1 ÅR SENARE - SÅ HÄR HAR DET GÅTT

Uppdatering av min investering genom Lysa fondrobot

Västkustinvesteraren (Anton Gustafsson)

Västkustinvesteraren (Anton Gustafsson)

Artikeln är skriven av Anton Gustafsson, grundare av Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare och investerat i +10 år. Han har ett brinnande intresse för privatekonomi, investeringar och finans i övrigt.

Det har redan gått över 1 år sedan jag investerade genom Lysas fondrobot!

Äntligen har jag fått tummen ur att sammanställa min investering genom Lysas fondrobot. Nu har det gått lite mer än ett år och jag valde att investera 10.000 kr den 20 februari 2021, dvs bara någon vecka innan börskraschen – alltså sämsta möjliga start!

Börja med att läsa “Förutsättningarna” här nedanför innan du ger dig på graferna. Tänk på att Lysa är en partner till mig – tack vare det så kan jag erbjuda 20% rabatt på avgiften längre ner i artikeln för dig som vill testa tjänsten.

Innehållsförteckning

Förutsättningar

För att du ska kunna få en bild av vad jag visar upp i den här artikeln så tänker jag måla uppförutsättningarna först. För strax över ett år sedan investerade jag 10.000 kr i Lysas fondportfölj för att kunna testa tjänsten och recensera den löpande för andra investerare som är intresserad av tjänsten. 

Det här tycker jag att du bör tänka på när du läser jämförelsen:

Min Lysa-portfölj har följande inställningar:

Så här ser mina innehav ut just nu (utvalda av Lysa) och avgifterna för kontot:

Lysa portföljens innehav
Lysa avgifter

Lysa historisk avkastning: 3 månader

Här nedanför visas den historiska avkastning från och med dagens datum (se längst upp i artikeln) och 3 månader bakåt. Som vi ser så står sig avkastningen mycket bra mot de globala marknaderna men klarar inte riktigt med att hålla Sveriges tempo. 

Med tanke på att jag har investeringsinriktning “Bred” så är det fullt rimligt att vissa marknader går betydligt bättre. Det jag förväntar mig av min Lysa-portfölj är mindre volatilitet och en stabilare avkastning över tid.

Lysa historisk avkastning 3 månader

Lysa historisk avkastning: 6 månader

Vi går vidare till att titta på de 6 senaste månaderna här nedanför. Som ni kan se så har Emerging markets varit mycket volatilt samtidigt som att Lysa-portföljen har avkastat ungefär som både Emerging och Developed markets. Sverige har återigen gått starkt även på 6 månader och har gett en högre avkastning.

Lysa historisk avkastning 6 månader

Lysa historisk avkastning: 1 år

Då går vi in på 1 års-grafen. Den svenska marknaden vände upp ur börskraschen i mitten av mars 2020 vilket innebär att början på grafen här nedanför är cirka 3 veckor efter börsen nådde botten. 

Här ser vi tydligt hur den breda diversifieringen i Lysa-portföljen ger mig betyligt mindre volatilitet. 

Man ser även att avkastningen håller en mycket hög nivå och ligger i toppen exkluderat Sverige som har kört sitt eget race. 

Det är självklart enkelt att i efterhand säga att man enkelt och hellre hade kunnat ha mer exponering mot Sverige och därmed nå en bättre avkastning, men sanningen är den att för gemene man så bör en väldiversifierad automatiserad portfölj vara bästa valet över tid.

Lysa historisk avkastning 1 år

Lysa historisk avkastning: Sedan start

Nu väger vi in även börskraschen som jag så fint timade in otroligt bra. Här ser vi hur Lysa-portföljen studsade upp bra tillsammans med jämförelsemarknaderna och har återigen avkastat stabilt och bra jämfört med allt utom Sverige.

Lysa historisk avkastning sedan start

Sammanfattning

I det stora hela så är jag mycket nöjd med avkastningen från Lysa-portföljen. Som sagt, avkastningen hade varit avsevärt högre om jag hade månadssparat hela vägen från start då jag lyckades tima in sämsta möjliga tillfälle att investera mina pengar.  

Om jag inte själv hade brunnit så mycket för investeringar och velat ha möjligheten att själv välja ut specifika aktier och fonder så hade jag med stor sannolikhet valt att månadsspara genom Lysas fondrobot. Tjänsten passar för alla – men förmodligen allra bäst för dig som inte vill eller kan lägga tid på att investera dina pengar varje månad.

Det är trots allt så pass automatiserat så du egentligen bara behöver göra en “set and forget”!

Erbjudande:
Tack vare mitt samarbete med Lysa så har jag möjligheten att erbjuda dig som läsare 20% rabatt på avgiften när du registrerar dig genom mina länkar (jag erhåller en ersättning när du gör det).

Så vill du testa Lysas automatiserade tjänster så får du gärna använda länken här nedanför så du erhåller rabatten:

Vad tycker du om artikeln? Är det något bra du vill lyfta fram eller finns det något viktigt att diskutera?

Lämna gärna en kommentar här nedanför!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Guide: Flytta fribrev

9.5

Guide

9.5/10