Saltängen Property Invest aktieanalys – till utdelningsportföljen?

Ett av bolagen jag är sugen på till min utdelningsportfölj är Saltängen Property Invest. Skulle jag lägga en köporder på Saltängen nu så skulle den hamna runt 98,00kr. Sammanställt lite siffror här nedanför:

Saltängen Property Invest
Pris inköp:
98,00 SEK
Total summa teoretiskt köp: 51st aktier till 4998,00 SEK. Detta kommer öka min årliga direktavkastning med 499,90kr.
Utdelningar: 2,45 SEK x 4 gånger per år = 9,80 SEK
Direktavkastning: 10,00%
Bolagsbeskrivning från Avanza:
Saltängen Property Invest äger fastigheten Saltängen 1 i Västerås, vilken hyrs ut till ICA. Fastigheten används för lager och logistik, samt en mindre del som kontor. ICA använder lokalerna som centrallager och har skrivit kontrakt fram till 2022. Saltängen 1 är ICAs största centrallager av sex möjliga.
Ica har 12 månaders uppsägningstid, om ingenting görs så förlängs kontraktet med 5 år.

Saltängen Property Invest – siffror:

 • Bolaget ingick den 15 januari ett SWAP avtal med Swedbank, vilket medför en fast räntekostnad på fastighetslånet från och med 19 januari 2015 till och med 10 januari 2020.
 • Cirka 630 miljoner kronor i lån. Bunden ränta på 2,83% fram till 2020.
 • Det betyder att räntekostnaderna ligger på cirka 18 miljoner kronor.
 • 1% i amortering (tycker det är lite lågt…) = 6,3 miljoner kronor.
 • Totalt beslutad utdelning uppgår till 9,80 kr/aktie, totalt 45 080 000 kr. (2,45kr utdelat fyra gånger under året).
 • Hyresgästen har egna abonnemang för el, varmvatten, värme, kyla och ventilation. Bolagets exponering mot förändringar i driftkostnaderna är därav relativt begränsad.

Mellanskillnaden mellan hyresintäkten och lånekostnaden delas ut till aktieägarna.

Saltängen Property Invest – risker och eventuellt negativa sidor med aktien

 • Låg omsättning på handeln av aktier. Kan bli så kallat ”trångt i dörren” om de skulle uppstå något problem och alla vill sälja samtidigt.
 • Saltängen Property Invest är ingen preferensaktie, det betyder att utdelningen kan komma och ändras trots att inkomster/utgifter borde ligga på samma nivå fram tills kontrakten går ut om minst fem år.
 • Endast en hyresgäst för tillfället, ICA. Dock har dem renoverat en stor kontorsyta som inte är uthyrd ännu (vad jag kan hitta iallafall, kommentera gärna om ni vet mer!). Kontorsytan ska vara på 12% av Saltängen 1 så det finns lite potential för att öka intäkterna här.
 • ICA har köpt marken bredvid Saltängen 1 och där gå teorierna varmt om vad deras tankar är med detta. Bygga ut? Bygga nytt och flytta från Saltängen 1? Jag tror mer på första alternativet. De har dessutom precis byggt ut sitt höglager för 20 miljoner kronor.
 • Tillbaka till förra punkten, ICA väljer att flytta. Jag tror att det är extremt svårt för dem att hitta ett såpass stort lager med ett sådant 5-stjärnigt läge som står tomt i Sverige.
 • ICA väljer att bygga nytt eget lager. Då ska dem hitta mark, köpa marken, ansöka om bygglov, utföra bygget och flytta in, detta borde ta minst 2 år. Alltså gott om tid för Saltängen Property Invest att söka nya hyresgäster.
 • ICA går ut långt innan hyreskontraktet går ut med att dem inte vill förlänga. Detta borde få kursen att rasa.
 • En teori är att många har investerat i Saltängen Property Invest ”tills vidare” och kommer att röra sig ifrån aktien så fort de hittar aktier med mer uppsida och potential i t.ex. tillväxten.
 • Ingen möjlighet till tillväxt. Så länge inte Saltängen Property Invest investerar i fler fastigheter/bygger ut.
 • Lånen omförhandlas 2020 och det lär betyda en högre ränta. Vilket kan leda till sänkt utdelning.

PRENUMERERA GÄRNA PÅ MITT NYHETSBREV ELLER FÖLJ MIG PÅ TWITTER (@VASTKUST_INVEST) FÖR ATT INTE MISSA MINA ANALYSER, INLÄGG OCH MYCKET ANNAT!

Vad jag gillar med Saltängen Property Invest

 • På en köpkurs av 98,00kr så blir direktavkastningen hela 10%!
 • Saltängen Property Invest delar ut fyra gånger om året, du får alltså mer spritt flöde av inkomster under året jämfört med de flesta svenska bolagen som bara delar ut på våren.
 • Utdelningen på 9,80kr borde (!?) vara säkrad i fem år framåt då kontrakt och lån är låsta fram tills dess.
 • I Saltängen Property Invest så äger du ett bolag, inte en preferensaktie.
 • Stabil inkomst och du vet vad du får. Givetvis kan allt hända som med alla andra bolag, men det känns som att Saltängen Property Invest ska vara en defensiv investering.
 • SEK – Du slipper riskerna med valutor. Alla inkomster och utgifter är i Svenska kronor.

Saltängen Property Invest - Karta

Saltängen Property Invest – Summering & tankar

Saltängen Property Invest är förmodligen bland de tråkigaste investeringarna du kan göra, sett till tillväxtpotential. Men direktavkastningen är sanslöst bra för tillfället. Glöm som sagt inte att aktien inte är en ETF, utan en vanlig stamaktie. Detta gör att utdelningen kan komma att sänkas eller höjas under årens lopp.
Det är såpass många år kvar på hyreskontraktet + att inkomsterna för bolaget är stabila och förutsägbara, detta gör att jag tycker den passar bra i min utdelningsportfölj
Eftersom utdelningsportföljen är nystartad så har jag inte hunnit bygga upp diversifieringen ännu och därför kommer Saltängen att utgöra en stor del av den vid inköp. Men med hjälp av månadssparandet så kommer Saltängen Property Invest att sänkas procentuellt för varje månad som går.
Ett tips är att ha en plan vid eventuell uppsägning av kontraktet av ICA. Det kommer förmodligen att krascha snabbt och då kan det vara bra att veta vad man vill göra innan så man inte drabbas av panik.

Rekommenderade sidor för dig:

VILL DU OCKSÅ BÖRJA BYGGA DIN PENGAMASKIN?
REGISTRERA ETT KONTO SNABBT, ENKELT OCH GRATIS PÅ AVANZA IDAG!

VIKTIGT: Jag är inte certifierad rådgivare och jag tipsar dig inte om att handla eller sälja aktien Saltängen Property Invest. Jag driver bloggen som amatördagbok för mig själv och andra som är intresserade av min ”resa”. Jag reserverar mig även för felskrivningar och information som kan ha blivit fel. Kolla alltid upp all information själva för säkerhets skull.

7 reaktioner på ”Saltängen Property Invest aktieanalys – till utdelningsportföljen?”

 1. Jag köpte en liten post, endast 20 st.. mest för att hålla lite koll på hur den går av nyfikenhet.. kanske att man ökar den vid ett senare tillfälle 🙂
  10% DA – hur ofta får man ett sånt tillfälle liksom? 🙂

 2. västkustinvesteraren

  Jag är också i början när det kommer till rullandet av snöbollen… Jag månadssparar 5000kr in i utdelningsportföljen så om det blir ett köp i Saltängen så blir det ett köp på cirka 50 aktier för att ta första positionen.

  Lycka till med investeringarna! 🙂

 3. Visst kommer de säkerligen betala högre ränta 2020, men å andra sidan drivs en högre ränta av högre inflation – och hyran är kopplad till inflationen. Så räntan är knappast något större problem sett mer än till möjligen ett enstaka år av lägre utdelning (dock så kan de ju ta utöka lånet något (tillfälligt då) för att ge högre utdelning)

  Högre inflation innebär även att det blir dyrare för ICA att bygga nytt.

  Tittar man på objektvision så finns det inga så här stora lager lediga – det finns lager uppdelat på flera enheter i samma område med ungefär lika stor yta – men det är inga höglager (vilket jag antar är en av de möjliga anledningarna till att Ica skulle vilja bygga nytt) och de är alla nybyggda (med förmodad högre hyra) dessutom inte med frys som i Saltängen. Rimligen är Saltängen ett bra logistiskt läge, och därmed borde det inte vara så svårt att hitta nya hyresgäster

 4. Hej!

  Intressant inlägg.
  Vad är drift kostnaden, samt läggs det undan något för renoveringar?
  Vad köptes lokalen för? Hur stora är lånen?

  Mvh Rallarkalle

 5. Hej!

  Kursen går sakta men säkert nedåt. Vad kan det bero på?
  Varför vill folk sälja nu?
  Jag har funderat en del. Kan det bero på att de initiala ägarna börjar sälja av? Är det någon som vet?

  Jan

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *