LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton [Dividend ALL-STARS ]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Hört talats om LVMH? Förkortningen kommer från bolagets hela namn; Moët Hennessy Louis Vuitton. Som ni förstår så är det flera stora starka bolag som är sammanslagna till ett stort “multinational luxury goods conglmerate”.

LVMH grundades 1987 efter en sammanslagning av klädesvärldens supermärke Louis Vuitton och champagne- och congacvärldens supermärken Moët & Chandon och Hennessy.

Det absolut bästa ordvalet för att beskriva LVMH är “fashion power house”. Deras varumärken är några av de absolut bästa i världen i deras kategorier. Vad sägs om äga t.ex. dessa bolagen/varumärkena i sin portfölj?

Moët & Chandon
Dom Pérignon
Krug
Christian Dior
Donna Karan
Louis Vuitton
Marc Jacobs
Hublot
TAG Heuer

Dessa varumärken är bara ett par exempel av de cirka 70 olika varumärken bolaget äger. Se bilden nedanför för att få en överskådlig karta om hur bolaget är uppdelat i olika “Houses” med t.ex. “Fashion & Leather goods” och “Wine & Spirits”.

LVMH - Louis Vuitton Moët & Chandon Hennessy
LVMH – Louis Vuitton Moët & Chandon Hennessy

LVMH – Direktavkastning och utdelningshistorik

LVMH kvalificerar sig under kategorin “Dividend growth”-bolag då de i skrivande stund har en direktavkastning på cirka 2,20%.

LVMH utdelningshistorik:

2011 – €2,20
2012 – €2,90
2013 – €1,80
2014 – €3,15
2015 – €3,30
2016 – €3,55 (kommer att föreslås)

Hämtat från LVMHs hemsida:
“At the Annual Shareholders’ Meeting on April 14, 2016, LVMH will propose a dividend of €3.55 per share, an increase of 11%. An interim dividend of €1.35 per share was paid on December 3 of last year. The balance of €2.20 per share will be paid on April 21, 2016.”

De senaste sju åren har bolaget delat ut pengar två gånger om året (bortsett från 2013). Ex-dividend date för 2016 är den 19 april och utdelningen kommer att betalas den 21 april.

LVMH payout ratio senaste åren:

  • Cirka 30-50%

Vad talar för att LVMH kommer att fortsätta öka sin omsättning, sina vinster och i slutändan bibehålla den stabila utdelningstillväxten?

LVMHs portfölj av märkesbolag är “one of a kind” men många otroligt starka och världsledande märken. Vilka handlar lyxmärken? Jo, givetvis rika och välställda människor runtom i världen. Vilka drömmer om att kunna äga lyxiga produkter som en Hublot-klocka eller en Louis Vouitton-väska? Jo, givetvis den stora andel människor som kvalar in som “snäppet under de rika”.
Vart är världen påväg? Jo andelen rika och välbeställda människor kommer att öka i framtiden. Det betyder att det är människorna som har suktat efter dessa produkter i många år.

LVMH tömde under 2015 sina lager på klockor då försäljningen ökat mer än de räknat med. Samtidigt har även champagneproduktionen ökats för att kunna fortsätta hänga med i den ständigt ökade omsättningen.

LVMH - Hublot klockor kostar allt ifrån 100 000kr till flera miljoner kronor!
LVMH – Hublot klockor kostar allt ifrån 100 000kr till flera miljoner kronor!

Eftersom alla LVMH produkter ska kännas och upplevas lyxiga så måste de givetvis vara prissatta efter detta. Med ett högt försäljningspris så medföljer riktigt fina marginaler!

Förra året ökade omsättningen med 20%, vinsten med 16% och fria kassaflödet med 30%.Hur handlar jag LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton?

LVMH finns att handla i indexet Euro Stoxx 50. Handlar du via Avanza så är det telefonorder som gäller. Dock är courtagekostnaden (Avanza mini) sänkt under 2015 till endast 0,25% eller €11.
Avanza skriver även på sin hemsida att det kan tillkomma en omsättningsskatt:
Franska värdepapper – Omsättningsskatt vid köp av vissa franska aktier 0,2% av köpeskillingen.”

Skulle jag välja att köpa för mitt månadsspar till privata aktieportföljen, med dagens kurs, så skulle det se ut såhär i courtagekostnader (enkelhetens skull så är €1 = 10 SEK):

LVMH kurs: €151,00
Antal köp av aktier: 4
Total köpsumma: €604
Courtagekostnad: €11
Omsättningsskatt: €1,208
Total kostnad för köpet: €11 + €1,208 = €12,208 = 109,876 SEK (2% av köpsumman)
Äger Västkustinvesteraren aktier i LVMH?

I skrivande stund äger jag inga aktier i LVMH. Men jag tycker bolaget är mycket lockande och kommer förmodligen köpa mig en post i nya företagsportföljen eller möjligtvis för februaris månadssparande i privata utdelningsportföljen.


 

Givetvis ber jag er alltid att läsa på själva innan ni investerar i något jag har skrivit om här på bloggen. Var även noga med att dubbelkolla så inte min information eller mina siffror skulle vara felaktiga. Mina inlägg är skrivna för att inspirera er om aktier ni kanske inte har hört talats om innan eller som ni kan tyckas vara intressanta. Mina inlägg är ALDRIG några rekommendationer på att köpa eller sälja värdepapper.