9 bästa rymdaktierna för nybörjare 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Rymdaktier för nybörjare

Är du intresserad av att börja investera i rymdaktier?

Perfekt!

Att investera rymdaktier börjar bli allt hetare ämne då privata företag som SpaceX, Blue Origin och Virgin Galactic har redan börjat planera för rymdresor för allmänheten.

I den här artikeln kommer jag först gå igenom hur du kan börja investera i rymdaktier. Jag kommer dessutom lista svenska, amerikanska och franska bolag som arbetar med rymden på olika sätt.

Nu kör vi!

Artikelns innehåll

Vad är rymdaktier?

Rymdaktier syftar på aktier i företag som är aktiva inom tjänster eller någon form av produktion som används i rymden. Det kan handla om allt från ett bolag som tillverkar raketer och satelliter till företag som arbetar med så kallad rymdturism.

Så kan du enkelt börja investera i rymdaktier

Rymden har blivit en allt hetare marknad och på senare tid har vi sett många nya bolag som gett sig in i den här spännande men samtidigt ganska riskfyllda marknad. Vill du investera i rymdaktier så finns det gott om alternativ och vi ska framförallt titta på 10 av de bästa rymdaktierna för nybörjare. 

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

För att kunna börja handla rymdaktier måste du först ha ett konto hos en av de många nätmäklare som finns i Sverige. Vilken plattform som passar dig bäst beror helt på hur du vill investera.

För långsiktiga investeringar så är det Avanza som är den ledande nätmäklaren i Sverige. Deras plattform har ett stort antal aktier och du hittar bland annat alla aktier vi ska titta på i den här artikeln. Sidan har däremot inte många verktyg för trading så den lämpar sig främst för långtidssparande.

För kortsiktig handel och trading så är det istället eToro som är den ledande plattformen. Det är en internationell plattform där du bland annat kan handla med hävstång. Sidan erbjuder ett stort antal aktier men det finns också forex och råvaror. Det finns också CFD-handel vilket gör det till en utmärkt plattform för just day- och swingtrading.

Det finns många fler plattformar på marknaden men att välja en ledande mäklare är ofta det bästa för att garantera att du får den bästa möjliga standarden. Då får du också tillgång till bättre utbud och fler verktyg.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

När du har valt en plattform är det dags att öppna ett konto. I samband med det så ska du också välja en typ av aktiekonto där du förvarar dina aktier. På svenska plattformar väljer de flesta ett ISK, ett investeringssparkonto.

Med detta kan du köpa aktier precis som vanligt men du betalar bara en låg skatt på hela ditt innehav, istället för 30% på all den vinst du gör. Ett ISK är ofta mer förmånligt, inte minst för småsparare som då betalar en väldigt låg skatt.

Nackdelen med ett ISK är att du betalar skatt på hela din portfölj oavsett hur den går, så även när det går dåligt eller till och med har förlorat pengar så betalar du ändå en skatt. Ofta är den däremot så låg att det i längden blir värt det ändå.

På internationella plattformar som eToro har du inte ett ISK utan själva kontot fungerar som ett traditionellt aktiekonto. Du måste därför deklarera och skatta det hela själv och betalar då 30% skatt på den vinst du gör.

Steg 3: Sök efter aktien du vill köpa

När du har registrerat ditt konto och loggat in är det dags att hitta den aktie du vill köpa. Enklast blir det om du använder sidans sökfunktion, den hittar du hos de flesta nätmäklare längst upp i högra hörnet.

Där kan du skriva in namnet på det företag du är intresserad av. Det går också att skriva in aktiens förkortning eller bara starten av företagets namn. När du sedan klickar på alternativet som kommer upp så tar det dig direkt till mäklarens sida för det bolaget. Där hittar du viktig information om aktien och bolaget i allmänhet.

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du är inne på sidan för en aktie, oavsett vilken mäklare du använder, har du sedan en köpknapp. Du använder denna för att starta ett köp. Väl där ska du ange hur många aktier du vill köpa och för vilken kurs.

Du kan antingen ange ett annat kurspris, högre eller lägre, eller köpa för marknadspriset. När du köper för marknadspris så genomförs köpet så snabbt som möjligt, vilket är det vanliga när man vill gå in i en aktie och inte tittar allt för mycket på det nuvarande priset.

Sammanställning av rymdaktier

 RymdaktierÄgare hos AvanzaAvkastning senaste 3 åren (%)
1Palantir Technologies12 857−12,09% (Sedan börsnotering)
2AAC Clyde Space10 436−56,85%
3Boeing Co2 194−64,03%
4Lockheed Martin Corp1 86132,23%
5Northrop Grumman Corp55549,81%
6Astra Space Inc773-81,17% (Sedan börsnotering)
7Momentus Inc148-70,09% (Sedan börsnotering)
8Rocket Lab USA Inc870-54,93% (Sedan börsnotering)
9Virgin Galactic Holdings Inc2 654-38,72% (Sedan börsnotering)
10Airbus SE1 898−6,63%

 

Svenska rymdaktier

Även om rymdaktier framförallt finns på den amerikanska marknaden så finns det också alternativ i Sverige.

1. Palantir Technologies

Palantir är ett företag inom Big Data som framförallt är kända för deras samarbeten med amerikanska myndigheter som CIA och deras militär. Deras teknologi används också inom rymdtekniken. Det handlar främst om att man ordnar ledningssystem åt USA genom sitt arbete med Space Systems Command. Det här är baserat på deras befintliga standardprogram Gotham, Apollo och Foundry.

2. AAC Clyde Space

Arbetar främst med att designa nyckelfärdiga tjänster från design till drift av satellitsystem. Man har också ett komplett utbud med delsystem som används till kubsatelliter och småsatelliter. Det här stora utbudet av tjänster och funktioner innebär att deras kunder hittas bland försvarsorganisationer, myndigheter och kommersiella företagskunder.

Amerikanska rymdaktier

Den amerikanska marknaden är den där du hittar flest rymdaktier. Det finns en mängd olika företag och dessa arbetar med rymden på olika sätt, från att tillverka raketer till att erbjuda tjänster till andra företag som arbetar med rymden.

Här får du därför en lista med några av de större bolagen och en sammanfattning om vad dessa arbetar med i rymden.

1. Boeing Co

Boeing är mest känt som ett bolag inom flygplanstillverkning men man tjänar runt 10% av sina intäkter från rymdrelaterad produktion. Det handlar framförallt om produktion av raketer och satelliter. Man tillverkar bland annat raketer som NASA ska använda under 2033.

2. Lockheed Martin Corp

Lockheed Martin är mest känd som en vapentillverkare men är också involverade i olika rymdprojekt. Man var bland annat med och bidrog till Apolloprogrammet på 60-talet. Idag är man den som tillverkar Orion som är den farkost som ska vara på SLS-raketen. Lockheed Martin tillverkar också olika saker åt NASA. Ett exempel är delar till marsbilen Perseverance Rover.

3. Northrop Grumman Corp

Northrop Grumman Corp är stora inom tillverkningen av olika säkerhetslösningar som används inom flyg och försvar. När det gäller rymden så tillverkar man bland annat skydd för satelliter, vilket man är väldigt stora leverantörer av. Man arbetar också med att utveckla satelliter och det är Northrop som utvecklar James Webb teleskopet åt NASA, efterföljaren till Hubbleteleskopet.

4. Astra Space Inc

Astra Space är inte ett lika välkänt bolag inom rymdaktier men är ett relativt nynoterat bolag som noterades 2021. Astra Space arbetar med uppskjutning av raketer och satelliter och är därför en väsentlig del av verksamheten hos flera andra rymdföretag.

5. Momentus Inc

Momentus är ett annat ny noterat bolag som har funnits på börsen sedan 2021. Det här bolaget arbetar med att utveckla digitala lösningar i form av mjukvara som används inom rymdindustrin. Deras lösningar används framförallt för överföring av data men man erbjuder också andra mervärdestjänster.

6. Rocket Lab USA Inc

Rocket Lab USA är ett annat bolag som noterades 2021 och arbetar med att designa och utveckla rymdraketer, satelliter och andra tillhörande delar som används inom branschen. Man har kunder både inom kommersiella företag och statliga myndigheter, bland annat inom försvar.

7. Virgin Galactic Holdings Inc

Virgin Galactic är ett bolag som vill erbjuda rymdresor för privatpersoner, ett ganska unikt koncept då dessa resor är väldigt dyra. Man har med tiden breddat sin verksamhet och har bland annat slutit ett avtal med Rolls Royce om att ta fram ett kommersiellt överljudsplan.

Franska rymdaktier

Den europeiska marknaden för rymdaktier är inte lika stor, men det betyder inte att man bör ignorera den för det och du har därför till exempel Frankrike där det kan finnas intressanta aktier att titta på.

Marknaden är mindre så det finns såklart inte lika många förslag på aktier som det gör för den i USA. Det kan däremot vara bra att hålla ett öga på europeiska länder när nu rymden för allt större uppmärksamhet. Det är inte omöjligt att europeiska länder och företag börjar spendera mer pengar på att göra framsteg inom branschen och det kan lätt innebära nya rymdaktier för den som är intresserad av dessa bolag.

1. Airbus SE

Airbus SE kan på många sätt jämföras med Boeing. Det är en väldigt stor koncern inom flygbranschen och man arbetar bland annat med att utveckla och tillverka passagerarflygplan. Utöver det arbetar man också med militära flygplan, missiler, kommersiella helikoptrar och satelliter. Man arbetar också en del med kommunikations- och försvarssystem.

Airbus SE har också cirka 20% av sin omsättning från rymdrelaterade projekt, tillverkning av satelliter är bara en del av detta. Utöver detta så arbetar man med att ta fram navigationssystem, uppskjutningsraketer och även moduler som besättning kan bo i när man är i rymden.

3 bolag inom rymdturism

Tidigare nämnde vi rymdturism. Det är än så länge en ganska liten bransch men när rymden blir mer tillgänglig för allmänheten så väntas det här bli en stor bransch med en hög omsättning. Det finns idag bara en handfull bolag i branschen och dessa är i en tävling mot varandra om vem som först kan erbjuda sina tjänster till allmänheten.

Än så länge är rymdturism främst något för väldigt rika personer. Företagen som arbetar med det räknar samtidigt med att man ska kunna pressa priserna i framtiden när den här tekniken blir mer tillgänglig. Det betyder inte att alla kommer att ha råd med det, men att fler förhoppningsvis kommer att ha pengarna för en resa i rymden.

Viktigt att tänka på är att många av dessa bolag också har någon annan verksamhet, så det är inte uteslutande rymdresor man arbetar med.

1. SpaceX

SpaceX är rymdbolaget som Elon Musk grundade, samma person som ligger bakom Tesla. Det här bolaget har redan ordnat sin första resa utan pilot eller astronaut, vilket redan det gör resan billigare och mer effektiv.

Bolaget arbetar redan med NASA sedan 2012 och skickar idag rymdmaterial och personer upp till ISS. Med en värdering på över 70 miljarder så finns tyvärr inte bolaget noterat på någon börs ännu. Musk äger också Starlink, ett rymdbolag som skjuter upp satelliter för att erbjuda en typ av rymdbaserad bredband som redan finns tillgänglig för privatpersoner.

2. Blue Origin

Blue Origin grundades redan 2000 och är ett rymdbolag som i framtiden vill kunna erbjuda rymdresor för ett förmånligt pris. Det ägs och grundades av Jeff Bezos och har tidigare arbetat framförallt med att utveckla rymdraketer. Tanken är att kunna erbjuda kunder olika upplevelser för ett rimligt pris, exempelvis att man får uppleva tyngdlöshet. Företaget är inte noterat på någon börs ännu.

3. Virgin Galactic

Virgin Galactic har redan kommit långt gällande att erbjuda rymdresor för privatpersoner. Att man också har ett avtal med Rolls Royce gällande ett överljudsplan för kommersiellt bruk är också lovande. Utöver det har man en del samarbeten med NASA.

Richard Branson som äger Virgin Galactic är också den första som noterat ett företag inom rymdturism på en börs. Det här ger företaget mer marknadsföring inom rymdindustrin, men fler företag kommer troligtvis att noteras i framtiden.

Är det smart att investera i rymdaktier?

Rymdindustrin är intressant men samtidigt ganska riskfylld. Det finns idag gott om företag som utvecklar teknik och olika lösningar som kan användas i en mängd olika projekt både på jorden och i rymden. Investerare bör därför vara försiktiga och göra en noga analys på vilka produkter och lösningar företaget har innan man går in i bolaget.

Växande intresse hos allmänheten

I samhället så har intresset för rymd och rymdindustrin gått upp under åren. Det här har framförallt att göra med just de framsteg som har skett, men också att internet har gjort den här informationen mer tillgänglig än någonsin.

När det här intresset blir större så finns det också en bättre förutsättning för bolagen att hitta ny personal och nya arbetsområden. Det kan också leda till fler statliga satsningar på bolag som arbetar med teknik och lösningar för rymd- och inte minst rymdresor.

Fler privata bolag som arbetar med rymden

Med fler privata företag som arbetar inom rymdindustrin än någonsin förr så innebär det mer uppmärksamhet och fler affärsmöjligheter. Det räcker egentligen med att man tittar på rymdturism som har lett till bildandet och expanderingen av stora bolag som Virgin Galactic, Blue Origin och SpaceX.

Det här innebär fler bolag som kan komma att noteras på en börs i framtiden. Just nu är det däremot inte jättemånga, men fler blir det kontinuerligt och varje år noteras fler. Det här gör marknaden het för investerare som vill ta del av marknaden men som föredrar att köpa sig in i nya privata bolag istället för befintliga som redan har funnits på marknaden under en längre tid.

Det finns en hel del potential i marknaden

Rymden är fortfarande inte utforskad och tekniken går framåt snabbt. Det här innebär nya möjligheter och ett större behov av nya lösningar och annan teknik. Det här innebär att vi att bara om ett par år kan komma att se helt nya behov hos företagen som arbetar i industrin, som med den befintliga teknik man har inte längre klarar av att uppfylla framtida krav på deras verksamhet.

Samtidigt är framtiden för rymdindustrin väldigt svår att förutsäga. Mycket kan hända och med många nya bolag som ger sig in i branschen så kan mycket hända. Det gör den samtidigt mer intressant att investera i men som investerare måste du vara försiktig och medveten om riskerna med industrin innan du går in med ditt kapital.