Vad är en frimärksaktie? [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Frimärksaktie

Vad är en frimärksaktie?

En frimärksaktie är en aktie som kostar lika mycket som ett frimärke eller mindre. Det är alltså aktier som inte kostar mer än 12 kr men kan kosta mycket mindre än så.

Tre viktiga punkter om frimärksaktie

Frimärksaktie - ett praktiskt exempel

En frimärksaktie kan till exempel vara ett teknikbolag med en väldigt unik idé. Skulle företaget lyckas med sin produkt eller tjänst så kan deras aktie bli värd väldigt mycket. Skulle bolaget däremot listas på börsen innan verksamheten kommit igång fullt ut, kan aktien vara värd väldigt lite.

Det finns också företag som inte vanligtvis förknippas med frimärksaktier som sjunker ned till dessa nivåer. Ericsson är ett bra exempel på en sådan aktie. 2000 började deras aktie sjunka och när den var som lägst, 2002, var deras aktie värd runt 16 kronor, så precis på gränsen till en frimärksaktie. Det här var inte direkt ett mindre bolag och man kom ändå ned till dessa nivåer tills att man redde ut verksamheten igen.

Viktigt att veta om frimärksaktier

Frimärksaktier kan först låta väldigt lukrativa, men det är inte utan risker. Att aktien kostar väldigt lite innebär rent generellt också att det är ett bolag med väldigt lite värde. Det kan låta lockande att investera i ett bolag som fortfarande är väldigt nytt, men det kan också gå väldigt fel om bolaget inte lyckas växa.

Anledningen till att många är intresserade av dessa så kallade penny stocks är den möjlighet som finns. Köper du en aktie i ett bolag som till exempel ska utveckla en ny teknik så kan en aktie som idag är värd 1 kr vara värd hundralappar i framtiden. Vem skulle inte vilja äga aktier i Microsoft eller Apple när bolagen var väldigt nya?

Luras inte av att aktien bara kostar några kronor

Det är samtidigt väldigt riskfyllt. Att aktien kostar lite innebär att det är ett bolag som inte värd mycket och det här är något man bör vara väldigt försiktig med innan man börjar investera och köper en frimärksaktie.

Så kallade penny stocks kan låta lockande men det är inte svårt att se den risk du får med dessa aktier. Ett bolag som ännu inte har en produkt eller något att erbjuda marknaden kommer såklart inte heller att tjäna några pengar.

Något du också bör vara försiktig med är aktier som har gått ned. Priset kan till exempel ha sjunkit i samband med någon skandal, problem på marknaden och så vidare. Det kan låta lockande att köpa en aktie i ett etablerat bolag när priset bara är ett par kronor. Tyvärr finns det då också en risk att det är ett bolag som kan gå i konkurs.

Stora bolag som har resurser och så vidare går sällan ned så mycket i priset oavsett vilka problem man upplever. Så det är tyvärr ofta för bra för att vara sant när man ser den här typen av frimärksaktie.

Det betyder såklart inte att en frimärksaktie är garanterad att misslyckas. Men innan du går in med dina pengar på en penny stock så bör du vara medveten om att det är förknippat med en väldigt hög risk och det kan sluta med att du förlorar dina pengar. I slutändan är det också procent som är viktigt. En aktie som går ned från 10 kronor till 5 kronor är fortfarande ett fall på 50%.

Vad säger SEC och Finansinspektionen om frimärksaktier?

Den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen heter SEC, U.S. Securities and Exchange Commission. Där har man en ganska specifik definition av vad dessa är. Enligt deras definition så är en frimärksaktie ett värdepapper som erbjuds av små offentligt listade bolag där aktien är värd under $5.

SEC har också tidigare varnat om bedrägerier. Pump and dumps, där man medvetet pumpar upp priset för att sedan sälja av aktien för en bra avkastning är något som ganska lätt kan drabba en frimärksaktie.

I allmänhet är det här en typ av aktier som myndigheterna brukar varna för. Det handlar inte om att det är något fel med att köpa dessa och handel av frimärksaktier är ganska etablerad, utan det handlar framförallt om att man vill varna investerare.

Det är med andra ord inte en bra idé att gå in i en frimärksaktie om du inte genuint tror att det är ett bolag som faktiskt kan lyckas med sin verksamhet. En riskabel affärsidé kan såklart leda till en enorm framgång, men det betyder inte att du ska köpa en position i varje bolag som kostar mindre än 10 kr.

Det är därför viktigt med en ordentlig analys där du går igenom aktien och vilka risker som kommer med att handla den. Lär känna bolagen ordentligt innan du handlar deras aktier. Om du sedan känner att det är värt risken så kan du absolut gå in. En del bolag lyckas och då kan det bli en bra avkastning, men varningar från SEC är inte att strunta i.

Är en frimärksstämpel negativ?

Det finns inte många seriös verksamheter som vill bli sedda som en frimärksaktie. Det är ofta en stämpel som dåliga företag får och det kan leda till att seriösa investerare undviker företaget och deras aktier.

Det finns därför en rad metoder som bolaget kan använda sig av för att bli av med den. Ett exempel på en sådan åtgärd är en så kallad omvänd split. Det här innebär att man minskar antalet aktier och att kvotvärdet på aktien och dess kurs ökar så att börsvärdet är lika stort som det var innan.

Det här förekommer kontinuerligt och är ofta en åtgärd för att just undvika den här stämpeln. Seriösa företag är måna om att ses som just seriösa och då vill man inte bara ha risksugna köpare som bara är ute efter att investera för att aktien kostar lite.

Fördelar och nackdelar att investera i frimärksaktier?

Det finns som sagt fördelar med att handla en frimärksaktie. Det händer kontinuerligt att man hör om bolag vars aktie stiger med väldigt många procent just för att företaget tog en väldigt stor risk som lönade sig.

Det här kan alltså bli väldigt lukrativt och bolaget kommer definitivt att bli lite små känt som ett resultat av det. För den som har valt att investera så blir det såklart en ordentlig avkastning.

Det man däremot inte får underskatta är risken som man tar på sig när man väljer att investera i den här typen av aktier. Det är otroligt riskfyllt och du kan aldrig veta om en affärsidé lönar sig eller om bolaget återhämtar sig. Det hela kan sluta med de kronor du gått in med.

Som vi nämnde tidigare så är det därför viktigt att du förstår vilka risker det innebär och att du inte går in med mer i din handel av aktierna än du har råd att förlora. Investera därför inte heller hela ditt sparkonto på de aktierna. Riskfördelning är alltid viktigt när man ska investera sitt kapital.

FAQ - Vanliga frågor om frimärksaktie

Här kommer en del vanliga frågor och svaren på dessa om den här sortens aktier.

Vad är en frimärksaktie?

En frimärksaktie är ett värdepapper som inte kostar mer än ett frimärke, så mindre än 12 kronor på ett ungefär, väldigt billiga aktier med andra ord.

Är det riskfyllt att köpa frimärksaktier?

Det är väldigt riskfyllt att handla dessa och du bör förstå vilken risk det innebär innan du går in med dina pengar i dessa.

Är det bra för ett företag att få en frimärksstämpel?

Bolagen vill inte gärna ses som frimärksaktier och vidtar ibland åtgärder för att undvika den här stämpeln, exempelvis en omvänd split.

Övrigt bra att veta om frimärksaktie

Det är lätt att förstå varför dessa aktier kan locka investerare och varför det har varit en populär syssla under en väldigt lång tid. Det är inte ett nytt fenomen och nu med sociala medier så lockas fler till det här, inte minst då man kontinuerligt hör talas om vilka procent en del lyckas dra in genom dessa aktier.

Förstår man risken som det innebär att investera i dessa så kan det såklart vara värt det för en del investerare. Med den risk som det innebär att gå in i dessa aktier så bör man däremot undvika att gå in med några större summor.

Du bör med andra ord inte gå in med hela ditt sparkonto. Egentligen bör det ses som en extra riskfylld investering mest för att man har hittat ett bolag där man faktiskt tror att det finns en god chans att lyckas med sin idé och där du har gjort en ordentlig analys. Resten av ditt kapital bör du istället lägga på lite säkrare innehav.

Det är också därför det inte är något man brukar rekommendera. Aktier med en frimärkstämpel kan vara väldigt lockande men med den risk det medför så är det ofta bättre för din avkastning om du investerar i aktier som har ett bättre värde, exempelvis etablerade bolag med en befintlig produkt eller så kan du gå in i fonder.