher eller till och med globalt. Det finns också fonder som investerar i obligationer och andra räntepapper. 

Fonder kan också vara ett bra komplement till aktier. Via fonder kan du investera i andra länder och andra tillgångsslag som företagsobligationer. Både fonder och aktier investerar du i via någon av de etablerade nätmäklarna Avanza eller Nordnet.

avanza-logotyp
5/5

Så här kommer du igång:

Det är lätt att spara i fonder. Du gör det lämpligast via Avanza eller Nordnet. De har många fonder att välja bland. För att hjälpa dig hitta rätt i djungeln har de bra hjälpmedel för att filtrera ut fonder som passar dig och ditt sparande. 

Ett modernt alternativ är att spara i fonder via en fondrobot. Ett bra sådant alternativ är Lysa. Du anger förutsättningarna för ditt sparande och Lysa väljer automatiskt ut de bästa fonderna för just dig. När ditt sparande behöver ombalansera sköter Lysa det automatiskt.

Läs gärna mitt omdöme om Lysas fondrobot här.

Hur hög avkastning kan man få?

Det finns fonder med olika inriktning. Allt från korta räntefonder som mer har syftet att bevara kapitalet till fonder som investerar med hög risk. 

För att få hög avkastning krävs att du vågar ta risk. För att minska de risker du tar kan du sprida ut dina investeringar bland flera olika fonder med olika inriktningar. 

Du placerar det kapital du och ditt företag har arbetat ihop. Låt det växa med måttlig risk. Det är viktigt att du känner dig trygg med placeringen av ditt företags kapital.

Fördelar och nackdelar med fonder

En stor fördel med fonder är att det är lätt att få bra riskspridning på sina investeringar. Bara genom att välja en fond får du god riskspridning. Genom att välja några olika fonder med olika inriktningar har du fördelat dina risker bra. 

Du betalar en avgift för att spara i fonder. Den anges per år men debiteras och dras dagligen från ditt sparande. Fonder som presterar bra är väl värda sina avgifter. Det är fonder som går bättre än det index de jämför sig med. 

Men fonder som presterar sämre än index är inget du vill betala för. Ett bra alternativ är billiga indexfonder som följer ett visst aktieindex. 

Även investeringar i fonder kan innebära en viss risk. Sprid dina risker och förstå vad det är du köper så har du kommit långt i att begränsa dina risker.

avanza-logotyp
5/5

Investera i P2P-lån med företaget

P2P lån innebär att privatpersoner lånar ut till andra privatpersoner. Det sker via webbaserade låneplattformar som kopplar ihop de som vill låna ut pengar  med de som vill låna. Även företag kan låna ut pengar via P2P lån. 

För låntagarna är fördelen att de kan få låna till en mer marknadsanpassad ränta. De slipper dyra konsument- eller blancolån. För de som vill investera i lån till privatpersoner har en helt ny marknad öppnats via P2P lån.

Sätt upp allt så det sköts automatiskt

Låneplattformarna sköter allt praktiskt. De gör kreditbedömning av låntagarna och tar hand om all administration från att du investerat pengar till att lån amorteras till dig och räntor betalas ut. De fördelar dina investerade pengar till en mängd olika låntagare så att din risk blir mindre. 

Du kan välja att få ränta och amorteringar löpande utbetalat till dig. Det utgör då ett bra kassaflöde för dig. Alternativt väljer du att återinvestera pengarna. De kommer då att växa ytterligare genom den fina ränta-på-ränta effekten.

Lendify investera i p2p-lån och peer-to-peer
5/5

Så här kommer du igång:

Det är enkelt att bli kund hos en låneplattform. Företagen som driver låneplattformarna är moderna techbolag. 

Det är enkelt att bli kund där och deras plattformar är lättanvända. Här kan du enkelt automatisera företagets investeringar så ni kan fortsätta att driva er verksamhet som vanligt under tiden.

En bra P2P plattform är Lendify. Det är ett svenskt företag och ett av de mest kända P2P bolagen. Jag har själv investerat pengar genom Lendifys plattform, läs gärna mitt omdöme om Lendify här.

Jag har även publicerat en stor guide och jämförelse om hur du kan spara och investera i P2P-lån på Aktieskolan.se.

Hur hög avkastning kan man få?

Att investera i P2P lån är i praktiken att låna ut pengar till andra privatpersoner. Den ränta du får för att du lånar ut pengar är betydligt bättre än du får på ett vanligt bankkonto. 

Samtidigt är risken högre i P2P lån. I dagens räntemiljö är det realistiskt att räkna med ca 4-6 % i avkastning.

Fördelar och nackdelar med P2P-lån

P2P lån är ett ganska nytt tillgångsslag att investera i. Det är en bra komplettering till andra placeringar. En stor fördel med P2P lån är att det kan generera ett löpande kassaflöde i form av räntor och amorteringar. 

Nackdelen med P2P lån är att det finns risk för kreditförluster. Det är också en relativt ny investeringsform som inte är beprövad i olika situationer som lågkonjunktur eller andra kriser. Som med alla andra investeringar är det bra att investera försiktigt. Starta med ett mindre belopp och lär dig mer om investeringsformen. 

P2P bolag är mycket transparenta med information och statistik. Följ den informationen, det är ett bra stöd när du följer upp din investering.

Lendify investera i p2p-lån och peer-to-peer
5/5

Investera i fastigheter med företaget

En klassisk och mycket populär form av investeringar är i fastigheter. Fastigheter är populärt av flera orsaker. En fastighet har en tydlig värdering. Det är också ett värde som över tid kommer att öka om fastigheten är rätt skött. En fastighet ger samtidigt en avkastning i form av hyresintäkter. 

En investering i en fastighet kräver ganska mycket kapital. Dessutom skall fastigheten skötas och förvaltas. Ett bra alternativ till att investera i fastigheter direkt är en crowdfundingtjänst som heter Tessin. Genom den finansieras olika bygg- och fastighetsprojekt via lån.

Tessin omdöme recension-investera
5/5

Så här kommer du igång:

Det är enkelt att skapa ett konto hos Tessin. Du gör det via deras hemsida. Därefter kommer du löpande få information och erbjudanden om fastighetsprojekt du har möjlighet att investera i.

Jag har tidigare investerat företagets pengar genom Tessins plattform, läs gärna mitt omdöme om Tessin här.

Hur hög avkastning kan man få?

Genom Tessin lånar du ut pengar till olika projekt inom fastighet och bygg. Avkastningen kan variera eftersom räntan sätts individuellt på varje projekt. Runt 10% är realistiskt att förvänta sig som genomsnittlig avkastning på investeringar via Tessin.

Fördelar och nackdelar med fastigheter

Genom Tessin får du möjlighet att göra investeringar i fastighetsbranschen som är svåra att göra på annat sätt. Fastigheter tillhör ett av de mest intressanta områdena att investera i. 

Det är möjligt att få relativt bra avkastning på Tessin. Men det finns också en risk att projekt misslyckas och de pengar du lånat ut till dem inte återbetalas. Det är viktigt att så  bra som möjligt sätta sig in i projekten och göra en egen bedömning av vilken risk de kan ha.

Tessin omdöme recension-investera
5/5

Vad är mest lönsamt när du ska investera och placera företagets kapital?

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när du skall förvalta bolagets kapital. Förr eller senare vill du förmodligen kunna ta ut kapitalet för att använda det privat. Det finns två faktorer som avgör om och när du skall ta ut pengarna. Det ena är om kapitalet kommer att behövas i företaget i framtiden. Det kan vara för kommande investeringar eller som en trygg buffert. 

Den andra faktorn som är viktig att tänka på är hur du kan ta ut pengarna från företaget till lägst skatt. En viss utdelning är möjlig att ta ut från alla aktiebolag som går med vinst varje år. Upp till ett visst belopp är relativt skattemässigt gynnsamt att ta ut årligen. 

Om du en dag säljer eller avvecklar ditt företag finns det möjlighet att ta ut kapitalet till en ganska gynnsam skatt. Det kräver dock god planering och är en process som pågår under flera år. Tänk på att skattereglerna också kan ändras.

Ta en aktieutdelning och investera pengarna privat

Under tiden du väntar på rätt tillfälle att göra utdelning är det viktigt att förvalta ditt kapital. De likvider som du inte behöver i verksamheten kan generera en avkastning om du investerar dem. 

Det är viktigt att du tar ut pengarna i bolaget på det mest skattemässigt gynnsamma sättet. Det går annars bort för mycket kapital i skatt. Förvalta kapitalet bra i väntan på rätt tillfälle att ta ut dem.

Investera bolagets kapital

Bolagets pengar har du jobbat hårt för att tjäna in. Förvalta dem väl och investera dem där det känns tryggt för dig. Det är inte pengar du skall ta för stora risker med. Det är viktigt att du förstår vad du investerar i och att du sprider dina risker. 

För att din totala avkastning skall bli så bra som möjligt är det viktigt att du investerar de pengar som inte behövs i företagets verksamhet. Låter du det stå på företagets bankkonto får du sannolikt ingen ränta på dem.

Slutsats

Likvida medel som finns i ditt bolag men just nu inte behövs för verksamheten är viktiga att investera. Du har möjlighet till att få avkastning på det kapitalet. 

När du bestämmer dig för vad du vill investera i är det viktigt att veta på vilken tidshorisont. När pengarna behövs i företaget vill du kunna avsluta din investering på ett klokt sätt. Aktier är bäst på lång sikt, andra investeringar är bättre på kortare sikt. 

Det är viktigt att löpande stämma av med din revisor om dina investeringar. Har det hänt något skattemässigt eller ändrade regler? Hur kan dina investeringar göras så bra som möjligt i förhållande till hur reglerna för aktieutdelningar ser ut?

Risker

Att investera företagets pengar har samma förutsättningar som att investera dina privata. Du vill ha avkastning på dina pengar men du vill inte ta för stora risker. 

Läs på före vad du investerar i så du förstår risker och villkor. Sprid också dina investeringar så bra som möjligt. Du har jobbat hårt för att tjäna in pengar till företaget. 

Det kapitalet kanske också skall vara en del av din pension. Då vill du inte ta stora eller onödiga risker med det. Men i grund och botten så rekommenderar jag dig att investera företagets pengar. Lycka till!