Investera i aktier med aktiebolag

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

[Inlägget skrivet 2016]

Jag är 26 år gammal och har drivit både en enskild firma ett par år och nu ett eget aktiebolag sedan 2015. Jag har även en anställning i ett annat bolag där jag erhåller min lön. Aktiebolaget som jag äger/driver är endast en “hobby” vid sidan då jag älskar allt som har med företagsamhet att göra.
Min första tanke efter mitt första år som aktiebolagsägare; Ska jag ta ut pengarna i aktieutdelning för att sedan investera i aktier privat, eller ska jag behålla pengarna och investera i aktier med aktiebolaget?

För enkelhetens skull så tänker jag att vi räknar på en vinst på 100 000kr. Viktigt att tillägga är att detta endast gäller för aktiebolag.

Vad är mest lönsamt?

  1. Behålla pengarna i bolaget, skatta 22% bolagsskatt och investera?
  2. Ta ut aktieutdelning och investera pengarna privat?
  3. Ta ut pengarna som lön och investera privat? – Detta är inte rekommenderat sätt till lönsamheten, dock finns det viktiga saker som pension att ta ställning till, men denna artikeln handlar om vad som är mest lönsamt.

Jag utgår från följande i båda exemplen:

  • Vinsten/Utdelningen sprids ut över hela året med ungefär samma summa inköp per månad. Bra för att sprida risken!
  • Vi utgår från att vår tanke är att bygga en utdelningsmaskin/pengamaskin där vi siktar på hög direktavkastning på 5% per år och ytterligare 3% värdeökning per år.

Investera i aktier med aktiebolag

Det som artikeln handlar om, och som jag själv undrade över när jag nu står inför valet själv är; Är det lönsamt att investera i aktier med aktiebolag?
För att förenkla exemplet så säger vi jag i mitt aktiebolag har fakturerat kunder till 100 000kr ex moms och jag har inte några utgifter, alltså en vinst på 100 000kr. Vinsten beskattas alltid med 22% bolagsskatt.

  • 100 000kr – 22% = 78 000kr

Resultatet blir 78 000kr efter bolagsskatten och dessa är klara att sätta in i en kapitalförsäkring.
Vi räknar alltså med att vi bygger en utdelningsportfölj som genererar 5% direktavkastning + 3% värdeökning per år. Inga ytterligare insättningar är medräknade men däremot så återinvesteras alltid utdelningarna ni får till portföljen.
Jag använder som vanligt Stefan Thelenius Sparkalkylator  för att sammanställa grafiken nedanför:

 

Investera i aktier med aktiebolag
Investera i aktier med aktiebolag

Som ni ser så har jag inte räknat på några framtida vinster i bolaget eller fler insättningar till kapitalförsäkringen. Alla utdelningar återinvesteras och därför får vi den så kallade ränta på ränta effekten (Vad menas med ränta på ränta effekten?)! Efter ca 9 år har dina pengar fördubblats! Efter 15 år har dina pengar tripplats!
Om vi fortsätter med räkneexemplet och väljer att ta ut pengarna från kapitalförsäkringen/bolaget efter 10år så kommer dessa att beskattas med “utdelningsskatt”, glöm inte att läsa på om 3:12 reglerna och hur dessa ser ut vid den tidpunkt du läser detta inlägg. I skrivande stund ligger skatten på 20% upp till ett tak på cirka 160 000-165 000 kr.

Det betyder att efter att behållt pengarna i bolaget i 10år och med hjälp av ränta på ränta effekten så får du ut:

  • 164 000kr – 20% skatt = 131 200kr

Investera i aktier med aktiebolag


 

Ta ut vinsten i aktieutdelning och investera pengarna privat

Vi räknar på samma sätt som exemplet innan, så vi säger att jag i mitt aktiebolag har fakturerat kunder till 100 000kr ex moms och jag har inte några utgifter, alltså en vinst på 100 000kr. Vinsten beskattas alltid med 22% bolagsskatt.

  • 100 000kr – 22% = 78 000kr

Efter detta så plockar vi ut vinsten i aktieutdelning där utdelningskatten (inkomst av kapital) ligger på 20%.

  • 78 000kr – 20% = 62 400kr

Resultatet av detta blir att vi får ut 62 400kr i handen att placera på ett Investeringssparkonto (bästa kontot för privatpersoner. Ska du investera i utländska aktier så läs gärna mitt inlägg; Utländska aktier i ISK eller KF?)
Vi räknar alltså med att vi bygger en utdelningsportfölj som genererar 5% direktavkastning + 3% värdeökning per år. Inga ytterligare insättningar är medräknade men däremot så återinvesteras alltid utdelningarna ni får till portföljen.
Jag använder som vanligt Stefan Thelenius Sparkalkylator  för att sammanställa grafiken nedanför:

Ta ut pengarna med aktieutdelning och investera pengarna privat
Ta ut pengarna med aktieutdelning och investera pengarna privat

Som ni ser så har jag inte räknat på några framtida vinster och aktieutdelningar från bolaget och inga fler insättningar har gjorts i investeringssparkontot. Alla utdelningar återinvesteras och därför får vi den så kallade ränta på ränta effekten (Vad menas med ränta på ränta effekten?)! Efter ca 9 år har dina pengar fördubblats! Efter 15 år har dina pengar tripplats!
Om vi fortsätter med räkneexemplet och väljer att ta ut pengarna från investeringssparkontot efter 10år så är dessa beskattade och klara.

Det betyder att efter att tagit ut pengarna som aktieutdelning och behållt pengarna i investeringssparkontot i 10år och med hjälp av ränta på ränta effekten så får du ut:

  • 131 731kr


 

Reslutat/Slutsats:

Resultaten blir i princip exakt lika, det som kommer avgöra är hur många köp man gör och hur mycket courtagekostnad du drar på dig under årens lopp. Använder du Avanza mini så kostar varje köp och sälj på svenska börsen 0,25%. Det betyder att varje köp (med hjälp av utdelningar) borde vara på minst 400kr för att utnyttja courtaget maximalt.

Andra saker att tänka på är att framtida skatteregler för aktieutdelningar kan ha ändrats vilket kan t.ex. göra att det inte längre är lika förmånligt att plocka ut pengar om tio år genom aktieutdelningar.

Jag kommer förmodligen själv att behålla pengarna i bolaget och investera i en kapitalförsäkring då jag vill kunna ha möjligheten att bredda verksamheten och investera dessa pengarna i nya produkter/lokaler i framtiden.

Starta en företagsägd kapitalförsäkring –
Här hittar du blankett till företagsägd kapitalförsäkring

Rekommenderade artiklar relaterade till detta inlägget:
Vad menas med ränta på ränta effekten? (Rekommenderas!)

Utländska aktier ISK eller KF?
Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj?
Bästa Utdelningsaktierna
Bästa nybörjaraktierna

Investera i aktier med aktiebolag
Jag vill även friskriva mig från eventuella fel/missförstånd då jag själv inte är utbildad revisor. Prata gärna med en revisor innan du väljer att investera dina pengar.

Kom igång och starta din pengamaskin idag
Öppna ett konto på Avanza bank och börja investera på endast 3 min med Bank-ID

Samarbetslänk

Artikelns innehåll:

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter
Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se