Bondora recension 2024 → Mitt omdöme & recension

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Bondora är en tjänst som lånar ut konsumentkrediter och den minsta insättningen som man behöver göra är endast 10 kr. Bondora är en av de äldsta P2P plattformarna på marknaden då de grundades redan 2009.

I denna artikeln kommer jag gå igenom hur Bondora skiljer sig från andra investeringstjänster samt lista både för- & nackdelar med tjänsten. Vi kommer även gå igenom 3 anledningar varför man bör välja Bondora och mycket mer!

Bondora logo
4.5/5

Vad skiljer sig Bondora åt från liknande investeringstjänster?

Det internationella bolaget Bondora har de senaste åren kommit att bli en allt mer populär plattform för kunder som både är intresserade av att låna pengar men också för människor som vill investera och låna ut sina pengar. 

En sådan typ av investering kallas P2P, eller peer- to- peer- lån. Att ägna sig åt P2P är en typ av investeringsform där du, likt en bank, bygger din egen bankverksamhet genom att låna ut dina egna pengar till andra privatpersoner. 

Utöver Bondora finns det en mängd andra investeringstjänster för konsumenter att ta del av på nätet. Bondora skiljer sig ifrån dessa på en hel del punkter däribland i och med deras låga avgifter för investeringar men också på grund utav deras mycket populära tjänst, Go & Grow. 

Den populära tjänsten Go & Grow är så kallad lågriskinvestering där konsumenter kan investera visst kapital för att sedan få avkastning på denna men det är också möjligt att likvidera denna investering i förtid och få hela summan utbetald. 

Det finns, som ovan nämnt, flera andra investeringstjänster på nätet för dig som konsument att välja mellan. Nedan berättar jag lite mer om dessa samt tar fram siffror för hur dessa skiljer sig gentemot varandra. 

P2P plattformar

PlattformTrustpilot betyg Målavkastning/årSenast rapporterade avkastning Avgifter (standard) Antalet användare
Lendify4,76,00%5,35%1,20-4,70% av räntan
SaveLend4,47-9,00%8,92%10% av räntan+12.000
Bondora4,78,21-16,21%7,50%1€ vid uttag+185.000
BROCC4,55,00%1,8% av räntan
Mintos3.29,00%9,44%0%+460.000

För- & nackdelar med Bondora

Bondora är ett av världens främsta bolag inom P2P och plattformen har många fördelar vi som konsumenter kan dra nytta av. Med det sagt finns det också ett par nackdelar med plattformen som kan vara bra att känna till. Nedan ger jag både mina 3 främsta fördelar med Bondora som investeringsplattform men också mina 3 främsta nackdelar med bolaget.

Fördelar

Här nedanför har vi listat fördelar med Bondora.

Nackdelar

Här nedanför kommer några nackdelar.

Om Bondora

Bondora grundades redan år 2008. Det är ett internationellt bolag baserat i Tallin, Esltand men deras kunder återfinns på flera internationella marknader.

Bondora erbjuder sina kunder en plattform där konsumenter både kan låna pengar men också låna ut pengar. Varför man som konsument skulle vilja låna ut sina pengar beror på att det då är möjligt att tjäna pengar på ränta. Denna typ av investering kallas P2P och det är en typ av investering som har kommit att bli enormt populär världen över. 

Sedan 2019 kan konsumenter från stora delar av den europeiska marknaden, inklusive Sverige, använda Bondoras:s plattform och den finns numera tillgänglig på 24 olika språk. 

Är Bondora säkert?

Det finns alltid risker med att investera pengar i P2P lån, speciellt kortsiktigt eftersom risken av procentuellt höga kreditförluster ständigt är närvarande. Över en långsiktig period minskar dock den risken avsevärt. 

Hos Bondora kan du välja tre typer av investeringar, Portfolio Manager, Go & Grow och Portfolio Pro, där Portfolio Pro anses som en högriskinvestering. Vill du ha en säker avkastning och ett fast belopp utan större svängningar är Bondora:s Go & Grow det säkraste alternativet. 

Utöver risken med investeringen vill jag också nämna i mitt Bondora omdöme att plattformen i sig är väldigt säker att använda. Bolaget har idag över 13-års erfarenhet och hela 4,7 i betyg hos trustpilot. 

Varför ska man investera genom Bondora?

Det finns flera anledningar till att Bondora är en bra plattform att använda för investeringar. I mitt Bondora omdöme nedan ger jag dig tre anledningar till varför det är ett bra val av investeringstjänst. 

Bland de största aktörerna på marknaden

Detta är en stor fördel sett till andra konkurrenter med kortare historik. Bondora har varit verksamma sedan år 2008 vilket har gjort att dem historiskt sett har störst erfarenhet. Bolaget har redan nästintill 200.000 investerare i sin portfölj som sammanlagt investerat omkring 547 miljoner Euro. 

Det är också en trygg plattform att använda med en väl fungerande kundtjänst som finns tillgänglig på flera språk. Det är också värt att nämna i mitt Bondora omdöme att hela plattformen i sig är översatt till svenska vilket är en stor fördel sett till andra aktörer.

Deras investeringsprodukt Go & Grow

Go & Grow är en perfekt tjänst för mer eller mindre alla investerare. Oavsett om du är en 18-årig student eller en pensionär, nybörjare inom sparande eller rutinerad investerare så är Go & Grow en riktigt bra produkt. 

Några exempel på fördelar du som investerare kan ta del av i och med tjänsten är bland annat att du har en förutsägbar avkastning varje år på omkring 6,75 %, du kan också likvidera dina investeringar snabbt och enkelt vilket bara kostar dig 1 euro oavsett uttag. 

Några andra bra punkter att ta upp i mitt Bondora omdöme om Go & Grow är att du inte betalar några årliga administrationsavgifter och det är en långt mycket mindre risk för dig som investerare än att investera i privata lån.  

Det kan också vara bra att känna till att du endast beskattas på din avkastning och inte på din ursprungliga insättning, du betalar dessutom endast skatt när du väl likviderar. 

Transparent företag och plattform

Bondora är extremt transparenta när det kommer till företagets resultat för deras olika tjänster. I deras statistiska rapport är nästintill allt detaljerat. Allt från allmän låneinformation, resultatindikatorer och datauppsättningar finns presenterat. Varje transaktion för varje enskilt lån finns presenterat på plattformen vilket skiljer bolaget från många andra aktörer. 

Detta är en fördel eftersom du kan känna dig trygg med att företaget är transpirant, de delar all information med dig för att du ska känna dig så säker med tjänsten som möjligt. 

Steg-för-steg hur du öppnar ett konto på Bondora

Att börja investera i hos Bondora är i regel väldigt enkelt. I mitt fortsatta Bondora omdöme nedan går jag igenom hur du går tillväga steg för steg. 

1. Besök Bondora och öppna ett konto

Detta gör du helt kostnadsfritt genom att besöka Bondora:s hemsida och trycka på “gå med nu”. Det tar endast några minuter och du kan verifiera dig med bankID. I registreringen kommer du också få besvara ett par frågor enligt banken och finansinstitutets regleringar. En vanlig fråga är bland annat från vart ditt kapital som du ska investera kommer ifrån. Det kan då vara från exempelvis lön, sparande, aktier, pension eller annat.

Bondora logo
4.5/5

2. För över de pengar du planerar att investera

Detta gör du antingen genom att använda Trustly eller via bankgiro. Väljer du att använda Trustly går insättningen väldigt snabbt och pengarna förs över på någon minut. Väljer du bankgiro kan insättningen ta några dagar. Hos Bondora kan du välja att sätta in så lite som 1 euro. 

3. Börja investera.

När dina pengar väl är insatta på kontot är det dags att börja investera. Hos Bandora har du tre produktval, antingen väljer du deras portfolio management, Go & Grow eller deras portfolio pro.

Portfolio management och Go & Grow är mindre riskfyllda investeringar medans deras Pro alternativ är mer riskfyllt men de har också en högre avkastning. Du kan också välja att skapa ett så kallat autoinvest-konto. Då sköts alla dina investeringar automatisk och det enda du behöver välja är vilken risknivå du är villig att ha på ditt kapital. 

4. Du får avkastning på dina investeringar.

Detta sker månatligen och beroende på för vilka investeringar du gjort kan dessa se olika ut. Första månaden har oftast en mindre avkastning men detta bör du inte bli oroad för eftersom det i regel bara beror på att dina pengar inte har hunnit växa så mycket än. 

Så kan du använda Bondora i Sverige

Sedan år 2019 finns Bondora numera i flera europeiska länder och plattformen är översatt till flera språk däribland svenska. I Sverige kan du dock ännu endast låna ut pengar hittills men i andra länder i Europa kan du både låna och investera pengar. Med tiden kommer även lån av kapital med all sannolikhet även erbjudas för svenska kunder men ännu kan vi bara investera pengar. 

Risker med Bondora

Precis som med så mycket annat finns det även risker med att använda Bondora. Dessa behöver dock inte alltid vara negativa utan det är helt beroende av vilket tillvägagångssätt du som investerare har. 

Nedan ger jag mitt Bondora omdöme av plattformens 3 främsta risker du som investerare bör ha kännedom kring. 

Erbjuder ingen återköpsgaranti (buyback obligation)

Detta kan för många ses som någonting negativt sett till Bondora eftersom en del investeringstjänster erbjuder detta. Att ett företag har en buyback obligation eller återköpsgaranti innebär att om en låntagare slutar betala av sitt lån som du lånat ut till denna så köper mellanhanden, alltså plattformen tillbaka lånet. 

Detta erbjuder alltså inte Bondora vilket medför en större risk för dig som långivare. Det finns dock sätt att undgå detta till stor del även om det aldrig kan vara helt säkert. Du kan välja säkrare lån hos Bondora. 

Risk att förlora pengar

Det är en del Bondora omdömen på nätet där de står att en del kunder säger sig förlora pengar på sina investeringar vilket också till viss del kan ha med den obefintliga återköps garantin att göra. 

Att en del investerare förlorar mer pengar än vad de önskat beror i regel alltid på att de har investerat i Bondora:s högrisk konton. Avkastningen för dessa är hög, högre än hos många andra investeringstjänster men det innebär därefter också att risken för förlust är högre. 

För att minska denna risken bör du därefter investera i dels fler olika lån och inte lägga allt för mycket kapital i enskilda lån. Du kan också välja ett av deras mer säkra investeringsalternativ som exempelvis deras Go & Grow.

Risken att låntagare inte betalar sina lån i tid

Detta är något som Bondora har det något problematiskt med. Enligt deras egna hemsida och dess statistik är det 20 % eftersläpande betalningar som fattas hos plattformen vilket har gjort att många investerare blir lidande. 

För att minska risken att utsättas för det hos Bondora är därför min rekommendation att du gör fler men mindre investeringar på flera lån. Genom att göra det sprider du risken något mer vilket kan vara värt. 

Hur fungerar skatt hos Bondora?

Precis som för fonder, aktier och andra finansiella verktyg måste du också beskatta dina investeringar hos Bondora. Hos Bondora är du ensam ansvarig för att både deklarera och betala skatt enligt svensk lagstiftning. Bondora skickar alltså inte automatiskt några rapporter om din handel till Skatteverket utan denna måste du ansvara för själv. 

Anledningen till detta är för att det är olika beskattning land för land och därför är frågan om hur mycket skatt du ska betala att bestämma utifrån ditt lands gällande lagstiftning. 

Beskattningen är baseras också på dina specifika omständigheter så det kan vara en bra idé att konsultera en expert angående detta om du har några specifika frågor. 

Bondora logo
4.5/5

Övrigt bra att veta om Bondora

I mitt Bondora omdöme ovan har jag tagit upp mycket information som kan vara användbar för dig att känna till innan du väljer Bondora som investeringstjänst.

Det är dock en stor plattform och det finns mycket annan information som kanske intresserar dig om deras tjänster. Nedan nämner jag lite övrig information som kan vara bra att känna till. 

  • Bondoras kundtjänst finns på flera språk däribland engelska, tyska och estniska. Det finns dock en ingen kundtjänst på svenska vilket kan ses som något av en nackdel för dig som uppskattar detta. 
  • De har ett högt omdöme på trustpilot vilket är en bra jämförelsetjänst att kika på om du vill jämföra flera bolag med varandra. 
  • Deras plattform är väldigt lättanvänd och tack vare deras auto-invest inställningar kan dina investeringar nästintill skötas automatiskt. 

Det finns mycket annan information om Bondora att tillgå men det enklaste sättet för att få en så bra bild av plattformen som möjligt är enligt mig att prova den själv. Hos Bonora kan du, som ovan nämnt, göra en insättning på så lite som 1 euro vilket ger dig fördelen i att du faktiskt kan prova plattformen innan du bestämmer dig för att sätta in några större kapital. 

Hos IG Markets finner du även ETF-fonder (Exchange Traded Funds) om handlas direkt över börsen på samma sätt som vanliga aktier. På svenska brukar vi kalla ETF:er för börshandlade fonder. En ETF följer utvecklingen på en underliggande tillgång; det kan vara ett underliggande index, en råvara, en valuta eller en korg av tillgångar.

Bondora logo
4.5/5

FAQ - Vanliga frågor om Bondora

Här kommer en del vanliga frågor och svar om Bondora.

1. Vad är buyback obligation?

Att en plattform eller ett bolag erbjuder buyback obligation innebär att de har en återköpsgaranti till dig som långivare ifall en låntagare slutar betala av sitt lån till dig. Detta kan vara en trygghet för många investerare.

2. Vad är Bondora?

Bondora är en P2P, eller, peer-to-peer, utlåningsplattform för direkta personliga lån och bolaget är baserat i Estland. Faktum är att de faktiskt är en av de största plattformarna för denna typ av handel i Europa.

3. Hur hög avkastning kan man få?

Du kan räkna med omkring 9 - 17 procent i avkastning hos Bondora. Detta skiljer sig dock för deras Go & Grow alternativ där avkastningen ligger på omkring 6,75 %

Läs mer & följ mig: