SAVR recension: Mitt ärliga omdöme July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

SAVR Omdöme och recension

Visste du att SAVR många gånger ger runt 30-50% rabatt på fondavgifterna? Du läser just nu min SAVR recension där jag kommer att hjälpa dig att bilda en uppfattning om plattformen är något som passar dig och ditt sparande. 

Trots att SAVR har 80.000+ aktiva sparare på sin plattform så är det viktigt att läsa på om tjänsten för att kunna bilda dig ditt eget omdöme.

Så vad gör SAVR unikt?

Genom att investera genom SAVR så gör du det möjligt att köpa fonder till en mycket lägre avgift. Ett traditionellt fondbolag tar en del av fondavgiften som provision, men hos SAVR så får du tillbaka en del av provisionen och rabatt på avgiften.

I den här artikeln kommer jag gå igenom: 

  • Så fungerar SAVR
  • Fördelar och nackdelar med plattformen
  • Så kommer du igång med SAVR
  • Mitt SAVR omdöme och recension

Lår oss köra igång direkt!

SAVR logo
Omdöme på Google:
4/5

Börja investera redan idag!

Vilka är SAVR?

SAVR är en uppstickare i finansbranschen som enligt egen utsago vill förändra en marknad som totalt dominerats av banker och andra etablerade aktörer i årtionden. 

De kallar sig för rebeller som vill ge dig möjlighet att fondspara till mycket lägre avgifter.

Hur fungerar tjänsten?

Alla fondbolag säljer sina fonder genom antingen banker eller andra typer av mäklare. Som tack för hjälpen får mäklaren en provision; en andel av fondavgiften. 

Det SAVR gör är att de betalar tillbaka provisionen till dig, vilket innebär att det blir billigare för dig som sparare att äga fonderna.

Savr är en fondplattform som är mycket enkel att använda. Du söker helt enkelt upp de fonder du vill köpa, kollar in rabattnivån och lägger din köporder. Till din hjälp finns smidiga filter som hjälper dig att hitta de fonder du vill köpa.

SAVR omdöme

SAVR omdöme

Som du säkert känner till så betalar man en årlig avgift för att äga en fondandel. Men visste du att en stor del av denna avgift är en provision som du betalar till din bank eller nätmäklare? 

Dessa aktörer tjänar stora pengar på att fungera som en mellanhand mellan dig och din bank/mäklare. 

För många är detta nämligen helt okänt, men med den nya fondtjänsten SAVR blir det plötsligt väldigt tydligt. 

Jag tycker det är mycket bra att det lyfts upp till ytan hur avgiftsstrukturen på den svenska fondmarknaden faktiskt fungerar och det bästa av allt är att det gynnar oss som sparare. 

SAVR logo
Omdöme på Google:
4/5

"Som kund hos SAVR får du helt enkelt möjlighet att äga exakt samma fonder, men till en mycket lägre kostnad."

SAVR är en mycket enkel och smidig tjänst att använda. Designen är ren och avskalad och du förstår direkt hur det fungerar. De har valt att fokusera på en enda sak – fondhandel – och de gör det väldigt bra.

När du loggar in på ditt konto får du direkt en överblick på hur dina investeringar har utvecklats, både på kontonivå och för dina enskilda fondinnehav. Allt presenteras i ett grafiskt snyggt och avskalat gränssnitt som jag gillar skarpt. 

I SAVR:s fondbutik kan du enkelt hitta fonder på olika teman och de presenterar sitt utbud på ett utseendemässigt mycket trevlig sätt. Det finns enormt många fonder att välja på, men det är faktiskt inte alltid så lätt att hitta det man söker – speciellt inte om man inte är superintresserad av ekonomi och sparande. 

Det är en enorm skillnad jämfört med bankernas och nätmäklarnas tråkiga listor. SAVR har verkligen tänkt nytt och jag tror faktiskt att detta kan hjälpa till att lyfta intresset för fondsparande – något som många tycker är tråkigt som döden.

"Jag vill också berömma SAVR:s utmärkta verktyg “Flytta din fonder till oss”."

Jag vill också berömma SAVR:s utmärkta verktyg “Flytta din fonder till oss”. Det är en tjänst, precis som namnet antyder, hjälper dig att flytta dina befintliga fondinnehav till SAVR:s plattform utan att du själv behöver kontakta din bank. 

Det ligger så klart i deras intresse att göra detta smidigt, men samtidigt är det kundnytta i sin renaste form. Enkelt och problemfritt – precis som det ska fungera 2022!

Finansbranschen har de senaste årtiondena formligen exploderat och utvecklingen går bara fortare och fortare. Nya tjänster lanseras hela tiden och utan att överdriva kan vi säga att vi upplever en revolution. 

SAVR omdöme och recension av tredjepart

Allt som storbankerna varit ensamma om under lång tid är nu konkurrensutsatt på ett helt annat sätt. 

Allt från bolån och krediter till sparande och investeringar är exempel på sådant som du inte längre behöver någon bank till. För oss som sparare är detta väldigt positivt av många olika skäl. Vi betalar till exempel allt mindre för olika typer av finansiella tjänster samtidigt som det blir mer tillgängligt för gemene man.

Alla dessa nya aktörer driver också teknikutvecklingen framåt. Bankerna har länge kunnat luta sig tillbaka och har tjänat stora pengar på att erbjuda sina traditionella tjänster. De nya fintech-bolagen har i vissa fall lanserat helt nya sparformer (se till exempel Lendify), och andra har istället koncentrerat sig på att erbjuda liknande tjänster som bankerna, men till en betydligt attraktivare kostnadsnivå.

Bland alla nya tjänster som har dykt upp så tycker jag att SAVR är ett av de allra klarast lysande stjärnorna. Det finns en uppenbar konsumentnytta här, och tjänsten sätter en tydlig press på både storbankerna och nätmäklarna. Den stora kundtillströmningen visar att detta är en tjänst som det finns stor efterfrågan på och jag tror faktiskt att vi kommer få se fler som hakar på samma tåg.

SAVR har ett mycket bra omdöme

Tjänsten är ganska ung, men har redan fått många användare och de som har provat tjänsten är mycket nöjda. Som ett exempel kan nämnas att de androidanvändare som har laddat ner appen på Google Play har gett SAVR ett genomsnittligt betyg på 4,5 av 5, vilket är mycket högt.

SAVR logo
Omdöme på Google:
4/5

Börja investera redan idag!

Därför ska du investera genom SAVR

5 anledningar till att investera genom SAVR

Den enkla anledningen till varför du ska göra din fondinvesteringar hos SAVR är de låga rabatterade avgifterna. Sparar du på lång sikt så gör det väldigt stor skillnad på din avkastning. 

Dessutom är det en trevlig tjänst som faktiskt gör ditt sparande betydligt roligare!

1. 30-50% lägre avgifter jämfört med hos nätmäklarna

Genom att ge tillbaka sin provision till dig som sparare så skapar SAVR möjlighet för dig som konsument att äga alla populära fonder till nästan halva priset. Egentligen borde detta räcka som argument för att du ska prova på SAVR:s tjänst.

2. Inga dolda avgifter

Det finns inga dolda avgifter hos SAVR. Det enda du bör tänka på är att det tillkommer en valutaväxlingsavgift på 0,5 procent när du köper och säljer fonder som inte handlas i svenska kronor. Detta kan vara lätt att missa.

3. Välj mellan 1600 fonder

SAVR har idag ett väldigt stort utbud av fonder och det växer hela tiden. De har snabbt blivit en betydande spelare på marknaden, vilket gör att fondbolagen gärna vill erbjuda sina fonder även genom SAVR. 

Trots det stora utbudet är det lätt att hitta fonderna du söker samt att hitta nya spännande fonder att investera i.

4. Insättningsgaranti och investerarskydd

Dina pengar är precis lika bra skyddade här som hos de flesta andra banker och finansiella tjänster i Sverige. 

Dina fondinnehav skyddas av Riksgäldens investerarskydd (upp till 250 000 kr) och de eventuella kontanta medel du har på ditt ISK omfattas av insättningsgarantin (upp till en miljon kronor).

5. Regleras av Finansinspektionen

SAVR har tillstånd att bedriva finansiell verksamhet och står under tillsyn av Finansinspektionen. Det visar att företaget är seriöst vilket blir en trygghet för dig som investerare.

Så kan du investera genom SAVR

Så kan du investera genom SAVR

Här nedanför går jag igenom 5 enkla steg för hur du kommer igång och kan testa SAVR kostnadsfritt redan idag.

1. Öppna ett konto på Savr.com

Det är mycket enkelt att komma igång. Allt du behöver för att öppna ett konto är ett mobilt Bank-ID. Processen är mycket tydlig så du kan inte misslyckas.

2. Ange ditt personnummer

Börja med att ange ditt personnummer. Detta används i nästa steg för att du ska kunna signera med ditt mobila Bank-ID.

3. Med hjälp av dina svar på frågor så skapas din anpassade risknivå

Du får svara på ett antal frågor innan du kan vara igång. Du känner igen dessa frågor om du tidigare registrerat dig hos någon annan bank eller finansiell tjänst. 

Det handlar bland annat om hur mycket du planerar att spara varje månad, var dina pengar kommer ifrån och om du eller någon närstående har någon politisk utsatt position. 

Frågorna är SAVR skyldiga att ställa för att bidra till att minska risken för så kallad penningtvätt. Du avslutar processen med att signera med ditt Bank-ID.

4. Öppna ett investeringssparkonto med ett klick

Det är väldigt smidigt att öppna ett ISK hos SAVR. Bara godkänn villkoren så är det klart! Det är en stor fördel att SAVR erbjuder ISK, eftersom du då inte behöver deklarera eller betala någon reavinstskatt.

5. Sätt upp ett automatiskt månadsspar eller en engångsinsättning

När ditt konto är på plats så är det dags att börja investera. Om du har sålt fonder på en annan plattform kan du göra en engångsinsättning, men som i allt sparande är det också bra att aktivera ett månadssparande redan från början.

SAVR logo
4.5/5
Så flyttar du dina fonder och ditt ISK till SAVR

Så flyttar du dina fonder och ditt ISK till SAVR

SAVR har en finurlig och mycket användbar funktion som gör att du kan flytta ditt befintliga fondinnehav från din ordinarie bank eller nätmäklare utan att du behöver ta kontakt med dem själv.

1. Öppna ett konto på Savr.com

Börja med att öppna ett konto hos SAVR enligt stegen som finns beskrivna ovan.

2. Öppna ett investeringssparkonto

Öppna sedan ett ISK, vilket också finns beskrivet ovan.

3. Klicka på Innehav > Flytta sparande till oss

Det hela är mycket smidigt och du behöver inte göra något själv. Genom att använda funktionen “Flytta sparande till oss” så får du hjälp hela vägen. SAVR sköter hela kontakten med din bank, vilket så klart sparar mycket tid och krångel för dig. 

Eftersom du flyttar från ett ISK till ett annat ISK så får flytten inga skattemässiga konsekvenser. Du får dock räkna med att hela processen tar omkring tre veckor, men sedan dyker dina fonder upp hos SAVR helt “automagiskt”.

FAQ - Vanliga frågor om SAVR

Hur kan SAVR ha så låga avgifter?

Hemligheten bakom deras låga avgifter är att den provision de får från fondbolaget för att de säljer deras fonder betalar de tillbaka till dig. Det gör att du i många fall får fonden till halva avgiften jämfört med om du skulle köpt den hos någon annan.

Erbjuder SAVR insättningsgaranti?

Jag rekommenderar inte att du förvarar kontanta medel på ett ISK hos SAVR (av skattemässiga skäl passar inte ISK för kontanter). Men om du gör det så omfattas dina pengar av insättningsgarantin. Det som är mer intressant är att du omfattas av det så kallade investerarskyddet vilket gör att ditt fondinnehav är skyddat om förvaringsinstitutet skulle gå i konkurs.

Vad kostar det att spara hos SAVR?

Det är mycket billigt att spara hos SAVR, men som du har säkert har lärt dig vid det här laget så finns det inget som är helt gratis. Bolaget tar ut en låg plattformsavgift, du betalar förvaltningsavgift för dina fondinnehav och du betalar en valutaväxlingsavgift på 0,5 procent på fonder som handlas i utländsk valuta. Denna avgift tillkommer både vid köp och sälj i andra valutor än SEK.

SAVR avgifter

SAVR tar ut en så kallad “plattformsavgift” på 0,09 procent. Det är här som SAVR tjänar sina pengar i dagsläget. I framtiden kommer de även att erbjuda premiumtjänster som du kan välja att betala extra för. Vad dessa tjänster innebär är dock inget som bolaget har kommunicerat i dagsläget.

"Savr avgift: 0,09%."

Fondförvaltningsavgifter

Du betalar en årlig avgift för alla fonder du äger. Förvaltningsavgiften betalar du till fondbolaget och inte till SAVR. Skillnaden hos SAVR är att avgiften är rabatterad och därmed billigare än om du handlar hos din bank eller nätmäklare.

Provisionerna betalas tillbaka till dig oavkortat

Det som gör att fondavgifterna är så låga hos SAVR är de betalar tillbaka hela den provision som de får från fondbolagen till dig som sparare. Det är det här som är kärnan i hela tjänsten och SAVR:s konkurrensfördel gentemot andra aktörer.

Fördelar med plattformen och tjänsten

Det finns flera fördelar med att välja SAVR framför andra nätmäklare. Här nedanför listar jag några av dem.

I snitt 50% lägre fondavgifter

Den uppenbara fördelen är att du får exakt samma fonder som hos din ordinarie mäklare, men till en mycket lägre avgift. Vi kan inte nog understryka att detta gör väldigt stor skillnad. Ju mer långsiktig du är desto mer påverkar avgiften din totala avkastning.

Investera automatiskt

Bestäm vilka fonder du vill månadsspara i, så sköter sig resten automatiskt. Just automatik brukar vara nyckeln till ett lyckat sparande så detta är en funktion, i all sin enkelhet, som jag gillar väldigt mycket.

Insättningsgaranti och investerarskydd

SAVR förvarar dina fondandelar hos Fondab, vilket innebär att du lyder under det så kallade investerarskyddet. Det innebär att om det värsta skulle hända och du inte kan komma åt dina värdepapper så kan du få ersättning upp till 250 000 kr. Om du har kontanter på kontot så omfattas de av den statliga insättningsgarantin.

1600 fonder att välja mellan

Fondutbudet har växt allt sedan tjänsten lanserades och idag finns hela 1600 fonder att välja mellan. 

Tack vare SAVR:s innovativa presentation av sitt utbud är det lätt att hitta fonder på intressanta teman. 

Du kan också se vilka fonder som är populärast hos SAVR:s kunder.

Provisioner återbetalas

Att provisionerna från fondbolagen tillfaller dig som sparar istället för en mäklare är en stor fördel med just SAVR och det som gör tjänsten till något unikt.

Risker att tänka på

Alla investeringar är förknippade med en viss risk och dina investerade pengar kan både öka och minska i värde. Däremot bedömer jag är dina pengar är lika säkra hos SAVR som om du hade dem placerade hos Avanza, Nordnet eller någon av storbankerna.

Källhänvisningar