Är du intresserad av att investera genom Kameo och deras plattform?
Jag förstår det eftersom den förväntade årsavkastningen är 5-15% (beroende på vilket projekt du väljer att investera i). De har dessutom månatliga ränteutbetalningar vilket passar perfekt för dig som bygger en utdelningsportfölj.
I den här artikeln berättar jag allt du behöver veta och varför Kameo kan vara ett mycket bra komplement till t.ex. en aktie- eller fondportfölj.
Min första rekommendation är att du tittar på videon (1:47 min) här nedanför. Där beskriver Kameo sin tjänst på ett lättförståeligt sätt:
Vad är Kameo?
Kameo är en tjänst som sammanför investerare med företag som är i behov av finansiering. Denna finansiering kan vara till exempel för fastigheter eller för övriga typer av kapitalbehov som ett företag kan tänkas ha.
Kameo förmedlar då dessa lån där många investerare som är registrerade på Kameos plattform tillsammans kan vara med och finansiera lånet. Kameo bedriver alltså en typ av crowdfunding av fastighets- och företagslån.
I utbyte mot att man investerar i lån hos Kameo så får man en attraktiv ränta på det kapital man lånar ut. Räntan beror på den uppskattade betalningsförmågan hos låntagaren och därmed vilken risk som bedöms vara involverad i utlåningen till företaget.
- Årlig hög och stabil avkastning på 5-15%
- Investera från endast 500kr och uppåt
- Sprid risken tillsammans med din vanliga börsportfölj
- Helt kostnadsfritt att använda plattformen
- Du kan inte likvidera en aktiv investering
- Fåtal projekt att välja mellan
- Svårt att göra en riskbedömning av projekten
Kameo Svensk Filial
Org.nr 5164100454
Eriksbergsgatan 10
114 30 Stockholm
T: 010-483 58 80
helpdesk@kameo.se
Börja investera redan idag!
- Hög förväntad avkastning: 5-15%
- Investera i företagslån och fastighetslån
- Alla lån har en underliggande säkerhet
- Investera från 500 kr
“Kameo erbjuder dig möjligheten att investera i lån och därmed bygga din egen sorts bankverksamhet.” – Anton
Så kommer du igång med Kameo
Att investera via Kameo kan vara ett bra komplement till andra typer av investeringar såsom till exempel aktier och fonder. Investeringar i lån via Kameo har ju den fördelen att de till skillnad från många andra typer av investeringar har en i förväg känd avkastning (räntan man får på utlåningen).
Den som är intresserade av denna typ av investering bör därför överväga att registrera sig som investerare hos Kameo för att komma igång och få avkastning på sitt kapital.
Jag förstår det (att du är intresserad av att investera genom Kameo) eftersom den förväntade årsavkastningen är 5-15% beroende på vilket projekt du väljer att investera i. De har dessutom månatliga ränteutbetalningar vilket passar perfekt för dig som bygger en utdelningsportfölj.
Anton "Västkustinvesteraren" Gustafsson
Steg 1: Öppna ett investeringskonto på Kameo.se
För att registrera sig på Kameo behöver man uppge några grundläggande uppgifter om sig själv samt svara på några frågor om sin ekonomiska situation och sina intentioner med sparandet hos Kameo.
Sedan måste man godkänna Kameos villkor och verifiera sin identitet med ett BankID. Efter det så är det fritt fram att börja leta efter intressanta lån att vara med och finansiera.
Steg 2: Sätt in pengar på ditt konto
När du bestämt dig för att Kameo är ett bra sätt att investera dina pengar på så kan du göra en insättning på ditt konto. På så sätt finns det kapital tillgängligt för att investera i något eller flera av de aktiva lån som söker finansiering för tillfället.
En bra idé kan vara att sprida sin utlåning på flera olika lån för att minska risken att förlora pengar ifall någon låntagare mot förmodan inte klarar att betala tillbaka pengarna de lånat.
Steg 3: Börja investera i fastighetslån eller företagslån
Det finns normalt flera olika lån att välja mellan på Kameos plattform. Det kommer också ut nya låneerbjudanden med jämna mellanrum. Så om man inte hittar något som känns väldigt lockande just för tillfället så kan det vara en bra idé att avvakta för att se om det kommer något mer tilltalande framöver.
En viktig aspekt när man väljer vilket lån man ska investera i är säkerheten bakom lånet. Alla lån som förmedlas via Kameo har någon form av säkerhet. Det kan vara till exempel en pant i en fastighet, eller en personlig borgen från ägaren av företaget.
Som investerare bör man dock fundera över hur pass stark denna säkerhet är. Om företaget inte utvecklas som förväntat och de får problem att betala lånet; är då säkerheten tillräckligt stark för att du ändå kommer kunna få tillbaka hela (eller det mesta av) ditt satsade kapital?
Steg 4: Luta dig tillbaka och få 5-15% årlig förväntad avkastning
När du väl valt att investera i ett lån så är det bara att luta dig tillbaka och njuta av den avkastning du kommer att få. Lånen hos Kameo har runt 5 till 15 procent i årlig förväntad avkastning.
Detta är en mycket attraktiv nivå på avkastningen och kommer att kunna hjälpa dig att växa ditt kapital relativt snabbt.
När väl avkastningen är inkasserad så kan du med fördel återinvestera denna i nya lån för att dra nytta av ränta på ränta effekten och få en exponentiell utveckling av dina satsade pengar.
- Hög förväntad avkastning: 5-15%
- Investera i företagslån och fastighetslån
- Alla lån har en underliggande säkerhet
- Investera från 500 kr
Kameo omdöme och recension
När man är intresserad av att använda sig av någon spartjänst som man inte använt förut så kan det vara bra att läsa recensioner från folk som redan testat tjänsten. På så sätt kan man få en ännu bättre förståelse för om det är något som man tror skulle passa en själv.
Nedan så har jag därför sammanställt några tidigare recensioner om Kameo.
Mystep.se
4 av 5 stjärnor
Mystep.se har satt ett betyd på 4 av 5 för Kameo. Enligt dem så baseras betyget på en kombination av utbud, popularitet, lånevillkor och prisnivå. Någon i övrigt specifik motivation till betyget har dock inte getts.
Aktiewiki.se
4,5 av 5 stjärnor på Google
Aktiewiki har gjort en noggrann redogörelse för vad Kameo är och hur man investerar via dem. De kunde se många fördelar med tjänsten, och de gav därför Kameo det höga betyget 4.5 av 5.
Sparrantan.se
4 av 5 stjärnor på Google
Även Sparrantan.se har satt det höga betyget 4 av 5 på Kameo. I överlag verkar alltså Kameo få väldigt höga betyg vilket bör betyda att de har en uppskattad tjänst.
Viktigt att tänka på innan du börjar Kameo och crowdfunding
Det finns vissa saker man bör tänka på varje gång innan man gör någon ny investering. Man bör till exempel analysera risken i förhållande till den potentiella avkastningen för att se till att man gör investeringar som har potential att bidra till en bra utveckling av ens kapital.
Den förväntade avkastningen är hög men kommer även med en viss risk
Kameo erbjuder höga avkastningar på de lån man investerar i. Räntor på 10 och i vissa fall upp emot 15 procent förekommer. Det går alltså att få väldigt bra avkastning på de pengar man lånar ut.
Det man måste tänka på är dock att det inte är någon garanterad avkastning (även om varje lån har en underliggande säkerhet som ska fungera som ett skydd för dig som investerare).
Det går alltså att förlora pengar om företaget som lånat pengarna skulle börja gå dåligt. Mycket handlar därför om att försöka avgöra hur pass stor eller liten sannolikheten är att det kan komma att hända.
Investera gärna i flera projekt för att sprida risken
Diversifiering är något som investerare allt som oftast uppmanas att tänka på. Det beror helt enkelt på att diversifiering faktiskt är något som är bra.
Det är en typ av försäkring man att förluster i enskilda investeringar ska åsamka någon större skada på ens kapital som helhet.
Investerar du till exempel i enbart ett lån via Kameo – och företaget som lånat pengar går i konkurs så kanske du förlorar stora delar av ditt satsade kapital. Ifall du istället har investerat i 5 olika lån så blir effekten på ditt kapital som helhet mycket mindre om ett av de fem företagen skulle gå i konkurs.
Det är alltså att föredra att investera i flera olika lån via Kameo. Gör man det så har man en betydligt bättre riskspridning och en bättre förutsättning att kunna undvika de potentiellt stora förlusterna.
- Hög förväntad avkastning: 5-15%
- Investera i företagslån och fastighetslån
- Alla lån har en underliggande säkerhet
- Investera från 500 kr
FAQ - Vanliga frågor om Kameo
Kameo är för många fortfarande en ganska okänd tjänst. De är relativt nya på marknaden och de flesta har ännu inte hunnit testa att investera några pengar via Kameo.
Det kan därför finnas en hel del frågor om hur deras verksamhet fungerar, hur man investerar via dem, vilka risker som finns och så vidare.
Nedan försöker jag därför att svara på några av de allra vanligaste frågorna om Kameo.
Vad är det lägsta investeringsbeloppet?
Hur hög är den förväntade avkastningen?
Vad kostar det att investera?
Gäller insättningsgarantin?
- Hög förväntad avkastning: 5-15%
- Investera i företagslån och fastighetslån
- Alla lån har en underliggande säkerhet
- Investera från 500 kr
Hur fungerar skatt på investeringar via Kameo?
Investeringar via Kameo beskattas som vanlig kapitalinkomst. Det innebär att man får betala 30 procent i skatt på den avkastning man får.
Det betyder att om man investerar till exempel 100.000 kr till en ränta på 10 procent så får man 10 tusen kronor i ränta. Av dessa så går alltså 3000 kr (30%) till skatt och resterande 7000 kr (70%) får man behålla själv.
Kan man göra avdrag på eventuella förluster?
Ja. Om man mot förmodan skulle göra förluster när man investerar via Kameo så får man självklart göra avdrag för dessa i deklarationen.
Investera gärna i flera projekt för att sprida risken
Diversifiering är något som investerare allt som oftast uppmanas att tänka på. Det beror helt enkelt på att diversifiering faktiskt är något som är bra. Det är en typ av försäkring man att förluster i enskilda investeringar ska åsamka någon större skada på ens kapital som helhet.
Investerar du till exempel i enbart ett lån via Kameo – och företaget som lånat pengar går i konkurs så kanske du förlorar stora delar av ditt satsade kapital.
Om du istället har investerat i 5 olika lån så blir effekten på ditt kapital som helhet mycket mindre om ett av de fem företagen skulle gå i konkurs. Det är alltså att föredra att investera i flera olika lån via Kameo.
Gör man det så har man en betydligt bättre riskspridning och en bättre förutsättning att kunna undvika de potentiellt stora förlusterna.
Fördelar med Kameo
Det finns många fördelar med att investera via Kameo. Några av de största fördelarna tycker jag personligen är:
- Årlig hög och stabil avkastning på 5-15%
- Investera från endast 500kr och uppåt
- Sprid risken tillsammans med din vanliga börsportfölj
- Helt kostnadsfritt att använda plattformen
Årlig hög och stabil avkastning på 5-15%
Avkastningen är kanske det bästa med Kameo. Genom att investera via dem kan man få upp till 15% i avkastning. Till skillnad från aktier och fonder så är denna avkastning heller inte volatil.
Man vet istället på förhand exakt hur mycket avkastning man kommer att få, vilket gör att utvecklingen av ens kapital över tid kommer att bli jämnare (detta förutsätter dock att man lyckas undvika att investera i lån som av någon anledning inte kan återbetalas till fullo av låntagaren).
Investera från endast 500 kr och uppåt
När man investerar via Kameo så räcker det med att gå in med så lite som 500 kr. Det är en summa som är möjlig att lägga undan för de allra flesta. Det är alltså en väldigt liten tröskel för att komma igång och investera via Kameo.
Detta är enligt mig väldigt positivt då det gör denna typ av investering tillgänglig för den stora massan så att fler kan få ta del av lönsamma investeringar och över tid bygga stora summor kapital med hjälp av ränta på ränta effekten.
Sprid risken tillsammans med din vanliga börsportfölj
Kameo är extra bra som ett komplement till övriga typer av investeringar. Många har redan ett befintligt sparande i aktier och fonder. Detta kan man gärna kombinera med andra alternativa sätt att placera pengar – till exempel genom att investera via Kameo.
På så sätt får man en bättre riskspridning samtidigt som man även får dra fördel av styrkorna med andra typer av investeringar.
Helt kostnadsfritt att använda plattformen
Kameo tar inte ut någon avgift för att man använder deras plattform. Man behöver alltså inte oroa sig för att de kommer att lägga beslag på någon av den ränteintäkt man får på de lån man investerat i.
Istället så har Kameo valt att lägga avgiften får låneförmedlingen direkt på låntagarna. Utöver den ränta som betalas till oss investerare får alltså låntagarna separat betala en avgift som ska täcka Kameos kostnader och vinst.
Nackdelar med Kameo
Även om det finns väldigt många fördelar med att investera via Kameo så är det sällan som något inte även har nackdelar. Så är förstås även fallet med just Kameo. Det finns en del nackdelar man bör ha i åtanke om man funderar på att börja investera hos dem.
- Du kan inte likvidera en aktiv investering
- Fåtal projekt att välja mellan
- Svårt att göra en riskbedömning av projekten
Du kan inte likvidera en aktiv investering
När man väl valt att investera i ett lån så har man ingen möjlighet att sälja av och likvidera investeringen. Pengarna är med andra ord bundna under lånets löptid. Ofta har dock lånen relativt korta löptider.
Men om ett akut kapitalbehov uppstår så kan det vara en stor nackdel att inte kunna få ut de pengar man har investerat. Se därför till att via Kameo inte investera några pengar som du kan komma att behöva inom den närmare framtiden.
Fåtal projekt att välja mellan
Självklart vill man i idealfallet ha så många olika lån att välja mellan när man ska bestämma vad man vill investera i. Ännu viktigare är det att ha många olika lån att välja mellan om man vill sprida sitt kapital på flera olika lån.
Det finns dock inte alltid så många lån att finansiera hos Kameo. Ens urval blir dock ganska begränsat. Detta gör att det ibland kan vara svårt att hitta tillräckligt många lån för att kunna hålla hela sitt kapital fullinvesterat.
Svårt att göra en riskbedömning av projekten
Det är ofta svårt att själv kunna göra någon bra riskbedömning för projekten. Hur stor sannolikhet det faktiskt är att få tillbaka pengar är alltså något som kan vara svårt att uppskatta.
Därför vet man inte heller riktigt hur pass stor risk man tar i förhållande till avkastningen som man får.
Risker
Investeringar är alltid mer eller mindre riskfyllda. Men det är också risken som gör att man kan få en viss avkastning. Avkastningen är nämligen en typ av ‘ersättning’ man får för den risk man tar.
Det betyder också att man i regel kan få en högre potentiell avkastning desto större risk man tar när man investerar. Se dock ändå till att inte ha allt hög risk i ditt sparande.
När det kommer till Kameo så finns det några risker jag tycker det är extra viktigt att ha i åtanke:
Konkursrisk
Först och främst så finns det en viss risk att företagen som lånar pengar går i konkurs. Då blir det i regel så att du som investerare förlorar hela eller delar av ditt satsade kapital.
Hur stor förlusten blir beror i ett sådant läge ofta främst på lånets säkerhet; vilken typ av säkerhet som finns och hur stark den är.
Risk att plattformen (Kameo) går i konkurs
Det finns självklart också en risk att Kameo själva går i konkurs. Detta bör dock generera minimal skada till dig som investerare. Detta beror på att de pengar som du har på ditt konto hos Kameo är täckt av insättningsgarantin.
Och de pengar du lånat ut är fortfarande en skuld som låntagarna har till dig. Dina pengar är alltså inte på något sätt beroende av Kameos överlevnad. Även om det självklart skulle vara en stor förlust att tappa tillgången till Kameos plattform för att hantera de investeringar du gjort.
Marknadsrisk
Marknadsrisk är något annat man måste ta hänsyn till när man investerar. Investerar man till exempel i ett lån från ett företag som tänker utveckla bostadsrätter så är det självklart så att utfallet av ens investering i det fallet är beroende av hur bostadsmarknaden utvecklas.
Skulle bostadspriserna av någon anledning börja att falla väldigt mycket så finns det en stor risk att företaget inte får sälja de bostäder de utvecklat till ett tillräckligt högt pris. Det påverkar då förstås dig som investerar och du löper risk att lånet inte kommer att betalas tillbaka.
Fundera därför över vad du lånar ut pengar till och hur den marknad som företaget är verksam inom kommer att utvecklas under den kommande tiden.