Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Investera i fintech och fintechbolag på börsen

FINTECH

Vad är fintech?

Begreppet fintech står för “Financial Technology”. Det är ett begrepp som används inom finansvärlden för att beskriva de senaste innovationerna och lösningarna inom IT-teknologin som tagits fram med avseende på finansvärldens behov och efterfrågan. 

Enkelt beskrivet kan man säga att fintech-bolagen förser finansbranschen med mjukvarulösningar efter ett starkt växande behov och en allt mer ökande efterfrågan. Vill du läsa mer om skalbar mjukvarulösningar så rekommenderar jag min artikel “SaaS aktier – 21 spännande bolag 2019

Detta behov har främst uppstått på grund av, eller tack vare det faktum att dagens generiskt uppbyggda hårdvara är både långsam och transparent. Detta i sin tur har gjort att behovet av allt snabbare, säkrare och framförallt fler automatiserade betallösningar och processer har vuxit sig starkare de senaste åren.

Automatisering i flera sektorer och branscher

Det här behovet går att jämföra med de bilsensorer som på senare år har utvecklats, och som i princip kan se och förutspå allt som kommer att ske härnäst. Sensorer som i en autonom bil som känner av när någon går framför eller bakom bilen, när bilen är på väg över i nästa fil eller när det är dags att byta olja, fylla på broms- och spolarvätska och så vidare.

Dessa sensorer kan man nu se ett behov av även inom handels- och finanssektorn, och därför sker det nu en ökad tillverkning av, samt en allt större tillgång till, digitala betal- och ekonomilösningar som bland annat sker med hjälp av Artificiell Intelligens och Blockchainteknik (det sistnämnda en teknik som bland annat användes för att utveckla kryptovalutan Bitcoin).

Open Banking (OP)

Även så kallad Open Banking (OB), som enkelt förklarat är bankernas sätt att öppet dela data mellan sig och tredje part, blir allt mer utbrett och där den tredje parten allt oftare representeras av så kallade fintech startups. Det vill säga nystartade fintechbolag som tillhandahåller olika tekniska och innovativa lösningar för olika branscher.

Fintech är därmed ett i raden av ekonomiska begrepp som används inom finansvärlden, främst för att beskriva olika innovationer och företeelser. I detta fall för att beskriva det nya sättet att hantera ett företags eller en privatpersons ekonomi.

KÖPA AKTIER

Fintechbolag du kan investera i på börsen

Det finns såklart mer eller mindre heta bolag inom finansiell teknik, eller fintech. Det gäller inte bara ute i vida världen utan också i Norden, och faktum är att flera av dem är svenska. Nedan följer en inspirationslista(!) på fintech-bolag att investera i under 2019:

Klicka på bolagsnamnen för att läsa mer och köpa aktier via Avanza bank!

Samarbetslänkar till bolagens sida på Avanza.se

Gillar du det du läser?

Prenumerera på mitt nyhetsbrev och få uppdateringar kring mina senaste artiklar direkt i din inkorg!

Västkustinvesterarens aktietips

MÅNGA FÖRVÄRV

Stort tryck på fintechsektorn

2018 var året då fintech fullständigt exploderade. Bara under det första halvåret investerades det för närmare 60 miljarder dollar i olika globala fintechbolag, enligt rapporten The Pulse of Fintech 2018

Ett par av de största affärerna skedde genom uppköp och sammanslagningar, där Paypals köp av  iZettle för cirka 2,2 miljarder dollar räknas som en av de största affärerna. Den bidrog starkt till att man bara i USA fick in omkring 14 miljarder dollar i fintechindustrin, varav cirka 5 miljarder investerades i den så kallade startupsektorn.

Europa i topp

Europ ligger i topp när det gäller fintechinvesteringar, där Frankrike, Storbritannien och Schweiz toppar listan. En av de största och mest omskrivna affärerna kom att stå just mellan de två brittiska bolagen Intermediate Capital Group och IRIS Software, där det sistnämnda köptes upp för inte mindre än 1,2 miljarder dollar.

Asien har flera stora spelare som förvärvar hårt

Även i Asien sker stora investeringar inom fintechsektorn, inte minst i Kina och Indien, där rekordmånga transaktioner genomfördes under första halvan av 2018. 

Bland de största investeringarna återfinns bland andra Ant Financials betallösning Alipay, som används av onlinehandelsjätten Alibaba, och som har bidragit till att Ant Financial numera är ett av finansvärldens högst värderade fintechbolag.

Big data och artificiell intelligens

Intresset för dataanalys och artificiell intelligens fortsätter att öka, men det finns också ett ökat intresse för en kombination av olika tekniker såsom Reg-tech och Insur-tech, vilket med all sannolikhet kommer att göra fintechmarknaden intressant och växande en lång tid framöver. 

Inte minst i USA är det tydligt att stora företag som Amazon, Google och Microsoft tävlar mot varandra inom fintechområdet. Något som också märks genom bolagens rekryteringar av toppchefer, vars viktigaste uppgift är att driva på utvecklingsarbetet med fintechlösningar för bolagens olika molnplattformar.

Investera i fintech och fintechbolag

76 sidor lång rapport inom fintech

CBINSIGHTS.COM

CBSinsights.com publicerade i höstas en rapport på hela 76 sidor där de kartlägger fintechindustrin och deras tankar framöver. Läs hela rapporten över fintechsektorn här.

fintech-investera i fintechbolag

BÅDE ONLINE OCH OFFLINE

Fintech inom den fysiska och nätbaserade handeln

En av anledningarna till att nya och mer flexibla betallösningar efterfrågas allt mer är den nya betaltjänstlagen PSD2. Enligt denna, av EU reglerade lagändring, är det inte längre tillåtet för banker att hemlighålla konto- och/eller transaktionsinformation för tredjepart, utan att detta först godkänts av konsumenten, i enlighet med dataskyddsförordningen General Data Protection Regulation (GDPR).

Storbankernas tillväxt står i princip still

Ytterligare en anledning är att många av storbankerna i Europa, inklusive de svenska, kämpar mot återkommande skandaler som bland annat kan kopplas till allvarliga företeelser som penningtvätt. Bankernas tillväxt har stått still under en längre tid, medan mindre fintechbolag och större teknikjättar vinner stora markområden inom finanssektorn.

Digitala lösningar tar över mer och mer

Det är de digitala betalningssystemen som har tagit över allt mer och som har gjort att kontanter är ett minne blott. Det räcker att titta på antalet unga vuxna, säg mellan 15-30 år, som någonsin har eller någonsin kommer att besöka ett fysiskt bankkontor. 

Den tiden är förbi, och därmed är fintechinvesteringar inom såväl onlinehandeln som den fysiska handeln ett måste både för landets banker och för övriga företag på finansmarknaden.

Bolag att hålla koll på inom Fintech

Här nedanför listar jag 6 spännande fintechbolag på börsen som du kan investera i. Tänk på att dessa bolag inte ska ses som rekommendation, utan istället se det som inspiration. Jag har själv inte läst på mycket om bolagen (bortsätt från Fortnox som jag själv äger och Shopify som jag använder dagligen i vår verksamhet).

E-HANDEL

SHOPIFY

Ett företag med en e-handelsplattform med låg abonnemangsavgift och med möjlighet att knyta bland annat betalningssystem och orderuppföljning till sig. 

Det går även att styra såväl marknadsföring som annonsering via samma gränssnitt.

Samarbetslänk till bolagets sida på Avanza.se

BETALNINGSLÖSNINGAR

SQUARE

Leverantör av mobila betalningslösningar som kopplas till exempelvis en surfplatta och som sedan, via hörlursuttaget, kan ta emot betalningar via bland annat chip och NFC (närfältskommunikation).

Samarbetslänk till bolagets sida på Avanza.se

BOKFÖRING ONLINE

FORTNOX

Ett bolag som har blivit förmodligen Sveriges främsta mjukvarubolag genom sina olika lösningar inom ekonomi och administration, som redovisning, bokföring, fakturaköp med mera. 

Samarbetslänk till bolagets sida på Avanza.se

BOKFÖRING ONLINE

INTUIT

Ett bolag som ibland beskrivs som ett amerikanskt Fortnox, och som bland annat säljer digitala produkter för skattehantering samt lösningar för bland annat bokföring, fakturering och administration med fokus på mindre företag. Med varumärken som Mint, Turbotax och Quickbook har man gjort sig ett känt namn inom den ekonomiska sektorn.

Samarbetslänk till bolagets sida på Avanza.se

BETALLÖSNINGAR

WIRECARD

Leverantör av mobila betalningslösningar som kopplas till exempelvis en surfplatta och som sedan, via hörlursuttaget, kan ta emot betalningar via bland annat chip och NFC (närfältskommunikation).

Samarbetslänk till bolagets sida på Avanza.se

BETALNINGSLÖSNINGAR

VISA

Visa & Mastercard är en marknadsledande betalningsleverantörer både online och offline. 

Visa värderas högt då marknaden tror mycket på en tillväxt online framöver. 

Samarbetslänk till bolagets sida på Avanza.se

PAYPAL OCH IZETTLE

En av de största transaktionerna i Norden

Den största och kanske mest omskrivna transaktionen som hittills skett i Norden, är den mellan  amerikanska Paypal och svenska iZettle, där det sistnämnda köptes av Paypal för cirka 2 miljarder dollar. 

Även storbanken Swedbank har inlett ett kommersiellt samarbete med ett fintechbolag, i vilket Swedbank har gått in som nyckelinvesterare i kassalösningsleverantören Kaching Retail.

Flexibla innovativa betallösningar efterfrågas

På Swedbank menar man att efterfrågan på flexibla och innovativa kassalösningar blir allt större, både från konsumenternas och från handlarnas sida, och det gäller för såväl den fysiska som den nätbaserade handeln. 

Nya smarta lösningar leder till ökad kundnöjdhet, som i sin tur leder till högre omsättning. Swedbank är nu, tack vare den senaste investeringen och tack vare det egna varumärket Swedbank Pay, en av Baltikums och Nordens ledande aktörer inom betallösningar.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Vilka är fördelarna med att investera i Fintech?

– Med hjälp av tekniska lösningar går det att skapa såväl säkra som flexibla tjänster och lösningar inom bland annat finansiering, bank, försäkring, investering och betalning.

– Innovativa och flexibla lösningar underlättar för såväl konsumenterna som företagarna, inte minst inom handeln.

– Det går snabbt att identifiera och verifiera sina personuppgifter med hjälp av BankID och/eller mobilt BankID.

– Fintechbolagens alternativa lösningar gör det enklare för gemene man att hålla koll på privatekonomin, inte minst genom välutvecklade och lätthanterliga mobilappar.

– Tekniken går hand i hand med utvecklingen i samhället i stort, där dagens ungdomar och unga vuxna lever i princip hela sitt liv genom mobila tjänster och där fysiska besök på exempelvis banken är ett minne blott.

– Ny teknik och nya innovativa lösningar tvingar de äldre aktörerna att hänga med i utvecklingen och att själva utveckla lösningar som är attraktiva på marknaden.

Vilka är nackdelarna med att investera i Fintech?

– Konsumenternas aktiviteter övervakas och registreras i princip utan filter: internetsökningar, aktiviteter på sociala medier, geodata mm, vilket gör att fintechbolagen och teknikjättarna kan styra konsumtion precis dit de vill.

– De nya fintechlösningarna är snyggare och smartare än de gamla, vilket gör dem mer förföriska och attraktiva att investera i.

– Liksom bankerna drivs fintechbolagen och teknikföretagen av vinstdrivande företag med stora egenintressen i branschen.

fintechbolag på börsen

DIGITALISERINGEN

Exempel på äldre aktörer som har utvecklat nya lösningar

Som nämnts tidigare kan en av fördelarna med den nya utvecklingen vara att äldre aktörer, såsom Paypal som är en av giganterna inom internetbetalningar, tvingas utveckla nya, smartare och mer flexibla betallösningar för att ha en chans mot de nya, innovativa uppstickarna inom fintechindustrin.

"Swish-kopior"

För att ta PayPal som exempel, så har företaget lanserat en form av Swish-kopia som man har valt att kalla Venmo. Betallösningen, som är kopplad till mobilen och som även kan kopplas till ett betalkort eller ett konto på sociala medier (ex. Facebook), har i skrivande stund omkring 40 miljoner användare. 

Även Bank of America och Chase Bank har, ihop med ett antal andra amerikanska banker, lanserat en ny version av mobilbetalningar som man valt att kalla Zelle.

Jättarna är något jag tror hårt på

Andra stora teknikföretag som är värda att hålla ögonen på, och kanske investera i, är Apple, Google, Amazon, Tencent och Alibaba. Även trotjänare som Visa och Mastercard vinner ny mark, genom att lansera mobila betalningslösningar som Apple Pay och Samsung Pay, vilket gör att även plastkort, liksom kontanter, snart är ett minne blott.

Kryptovalutor är också en del av fintech

Jag äger i skrivande stund själv inte någon kryptovaluta. Men jag tycker att tekniken är mycket intressant och jag är öppen för att ta in en liten position i portföljen framåt i tiden som en slags diversifiering mot aktiemarknaden.

E-HANDELN UTVECKLAS

Smarta lösningar inom e-handel

Fintech-lösningar finns i dagsläget främst inom den nätbaserade handeln, men också inom den fysiska handeln. De tillhandahålls bland annat av företag som PayPal, Qliro, Klarna, Visa och Mastercard men också av flertalet nya fintechbolag som just nu ser dagens ljus och som har stora möjligheter att bli högst lönsamma och framgångsrika på många olika sätt.

Fysiska bankkontor försvinner snabbt

Det faktum att dagens unga aldrig ens har satt foten på ett fysiskt bankkontor, att många banker brottas med skandalrykten i samband med pengatvätt samt att kontanter (och snart plastkort) är ett minne blott, är starkt bidragande orsaker till att det idag sker en explosionsartad utveckling av smarta och innovativa digitala betalningslösningar världen över. 

Branschen och konsumenterna kräver transparens och flexibilitet, och vill man vara med och slåss om kunderna måste man helt enkelt ligga i framkant när det gäller nya tekniska och innovativa lösningar.

SVERIGE

Svenska fintechbolag

När det gäller de svenska fintech-bolagen är det ett par stycken som sticker ut lite extra. Ett exempel är Lendify, som är Sveriges första låneplattform peer-to-peer, det vill säga en låneplattform för privatpersoner som lånar ut pengar till andra privatperson.

Ett av skälen till att Lendify anses vara ett bra och tryggt investeringsalternativ är att bolaget valt att samarbeta med en så kallad kreditförlustfond. Jag läste någonstans att Lendify har cirka 2 miljoner euro i sin kreditförlustfond (Observera att jag inte har någon källa på den informationen), pengar som går direkt till den som investerar och som sköter sin återbetalning utan problem.

Onoterade svenska bolag inom fintechsektorn

Läs mer...

Gillar du det du läser?

Jag har sammanställt en artikel och en lista över 13 spännande molntjänstbolag. Vi pratar repietitiva intäkter, höga bruttomarginaler och framförallt hög skalbarhet.

…låter som en dröm för varje investerare enligt mig!

Västkustinvesterarens aktietips