Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Ekonomipoddar & Börspoddar: 24 populära aktiepoddar 2023

Ekonomipoddar och Börspoddar

Letar du inspiration för en ekonomipodd eller börspodd?

Perfekt!

Att lyssna på ekonomi & börspoddar är ett grymt bra sätt att utveckla din kunskap inom ekonomi och börsen.

Så i denna artikeln kommer jag gå igenom 24 antal olika poddar för att du ska enkelt kunna välja vilken som passar dig bäst! Jag kommer även hjälpa dig öppna ett konto hos en nätmäklare om du är ny på börsen och inte börjat investera.

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Aktiepoddar

Det finns gott om aktiepoddar i Sverige, troligtvis då det finns så väldigt många här i landet som är intresserade av att investera i olika aktier, samtidigt är podcasts smidiga då du kan göra annat medan du lyssnar.

Aktier och investeringar är samtidigt ett ämne där relativt få har någon egentlig utbildning, så aktiepoddar kan vara en otrolig hjälp för den som vill lära sig mer. Vi ska därför titta på lite aktiepoddar som du hittar i Sverige och vad dessa handlar om. Listan har inte alla podcasts inom sin kategori men vi har försökt att ta med så många etablerade som möjligt.

Är du redan på Twitter så rekommenderar jag dessa 10 Twitterprofilerna som pratar om allt inom finansvärlden.

Kvalitetsaktiepodden

Det här är en i raden av aktiepoddar som fokuserar på kvalitetsbolag som i första hand finns tillgängliga på den svenska börsen eller genom svenska plattformar. Samtalen utgår från investeringsfilosofin från välkända investerare som Peter Lynch och Warren Buffet.

Börspodden

Börspodden är en av Sveriges största poddar om aktier som har funnits sedan 2013. Med över 200 000 lyssnare per månad så erbjuder Börspodden intressanta börsanalyser tillsammans med underhållning och man försöker att hålla det avkopplat. Diskuterar också olika bolagshändelser, vilket är bra för den som följer liknande bolag redan.

Börsplus

En lite mer formell podd och i varje avsnitt går man igenom en mängd olika bolag. Inte lika stor som exempelvis EFN Marknad eller Börspodden, men är värd att listas bland de mer etablerade aktiepoddarna.

EFN Marknad

Den här podden fokuserar på bolagen, så det finns inte mycket snack om hur du bör investera eller spara dina pengar utan EFN fokuserar på främst en enda sak. Släpps varje fredag och det är ofta med intressanta gäster så att du kan få en bättre inblick i bolagen.

Aktiekompisar

Leds av Carl Törner och Robert Andersson men är i grunden Unga Aktiesparares podcast. Varje avsnitt har sitt eget tema så det diskuteras lite olika saker inom börsen. De accepterar också frågor och har ganska öppet för eventuella gäster som vill delta.

Analyspodden

Analyspodden är podden från Dagens Industri. Här har du deras olika reportrar och experter som diskuterar aktuella ämnen. Man tittar också på börsen och marknaden i allmänhet, men ofta med det som är mest aktuellt just nu.

Aktiepodden

Aktiepodden är den officiella podden från Aktiespararna. Det är en ganska generell podd där man tar upp det allra mest aktuella, men det förekommer också analyser av olika case. Har ofta med intressanta gäster från branschen.

Veckoanalysen

Aktiepodden med fokus på makroekonomi och det som påverkar börsen just nu. Podcasten kommer från Söderberg & Partners. Det som är bra med denna är att varje avsnitt endast är 15 minuter, så man pratar om det allra viktigaste och håller det ganska sammanfattat, perfekt för en kort paus från det du håller på med.

Finanspoddar

Aktiepoddar fokuserar vanligtvis endast på aktier, finanspoddar kan vara lite bredare. Det kan såklart hända att dessa tar upp aktier och investeringar, men ofta är det poddar som handlar om börsen i allmänhet. Här följer en del av Sveriges olika finanspoddar.

Björnfällan

En av de större ekonomipoddar i Sverige som drivs av Nils Brobacke och Kristofer Berggren. Mycket fokus på trading och finans, med mycket fokus på det som är mest aktuellt. Har en avslappnad ton men har inte lagt ut nya avsnitt sedan 2020, men kan vara intressant ändå.

Placerapodden

Sänds från Placeras redaktion i Stockholm och där man tittar på allt inom investeringar och finans. Du har räntor, aktier, fonder, sparande, analyser och mycket annat. Ganska mycket variation i innehållet mellan olika avsnitt gällande tema och vad man tar upp.

Nordea Market Insights

Tittar på aktuella trender och händelser för att ge lyssnaren en bättre inblick i olika ämnen. Det är såklart Nordea som ligger bakom denna podcast och det märks bland annat på den expertis som ofta erbjuds. Avsnitten släpps ganska oregelbundet, vilket kan vara en nackdel men avsnitten håller en ganska hög kvalitet och är ofta värda att lyssna på i efterhand om man vill lära sig mer om finans.

Börssnack

Börssnack med Hansén & Olavi riktar sig till alla som har ett intresse för aktier och investeringar och har lyckats bli en av de större poddarna inom kategorin. Börssnack tittar aktuella ämnen och båda profilerna bakom den, som också är väldigt aktiva på sociala medier, är själva väldigt intresserade av ämnet.

Kreditvärden

Louis Landeman och Gabriel Bergin dyker ned i kreditvärlden och har på så vis skapat den här podden som handlar om företagsobligationer och ekonomi i allmänhet. Släpper kontinuerligt nya avsnitt och drivs av kunniga personer.

Outsiders

Anna Svahn, Karl-Mikael Syding och Martin Sandquist från Antiloop Hedge tittar på framförallt alternativa tillgångar. Du har därför samtal om bland annat kryptovalutor och råvaror, men också mycket annat. Det dyker också ofta upp spännande gäster som bland annat andra fondägare.

Investeraren

Drivs av Nicklas Andersson och är en annan av Sveriges mer populära ekonomipoddar med fokus på sparande och börs. Niklas försöker att hjälpa människor att få en bättre kontroll över sin ekonomi och samtidigt motivera och inspirera lyssnarna när det gäller sparande och investeringar.

Fill or Kill-podden

Två kända traders från Twitter, @Phukettrader och @2ndtrader, diskuterar aktier med fokus på den skandinaviska marknaden. Tar upp intressanta case och bolag men ämnet kan vara ganska brett. Är ofta med på listan hos olika personers favoriter när det gäller podcasts om ekonomi.

Ekonomipoddar

För ekonomi i allmänhet finns det också generella ekonomipoddar. Till skillnad från en podd om aktier så tar dessa upp lite allt möjligt som privatekonomi, andra typer av investeringar, lån, börs och mycket mer. Ofta kan dessa hjälpa dig när du ska sätta dig in i ämnet i allmänhet, men det kan såklart också vara till hjälp när du ska investera.

Avanzapodden

Avanzapodden är den officiella podden från aktieplattformen Avanza och drivs av Nicklas Andersson och Johanna Kull där man pratar om lite allt möjligt om ekonomi och sparande. Nya avsnitt släpps varje vecka och alltid med ett nytt tema vilket gör den varierad och nyttig för alla som är intresserade av ekonomi.

Pengarna & livet

SEB:s privatekonom Américo Fernández driver denna och bjuder in olika personer som diskuterar allt möjligt inom ekonomi. Podden är därför väldigt bred gällande ämnen och nya avsnitt släpps kontinuerligt.

Smarta Pengar

Dagens Industris privatekonomiska experter Jenny Petersson och Hans Bolander guidar lyssnaren genom ekonomiska ämnen för att hjälpa en att spara och investera smartare.

Rika tillsammans

Rika Tillsammans är en av Sveriges största ekonomibloggar och driver också en podcast. En podd som hjälper dig att bli rikare genom att spara bättre och smartare. Har över 700 betyg med mer än 4 stjärnor och sticker därför ut bland en av Sveriges bästa poddar om sparande.

Sparpodden från Nordnet

Investeringscoachen Alexander Gustafsson och sparekonomen Frida Bratt från Nordnet tar upp viktiga frågor som kommer från framförallt lyssnarna själva. Går till viss del att jämföra med Avanzapodden.

SEB Makropodd

SEB:s Chefsekonom Jens Magnusson och hans kollegor diskuterar makroekonomi och tar upp andra viktiga ämnen kring ekonomi.

Market Makers

En av Sveriges största finanspoddar där du får lyssna på allt om investering och trading, framförallt i tillväxt- och teknikaktier. Det kommer ofta intressanta och spännande gäster som tar upp sina favoriter bland aktier, fonder och dylikt.

Makrorådet

En av DI:s många poddar, denna med Viktor Munkhammar. Tar upp makroekonomi och med många spännande gäster.

Vilken är den bästa nätmäklaren för att köpa aktier?

Det bästa sättet att börja bygga en aktieportfölj på är att öppna ett investeringssparkonto, ISK, hos en aktiemäklare.

1. Avanza

Avanza är Sveriges största onlinebank och de erbjuder både investeringssparkonto och aktie-fondkonto. Att öppna ett ISK hos Avanza är kostnadsfritt och tar endast några få minuter. För långsiktiga investeringar och breda marknader är Avanza vårt förstahandsval.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

2. Nordnet

Nordnet är en annan bank som också är utmärkt för långsiktigt sparande i aktier. Nordnet passar perfekt för dig som gillar smidiga lösningar där du snabbt hittar det du söker.

nordnet-logotyp
5/5

3. eToro

För kortsiktiga aktieköp och trading är eToro det bästa alternativet. Handeln är courtagefri och du kan prova dig fram med ett demokonto innan du köper aktier för riktiga pengar.

etoro-logo
5/5
[table id=20 responsive="scroll" /]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.