Räkna på en privat balansräkning

privat-balansräkning

Dagens tips: Se dig själv som ett litet företag. Upprätta en privat balansräkning varje år!

Vad menar jag med en privat balansräkning?

Varje år upprättar och rapporterar samtliga företag i Sverige en balansräkning. Balansräkningen används för att kunna få ett resultat på hur mycket kapital företaget har. Detta räknas ut genom att ta alla tillgångar minus skulder. Balansräkningen kan, lite förenklat, även visa ”hur bra företaget mår” ur ett ekonomiskt perspektiv.

Tillbaka till dagens tips; Upprätta en privat balansräkning varje år!
Jag hjälper er givetvis med en genomgång här nedanför i inlägget!

Privat balansräkning – Tillgångar

Jag har valt att redovisa mina tillgångar i tre olika kategorier. Kategorierna är inspirerade från företagandets värld och jag har valt att redovisa olika tillgångar beroende på hur lång tid det skulle ta att förvandla dessa till rena kontanter:

 • Likvida tillgångar – ett par timmar
  Mina likvida tillgångar är alltså kontanter och sparpengar på ej låsta bankkonton.
 • Korta placeringar – ett par dagar
  Mina korta placeringar är tillgångar som går att omsätta till kontanter inom ett par dagar vid behov. I denna kategori redovisar jag t.ex. aktier, fonder och fysiska investeringar som guld & silver (och ja, jag ser givetvis mitt aktiesparande som ett långsiktigt sparande).
 • Maskiner & Inventarier – någon månad
  Mina maskiner & inventarier är, precis som det låter, saker som bilar, husvagn, båt, motorcykel m.m. Med andra ord tillgångar som går att sälja av och omvandla till kontanter inom en månad.
  För att specificera ännu tydligare: Möbler och elektronik räknas inte in. Däremot alla ”mobila fysiska tillgångar”.
 • Anläggningstillgångar – ett par månader
  Mina anläggningstillgångar kan vara din bostad, semesterboende, andelslägenhet med mera. Vanligtvis behöver jag hitta en ny bostad när jag väl väljer att avyttra nuvarande för att omvandla tillgången till kontanter. För att göra det enklast i balansräkningen så tycker jag att du ska använda dig av nuvarande värderingspris på din bostad (givetvis utan att räkna med glädjesiffror).
 • Långsiktiga placeringar – ett par år
  Mina långsiktiga placeringar är t.ex. om du äger ett företag, hyresfastighet eller annat som relaterar till en verksamhet som inbringar inkomster. Vill du göra det enkelt för dig, som jag väljer att göra i mitt exempel här nedanför, så kan ni använda nyckeltalet ”Fritt eget kapital” i respektive bolag.
  Förklaring av Fritt eget kapital: Det egna kapitalet består av det kapital som ägarna satt in i företaget. Detta omfattar startkapitalmen också kapitaltillskott som satts in i efterhand, samt vinster som återstår efter aktieutdelning eller egna uttag.
  Om årets resultat är positivt påverkas även eget kapital i positiv riktning. Genom att ägarna återinvesterar vinster i företaget förstärks det egna kapitalet. Det egna kapitalet kan vara avgörande för hur företaget klarar sig om sämre tider skulle inträffa. När det egna kapitalet förstärks ökar även verksamhetens självfinansiering, och beroendet av kreditgivare minskar.
  I aktiebolag och ekonomiska föreningar skiljer man mellan bundet eget kapital och fritt eget kapital. Bundet kapital måste användas inom företaget, och får alltså inte användas för vinstutdelning.
  – Förklaringen är hämtad från e-conomic.se
   

Privat balansräkning – Skulder

 • Kortfristiga skulder – ett par års avbetalning
  Mina kortfristiga skulder är skulder som ska betalas av inom ett par år. Exempel på dessa kan vara konsumerande skulder/lån som bil, båt, kreditkort, blanco lån och andra typer av kortare lån.
 • Långfristiga skulder – minst 5 års avbetalning
  Mina långfristiga skulder är lån och skulder som har en längre avbetalningstid än 5 år. De vanligaste långfristiga skulderna är bolån för någon typ av fastighet eller bostadsrätt och studielån.

Privat balansräkning – Eget kapital

Som jag nämnde i början av inlägget så får du fram nyckeltalet ”Eget kapital” genom att addera alla dina tillgångar för att sedan subtrahera alla dina skulder. Summan du har kvar är ditt totala ekonomiska värde.


Västkustinvesterarens Privata Balansräkning

Här nedanför har jag sammanställt min Privata balansräkning daterad 7 februari 2017. Jag har som sagt gjort det lite enklare för mig själv när jag valt att räkna med företagets ”Fritt eget kapital” istället för summan som skulle finnas kvar efter att jag skattat ut pengarna genom aktieutdelning/lön.

Privat balansräkning
Privat balansräkning

Något som blir mycket överskådligt är hur mycket pengar som sitter bundna i bostadsrätten. Värderingen av bostaden fick jag av mäklaren senast i slutet av November 2016 men jag räknar med att den inte har minskat .
Jag har alltså ett Eget kapital på över 1.000.000 svenska kronor innan jag har fyllt 27 år. Jag ger mig själv en liten klapp på axeln men jobbar vidare mot målet att ha över 1.000.000 svenska kronor placerade i aktier hos Avanza och alternativa investeringar året då jag fyller 30. Det kommer att bli tufft att nå, särskilt om vi skulle få uppleva en börskrasch innan dess.

Nu uppmanar jag er att göra er egen balansräkning för att få fram ert privata Egna kapital. Dela gärna med er av er ålder och resultat här nedanför i kommentarerna!


Tack till bloggaren utanforboxen.se som gav mig idén och inspiration till att skriva detta blogginlägg!

20 reaktioner på ”Räkna på en privat balansräkning”

 1. Jag gillar ditt hur du likställer din privatekonomi med ett företag. Det finns många likheter.
  Jag själv jobbar liknande men jag ställer inte upp det som en typisk balansräkning.
  Men jag tycker att det är intressant att se sina totala tillgångar och skulder där jag räknar med tex bostad och bil.
  På senare tid har jag funderat på att även räkna med tjänstepensionslösningar som kan betalas ut vid 55 års ålder.
  Det matchar ganska väl mina långsiktiga aktier så det är inte helt fel att fundera på det.
  Tack för mycket bra och informativt inlägg!

  //AktieFamiljen

 2. Snyggt!
  Jag har även valt att lägga in orealiserad vinstskatt på skuldsidan på min bostad samt min gamla aktiedepå.
  Känns skönt att vara ”hård” mot sig själv så att säga!

 3. Pingback: Räkna på en privat balansräkning – AKTIEFEED

 4. Hej,

  Väldigt kul idé!
  Slående för min egen del blir, precis som för dig, hur stor del av ekonomin som balanserar på boendet.
  Mitt egna kapital blev knapp 600,000 kr vilket innebär en soliditet om 27%. Jag har dock en kassalikviditet om 348%, så korta skulder har jag god täckning för.
  /Anton

 5. västkustinvesteraren

  Jag vet inte hur jag gör det, men jag kan gärna maila till dig. Ska jag skicka den till o****.b******@gmail.com? 🙂

  Mvh VKI

 6. 30 år fyllda,

  aktiedepå värd 2,3 mkt, checkkredit aktiedepå 750 tkr. Totalt eget kapital 1,85 mkr.
  Har gjort liknande uppföljning sedan 2011, 25 år fyllda och hade då ca 0,5 mkr. Har varit en bra aktieperiod denna tiden 🙂

 7. Intressant! Min balansräkning blir nåt sånt här. Just nu går det mesta åt till renovering av lägenheten men sen är tanken att börja fylla på med aktier igen, ser lite roligare ut då. 26 år gammal.

  TILLGÅNGAR
  Konto: 61 299
  Aktier: 39 754
  Lägenhet: 2 900 000

  SKULDER
  Bostad: 1 982 468
  CSN: 341 601

  Eget kapital: 676 984

 8. västkustinvesteraren

  Fantastiskt bra jobbat för att vara 26 år Linnea! 🙂

  Lycka till med renoveringen, sparandet och investeringarna framöver!

  Mvh VKI

 9. västkustinvesteraren

  Hej Aron och Per,
  jag har försökt leta efter mallen på datorn men hittar den tyvärr inte. Men öppna ett exceldokument och fyll i som jag har gjort här ovanför. Det gör inte så mycket om ni inte vet hur ni ska koda för att uträkningarna ska adderas och subtraheras då det inte är så mycket att räkna ut manuellt.

  Lycka till 🙂

 10. Hejhej!
  Inspirerande att se! Liksom många andra skulle det vara väldigt trevligt att få ta del av mallen och det är möjligt.

  Vänliga hälsningar!

 11. Kul!

  Hamnade på eget kapital på ca 2 874 000 vid 28 🙂

  Framför allt lägenheten och de relativt låga skulderna som driver upp detta. Har inte mycket placerat i värdepapper eller aktier då jag för tillfället föredrar att vara helt likvid. Ca 90 på sparkkontot och ytterligare 200 låst hos Skandia i fonder.

 12. Hej,

  Funderar lite på det här med pension.
  Bör det räknas med eller inte?
  Vore intressant att veta varför du resonerar som du gör.

  På de posterna du har med ovan fick jag en balans på 81 812kr.
  Då är jag dock student (5:e året) på högskolan och har tyvärr studielån.
  Men sista året i plugget nu och kommer förhoppningsvis att kunna öka på sparandet framöver. Ligger just nu och sparar 3-5k per månad.

  Vänliga hälsningar,
  Emelie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *