Jeff Bezos förmögenhet i May 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Jeff Bezos

Jeff Bezos är grundare av Amazon.com, ett av världens absolut största bolag. Bezos är även världens rikaste man och har en stor del av sin förmögenhet i Amazon-aktier, men i den här artikeln nämner jag fler bolag där Jeff Bezos är delägare.

Använd genvägarna genom att klicka på texten här nedanför:

Vem är Jeff Bezos?

Jeff Bezos är grundare av Amazon.com, ett av världens absolut största bolag. Bezos är även världens rikaste man och har en stor del av sin förmögenhet i Amazon-aktier, men i den här artikeln nämner jag fler bolag där Jeff Bezos är delägare.

Vilken person skulle du gissa på om du fick frågan, “vem är världens rikaste människa just nu”? Är man intresserad av börs och näringsliv är det givetvis lättare, även om det inte är helt självklart. Jag uppfattar världens rikaste man som inte helt välkänd i Sverige.

Svaret på frågan är Jeff Bezos, grundaren av det snabbväxande och gigantiska företaget inom e-handel; Amazon. Att han förmodligen är lite okänd i Sverige beror säkert till viss del att hans företag inte är verksamt i Sverige. Vissa av Amazons verksamheter har etablerats i Sverige men inte e-handeln. Många tror dock att Amazon kommer att öppna upp sin e-handel i Sverige inom en inte alltför avlägsen framtid. 

Jeff Bezos är inte heller det tydliga ansiktet utåt för Amazon som Elon Musk är för Tesla eller Bill Gates för Microsoft.

Historia

Jeff Bezos föddes 1964 i New Mexico, men växte upp i Houston i Texas. Somrarna tillbringades med jordbruksarbete på morföräldrarnas ranch. 1986 tog han universitetsexamen på Princeton University i bland annat datavetenskap. Därefter jobbade han ett antal år inom olika delar av finanssektorn och startups på Wall Street. 

Jeff Bezos är inte bara grundare av Amazon, han är också investerare både i mer kända företag inom tekniksektorn och startups med spännande ideér och visioner för framtiden. 

Jeff Bezos har ofta tagit tydlig politisk ställning i olika frågor. En fråga där han har varit starkt engagerad i, är för att legalisera samkönade äktenskap.

Tydliga politiska ställningar

Hans relation till USAs president Donald Trump verkar dock vara kyligt. Trump har kritiserat Jeff Bezos flera gånger både för hur Amazon agerat i olika frågor och Washington Post, en tidning som Jeff Bezos äger. Jeff Bezos har å sin sida svarat med hashtag #sendDonaldtospace och erbjudit honom en rymdfärd med en raket från Jeff Bezos rymdbolag Blue Origin. 

En känslig politisk fråga har varit Jeff Bezos kontakter med Saudiarabien. Å ena sidan investerar Bezos i affärsprojekt i Saudiarabien och har kontakter med landets kronprins. Å andra sidan misstänks Saudiarabien ligga bakom att Jeff Bezos mobiltelefon hackats. Det misstänks ha kopplingar med att den Saudiarabiska journalist som mördades i Turkiet. Han skrev för Jeff Bezos tidning Washington Post.

HISTORIAN BAKOM AMAZON.COM

Jeff Bezos är grundare av Amazon.com

Sent 1993 beslutade sig Jeff Bezos att starta en e-handel med böcker. Valet av att sälja böcker var inte självklart, han övervägde flera olika produkter men fann att just böcker var lämpligast att börja med. 

Han var tidigt ute då internet endast var i sin linda, men han var övertygad om att internet skulle växa kraftigt och bli populärt när det blev tillgängligt för allmänheten. Den första webbläsaren för att den breda allmänheten skulle kunna få tillgång till internet på ett enkelt sätt hade lanserats 1992. 

Men internet slog inte igenom på allvar förrän 1995 då då webbläsaren Internet Explorer och operativsystemet Windows 95 lanserades.

Bolaget döptes först till Cadabra

Jeff Bezos döpte först företaget till Cadabra, som är en förkortning för den magiska termen “abracadabra”. Han ändrade namnet inom kort till Amazon. 

Namnet togs efter den stora kända sydamerikanska floden med samma namn, men att det började på bokstaven “a” var också en bidragande orsak. Han valde att grunda bolaget i Seattle eftersom andra teknikföretag fanns där som exempelvis Microsoft och det därmed fanns tillgång till gott om kvalificerad arbetskraft.

Föräldrarna var en tidig investerare

I början ringde en klocka på kontoret varje gång någon en order kom in. Efter bara några veckor ringde klockan så mycket att de var tvungna att stänga av den. Redan från start växte Amazon kraftigt. Första månaden efter hemsidan lanserades sålde de böcker till kunder i alla USAs delstater och 45 andra länder. 

Hans föräldrar var en av de tidiga investerarna i Amazon men det fanns även andra som tidigt satsade kapital i Jeff Bezos e-handel. Han var tydlig mot alla tidiga investerare att det fanns en stor risk att bolaget skulle gå i konkurs. Det är oklart om föräldrarna fortfarande äger aktier i Amazon eller om de sålt av delar eller hela innehavet. Om de fortfarande äger samtliga aktier de köpte vid bolaget grundades är de idag värda 30 miljarder USD, en värdeökning på hisnande 12.000.000 %.

Från början såldes endast böcker

Amazon sålde från början enbart böcker men planen var redan från början att bredda verksamheten till att sälja många andra typer av produkter. 

1998 börsnoterades Amazon, Jeff Bezos blev då i praktiken miljonär. Samma år blev Amazon ett internationellt företag då de etablerade de sig utanför USA genom att köpa e-handlare i Storbritannien och Tyskland. 

I slutet av 1990-talet breddades utbudet av produkter först till musik och film och sedan vidare till många andra produktgrupper.

2002 startades Amazon Web Services

Runt millennieskiftet briserade dotcombubblan, en mängd IT-företag som var kraftigt övervärderade på börsen trots brist på lönsamhet gick under. Analytiker var oroliga för Amazon, men de var ett av få nystartade internetbolag som överlevde och gick stärkta ur krisen.

2002 startade Amazon Web Services som skulle komma att bli en mycket viktigt del av Amazon. De erbjuder olika former av molntjänster som lagring av information och olika informationstjänster. Amazon Web Service är sedan 2018 etablerade i Sverige. De har byggt tre datacenter för lagring av data och molntjänster i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås.

Andra e-handlare kan sälja produkter på Amazon.com

Amazon erbjöd i början av 2000-talet Toys “R” Us exklusiv rätt att sälja leksaker via Amazon mot att de inte etablerade en egen e-handel. Avtalet skulle gälla i tio år. Det hela slutade med att Toys “R” Us stämde Amazon redan 2004 då även andra e-handlare kunde sälja leksaker via Amazon. 

Amazon har sedan dess blivit en mycket viktig försäljningskanal och många fabrikat säljer direkt via Amazon till konsumenter. Nike och Apple är två företag som inlett den typen av försäljning. 

Amazon är ett mångsidigt företag som inte tvekat att utveckla sin affärsmodell och skapa nya tjänster och produkter långt utanför e-handeln.

En unik del är att andra e-handlare kan sälja produkter via Amazons hemsida. Amazon kallar dem för tredjepartsförsäljare. 2006 öppnade Amazon upp för att de även kunde leverera varor via Amazons lager. Tredjepartsförsäljarna har vuxit till en viktig del av Amazons försäljning, de säljer numera mer via Amazons e-handel än vad Amazon gör själva. Det finns olika sätt externa aktörer kan sälja via Amazon. En del både listar produkter och låter Amazon sköta leveranserna. Ett annat sätt är att marknadsföra via Amazon men själv leverera varorna. Amazon har också ett affiliateprogram där affiliates får provision på order de förmedlar till Amazon.

Amazon Go

Vi förknippar oftast Amazon med e-handel. Men de har även utvecklat ett eget butikskoncept för livsmedel som heter Amazon Go. Det är en helt automatiserad butikslösning utan personal. Kunderna identifierar sig via en app när de går in i butiken. Avancerad teknik känner sedan av vad kunderna handlar och betalning sker automatiskt via appen. 

Tekniken är mycket finkänslig och känner av om kunden först lägger ned en vara i sin korg för att sedan ångra sig och lägga tillbaka den på hyllan. Den första Amazon Go butiken öppnade 2016 för anställda inom Amazon och blev tillgänglig för allmänheten 2018. 

Amazon har som mål att det 2021 skall finnas 3000 Amazon Go butiker i USA. I skrivande stund finns det 18 öppnade eller beslutade butiker. Det befaras slå hårt mot mindre servicebutiker som Seven Eleven eller snabbmatsställen som Subway.

Förvärvat många bolag under årets lopp

Amazon har under åren köpt en mängd olika bolag som de på olika sätt integrerat i Amazon. Många av dem är fortfarande verksamma under eget namn men på olika sätt sammankopplade med Amazon, ofta via deras program för kunderbjudande, Amazon Prime. 

Främst är det andra e-handelsbolag eller andra internettjänster som Amazon köpt men även matvarukedjan Whole Foods Market har nu Amazon som ägare. Amazon äger idag fler än 40 olika dotterbolag.  

Även om e-handel är det Amazon är mest känt för och deras viktigaste tjänst erbjuder de en rad andra produkter till konsumenten. Det är allt från molnbaserade tjänster som lagring av data i Amazon Web Service till att de producerar egna filmer och serier för sina streamingtjänster i Amazon Studios. De har även egna e-boksläsare under namnet Kindle och surfplattor under namnet Fire. Under en kort period sålde Amazon även mobiltelefoner under namnet Fire, men den verksamheten har lagts ned. Olika produkter och tjänster är effektivt sammankopplade inom Amazonfamiljen. 

Inom E-handeln erbjuds näst intill alla tänkbara produkter. Det är nästan lättare att säga vad du inte kan köpa via Amazon än vad de säljer, men bilar, hus och levande djur är några få produkter de inte säljer. Amazon utvecklar ständigt lösningar för snabbare och smidigare leveranser av varor till kunderna.

Förmånliga priser genom Amazon Prime

Amazon har samlat en rad förmånliga erbjudanden i ett lojalitetsprogram som heter Amazon Prime. Det kostar 12.99 USD per månad för konsumenter att bli medlem i Amazon Prime men för det erbjuds kunderna en rad förmåner. Medlemmar i lojalitetsprogrammet får alltid fri frakt från Amazon med standard leveranstid. I vissa områden erbjuds enormt korta leveranstider på ned till några timmar för en mindre fraktkostnad. 

Andra förmåner är fri streaming av musik under namnet Prime Music, det är en tjänst som liknar Spotify. Även olika tjänster för tillgång till gratis filmer och böcker ingår. Utöver det är det en rad olika specialerbjudande som erbjuds medlemmar i Amazon Prime. Fler än 100 miljoner konsumenter är idag betalande medlemmar i Amazon Prime.

Påväg till Sverige?

Amazon är verksamma i utvalda länder över hela världen, men de är långt ifrån så globala som stora företag brukar vara. De är verksamma med egen e-handel i Japan, Indien, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Australien och ett antal andra länder. 

Amazon är ännu inte verksamma med e-handel i Sverige även om det under lång tid ryktats att de är på väg att etablera sig här. Många produkter kan vi i Sverige köpa från exempelvis Amazon i Storbritannien, även om allt inte är tillgängligt på grund av exempelvis rättighetsskäl.

Projekt Kuiper

I början av 2019 presenterade Amazon planer på att erbjuda bredband via satellit till delar av världen som inte har bredband idag. Projektet går under namnet “Project Kuiper”. Planen är att erbjuda bredband via över 3000 satelliter. Ansvarig för projektet har en bakgrund i Elon Musks rymdverksamhet SpaceX.

Amazons omsättning

Amazon har vuxit till en enorm stor aktör inom många områden. De omsatte 2018 över 230 miljarder USD med fortsatt kraftig tillväxt. De har de senaste åren vuxit med ca 30% per år. Vinsten 2018 var 10 miljarder USD och företaget hade 647.000 anställda. Företaget har 175 lager runt om i världen, de flesta i Nordamerika och Europa.

En stor del av vinsten kommer numera från den mycket lönsamma verksamheten Amazon Web Service. Till omsättning är Amazon USAs åttonde största företag och innehar just nu tredjeplatsen över världens högst värderade företag.

230 miljarder USD

Fått utstå kritik

Stora företag som Amazon får ofta utstå mycket kritik för hur de agerar i olika frågor. Kanske är det en förutsättning att tänja på gränser för att växa så mycket som Amazon har gjort. En del av kritiken är att de utnyttjar sin dominerande ställning på olika sätt. 

Amazon har också fått kritik för dåliga arbetsförhållanden på många av deras lager, ibland finns inte ens möjlighet att gå på toaletten på arbetstid. Kritiken handlar också om att lönerna är låga och anställningarna otrygga. Amazons verksamhet i Spanien ligger med på världsfackets svarta lista då hundra medarbetare fick sparken efter att ha deltagit i en strejk. 

Amazon har försökt bättra på sitt rykte genom att införa betald ledighet när anställda föder barn och förpliktat sig till en minimilön i USA. I USA skall ingen anställd tjäna mindre än 15 USD per timme.   

Ytterligare kritik har riktats mot Amazon i USA för att de trots sin storlek och lönsamhet betalar ytterst lite i skatt. 

Trots stor lönsamhet har inte Amazon betalat nationell skatt i USA de senaste två åren. De har också många gånger varit duktiga på att anpassa sig till skattelagstiftningen och att skatteplanera och utnyttja möjligheter till avdrag på ett gynnsamt sätt för dem själva.

Jeff Bezos förmögenhet

Jeff Bezos förmögenhet 2020 (Net worth)

Enligt tidningen Forbes lista över världens rikaste människor är Jeff Bezos idag världens rikaste människa. Hans förmögenhet beräknas till 111 miljarder USD (Källa: Forbes.com) vid artikelns publicering. 

Amazon var det andra företaget i världen att värderas till mer än 1000 miljarder USD. Marknadsvärdet har sedan sjunkit något och är december 2019 ca 895 miljarder USD. 

Då stora delar av värdet på förmögenheten baseras på noterade bolag förändras förmögenheten efter hur börskurserna utvecklar sig.

Läs hela vår lista om de 15 rikaste personerna i världen.

111 miljarder USD

Hur har Jeff Bezos tjänat sina pengar?

Jeff Bezos är grundaren och huvudägaren till ett av världens högst värderade företag, Amazon. Amazon värderas idag till ca 890 miljarder USD. Jeff Bezos har också gjort andra lyckosamma investeringar. 

Han investerade 250.000 USD 1998 i Google, då som en av de första investerarna i bolaget. Det är oklart om han fortfarande äger aktierna i Google, gör han det är de värda en stor förmögenhet. Jeff Bezos har även investerat i många andra företag, varav en del kända startups.

Hans lön bidrar inte alls till förmögenheten. Jeff Bezos tar ut en måttlig lön på drygt 80.000 USD om året för sitt arbete som VD för Amazon.

Världens rikaste man

Jeff Bezos har stadigt klivit uppåt på listan över världens rikaste människor. 2016 var han med bland de 10 rikaste i världen, 2017 världens näst rikaste och har därefter själv klivit upp på tronen som världens rikaste människa.

DELÄGARE I MÅNGA BOLAG

Vad äger Jeff Bezos idag?

Jeff Bezos värdemässigt största aktiepost är hans ägande av Amazon. Han äger nästan 12% av Amazon. 

En uppmärksammad investering var hans köp av tidningen Washington Post 2013. Han bidrog till att förbättra den digitala utgåvan av tidningen och vände tidningens resultat till att gå med vinst 2016.

Jeff Bezos är delägare i flera olika bolag genom främst tre olika uppsättningar:

Har ett stort intresse av rymden

År 2000 startade Jeff Bezos Blue Origin, ett företag med affärside att i erbjuda rymdfärder åt privatpersoner. Men företagets vision är större än så. I framtiden är målet att miljoner människor skall bo och arbeta i rymden för att spara på jordens resurser. Via företagets hemsida går det att boka plats för en privat rymdresa som skall vara 11 minuter. 

När den blir möjlig att genomföra eller till vilken kostnad framgår inte.  Blue Origin är ett stort, spektakulärt och kostsamt projekt. Företaget har fler än 2000 anställda och kräver kapitaltillskott på 1 miljard USD varje år, något Jeff Bezos just nu finansierar genom försäljning av aktier i Amazon. Jeff Bezos hade ett stort intresse för rymden som ung och det är kanske det som avspeglar sig i den här satsningen. 

2015 gjorde Blue Origin en lyckad uppskjutning av en raket som vände tillbaka och landade i upprätt läge oskadad. En av Blue Origins konkurrenter är Elon Musks rymdbolag SpaceX.

Bezos Expeditions

Många av Jeff Bezos investeringar har han gjort via det egna investmentbolaget Bezos Expeditions. Föga förvånande investerar han gärna i ny teknik, nya innovationer och hälsosektorn som medicin och sjukvård.

Workday

Workday är ett molnbaserat ERP system med funktioner inom ekonomi, medarbetare och planering. Företaget toppar Fortunes lista Future 50 över företag som förväntas ha en bra långsiktig tillväxt.

Rethink Robotics

Robotar är viktigt för produktion i dagens industrier, och kommer säkert vara än viktigare i framtidens hårda konkurrens. Rethink Robotics utvecklar en ny generation av robotar för tillverkningsindustrin.

Basecamp

Basecamp en tjänst som hjälper företag att planera och genomföra sina projekt på ett bra och effektivt sätt. Företaget har 3 miljoner användare.

Grail

En avgörande faktor för att kunna bota cancer är att upptäcka den i ett så tidigt stadie som möjligt. Grail utvecklar blodtester för att upptäcka olika former av cancer så i ett så tidigt skede som möjligt.

Domo

En mycket viktig aspekt för dagens och morgondagens företag är att samla in så mycket data som möjligt av och om sina kunder och marknad. Domo utvecklar system för detta. Domo är börsnoterad på Nasdaq i New York.

Business Insider

Business Insider är en snabbväxande nättidning om finans, tech, media mm. Den grundades ursprungligen i USA, men har nu upplagor i en rad andra länder. De driver också en rad mer nischade nyhetssajter.

Juno

Forskar och utvecklar nya behandlingsmetoder främst mot cancer. Ett viktigt område de forskar kring är immunterapi mot cancer.

Remitly

En tjänst för att skicka pengar mellan människor i hela världen på ett enkelt och snabbt sätt.

Twitter

En populär tjänst där användaren kan skriva ett budskap på max 280 tecken som ses av alla som följer en. Populär för politiska diskussioner, men också inom många andra områden. En flitig användare av twitter är USAs president Donald Trump.

Stackoverflow

Stackoverflow är ett forum och samlingsplats för människor som jobbar med att koda och programmera. De kan utbyta erfarenhetet eller hjälpa varandra med olika problem. Det är också ett utmärkt ställe för arbetsgivare att marknadsföra sig mot nya potentiella anställda.

General Fusion

En startup i energisektorn som fångat Jeff Bezos intresse är General Fusion. Det är en form av kärnkraft som bygger på fusion istället för fission och med färre problem och risker än vanlig kärnkraft. 

Jeff Bezos har även donerat pengar till en forskningsstiftelse som forskar om olika metoder att producera energi utan utsläpp. Fonden heter Breakthrough Energy Ventures och är skapad av Bill Gates.

Lookout

Cybersäkerhet är ett brett begrepp men handlar om att på olika sätt säkra olika former av it. Lookout är ett företag som jobbar med att öka säkerheten för smartphones. 

Viktiga områden i framtiden är säkerhet när allt fler molntjänster används och i samband med 5G kommer att revolutionera många produkter. Lookout är listat över tidningen Forbes lista över de 100 företag med viktigast teknik för molnlösningar.

Bolag som ägs av Amazon

Amazon har under åren köpt många bolag inom många olika områden. En del verkar ha köpts för att komma åt viss teknik, medan andra företag har köpts för att ytterligare bredda Amazons erbjudande mot konsument. 

Många bolag drivs vidare under sitt ursprungliga varumärke men har vävts in i Amazon och ingår i deras olika erbjudanden som exempelvis Amazon Prime. Amazon har idag över 40 dotterbolag.

Whole foods

Amazon köpte livsmedelskedjan Whole Foods 2017. Kedjan har 500 butiker i Nordamerika och Storbritannien och är inriktade på att sälja hälsosam mat exempelvis utan onödiga tillsatser och med speciell märkning av genmanipulerad mat.

Zappos

1999 grundande Zappos som säljer kläder och skor online. 2009 köptes bolaget av Amazon. Varför köpte Amazon ett annat e-handelsbolag när de själva vuxit stora, och bevisat de var duktiga på attraktiva priser och snabba leveranser? Det har spekulerats att Zappo var ett av bolagen inte Amazon klarade att konkurrera ut. 

Zappo var kända för att bygga fantastiska kundrelationer och mycket bra intern företagskultur. Kanske var det just detta Jeff Bezos ville fånga upp. Zappo har fått sköta sig självständigt även om de ingår i den stora familjen av bolag inom Amazon.

Twitch

Twitch är en plattform för livestreaming av video, speciellt inriktad på spel. Amazon köpte Twitch 2014 för 970 miljoner USD. De har därefter börjat sälja spel via sajten och erbjuder speciella förmåner för de som är medlemmar i Amazon Prime.

Kiva Systems (Amazons Robotics)

Kiva System utvecklade system för automatiserade lager. 2012 köptes de av Amazon och har därefter bytt namn till Amazon Robotics. Företaget verkar efter uppköpet inte sälja sina produkter aktivt till andra kunder. 

Att automatisera lagerhantering så långt som möjligt kommer vara en viktigt konkurrensfördel i framtiden. Den tekniken Amazon Robotics utvecklar vill Amazon förmodligen inte låta konkurrenter få ta del av.

Quidsi

Quidsi drev under flera olika namn, bland annat diapers.com, e-handel med produkter för baby och barnprodukter. Deras lager var tidigt automatiserat med Kiva Systems produkter. Amazon köpte bolaget 2010. 2017 bestämde man sig för att avveckla de självständiga sajterna och införliva dem med Amazons egen e-handel.

Elemental Tech

Amazon Web Service, den del av Amazon som driver olika molntjänster köpte 2015 Elemental Tech. De utvecklar teknik för olika former av videoövering.

Annapurna Labs

Annapurna Labs är ett israeliskt microelekroniskt företag som köptes av Amazons division för molntjänster, Amazon Web Service 2015. Bolaget utvecklar och tillverkar datachips och säljer det till tillverkare av data och elektronikprodukter.

Audible

Audibel säljer ljudböcker och ljudinspelade tidningar mm. Audible är världens största producent av ljudböcker. De är endast tillgängliga via speciell programvara och bara genom Amazon. Audible har nyligen lanserats i Sverige. Kanske är det ett tecken på att även Amazons e-handel är på väg att etablera sig i Sverige?

Alexa

En stor del av framtiden kommer säkert vara smarta hem, och en viktig del av dem är digitala virtuella assistenter. En av de de första som lanserades var Alexa, Amazons egen variant. 

En virtuell assistent är en mångsidig röststyrd högtalare som förstår vilken musik du önskar spela eller som hjälper dig att göra en beställning hos något av de företag som är anslutna till tjänsten. Amazons högtalare som ansluts till tjänsten Alexa kallas Amazon Echo.

Goodreads

En community för bokälskare där de kan recensera böcker, se vad andra läser och tycker om olika böcker och mycket mer. 90 miljoner användare är registrerade på sidan. Goodreads grundades 2006 och köptes av Amazon 2013.

Woot

Woot´s ursprungliga affärside var att erbjuda ett nytt klipp eller en rabatterad produkt varje dag. 2010 köptes företaget av Amazon, de kunderna som har Amazon Prime erbjuds speciella erbjudanden hos woot.

Accept.com

Ett av Amazons tidiga företagsköp var Accept.com som förvärvades 1999. Företaget utvecklar olika lösningar för att göra e-handel smidigare.

IMDB

IMDB är en välkänd internationell databas med fakta och recensioner om en mängd olika filmer, tv-program, spel och serier mm. Databasen innehåller 3,5 miljoner filmer och besöks av 100 miljoner personer varje månad.

Jeff Bezos privata investeringar

Jeff Bezos har även gjort investeringar privat. Även här här är det ny teknik och nya tjänster som förändrar marknaden som lockar honom.

Uber

2011 investerade Jeff Bezos 37 miljoner USD i Uber, företaget och appen som skall revolutionera taximarknaden. Genom en app kan kunden beställa och betala taxiresor. 

Kritik har framförts mot att de som kör inte har taxameter eller inte följer regelverket för taxi i olika länder. Uber testar redan taxi med självkörande bilar, men det är oklart när det blir verklighet i praktiken.

AirBNB

Samtidigt med investeringen i Uber gjorde Jeff Bezos  även en stor investering på 112 miljoner USD i AirBNB, företaget som skall revolutionera hotellmarknaden. 

Genom AirBNB kan privatpersoner världen över hyra ut hela eller delar av sina bostäder till turister. Fler än en halv miljon bostäder är listade för uthyrning hos AirBNB i 192 länder.

Bezos familijefond

Det är en tradition och viktigt för välbärgade människor i USA att bedriva välgörenhet. Många förmögna familjer har egna välgörenhetsorganisationer. 

Familjen Bezos driver en privat välgörenhetsfond kallad Bezos Family Foundation. Den grundades ursprungligen av Jeff Bezos föräldrar år 2000 men engagerar hela familjen. Huvudfokus för deras välgörenhetsarbete är utbildning i olika former.  

Jeff Bezos stödjer privat även andra projekt inom välgörenhet. Via Bezos Expeditions driver han även en välgörenhetsfond som heter Bezos Day One Fund.

Jeff Bezos privata tillgångar efter skilsmässan

När världens rikaste man och hans fru bestämmer sig för att skiljas skapas det givetvis stora rubriker i hela världen. Det lär inte funnits några äktenskapsförord så det var öppet för många möjligheter hur fördelningen av tillgångarna skulle sluta. 

Jeffs numera exfru MacKenzie fick behålla en fjärdedel av parets aktier i Amazon, något som vid tidpunkten för när uppgörelsen inträffade våren 2019 var värd ca 35 miljarder dollar. Dock överlät hon rösträtten till Jeff Bezos för dessa aktier. Vid det tillfället var MacKenzie Bezos världens tredje rikaste kvinna.  

Hon har senare förpliktat sig att donera hälften av aktierna till välgörenhet via The Giving Pledge. The Giving Pledge är ett initiativ startat av Microsofts grundare Bill Gates och investeraren Warren Buffett för att få mycket rika människor att donera en stor del av sin förmögenhet till välgörenhet. 

Jeff Bezos å andra sidan är en av få av de ytterst rikaste som inte förpliktat sig att donera en stor del av sin förmögenhet till välgörenhet enligt The Giving Pledge principer.

En fjärdedel av Jeff Bezos Amazon-aktier gick till ex-frun MacKenzie vid skilsmässan våran 2019. Aktierna var vid tidpunkten värda ca 35 miljarder dollar. Jeff fick dock behålla rösträtten för dessa aktier.

Jeff Bezos fru

MacKenzie Bezos, numera Jeff Bezos exfru föddes 1970 i San Francisco. Hon studerade engelska på Princeton University. En av hennes lärare där var Toni Morrison som fick Nobels litteraturpris 1993. MacKenzie och Jeff träffades när hon jobbade på en Hedgefond i New York. De gifte sig och flyttade 1994 till Seattle där de grundade Amazon. 

I början jobbade hon med ekonomi inom Amazon men gick sedan över till att bli författare. Hennes debutroman kom 2005. Jeff och MacKenzie Bezos har fyra barn tillsammans, tre söner och en dotter som är adopterad från Kina. Under våren 2019 bestämde de sig för att skiljas.

Jeff Bezos hus

Förmögna människor brukar hålla sig med hus och fastigheter betydligt över det vanliga, så gör också Jeff Bezos. Han äger många hus och mycket mark. Störst till ytan är de enorma areal mark han äger i Texas. 

När det gäller hans bostad är förmodligen hans fastigheter i Beverly Hills centralpunkten. 2007 köpte han ett enormt hus där för drygt 24 miljoner dollar. Det huset består bland annat av sju badrum och sju sovrum. 2018 köpte han grannhuset på gatan, inte lika stort men säkert även det imponerande för 12,9 miljoner USD.

Helrenoverar ett gammalt textilmuseum

I USAs huvudstad Washington köpte Jeff Bezos ett tidigare textilmuseum för 23 miljoner USD. Enligt uppgift skall det göras om till en privat bostad. Fastigheten ligger i ett fashionabelt område där både USAs fd president Barack Obama och den nuvarande presidenten Donalds Trumps dotter Ivanka Kushner har bostäder.  

Jeff Bezos har tre lägenheter i New York som ligger intill varandra. De tre lägenheterna kostade Jeff Bezos 80 miljoner USD. Jeff Bezos äger också hus i närheten av Seattle och i Aspen.