Opti eller Fundler? Här är bästa valet för dig i July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Opti eller fundler

Funderar du på om du ska välja Opti eller Fundler till att investera dina pengar med?

Bra! Då har du kommit helt rätt. 

I den här artikeln jämför jag både Opti och Fundler samtidigt som jag kan erbjuda en exklusiv rabattkod som ger dig 50% rabatt på avgiften i 3 månader hos Opti! Dessutom har jag frågat Optis VD om varför man bör välja just deras fondrobot och mängder av mer bra info inför ditt val för att just ge dig bästa möjligheten till ett enklare val.

Nu kör vi igång!

Sammanfattning - är Opti eller Fundler bäst?

Jag föredrar Opti framför Fundler. Men det ska dock klargöras att båda två är ett mycket bra alternativ för dig som vill få hjälp att spara långsiktigt på börsen.

Opti gör ditt fondsparande enkelt med sin användarvänliga app. De har ett brett utbud och har som mål att ge den mest väldiversifierade investeringsportföljen i Sverige. Du kan därmed vara säker på att risken med ditt sparande kommer spridas så mycket som möjligt. Vill du läsa om alla robotrådgivare som finns i Sverige så kan du i vår artikel läsa och jämföra alla fondrobotar.

Opti fondrobot
4.6/5

Exklusivt erbjudande för mina läsare:

Använd koden VKUSTINVEST50 när du registrerar ditt konto!

Fundler fondrobot
3.7/5

Presentation av Opti och Fundler

Opti och Fundler är båda två fondrobotar. En fondrobot hjälper dig som vill spara att automatisera sparandet. Du börjar med att konfigurera hur du vill att ditt sparande ser ut, fondroboten kommer sedan med ett förslag sett till dina preferenser, din risknivå med mera. Att använda sig av en fondrobot är helt enkelt ett smidigt sätt för dig som oerfaren sparare att få till ett bra sparande. Vill du fortsätta läsa om Opti så har jag skrivit ett omdöme och recenserat Opti fondrobot

Nedan jämför jag kostnader och andra viktiga egenskaper för Opti och Fundler. 

FondrobotOptiFundler
Minsta insättning200kr500kr
Totala avgiften per årCirka 0,9 %0,24 – 1,13 %
Förvaltningsavgift0,5 % per år0,07 – 0,64 % per år
Typ av kontoISKISK
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringJaJa
Skatter0,375 %0,375 %
Insättningsavgift0kr0kr

Jag kontaktade Jag kontaktade Optis VD, Jonas Hombert, och ställde frågan:

– Varför bör man välja Opti?

Opti skapades för dig som – likt vi – tycker att det ska vara enkelt att få ett sparande i världsklass! Det ska varken behöva bli din nya hobby eller ett ångestfyllt måste.

Istället investerar Opti dina pengar professionellt och sköter allt åt dig, till ett bra pris och med samma säkerhet som hos banken. Du håller enkelt koll i appen, får intressanta uppdateringar och hjälp att fatta rätt beslut.

Vi sköter det svåra, och finns alltid ett samtal bort när du vill – oavsett om du månadssparar 200 kr eller har investerat 200 000 kr.

Opti fondrobot
Omdöme hämtat från App Store
4.6/5

Fördelar & nackdelar med Opti

När du ska välja fondrobot är det viktigt att noga gå igenom både de fördelar och nackdelar som finns. Nu råder vi bot på fördelarna respektive nackdelarna med Opti.

Fördelar med Opti

Här nedanför har vi samlat några fördelar med Opti.

Smidig process för att komma igång

Opti har gjort det enkelt för dig som kund att komma igång med deras tjänst. Du laddar enkelt ned deras app till din mobiltelefon, därefter skapar du ett konto med Mobilt BankID. På Trustpilot kan vi se många positiva omdömen om Optis användarvänliga tjänst och app. 

Rådgivare som är oberoende

Opti är en oberoende rådgivare. Det betyder att de följer Finansinspektionens föreskrifter som innefattar att man bara ger rådgivning på oberoende grund. Man lämnar inte råd till användare om sina egna eller närstående företags produkter. Man får heller ingen slags provision för de produkter man rådgiver för. 

Opti tjänar alltså ingenting på att rekommendera dig en viss fond istället för en annan. Rådgivningen är genuin. 

Stort utbud

Är du ute efter en fondrobot med ett stort utbud av fonder är Opti ett bra alternativ. I sitt sortiment har de drygt 4 000 fonder vilka de analyserar när de tar fram en portfölj till dig. De analyserar dessutom kontinuerligt olika fonder för att välja ut de som bäst representerar de önskade tillgångsklasserna. 

Opti undviker generellt de mest aktivt förvaltade fonderna, detta eftersom majoriteten av de aktivt förvaltade fonderna underpresenterar gentemot sitt jämförelseindex varje år. 

Diversifierad investeringsportfölj

När man investerar i fonder är det viktigt att sprida ut sin risk för att få en god riskspridning. Opti erbjuder en diversifierad investeringsportfölj vilket genererar en god riskspridning. Diversifiering är den säkraste investeringsstrategin för den som vill öka sin potentiella avkastning och sprida sina risker. 

Nackdelar med Opti

Här nedanför har vi samlat några nackdelar med Opti.

Tjänsten enbart tillgänglig via appen

Många fondrobotar gör sina tjänster möjliga att använda både i traditionell webbläsare men också som app. Opti erbjuder dock bara sina tjänster i sin app vilket kan medföra en nackdel för de användare som föredrar att använda denna typ av tjänst i webbläsaren i sin dator, mobil eller surfplatta. 

Däremot är appen väldigt användarvänlig och tilltalande, tillhör du gruppen som tycker om att använda appar är detta därmed förmodligen ingen nackdel.  

Erbjuder inga gratisfonder

Kanske du hört talas om så kallade gratis indexfonder. Det är nämligen något som kommit att bli ett attraktivt investeringsalternativ. Att investera i gratis indexfonder kräver inte speciellt mycket tid och kunskap och det ger generellt en hög avkastning.

Opti erbjuder dock inga gratis indexfonder vilket kan ses som en nackdel för dig som hade varit intresserad av att investera i dessa. 

Svårt att hitta fonderna

Optis app och tjänst i sig är väldigt enkel och användarvänlig. Däremot är det svårt att ta reda på vilka fonder Opti investerar i, något man som kund förmodligen är intresserad av att veta. Det går absolut att använda fondlistan som finns på Optis webbplats men där finns över 4 000 listade fonder och det framgår inte vilka fonder som ingår i en viss portfölj. 

Fördelar & nackdelar med Fundler

Nu har du koll på de för- och nackdelar vi anser som finns med Opti. Vi går därmed vidare med fördelarna och nackdelarna med Fundler. Häng med!

Fördelar med Fundler

Här nedanför har vi samlat några fördelar med Fundler.

Enkelt att se vilka fonder som ingår i en portfölj

Vi nämnde ovan att det hos Opti upplevs svårt att finna vilka fonder som ingår i en portfölj. Hos Fundler är det desto enklare att finna den informationen på webbsidan. 

Stor kundbas

På bara några år har Fundler fått in över 50 tusen investerare som kunder. De har på kort tid blivit en populär aktör på sparmarknaden och de uppskattas av många kunder. De har en stor potential att växa starkt under de kommande åren med tanke på hur stor marknaden för investeringar och sparande är. 

Högst riskjusterad avkastning

Fundler har högst riskjusterad avkastning av de svenska fondrobotarna mellan 1 januari 2019 till 28 februari 2021*. En hög historisk avkastning är dock inget som betyder att det kommer förbli en hög avkastning i framtiden.

Tjänsten tillgänglig både på webben och som app

Du kan välja mellan att använda Fundler via webben eller appen, eller också kombinera de två. Detta är fördelaktigt jämfört med Opti som enbart går att använda som app. 

Nackdelar med Fundler

Här nedanför har vi samlat några nackdelar med Fundler.

Använder aktivt förvaltade fonder

Forskning visar att majoriteten av aktivt förvaltade fonder underpresterar mot sitt jämförelseindex varje år. Trots det investerar Fundler i denna typen av fonder. Opti däremot undviker denna typ av fonder. 

Hög förvaltningsavgift på avancerade portföljer

Sparar du på längre sikt, eller lite mer offensivt, kan avancerade portföljer vara något för dig. Risken för denna typ av portfölj är något högre men den förväntade avkastningen är också något högre. 

Nackdelen med avancerade portföljer hos Fundler är den höga förvaltningsavgiften på omkring 0,49 %.

Vilken fondrobot av Opti och Fundler har bäst historisk avkastning

Vilken fondrobot av Opti och Fundler har bäst historisk avkastning?

Det kan vara intressant att titta på historisk avkastning för att få en bild av hur hög avkastningen varit de senaste åren och dessutom kunna jämföra olika fondrobotar. Det är dock viktigt att komma ihåg att historisk avkastning inte ger någon slags indikation på hur den framtida avkastningen kommer se ut. 

Opti historisk avkastning

Opti gör det enkelt för användare att kunna se den historiska avkastningen. De har nämligen dedikerat en hel landningssida på deras webbsida för just detta. Där kan du titta på alla Optis portföljer och dessutom välja vilka årtal du vill se. 

Opti aktieutveckling
Här kan du se Optis utveckling om du hade investerat 100 000 kr 2010.

Fundler historisk avkastning

Fundler däremot har ingen egen landningssida för att se den historiska avkastningen. På startsidan kan du jämföra avkastning för deras olika portföljer men du får inte fram lika mycket information som hos Opti.

Däremot, som vi tog upp som en fördel med Fundler, hade de den högsta riskjusterade avkastningen av svenska fondrobotar mellan 1 januari 2019 till 28 februari 2021. Detta enligt en analys genomförd av Morningstar. 

Så börjar du investera idag

Kanske just denna artikeln får dig att vilja komma igång med din investering redan idag. Faktum är att det är fullt möjligt. 

Nedan går vi igenom hur du kommer igång med Opti respektive med Fundler. Processen är relativt lik varann men det finns vissa smådetaljer som skiljer. Vilka reder vi ut nedan!

Kom igång med Opti

Kom igång med Opti i 3 enkla steg. 

1. Ladda ned appen och skapa konto

Det hela börjar med att du behöver öppna ett konto. Det gör du i deras app “Opti” som finns tillgänglig både i App Store och Google Play. Där får du fylla i din e-postadress och sedan registrera dig med hjälp av Mobilt BankID. 

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

I appen kommer du sedan få svara på en rad frågor. Frågorna handlar om din ekonomi, familjesituation och syn på risk. Det är lätta frågor som bara tar ett par minuter att svara på. 

3. Få investeringsförslag och sätt upp ett automatiskt månadssparande

Baserat på dina svar på frågorna i förra steget kommer du nu få en portfölj som är rekommenderad för just dig. Portföljen är en smart kombination av fonder. 

Det sista du behöver göra att sätta upp ett automatiskt månadssparande. Det gör du genom att sätta in pengar i portföljen. För att sätta in pengar behöver du koppla ett bankkonto till portföljen.

Det är helt upp till dig hur mycket pengar du vill sätta in men Opti kommer ge dig ett förslag på insättning som rekommenderas för dig och din situation. 

Klart! Nu är du igång med användandet av Opti. Inte så svårt, eller hur?

Kom igång med Fundler

Har du hängt med ovan vet du nu hur enkelt det är att komma igång med Opti. Nu går vi istället igenom hur det är att komma igång med Fundler. Det gör du också i 3 enkla steg. 

1. Öppna ett konto på Fundler.se

Surfa in på fundler.se och skapa ett konto. Föredrar du att använda appen kan du istället ladda ned deras app “Fundler” som finns tillgänglig i både App Store och Google Play. Det tar inte mer än ett par minuter att skapa ditt konto. 

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

När kontot är skapat behöver Fundler få svar på ett par frågor för att kunna anpassa din risknivå och avgöra vilken portfölj som passar dig allra bäst. Dessa frågor handlar om din livssituation och syn på risk. Därefter får du ett investeringsförslag från Fundler. 

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande eller en engångsinsättning

Nu är det dags att sätta upp ett automatiskt månadssparande eller sätta in en engångssumma på kontot. Du kan också välja att göra båda två om du vill. Många föredrar att sätta upp ett månadssparande eftersom du då kan se till att det dras en viss summa varje månad, kanske efter att lönen kommit in på kontot.

Den minsta summan du kan sätta in för en engångsinsättning eller sätta upp som månadssparande är 500 kronor. 

Vad investerar Opti och Fundler i

Vad investerar Opti och Fundler i?

Här nedanför kommer jag gå igenom vad Opti och Fundler investerar i och vad som skiljer sig mellan de två fondrobotarna.

Opti

Opti investerar i olika typer av fonder och erbjuder både aktiefonder, alternativfonder, blandfonder, obligationsfonder och penningmarknadsfonder. Närmare bestämt drygt 4 000 fonder. 

Opti investerar i fonder som är exponerade mot många olika delar av aktie- ränte- och råvarumarknaden. Det vill säga att de arbetar med investeringsstrategin diversifiering för att få en så bred riskspridning som möjligt. 

På Optis webbsida kan du söka efter fonder men också navigera genom att välja olika kategorier. 

Fundler

Fundler investerar i ett stort urval av värdepapper och har tillgång till så många som 36 tusen fonder att placera dina pengar i. Därmed kan du vara säker på att du får en god riskspridning när du väljer att investera hos Fundler. 

De kommer se till att dina pengar investeras i fonder som motsvarar den investeringsstrategi som passar dig och ditt sparande, men också se till att ditt kapital omplaceras när det sker svängningar på marknaden. 

Avgifter

Det är avgifterna som avgör hur mycket avkastning du får på ditt kapital. Så klart vill du få en så hög avkastning som möjligt. Det förstår vi. Nedan specificerar vi avgifterna hos Opti respektive hos Fundler. 

Nedanför kan vi avläsa att det inte är någon av de två fondrobotarna, Opti och Fundler, som tar ut någon insättningsavgift. De har också samma skatteprocent. De resterande avgifterna skiljer sig lite grann men ligger på relativt lika nivå. 

FondrobotOptiFundler
Minsta insättning200kr500kr
Totala avgiften per årCirka 0,9 %0,24 – 1,13 %
Förvaltningsavgift0,5 % per år0,07 – 0,64 % per år
Typ av kontoISKISK
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringJaJa
Skatter0,375 %0,375 %
Insättningsavgift0kr0kr

Omdömen från kunder

När du jämför fondrobotar är det en bra idé att titta på vad kunderna tycker. Ett omdöme från något som använt eller använder tjänsten är alltid värdefullt. Vi brukar titta på omdömen från Trustpilot, App Store samt Google Play för att få en så bred helhetsbild som möjligt. Nedan presenterar vi vad vi hittat.

Omdömen om Opti

Opti fondrobot
Omdöme hämtat från Trustpilot
4.6/5

Opti får goda omdömen över alla plattformar; både Trustpilot, App Store och Google Play. De flesta som använt tjänsten uttrycker att appen är väldigt användarvänlig och trevlig att använda. De få recensioner som finns handlar om tekniska problem i appen, men det ser ut att vara löst nu. 

Trustpilot: Utmärkt. 4,6 stjärnor av 5 möjliga.
App Store: 4,6 av 5
Google Play: 4,4 av 5

Omdömen om Fundler

Fundler fondrobot
Omdöme hämtat från Trustpilot:
3.7/5

Fundler får både ris och ros i sina omdömen och betygen är inte riktigt uppe på samma nivå som Opti. Vissa användare är nöjda med appen och tycker den är enkel att använda. 

Vissa upplever problem med att deras pengar blivit låsta och att varken insättningar eller uttag. Fundler svarat dock på kritiken och berättar om ett tekniskt fel som ägt rum. 

Trustpilot: Bra. 3,7 stjärnor av 5 möjliga. 
App Store: 3,9 av 5
Google Play: 3 av 5

Läs mer & följ mig: