Vi är påväg att starta “Aktiesparklubb” – Tips & Trix?

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Vi är ett gäng på för tillfället 5-6 män som är mycket sugna på att starta en “Aktiesparklubb” där alla skjuter till lika mycket kapital och äger lika mycket som de andra i klubben. Frågan är då hur detta ska gå till? Är det någon läsare som är medlem i något liknande? Jag har spånat lite på olika idéer jag har, men observera att jag inte vet om alla antagande stämmer.

Först och främst, vad är anledningen med att starta en aktiesparklubb istället för att alla sparar var för sig i ett investeringssparkonto? Främsta anledningen enligt mig är gemenskap, delad kunskap och du får förmodligen världens roligaste hobby att driva tillsammans med dina vänner.
I mångas ögon tror jag dessa anledningar inte är värda besväret, men enligt mig kan det vara det. En annan viktig anledning är de obligatoriska aktiepubarna..!

EDIT: Jag har nu skrivit färdigt inlägget och läst igenom det. Jag förstår om mina nerkladdade tankar “makes no sense” för det är knappt så jag själv förstår vad jag menar ibland. Men kom gärna med åsikter, tankar och feedback!

Alternativ 1 – Starta aktiebolag

Alternativ 1 för att starta aktieklubb är att starta ett aktiebolag. För detta krävs 50 000kr i startkapital + ca 2-3000kr i avgifter för att komma igång (om jag inte minns fel).

Fördelar:

  • Alla delägare/medlemmar äger lika många aktier i aktiebolaget, dvs det blir aldrig några problem i ägandefrågan. Givetvis får man gå vidare om någon skulle vilja sälja av sin del. Måste resterande medlemmar köpa lika många aktier var för att bibehålla lika stora stekar i bolaget? Eller kan en person som tror lite extra på hela idén köpa ut någon annan helt och hållet?
    Säg att bolaget skapas med 1000st aktier och vi är fem personer så äger alla 200st aktier var. Vid starten så är varje persons aktier värda 50 000 kr / 1000st aktier * 200st aktier = 10 000kr eller 50kr/aktie.
    Skulle bolaget efter ett par år dubblera kapitalet i den företagsägda kapitalförsäkringen till 100 000kr och en person vill sälja sina aktier så borde dessa vara värderade till 20 000kr eller 100kr/aktie (beroende på hur beskattning ser ut för att få ut pengarna)?
  • Förvalta pengarna och värdepapperna i en Företagsägd kapitalförsäkring. Du slipper skatta 30% på alla eventuella vinster och betalar istället en schablonskatt likt för ett Investeringssparkonto.
  • Slipper deklaration av alla köp och sälj.
  • Jag kan äga min del genom mitt Aktiebolag jag har sedan tidigare.

Nackdelar:

  • Bokföringskostnader.
  • Lite osäker på hur beskattningen ser ut. Såhär här fungerar det enligt min uppfattning: Allt månadssvarande a.k.a. införande av kapital från medlemmarna + de första 50 000kr som förs in som kapital i den Företagsägda kapitalförsäkringen skattas inte förens det tas ut ur kapitalförsäkringen.
    Är detta möjligt?
    Exempel: Vi placerar 50 000kr som är aktiekapitalet från start, sedan för alla över ytterligare totalt 50 000kr så vi har 100 000kr 1 januari 2017. För att exemplet ska bli enkelt att räkna på så använder vi oss inte av något extra månadssparande, istället så är dessa 100 000kr placerade och ger oss en totalavkastning på 10% under 2017. Det betyder att vi har 110 000kr den 31 december 2017. På nyårsafton väljer vi att sälja/likvidera hela bolaget. Hur får vi ut pengarna från bolaget till privat ficka? Hur mycket försvinner i skatt?
    Hjälp mig gärna med länkar som förklarar eller era egna ord nedanför i kommentarerna!

Alternativ 2 – Starta ett “enkelt bolag”

“Den enklaste formen för en aktiesparklubb är ett så kallat enkelt bolag, med ett avtal som reglerar verksamheten.” Text hämtad från Aktiespararna.

Fördelar:

  • Inga uppstartskostnader.
  • Inga kostnader för bokföring, likt med aktiebolaget.

Nackdelar:

  • 30% skatt på alla realiserade vinster.
    Exempel hämtad från Aktiespararna:
    “En försäljning av aktier ger förhoppningsvis en kapital- vinst. En aktiepost i Ericsson B köpt för 22 000 kronor och såld för 88 000 kronor ger en kapitalvinst om 66 000 kronor. En kapitalvinstskatt ska betalas om 30 procent på vinsten, det vill säga 66 000 kronor x 30 % = 19 800 kronor. Före försäljningen är aktieägarens förmögenhet 88 000 kronor, och det är denna förmögenhet som gett en avkastning. Efter försäljningen och betalningen av kapitalvinstskatten disponeras en förmögenhet om 88 000 – 19 800 = 68 200 kronor. En försäljning med ka- pitalvinst leder alltså till att placeraren disponerar ett mindre kapital.”
  • Extra pappersarbete gentemot aktiebolag för att hålla koll på allas ägande, insättningar m.m.?

Hjälp!

Givetvis kommer allt göras så seriöst som möjligt med bolagsavtal, informationsträffar, investeringsfilosofien m.m. som ska vara klart och skrivas under innan allt dras igång.
Som ni förstår så är min största fråga, Aktiebolag eller Enkelt bolag? Vad är fördelaktigast och vad skattar man på i aktiebolaget? Please help!

 

.

 

 

 

 

Läs mer & följ mig: