Kan man låna pengar till kontantinsats?
Går du i funderingar kring ett eventuellt hus- eller lägenhetsköp och undrar om det går att låna till kontantinsats? Det går att låna till kontantinsats men det är inte i alla lägen det rekommenderas.
Efter ett par år med nya skärpta regler när det kommer till bostadslån och amorteringar så börjar det bli riktigt svårt för framförallt unga att komma in på bostadsmarknaden.
Grundregeln är fortfarande att du måste betala minst 15% av bostadsköpets totalbelopp i en så kallad kontantinsats.
Exempel på att låna till kontantinsats
För att göra det mycket enkelt i exemplet nedanför så räknar vi på att bostaden skulle kosta 1,000,000kr. Även om majoriteten av bostadsköpen som görs i Sverige kostad betydligt mer än så.
Bostadens pris: 1,000,000kr
Du/ni måste själva betala en kontantinsats på minst 15%: 150,000kr
Du/ni får låna: 850,000kr av banken i ett så kallat bolån
Hur gör man för att finansiera kontantinsatsen?
Som de flesta känner till så kunde man tidigare låna 100% av bostadens kostnad av storbankerna, men efter den nya lagen 2010 så är det max 85% belåning som gäller. Tidigare så gick det att ta ett så kallat topplån på de sista 15% men den möjligheten är nu borta och det krävs andra varianter för att kunna gå runt kontantinsatsen.
Ett exempel kan vara att ta ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen. Observera att dessa lån ofta har höga räntor och annorlunda villkor (oftast sämre) jämfört med bostadslån.
Det går alltså att låna till kontantinsats vid sidan om ditt bostadslån. Dessa lån kallas ofta blancolån eller privatlån och det är viktigt att du prioriterar att amortera bort dessa lån före bankens då de tenderar att vara mycket dyrare för dig som låntagare. Se till att du jämför olika banker innan du väljer att låna till kontantinsats.
Likaså rekommenderar jag starkt att du räknar på det ett par extra gånger, du ska som sagt kunna betala av både ett bostadslån och ett privatlån. Här nedanför har jag infogat en mycket bra jämförelsetjänst för dig som är intresserad av att låna till kontantinsats:
Hur kan man annars finansiera sin privatekonomi?
En populär tjänst för att får en mer flexibel privatekonomi är kreditkort. Det finns många olika kreditkort med för och nackdelar. I denna artikeln fokuserar jag på att jämföra privatlån till kontantinsatsen, istället rekommenderar jag Buffert.se som har tagit fram en bra jämförelseguide för kreditkort.
Risker
Det finns många risker med att låna till kontantinsats och en uppenbar är givetvis att du får ett extra lån med ännu högre ränta som står på dig. Det är viktigt att du har en stabil privatekonomi och inte kommer ha några problem med avbetalningen på båda lånen.
Lånet du har av banken på 85% har bostaden som säkerhet och du kan därmed förlora bostaden om du inte klarar av att betala för dig. Den ränta du får på privatlånet avgörs ofta med hjälp av individuell bedömning där t.ex. din inkomst och övriga lån avgör hur stark privatekonomi du har.
Missar du att betala av ditt privatlån så finns det stor chans att du får anmärkningar och hamnar hos kronofogden.
Vilken är bästa banken för att låna pengar?
Det är en fråga som är mycket svår att besvara. Varje gång det kommer till att låna pengar så är det mycket individuella aspekter som måste räknas in. Hur mycket behöver du låna till kontantinsatsen? Hur lång tid vill du betala av lånet på?
Vill du prioritera att amortera ner lånet så snabbt som möjligt (rekommenderas starkt) eller vill du hellre lägga upp det på en länge tid? Dessa frågor är bara ett par av alla du bör ställa dig innan du väljer att låna pengar.
Jag rekommenderar att du använder dig av jämförelsetjänsten här ovanför. Vill du använda dig av en annan part så rekommenderar jag att du använder Sverigekontanter.se för att jämföra privatlån innan du lånar..
Spara eller låna till kontantinsats?
Det finns givetvis en anledning till varför lagen om 15% kontantinsats kom till från början. Vi svenskar är generellt högt belånade och det var ett sätt att minska belåningen per person. Med det sagt så förstår ni förhoppningsvis att jag alla dagar i veckan tycker att man bör spara ihop till kontantinsatsen.
Ett knep du kan ta till för att snabbare kunna spara ihop till en kontantinsats är att samla lån du redan har. Genom att baka ihop befintliga lån och krediter i ett så kallat samlingslån kan du ofta komma ned i både totalkostnad och amorteringsbelopp per månad.
Men eftersom alla har olika förutsättningar och möjligheter så kan det vara aktuellt för dig att finansiera kontantinsatsen med privatlån. Mitt mål är att få ihop en artikel om hur du kan tänka när du ska spara till kontantinsatsen och hur man kan lägga upp både planen och utförandet.
Dags att se över din bolåneränta?
Har du redan ett bostadslån eller har du redan fått reda på vilken ränta banken kan ge dig? Då kan det vara läge att se över din bolåneränta för att kunna jämföra, pruta och spara tusentals kronor varje år. Jag själv har lyckats förhandla till mig en rabatt på 0,8% och det innebär i mitt fall att jag sparar 20,000kr per år. En stor summa pengar som man kan göra mycket annat kul för istället för att betala ränta.
MittBolån.se erbjuder en tjänst där du kan jämföra olika bostadslån och se vilken din bästa ränta är. Jag har själv inte testat tjänsten ännu men planerar på att göra det om jag skulle bli av med min rabatt eller vid en eventuell flytt.