Molntjänstbolag – 13 spännande aktier i July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Investera i molntjänster och bolag på börsen

Att investera i molntjänstbolag som erbjuder molntjänster på börsen är stekhett just nu. Investerare lockas av repetitiva intäkter, höga bruttomarginaler och framförallt hög skalbarhet. Jag har listat 13 mycket spännande bolag som inspiration för vad du kan investera i för att få exponering mot “sektorn”.

Majoriteten av bolagen som nämns i artikeln är alla högt värderade sett till sitt P/E-tal, men ha i beaktning att de växer mycket snabbt och kan de då samtidigt öka vinstmarginal m.m. så kan de växa in i sin värderingskostym relativt snabbt.

Molntjänstbolag

Höga marginaler, repetitiva intäkter och hög skalbarhet…

Anton Gustafsson - Västkustinvesteraren

av Västkustinvesteraren

Dela gärna artikeln om du gillar det du läser!

Molntjänstbolag (SaaS & PaaS) på börsen

Många pratar om att investera i SaaS-bolag (Service as a Software) men jag tycker att PaaS-bolag (Plattform as a Service) är minst lika intressant att titta på. Läs gärna min artikel om 21 spännande SaaS-bolag på börsen.

SaaS-bolagen erbjuder, precis som det låter, en service till slutkund som allt som oftast prenumererar månad till månad eller årsvis. Det ger bolaget repetitiva intäkter och möjligheten att relativt enkelt kunna spå framtida intäkter, vilket älskas av investerare på börsen.

PaaS-bolagen erbjuder i sin tur plattformen där olika utvecklare och liknande kan bygga tjänster och applikationer på. Här nedanför listar jag 13 spännande bolag för att inspirera dig att titta närmare på olika SaaS och PaaS-bolag och deras molntjänster.

 

Fortnox

Hos Fortnox erbjuds flera olika molnbaserade lösningar. Små och medelstora företag kan bland annat använda bokföringsprogram. Flera användare kan vara aktiva på samma gång och det finns givetvis även en faktureringstjänst som är integrerad i bokföringsprogrammet.

24sevenOffice

Här kan den som behöver olika fakturatjänster, bokföringstjänster och i stort sätt så är 24SevenOffice en direkt konkurrent till Fortnox. Hela det stora utbudet av affärssystem och olika ekonomitjänster är webbaserat. Dessutom går det att få säljstöd, redovisning och hjälp med kundbehandling helt inom molnet.

Salesforce

Hos Salesforce finns det molnbaserade lösningar inom applikationer för främst försäljning. Det finns också en utvecklingsplattform som fungerar utmärkt för Googles och Amazons olika molntjänster.

Lime Technologies

Lime Technologies erbjuder flera olika CRM lösningar. Här kan kunden hantera allt från kontakter, affärer, aktiviteter, historik, ärenden och kommande att göra händelser. Det blir enkelt för kunden att hålla reda på de olika delarna i företaget.

Adobe

Adobe erbjuder fotografer, redigerare, webbdesigners och grafiska designers ett flertal olika program på sin molnbaserade plattform. Användarna får betala en viss summa varje månad för att få tillgång till programmen men åtgång kan också köpas för hela år och endast för det program som användaren så önskar och behöver.

Shopify

Hos Shopify erbjuds en heltäckande lösning inom både fysisk webbaserad försäljning. Här kan kunden använda plattformen oavsett om denne vill sälja öga mot öga, via sociala medier eller online. Hela plattformen ligger i molnet.

Amazon web services - störst på moltjänster för lagring
Bild lånar från Theindianwire.com

Största bolagen inom molntjänster för lagring

Molntjänster för lagring växer lavinartat och de flesta tjänar stora pengar på sina tjänster. Jättarna Amazon, Microsoft och Alphabet är de största spelarna och har en stor marknadsandel.

1. Amazon.com (Amazon Web Services)

Hos Amazon finns molntjänster som till stor del konkurrerar med Googles och Microsofts tjänster. Amazons plattform är uppdelad i många olika områden istället för att bara vara ett molnbaserat program. De erbjuder allt från ehandel till lagring i molnet.

Just lagringsdelen hos Amazon benämns ofta för S3 och AWS och här kan användaren både spara och hämta filer. När det gäller storleken på lagringsplattformen är den för obegränsad mängd data.

Microsoft (Microsoft Azure)

Microsoft Azure är en plattform som är helt internetbaserad. Den består av flera olika delar samt olika utvecklingstjänster. Som användare kan man antingen använda en av lösningarna eller kombinera flera av dem. Hos Microsoft Azure finns det möjlighet att använda sig av de färdiga plattformarna men också att utveckla nya sådana. Det finns möjlighet för användaren att lagra både mail och andra typer av tyngre filer.

Alphabet (Google Cloud Plattform)

Även hos Google finns en molnbaserad plattform som erbjuder många funktioner. Här kan användaren bland annat lagra saker, det erbjuds automatisk skalning och API:er används för att användarna ska verifieras. Det går också att bygga egna verktyg.

Molntjänstbolag och aktier på börsen
Infographic lånad från Isaca.org

Varför investera i molntjänstbolag?

Det finns flera anledningar till att det kan vara klokt att investera i just molntjänster. Man kan inte bortse från att de har en extremt hög lönsamhet och de flesta ökar även marginalerna samtidigt som försäljningen stiger.

Det är inte heller någon större risk att lönsamheten snabbt skulle minska med tanke på att molntjänster bara är något som blir mer och mer populärt. Det finns också en mycket hög underliggande tillväxt vilken inte minskar i takt med att molnet bara blir större, mer eftertraktat och säkrare.

Skalbarhet

Bolagen som erbjuder tjänsterna har oftast en mycket hög bruttomarginal och en stor skalbarhet då inte kostnaderna ökar lika snabbt som försäljningen (bortsett från vissa investeringsfaser).

Även kunden har mycket hög och smidig skalbarhet. Det betyder att kunder lätt kan skala upp eller ner kostnader och hur mycket resurser som behövs efter kundens behov. Det är med andra ord som så att kunden bara betalar för den kapacitet som används. 

Med en molntjänst är kapaciteten för lagring och behandling av data i stort sett helt obegränsad. Om man behöver mer lagringsutrymme en dag kan man snabbt öka på det. Det beror helt enkelt på att allt utrymme fördelas efter det aktuella behovet.

Erbjuder säkerhet till sina kunder

När det gäller att lagra filer och hantera data i molnet så är det viktigt med säkerheten för kunden. Molntjänsterna blir säkrare och säkrare för varje dag som går. Ofta drivs servrarna av specialister och de har ofta absolut världsklass när det kommer till kompetens.

Ofta finns det större satsningar just på säkerhet och det är långt ifrån alla som har tillgång till servrar och anläggningar. För att kapaciteten ska upprätthållas ser man också till att både mjukvara och hårdvara uppdateras och byts ut med jämna mellanrum.

Finns både stora och små bolag

När man investerar i molntjänstbolag så är en annan fördel också att man kan välja mellan både stora och små bolag. Du kan till exempel investera i stora bolag som Google och Microsoft och dessutom få en riskspridning med tanke på deras andra tjänster. 

Men söker du ytterligare mer exponering så kan du köpa aktier i molntjänstbolag som har hela sitt produktutbud i molnet.

Läs mer: Megatrender – 12 trender att investera i 2019

Vad är molntjänster och molntjänstbolag?

Med en molntjänst menar man en tjänst som gör det möjligt att använda och hantera processer, program, lagring och en hel del annat på internet. Istället för att använda mjukvara installerad lokalt i sin dator utför man helt enkelt uppgifterna online.  

Du som kund ska ha åtkomst till tjänsten när som helst och du ska kunna få tillgång till hur mycket som helst (så länge det finns tillgång till internet). Leverantören ska kunna fördela resurserna i förhållande till vad kunderna behöver. Det ska också gå att nå tjänsterna från flera enheter. Det ska inte spela någon roll om du har en dator, en surfplatta eller om du använder mobilen.

Många bolag erbjuder en viss tjänst kostnadsfritt för att locka in nya kunder

Det finns inga krav på att en molntjänst ska vara gratis. Många av dem ger dock användaren möjlighet att prova på dem under en tid. I flera fall får man betala för tjänsten per månad eller per år. Ibland kan man också betala för varje timme man använder tjänsten, eller ibland per gång. De sistnämnda lösningarna innebär att man inte behöver betala för en tjänst som man kanske inte använder varje dag. 

I dag är det vanligt att man betalar för resurser som inte utnyttjas, och som skulle kunna användas till annat. Det förhindras när man betalar när tjänsterna verkligen används.

Fördelar med molntjänster

När det gäller molntjänster finns det väldigt många fördelar. För det första kan man enkelt komma åt sina program och tjänster oavsett om man sitter vid sin dator eller om man använder sig av en mobil. För det andra är det också mycket smart att använda sig av molnbaserade program. Man behöver nämligen inte äga dem själv och man behöver inte ladda ner eller förvara dem som mjukvara. 

Det gör att man löper mindre risk att drabbas av hackers med mera. Om datorn eller enheten går sönder finns inte heller risken att programmet försvinner. När molntjänster används är säkerheten också enormt hög. Det ser leverantörerna av tjänsterna till.

Många olika sorts molntjänster och bolag

Det finns många olika molntjänster att välja mellan och det innebär fördelar för investerare av alla de slag. Privatpersoner och företag kan jämföra de olika systemen för att se vilka som innebär flest fördelar. Eftersom att många molntjänster är flexibla när det gäller skalning uppåt och nedåt, och det sällan finns några uppsägningstider med mera kan även mindre företag ha nytta av tjänsterna. 

I takt med att företaget växer kan antalet tjänster, utrymmet för lagring med mera skalas upp. Vissa tjänster har också gratisversioner som personer kan använda för att prova på hur allt fungerar och det kan vara en fördel för investerare att prova de här versionerna för att bilda sig en större uppfattning om molntjänsterna.

Bild lånad från Crozdesk.com

Molnindustrin är uppdelad i fyra delar

BPaaS (Business Process as a Service)

BPaaS är troligen den del av molnet som är svårast att förstå. Den står för affärsprocess som tjänst. De är tjänsterna innehåller både SaaS, PaaS samt IaaS. Affärsprocessen är alltså beroende av alla de andra tjänsterna för att processen ska fungera.

Affärsprocessen gör att olika saker inom företagande med mera automatiseras. Tjänsterna inom BPaaS för att man kan skapa och experimentera med nya ideér för affärsprocesser.

PaaS (Platform as a Service)

PaaS baseras på en sorts digital “infrastruktur som tjänst”. Här är kunden ansvarig för all data och också för den programvara som finns på servern. Underhållet sköts dock automatiskt och man behöver inte på egen hand uppdatera operativsystem med mera. När det gäller programvaran bygger man den själv, strukturen för lagringen ordnas och dessutom laddar kunden själv upp innehållet till servern eller plattformen.

När det gäller PaaS är MySQL ett bra exempel som man kan använda sig av. Det går ofta att skala upp tjänsten om det finns ett större behov. Samtidigt kan man också skala ner den om behovet minskar.

SaaS (Software as a Service)

SaaS står egentligen för “programvara som tjänst”. Det går ut på att kunden kan använda all programvara men denne behöver inte tänka på att bygga den på egen hand. Om man ska använda ett program bryr man sig sällan om hur det är uppbyggt utan så länge det fungerar är det inget man tänker på. LinkedIn, Adobe och Microsoft Office är alla exempel på den här typen av SaaS.

I den här delen av molnet är kunden inte ansvarig för någonting. Det är leverantören som har ansvaret för allt, inklusive alla uppdateringar som behöver göras. Kunden vill bara köpa ett program och ha tillgång till det när programmet behövs. Ofta betalar man per månad och man får för det mesta bara en licens som gäller för en användare.

IaaS (Infrastructure as a Service)

Infrastruktur som tjänst har egentligen tre delar och dessa är datalagring, nätverkslagring och beräknad kapacitet. Det är de här delarna som skapar tjänsten i sig och genom en IaaS tjänst får kunden en server med olika egenskaper. Ibland handlar det om en viss prestanda som krävs, ibland om ett operativsystem. 

Som kund behöver man inte tänka på att skaffa prestandan med mera utan man betalar bara för servern. Man kan antingen betala för en fast tidsperiod eller bara för varje stund servern används. Ett annat alternativ är också att man betalar för hur mycket man lagrar på servern. Man kan i regel säga att det är IaaS som är grunden i hela det molnbaserade systemet. Det byggs sedan på med programvara, plattformar och affärsprocesser. 

Likt ett samhälle är en bra infrastruktur en förutsättning för att data, lagring och annat ska fungera och flyta på som det ska. Ofta är det därför de större leverantörerna som erbjuder kunderna möjlighet att själva bygga upp IaaS.

Läs mer: 28 stabila investmentbolag som du kan investera i

Risker med att investera i molntjänster

Som vanligt så innebär investeringar att du måste utsätta ditt kapital för risk.

Under år 2018 kom det nya regler för hur företag får lagra, bearbeta och samla in data. Det innebar stora justeringar i tech-bolagens approach till kunder och införsäljningsbiten.

Vi lever i ett samhälle där allt förändras i en högre fart än någonsin tidigare och tech-bolagen står i centrum kring just förändringarna. Håller bolagens teknik i flera år framöver? Är de duktiga på att anpassa sig så man kan behålla och plocka marknadsdelar?

Jag tror att de två största riskerna med att investera i molntjänstbolag är hastigheten på teknikens utveckling och nya lagar som kan förändra hela industrin. De nya lagarna kring GDPR från 2018 är större än vad de flesta förstår och innebär både extra arbete och i många fall svårare för bolagen att fånga nya kunder.

Fyll gärna på med fler bolag i kommentarsfältet här nedanför!