Vi är påväg att starta ”Aktiesparklubb” – Tips & Trix?

Vi är ett gäng på för tillfället 5-6 män som är mycket sugna på att starta en ”Aktiesparklubb” där alla skjuter till lika mycket kapital och äger lika mycket som de andra i klubben. Frågan är då hur detta ska gå till? Är det någon läsare som är medlem i något liknande? Jag har spånat lite på olika idéer jag har, men observera att jag inte vet om alla antagande stämmer.

Först och främst, vad är anledningen med att starta en aktiesparklubb istället för att alla sparar var för sig i ett investeringssparkonto? Främsta anledningen enligt mig är gemenskap, delad kunskap och du får förmodligen världens roligaste hobby att driva tillsammans med dina vänner.
I mångas ögon tror jag dessa anledningar inte är värda besväret, men enligt mig kan det vara det. En annan viktig anledning är de obligatoriska aktiepubarna..!

EDIT: Jag har nu skrivit färdigt inlägget och läst igenom det. Jag förstår om mina nerkladdade tankar ”makes no sense” för det är knappt så jag själv förstår vad jag menar ibland. Men kom gärna med åsikter, tankar och feedback!

Alternativ 1 – Starta aktiebolag

Alternativ 1 för att starta aktieklubb är att starta ett aktiebolag. För detta krävs 50 000kr i startkapital + ca 2-3000kr i avgifter för att komma igång (om jag inte minns fel).

Fördelar:

 • Alla delägare/medlemmar äger lika många aktier i aktiebolaget, dvs det blir aldrig några problem i ägandefrågan. Givetvis får man gå vidare om någon skulle vilja sälja av sin del. Måste resterande medlemmar köpa lika många aktier var för att bibehålla lika stora stekar i bolaget? Eller kan en person som tror lite extra på hela idén köpa ut någon annan helt och hållet?
  Säg att bolaget skapas med 1000st aktier och vi är fem personer så äger alla 200st aktier var. Vid starten så är varje persons aktier värda 50 000 kr / 1000st aktier * 200st aktier = 10 000kr eller 50kr/aktie.
  Skulle bolaget efter ett par år dubblera kapitalet i den företagsägda kapitalförsäkringen till 100 000kr och en person vill sälja sina aktier så borde dessa vara värderade till 20 000kr eller 100kr/aktie (beroende på hur beskattning ser ut för att få ut pengarna)?
 • Förvalta pengarna och värdepapperna i en Företagsägd kapitalförsäkring. Du slipper skatta 30% på alla eventuella vinster och betalar istället en schablonskatt likt för ett Investeringssparkonto.
 • Slipper deklaration av alla köp och sälj.
 • Jag kan äga min del genom mitt Aktiebolag jag har sedan tidigare.

Nackdelar:

 • Bokföringskostnader.
 • Lite osäker på hur beskattningen ser ut. Såhär här fungerar det enligt min uppfattning: Allt månadssvarande a.k.a. införande av kapital från medlemmarna + de första 50 000kr som förs in som kapital i den Företagsägda kapitalförsäkringen skattas inte förens det tas ut ur kapitalförsäkringen.
  Är detta möjligt?
  Exempel: Vi placerar 50 000kr som är aktiekapitalet från start, sedan för alla över ytterligare totalt 50 000kr så vi har 100 000kr 1 januari 2017. För att exemplet ska bli enkelt att räkna på så använder vi oss inte av något extra månadssparande, istället så är dessa 100 000kr placerade och ger oss en totalavkastning på 10% under 2017. Det betyder att vi har 110 000kr den 31 december 2017. På nyårsafton väljer vi att sälja/likvidera hela bolaget. Hur får vi ut pengarna från bolaget till privat ficka? Hur mycket försvinner i skatt?
  Hjälp mig gärna med länkar som förklarar eller era egna ord nedanför i kommentarerna!

Alternativ 2 – Starta ett ”enkelt bolag”

”Den enklaste formen för en aktiesparklubb är ett så kallat enkelt bolag, med ett avtal som reglerar verksamheten.” Text hämtad från Aktiespararna.

Fördelar:

 • Inga uppstartskostnader.
 • Inga kostnader för bokföring, likt med aktiebolaget.

Nackdelar:

 • 30% skatt på alla realiserade vinster.
  Exempel hämtad från Aktiespararna:
  ”En försäljning av aktier ger förhoppningsvis en kapital- vinst. En aktiepost i Ericsson B köpt för 22 000 kronor och såld för 88 000 kronor ger en kapitalvinst om 66 000 kronor. En kapitalvinstskatt ska betalas om 30 procent på vinsten, det vill säga 66 000 kronor x 30 % = 19 800 kronor. Före försäljningen är aktieägarens förmögenhet 88 000 kronor, och det är denna förmögenhet som gett en avkastning. Efter försäljningen och betalningen av kapitalvinstskatten disponeras en förmögenhet om 88 000 – 19 800 = 68 200 kronor. En försäljning med ka- pitalvinst leder alltså till att placeraren disponerar ett mindre kapital.”
 • Extra pappersarbete gentemot aktiebolag för att hålla koll på allas ägande, insättningar m.m.?

Hjälp!

Givetvis kommer allt göras så seriöst som möjligt med bolagsavtal, informationsträffar, investeringsfilosofien m.m. som ska vara klart och skrivas under innan allt dras igång.
Som ni förstår så är min största fråga, Aktiebolag eller Enkelt bolag? Vad är fördelaktigast och vad skattar man på i aktiebolaget? Please help!

 

.

 

 

 

 

7 reaktioner på ”Vi är påväg att starta ”Aktiesparklubb” – Tips & Trix?”

 1. Pingback: Vi är påväg att starta ”Aktiesparklubb” – Tips & Trix?

 2. Hej Västkustinvesterare!

  Jag är med och driver två aktiesparklubbar som vi startat upp från scratch. Drivet i 6 resp 2 år. De ser lite olika ut på grund av medlemsantal och andra omständigheter. Delar gärna med mig av erfarenheter och tips.

  Bägge drivs som enkel firma. Tankar om bolag har tittats på och då faktiskt handelsbolag med tillgångarna i en kapitalförsäkring. Pengar som sätts in i ett aktiebolag är ju inte helt enkla att föra tillbaka till den privata ekonomin utan skatteföljder . (Tror jag… eller?

  Skicka gärna ett mejl tillbaka för mer information!

  Mvh,
  Thobias

 3. Britt-Mari Olofsson

  Hej!
  Vi är fem ”tjejer” som startade en aktiesparklubb för ca 5 år sedan och fortfarande sparar 500 kronor var varje månad. Kanske inte låter så mycket, men med utdelningar och lyckade affärer har portföljen vuxit ganska bra.
  Fördelen med en sparklubb som träffas regelbundet är, att de flesta försöker vara lite pålästa allmänt om det som händer i stort och smått, samt är lite förberedda med köp- och säljtips till våra träffar.
  Vi är alla medlemmar i Aktiespararna och valde därför att spara på ett gemensamt konto i Aktieinvest (dotterbolag till Aktiespararna), för att alla skulle kunna logga in och följa utvecklingen. Två personer har uppdateringsrätt medan övriga har läsbehörighet. Hos Aktieinvest har man möjlighet att spara både i antal aktier och / eller med ett bestämt belopp (som för fonder) vilket är en fördel vid sparande med mindre månadsbelopp.
  Det är trevligt att ses en gång i månaden hemma hos varandra i ett rullande schema, för genomgång av befintlig portfölj och eventuella köp eller försäljningar. Vi använder Aktiespararnas verktyg Hitta Kursvinnare för att utföra lite enklare teknisk och fundamental analys av intressanta aktier och dess bolag. I allmänhet är vi ganska överens om hur vi skall agera, och om man har en favorit som blir ratad, så kan man ju skaffa den själv i sitt privata sparande. Tyvärr går det inte att spara för gemensam åtkomst i en kapitalförsäkring eller i ett isk-konto, utan det blir en vanlig depå, vilket medför att vinster och utdelningar beskattas på vanligt sätt och kräver någon form av enklare bokföring. Bokföring tycker jag behövs i någon form i alla fall, för att kunna bedöma dels aktiens utveckling, dels portföljens utveckling totalt i relation till insatt kapital.
  Det är både roligt och lärorikt att vara ett litet gäng som ses regelbundet, men man ska nog inte vara alltför många i en sparklubb. Då blir det för många åsikter och viljor att hålla ihop skulle jag tro. Vi är även relativt flitiga att besöka Aktiespararnas, Privata Affärers och andra föreningars olika event och utbildningar för att öka vår kunskap och hålla oss uppdaterade. Åtminstone jag själv hade aldrig ägt en aktie för fem år sedan innan vi startade vår sparklubb.
  Hoppas ni kommer igång på ett eller annat sätt, vare sig ni bildar bolag, gemensam sparklubb typ vår eller kör med egna privata isk-konton. Det är alltid värdefullt att tillsammans med andra kunna vända och vrida på information kunskap om olika aktiers och bolags framtidsutsikter.

  (Jag är varken med på twitter, instagram eller Facebook, ett aktivt val. Men läser ibland andras bloggar och mycket annan information på nätet)

 4. västkustinvesteraren

  Tack för en fantastisk kommentar Britt-Mari!
  Det låter som att ni har något riktigt bra i rullning, fortsätt med det!

  Vi har två stycken i gänget som inte är intresserade om vi inte kan hitta något schablonsbeskattat konto att spara på…
  Tänkte jag ska sätta mig ner med vår revisor och se om han har några ytterligare synpunkter/idéer.

  Tack för feedbacken!

  Mvh VKI

 5. västkustinvesteraren

  Tack för feedback!

  Tanken med aktiebolaget var att alla skulle skriva upp sina insättningar som ”privat lån” till aktiebolaget för att sedan kunna ta ut. Men det låter för bra för att vara sant…

  Du är inte sugen på att skriva ett blogginlägg om hur ni arbetar? 🙂

 6. Helt menningslöst sätta upp ett AB för detta. särskilt om ni ska trycka in privata redan skattade pengar!?
  Kör du helt i ett AB så kan du visserligen ha KF med nästan ingen skatt alls som du nämnde. men dock måste du sedan betala 22% bolagsskatt på vinsten. sedan när du väll vill tar ut pengarna till ditt privat konto kan du eventuellt ta en aktieutdelning där blir ytterligare ungerfär 20% skatt. Har du inget utdelningsutrymme eller ett för lågt. så får du helt enkelt ta ut det som lön isåfall blir det 30% arbetsgivaravgift + social avgifter drygt 30% till.

  litar ni på varandra vore väll enklast om en person i gruppen satte upp ett gemensamt avanza/nordnet konto som alla hade access till.

 7. västkustinvesteraren

  Tack för feedback Markus. Tänker du att man delar på ett ISK även om det endast står på en person? Eller samäga ett aktie- & fondkonto? 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *