Pepins – investera i onoterade bolag

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Investera i onoterade bolag, onoterade aktier och Pepins-recension-omdöme-erfarenheter


[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Har du funderat på att investera i onoterade aktier? Har ni följt bloggen ett tag så har ni förmodligen inte missat att jag har investerat i Alvestaglass via crowdfundingtjänsten Pepins. Investeringen har, i skrivande stund, gått över alla förväntningar och bolaget i sig växer så det knakar. Eftersom jag gillar hur proffsigt hela processen har varit och hur enkelt det är att investera så har jag valt att visa upp min portfölj och även skriva om hur du kan investera i onoterade bolag genom Pepins.

Hur investerar man i onoterade aktier och vad gör Pepins?

Pepins hjälper privatpersoner, affärsänglar och professionella investerare att investera i onoterade tillväxtbolag. Detta har tidigare varit mycket svårt och ofta krävt stora summor pengar för att kunna vara med i en investeringsrunda. Att skapa ett konto på siten är helt gratis och du kan investera så små belopp som från 500kr.

En stor fördel när det kommer till att investera via siten är att du gör det på samma villkor som stora investerare. Bolaget tar hand om alla komplicerade avtal, investeringsskydd, aktieägaravtal och investeringsavtal. Dessutom genomför dem en legal och ekonomisk granskning av alla bolag åt dig.

När du är inloggad på ditt konto så har du tillgång till ditt investeringskonto (ej ISK!) där du kan hålla ordning på allt som rör dina investeringar. Här finns bland annat innehav, transaktioner och avräkningsnotor.

Pepins erbjuder sedan handel av aktier i varje enskilt bolag ett par gånger per år på sin marknadsplats Pepins Market. Givetvis är allt auktoriserat och står under tillsyn av Finansinspektionen.

Mina blogginlägg om Pepins:

Mina investeringar via Pepins

[gdoc link=”https://docs.google.com/spreadsheets/d/10g_dbYmjB2ZYvgc-Pnm1C71U6C6XgrACseA4IxR_3IE/edit?usp=sharing” height=”270″]

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

pepins Crowdfunding erfarenheter omdöme recension

Investera i onoterade bolag och onoterade aktier genom crowdfunding

Crowdfunding är precis vad det låter som, flera människor som bidrar eller investerar i någonting. I Pepins fall så hjälper dem tillväxtbolag som behöver extra kapital för att t.ex. fortsätta växa eller expandera kraftigare. Pepins presenterar ett prospekt på sin site och “crowden” (alltså privatsparare, affärsänglar och professionella investerare) investerar genom att köpa aktier i bolaget. Pepins hjälper alltså dig att investera i onoterade bolag.

Efter att, låt säga, 1500-3000 människor har investerat i bolaget så blir dessa en slags ambassadörer. Tar jag mig själv som exempel så har jag investerat i Alvestaglass, eftersom jag tycker att deras produkter är fantastiska så rekommenderar jag givetvis dessa till vänner & familj så ofta det finns läge. Det leder i sin tur till ökad försäljning och du som aktieägare blir belönad! Detta kallas för Crowdpower!

Pepins delar alltid nyheter och externa artiklar om de olika bolagen på sina sociala medier. Du som ambassadör borde dela, det som är relaterat till dina bolag, vidare för att skapa Crowdpower-effekten. Du tillsammans med övriga tusentals investerare hjälper företagen med gratis marknadsföring. Dessutom finns det väl ingen starkare marknadsföring än en genuin rekommendation från en vän eller bekant!?

Bolaget beskriver utrycket “equity crowdfunding” på följande sätt på siten;
“Equity crowdfunding är ett sätt att finansiera företagsidéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer och erbjuda delägarskap genom aktier. Du investerar i något som är meningsfullt för just dig och ges samtidigt möjligheten att tjäna pengar.”

Risker med att investera i onoterade aktier

Precis som med alla investeringar så finns det alltid risker att ta hänsyn till. Vad jag har förstått så är en vanlig missuppfattning att Pepins sysslar med startups, de gör dem inte.
Bolagen som presenteras på siten och deras marknadsplats är så kallade tillväxtbolag och de allra flesta växer redan under lönsamhet. Flera har även blivit nominerade till DI Gasell-priser. Men givetvis finns det även bolag som visar ett negativt resultat på nedersta raden och bara för att ett bolag har varit lönsamt i ett par år så garanterar det ingenting för framtiden.

Inga inlägg som är kopplade till min Pepins-portfölj ska ses som rekommendationer. Det är alltid viktigt att var och en gör sin egen analys av bolagen och dess möjligheter/risker. Det är alltid en högre risk att investera i onoterade aktier då du t.ex. ofta har ett sämre nyhetsflöde att följa jämfört med börsnoterade bolag.
Utöver det så gäller det vanliga: Diversifiera ditt kapital i flera bolag för att sänka risken. Investera gärna i upp mot 10-14st bolag för att sprida risken.

Pepins erbjuder dig att investera i onoterade bolag som oftast har hög tillväxtpotential. Uppnår de sina tillväxtmål och bolaget går som styrelsen vill så kan du bli rikligt belönad, men på samma sätt så kan det snabbt resultera i en sämre investering om bolaget inte fortsätter att växa som man hoppats på.

Pepins recension, omdöme och erfarenheter

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]

Detta projekt och alla dess inlägg är inte sponsrade av Pepins, alla tankar och åsikter är 100% mina egna. Däremot kan inläggen innehålla samarbetslänkar.

Läs mer & följ mig: