Mintos recension & omdöme: Läs min åsikt innan du investerar May

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Mintos omdöme och recension

Mintos är en tjänst som lånar ut dina pengar till andra privatpersoner. Denna typ av investering kallas P2P, eller Peer- to- peer lån. Mintos har funnits på marknaden sedan 2015 och är idag en av de större P2P tjänsterna.

I denna artikeln kommer jag gå igenom hur Mintos skiljer sig från andra investeringstjänster samt lista både för- & nackdelar med tjänsten. Vi kommer även gå igenom 3 anledningar varför man bör välja Mintos och mycket mer!

mintos-logo
3.3/5

Vad skiljer sig Mintos åt från liknande investeringstjänster?

Det internationella bolaget Bondora har de senaste åren kommit att bli en allt mer populär plattform för kunder som både är intresserade av att låna pengar men också för människor som vill investera och låna ut sina pengar. 

En sådan typ av investering kallas P2P, eller peer- to- peer- lån. Att ägna sig åt P2P är en typ av investeringsform där du, likt en bank, bygger din egen bankverksamhet genom att låna ut dina egna pengar till andra privatpersoner. 

Utöver Bondora finns det en mängd andra investeringstjänster för konsumenter att ta del av på nätet. Bondora skiljer sig ifrån dessa på en hel del punkter däribland i och med deras låga avgifter för investeringar men också på grund utav deras mycket populära tjänst, Go & Grow. 

Den populära tjänsten Go & Grow är så kallad lågriskinvestering där konsumenter kan investera visst kapital för att sedan få avkastning på denna men det är också möjligt att likvidera denna investering i förtid och få hela summan utbetald. 

Det finns, som ovan nämnt, flera andra investeringstjänster på nätet för dig som konsument att välja mellan. Nedan berättar jag lite mer om dessa samt tar fram siffror för hur dessa skiljer sig gentemot varandra. 

P2P plattformar

PlattformTrustpilot betyg Målavkastning/årSenast rapporterade avkastning Avgifter (standard) Antalet användare
Lendify4,76,00%5,35%1,20-4,70% av räntan-
SaveLend4,47-9,00%8,92%10% av räntan+12.000
Bondora4,78,21-16,21%7,50%1€ vid uttag+185.000
BROCC4,55,00%-1,8% av räntan-
Mintos3.29,00%9,44%0%+460.000

För- & nackdelar med Mintos

Inget Mintos omdöme är komplett utan en kort lista med fördelar och nackdelar:

Fördelar

Här nedanför har vi listat fördelar med Bondora.

Nackdelar

Här nedanför kommer några nackdelar.

Om Mintos

Låt oss fortsätta med vårat Mintos-omdöme! Mintos är en av de största europeiska p2p-låneplattformarna, med totalt över 6,4 miljarder euro i investeringar under förvaltning. Mintos plattform erbjuder investeringar i konsument- och affärsområden som dessa:

Konsumentlån: bolån, bilar, kortfristiga, personliga

Företagslån: fakturafinansiering, företag, jordbruk

Investeringarna är tillgängliga över hela världen, i flera valutor (t.ex. EUR, USD, GBP) och plattformen accepterar investerare från de flesta länder.

Både individer och företag kan investera genom Mintos. Privata investerare måste vara minst 18 år gamla, ha ett bankkonto i EU eller andra länder som anses ha AML/CFT-system motsvarande EU-standard, och en identitet verifierad av Mintos.

Kom ihåg: investeringar är riskabla, investera aldrig mer du har råd att förlora.

I skrivande stund (2022) har Mintos över 461 000 registrerade investerare från 62 länder. De har kontor på flera kontinenter, och har över 180 anställda. De utökar sin verksamhet hela tiden, och anställer fler för att möta efterfrågan på deras produkter.

En av anledningarna till att Mintos har lyckats få så många investerare på sin plattform beror förmodligen på den låga minimiinvesteringen på €10. Detta är mycket attraktivt för investerare, eftersom det gör det möjligt att testa plattformen med väldigt lite pengar.

2020 gick Mintos ut med att de öppnade upp för crowdfunding, vilket gjorde att investerare nu också kunde bli delägare av plattformen. Crowdfunding-kampanjen ägde rum på Crowdcube och Mintos samlade in 6 550 006 € från 6 147 investerare. Det är alltså tydligt att Mintos är ett mycket legitimt och värdefullt företag.

Förutom Mintos finns det många fler peer-to-peer-utlåningstjänster. Vissa plattformar försöker attrahera nya medlemmar med en avkastning på upp till 22 %, vilket troligtvis inte är hållbart i det långa loppet, och avkastningen kommer förmodligen sjunka när mer pengar strömmar in i lånebolagen. De flesta av plattformarna kommer från Central-/Östeuropa. Det största antalet p2p-tjänster kommer från de baltiska länderna. 

Populariteten hos dessa plattformar kommer tack vare de så kallade återköpsgarantierna, ett löfte från plattformen att om lånet skulle fallera, kommer långivaren att köpa tillbaka lånet och ibland till och med betala ränta på försenade räntor. Trots det är många skeptiska till att investera i peer-to-peer-lån, och speciellt de med hög avkastning. Precis som med andra riskfyllda investeringar är det viktigt att bara investera det du har råd att förlora.

Vi är inte finansiella rådgivare, och bär inget ansvar om du bestämmer dig för att investera i Mintos eller andra p2p-lånetjänster. Investeringar i crowdfunding, peer-to-peer-lån, aktier, fonder, obligationer eller kryptovalutor är riskinvesteringar och du kan förlora en del eller alla dina pengar. Gör ordentligt med research innan du investerar i någon form av tillgång.

Hur fungerar Mintos?

Kortfattat fungerar Mintos såhär: 

 1. Låntagare ansöker om ett lån hos en av de långivare som finns kopplade till Mintos.

 2. Låneupphovsmännen utvärderar risken för varje ansökan, definierar en ränta och lånar ut pengar från sina egna medel till låntagaren.

 3. Lånen listas sedan på Mintos marknadsplats, där investerare kan hitta allmän information som låneinformation (t.ex. ROI, löptid, belopp).

 4. Investerare väljer lån på marknadsplatsen, och väljer investeringsbelopp.

 5. Plattformen tillhandahåller månatliga räntor till investeraren och returnerar det investerade beloppet till investeraren vid lånetidens slut.

Mintos ränta

Mintos p2p-lånplattform tillhandahåller lån som genererar i genomsnitt 10 % ROI, och erbjuder investeringar med en löptid från 1 dag till mer än 5 år.

Vanligtvis om du investerar i kortfristiga lån (< 30 dagar) tillhandahålls räntor i slutet av investeringsperioden, och om du investerar i långfristiga lån (flera månader) får du ränta och en del av ditt investerade belopp (kapitalbeloppet) varje månad.

Dessutom har de flesta lånen en BuyBack-garanti, vilket innebär att plattformen kommer att betala tillbaka investeringen även om låntagaren inte betalar av sitt lån (på Mintos plattform sker det efter 60 dagar).

Är Mintos säkert?

​​Mintos är en säker plattform för p2p investering. Här är faktorerna som bidrar till säkerheten hos denna p2p-lånetjänst:

 • Det är den största europeiska crowdlending-plattformen med flera miljarder euro investeringar under förvaltning

 • Mintos tillväxt har finansierats med över 7 miljoner euro från en riskkapitalfond i Lettland.

 • Plattformens ekonomiska rapporter (2019 och 2020) visar att verksamheten är lönsam.

 • Långivare (banker som är affilierade) har själva investerat i Mintos med ca 5 till 20 % (10 % i genomsnitt)

Varför ska man investera genom Mintos?

Mintos är en av de absolut bästa P2P-plattformarna för både nybörjare och erfarna investerare. På plattformen får du några av p2p-marknadens bästa möjligheter till att diversifiera din portfölj. Och med en genomsnittlig avkastning på 9,49 % är Mintos långt framför andra plattformar i samma liga. Det är inte svårt att förstå Mintos popularitet bland investerare.

Under de senaste åren har det varit mycket publicitet om den europeiska P2P-utlåningsplattformen Mintos. Men är plattformen verkligen värd att använda? Vi bestämde oss för att undersöka just det.

Så om du funderar på att investera via plattformen rekommenderar vi starkt att du läser Mintos omdöme och recension noggrant. För i recensionen kommer vi att göra vår bästa bedömning av hur bra plattformen är, samt berätta hur du går till väga för att använda Mintos.

Men vi börjar med det viktigaste, här är de tre bästa anledningarna till att investera i Mintos:

1. Konfigurerbar autoinvestering

En av de bättre sakerna med Mintos är definitivt dess autoinvesteringsfunktion. Med den funktionen kan du skapa en Mintos autoinvesteringsstrategi, som låter dig investera i lån utan att spendera mycket tid på dina P2P-investeringar dagligen.

2. Secondary Market

Mintos var en av de allra första P2P-plattformarna i Europa som introducerade en andrahandsmarknad för sina investerare. Detta gjorde det möjligt för investerare som investerar i Mintos-lån att sälja lånen före förfallodagen.

Funktionen blev snabbt mycket populär, och många andra crowdfunding-plattformar implementerade senare liknande funktioner. Men än i dag har Mintos fortfarande en av de bästa sekundära marknaderna i branschen.

Vissa investerare har kunnat sälja lån till ett värde av miljoner euro på bara några dagar på andrahandsmarknaden. Så om du vill sälja en mindre portfölj av lån så bör det inte ta lång tid.

3. Återköpsgaranti på de flesta lån

En av de bästa sakerna med Mintos 60-dagars återköpsgarantin. Buy Back är i huvudsak en garanti som utfärdas av långivaren till investerarna.

Genom garantin lovar utlåningsföretagen på Mintos att köpa tillbaka ett visst lån – om låntagaren är mer än 60 dagar försenad med betalningar. Här får du både det nominella värdet av det utestående kapitalbeloppet samt upplupen ränta.

Dock är inte alla P2P-lån på Mintos skyddade av en återköpsgaranti.

Så kan du öppna ett konto och börja investera

Att öppna ett konto hos Mintos är enkelt, och så här går du tillväga: 

Steg 1. Besök Mintos hemsida

Gå till mintos.com, eller ladda ner appen från App Store/Play

mintos-logo
3.3/5

Steg 2. Klicka på ”Get Started” och fyll i din e-postadress

Varje enskilt konto måste vara kopplad till en unik e-postadress. Tänk på att välja en adress som du aktivt använder dagligen.

Steg 3. Ange ditt namn och välj lösenord.

Använd helst en lösenordsgenerator som kan skapa starka och säkra lösenord. 

Steg 4. Bevisa din identitet

Nu blir du ombedd att verifiera din identitet med nationellt identitetskort, eller pass. Detta ska fotas av och laddas upp, processen tar max 10 minuter. När du har gjort det kommer du att kunna välja önskad metod för att sätta in pengar till Mintos.

Steg 5. Sätt in pengar på Mintos genom en banköverföring med Trustly.

En av de första sakerna du behöver göra när du börjar investera på Mintos är att sätta in pengar på ditt konto. Detta kan göras med en mängd olika metoder, som är beroende av vilket land du kommer ifrån. I Sverige kan du bland annat föra över pengar till ditt Mintos-konto med Trustly.

Ta ut pengar:

Innan du kan ta ut några pengar från Mintos måste du se till att inga av pengarna du vill ta ut för närvarande är investerade.

Om du har några pengar du vill ta ut investerade i P2P-lån måste du först sälja dem på Mintos sekundära marknadsplats. Du bör kunna sälja alla lån inom en kort tid på grund av det stora antalet aktiva investerare på andrahandsmarknaden. När du inte längre har dina pengar investerade på Mintos kan du enkelt ta ut dem.

För att börja ta ut pengar går du till ditt konto och klickar på “Insättning / Uttag / FX” och klicka sedan på “Uttag”.

Du kan bara överföra pengar till konton som är kopplade till ditt Mintos-konto. Alla konton som du tidigare har använt för att överföra pengar till Mintos kan du också ta ut till.

Om du vill göra ett uttag till ett annat konto än det du satte in dina pengar på, rekommenderas att du överför minst 1 EUR från det nya kontot till ditt Mintos-konto. Detta kommer att koppla det kontot till ditt Mintos-konto.

Att ta ut pengar från Mintos tar vanligtvis 1-3 dagar. Du kommer inte att debiteras några avgifter från Mintos genom att göra det. Din bank kan dock ta ut en avgift.

Så kan du använda Bondora i Sverige

Sedan år 2019 finns Bondora numera i flera europeiska länder och plattformen är översatt till flera språk däribland svenska. I Sverige kan du dock ännu endast låna ut pengar hittills men i andra länder i Europa kan du både låna och investera pengar. Med tiden kommer även lån av kapital med all sannolikhet även erbjudas för svenska kunder men ännu kan vi bara investera pengar. 

Risker med Mintos

Även om Mintos anses vara ett relativt säkert investeringsalternativ, finns det givetvis risker med p2p-plattformen. Här är tre risker som du bör vara extra uppmärksam på i detta Mintos omdöme: 

Låneföretag går i konkurs

Det är ganska osannolikt att alla långivare kommer att finnas i evigheter utan problem. Därför är det viktigt att du diversifierar mellan flera långivare.

För några år sedan hade Mintos problem med en långivare som heter Eurocent. Företaget stötte först på problem efter bara fyra månader på Mintos-plattformen. Sedan dess har Eurocent hamnat i konkurs.

Men trots konkursen har över hälften av de investerade kapitalen återbetalats till investerarna.

Fallet med Eurocent skildrar mycket väl vikten av att investera i lån från mer än bara en leverantör. Det visar också mycket väl att även om det finns återköpsgarantier på lånen så är garantin bara lika trovärdigt som företaget som garanterar dem.

Men låt säga att du diversifierar lika mellan 40 långivare. Då är den maximala förlusten för en långivare som går i konkurs 2,5 % av din totala portfölj. Men i Eurocents fall återvanns över hälften av den investerade kapitalen. Det betyder att om du hade lån i Eurocent bland de 40 långivaren, skulle din totala förlust ha varit cirka 1,25 %.

Om Mintos Marketplace går i konkurs

Mintos är transparent med sin ekonomiska situation och publicerar årliga rapporter för företaget bakom plattformen, AS Mintos Marketplace, på sin hemsida. Företaget lyckades bli lönsamt efter bara några års verksamhet år 2017, med en årsvinst på €195 749.

Om Mintos går i konkurs kommer investerare på plattformen att få full inblick i vilka transaktioner som har gjorts på P2P-marknaden. Vid en osannolik konkurs från Mintos kommer de att säkerställa att lånen hanteras korrekt av en likvidator eller administratör.

Likviditetsrisk

Om du behöver sälja dina investeringar på secondary market för att få ut pengar snabbt, är detta oftast inget problem. Mintos secondary market är full av investerare som vill köpa dina lån till rabatterade priser. Men vid en recession finns alltid risken att ingen köpare finns, så att du inte kan sälja och få ut dina pengar.

Så kan du minska risken

En funktion som kan hjälpa investerare att minska risken vid investeringar hos Mintos är riskpoängen på plattformen. Under 2018 blev Mintos den första P2P-tjänsten i Europa som introducerade kreditbetyg för långivare. Några år senare, 2020, bestämde de sig för att uppgradera klassificeringssystemen och Mintos Ratings blev Mintos Risk Score.

Så oavsett om du handlar med lån på huvudmarknaden, den sekundära, eller när du använder de automatiska investeringsfunktionerna på plattformen, kommer du snabbt att märka det riskpoäng som är kopplat till långivaren för respektive P2P-lån.

Riskpoängen varierar från 1 till 10. De långivare som har höga poäng (8-10) är de som har lägst risk. Den högsta risken är för de långivare med lägst poäng (1-4).

Mintos riskpoäng baseras på fyra faktorer som är viktade enligt följande:

40 % baseras på kreditportföljprestanda

25 % baseras på effektivitet hos låneservicen

25 % baseras på återköpsstyrka

10 % baseras på samarbetsstruktur

Uppdateringar av poängen görs fyra gånger om året på kvartalsbasis.

Enligt Mintos Risk Score bör lån med låg risk (8-10) vara säkrare än lån med måttlig risk (5-7), vilket borde vara säkrare än lån med hög risk (1-4).

Så innan du börjar investera i P2P-lån med hög risk på plattformen rekommenderar vi starkt att du tänker på din egen risktolerans.

Hur fungerar skatten hos Mintos?

Ett av de största bekymret för investerare i P2P-lån är hur svårt det kan vara att beskatta avkastningen. Resurserna kring detta är få, och samtidigt är det viktigt att det blir rätt. För som investerare i Mintos är du skyldig att betala skatt, precis som vid andra investeringar. Och du måste själv rapportera in detta till Skatteverket. Det låter kanske jobbigt, men faktum är att Mintos har en enkel lösning.

Under 2018 gjorde Mintos det ganska enkelt att skatta, eftersom de släppte redovisningsfunktionen. Detta gjorde det möjligt att rapportera skatten väldigt snabbt och utan misstag. Detta görs genom en så kallad generell skatterapport.

Följ dessa steg för att redovisa skatt:

 1. Logga in på ditt konto
 2. Klicka på ditt namn i det övre högra hörnet
 3. Klicka på “Mitt konto”
 4. Välj “Skatterapport”

Härifrån kan du begära ut ditt Mintos-skatteutdrag, som du sedan skickar in till Skatteverket. 

mintos-logo
3.3/5

Övrigt bra att veta om Mintos

När du investerar med Mintos måste du ta ställning till flera faktorer. Nedan förklaras de relevanta eller komplexa.

1. Låninformation

Lånetyp: Vilken typ av lån du kan investera i. Till exempel långfristiga eller kortfristiga lån. Det vanligaste är konsumtionslån på mindre än 30 dagar.

Effektiv APR: det är överbelastningen av avgifter + räntor som debiteras låntagaren under låneperioden. Det är idealiskt att hitta så låg APR som möjligt.

Investeringsränta: det är den årliga avkastningen som sedan rapporteras till låneperioden. Till exempel: om avkastningen är 13 % under en 30-dagarsperiod, ger den en avkastning på 1,07 % under 30 dagar (=13 %*(30/365))

Loan To Value (LTV): det är förhållandet mellan storleken på lånet och den köpta tillgångens storlek. Om till exempel LTV är 50 % betyder det att lånet representerar 50 % av värdet på den köpta tillgången.

Amorteringsmetod: förklarar hur det investerade kapitalbeloppet betalas ut till investeraren. Exempelvis “Full” betyder att hela det investerade beloppet återbetalas vid löptidens slut.

Mintos investeringsdetaljer:

Investeringsvalutor: EUR, USD, GBP, CZK, DKK, GEL, KZT, PLN, RUB, SEK

Avkastning på investeringen (ROI) 10 %

Minsta investering: 10 €

Investeringsperiod 1 dag – 72 månader

Standardgrad: 0,1 % 

Investeringsavgifter: 0%

Återköpsgaranti: Ja, efter 60 dagar

Auto-invest: Ja

Andrahandsmarknad: Ja 

Trustpilot-poäng: 6,6/10 (januari 2022)

Investeringstyper:

 • Konsumentlån
 • Privatlån företagslån
 • Företagslån

2. Investeringsfördelning

Vikten av delad risk: betyder det belopp som långivaren själv investerar i lånen, vanligtvis 10%. De flesta långivare investerar från 5 % till 15 % beroende på deras riskprofil, vilken fastställts av Mintos. Vikten av delad risk kan användas som en indikator på ursprungsrisken.

Andel: andelen investerat av långivaren.

Investerare: visar antalet investerare och det belopp som de investerat i lånet.

3. Uppgifter om långivare

Upphovsman: Namnet på företaget (“långivaren”) som lånat ut pengar. Investerare kan klicka på långivaren för att få ytterligare information.

mintos-logo
3.3/5

FAQ - Vanliga frågor om Mintos

Här kommer en del vanliga frågor och svar om Mintos.

Vad är buyback obligation?

Buyback obligation betyder att Mintos återbetalar din investering även om låntagaren inte betalar av lånet.

Vad är Mintos?

Mintos är en p2p-låntjänst där privatpersoner och företag kan investera i lån.

Hur hög avkastning kan man få?

Hur hög avkastning du kan få beror på vilka lån du investerar i, och hur stora belopp du investerat.